Kuinka yritysideaa kannattaa testata tehokkaasti ja halvalla

Tämä on artikkeli on osa oman yrityksen perustamisen opasta.

Tämän kirjoituksen tarkoitus on puuttua yleiseen epäkohtaan yritysideoiden testaamiseen. Osoitamme yleisimmät virheet, joita tehdään sekä näytämme kuinka ideoita tulisi oikeasti testata. Löydät lopusta helpot 6 askelta oman yritysidean testaamiseen.

Kuinka yritysideaa normaalisti testataan

Käytännössä suurinta osaa ideoista ei koskaan testata. Ideat syntyvät muutamasta syystä:

  • Halutaan tehdä rahaa nopeasti
  • Jokin asia kuulostaa tai vaikuttaa mukavalta työltä
  • Saat paljon kehuja jonkin asian tekemisestä ja uskot, että siitä kannattaa perustaa yritys. Esimerkiksi olet hyvä leipomaan asioita, joten perustat kahvilan, jossa tarjoat leivonnaisia.

Vaikka mikään näistä ei ole huono syy perustaa yritystä niin mikään ei myöskään kerro, että idea on elinkelpoinen. Ei ole mitään syytä perustaa esimerkiksi leipomoa, jos ei tiedä todella onko mahdollista edes synnyttää sellaista kassavirtaa, että yritys pyörii. Lisäksi suurin osa yrityksen perustajista ei ymmärrä kuinka paljon aikaa yritys tulee vaatimaan. Kahvilassa on toki helppoa käydä juomassa kahvit ja syödä pulla, mutta itse pyörittäminen onkin ihan toista. Toki se näyttää helpolta juuri siinä tilanteessa, mutta tiedätkö kuinka paljon taustalla on oikeasti työtä?

Tarkoitus ei ole pelotella vaan kertoa, että yrityksen perustaminen vaatii oikeanlaista valmistautumista. Silloin on mahdollista välttää turhia murheita ja sekasotkuja.

Sanotaan vielä muutama sana toisesta ääripäästä. Kaikkea et voi tietää, vaikka kuinka yrittäisit. Osa asioista selviää vain tekemällä ja kokeilemalla asioita oikeasti käytännössä. Eli ei kannata jäädä loputtomasti jumiin teoriaan ja suunnitteluun. Sen takia oikeanlainen testaaminen on tärkeää.

Miten yritysideoita normaalisti testataan, jos niitä siis testataan?

Asiakaskyselyillä tai muilla kyselyillä. Ihmisiltä kysytään olisivatko he kiinnostuneita jostakin tuotteesta tai palvelusta. Usein kysely ei ole edes kovin strategisesti toteutettu vaan se tehdään mututuntumalla. Tulokset ovat, noh, epäluotettavia. Tämäkään ei vielä tarkoita sitä, etteikö idea voisi toimia. Huonokin idea voi toimia, jos toteutus on erinomainen. Testaamisella vain voi voittaa lähtöasetelmissa hyvin paljon.

Miksi asiakaskysely ei ole hyvä tapata testata asioita? Suurin osa ihmisistä vastaa niinkuin he olettavat, että heidän halutaan vastaavan. Suurin osa siis sanoo kyllä mihin tahansa, mitä heiltä kysytään. Tästä kertoo monien kyselyiden tulokset, joissa ihmiset sanovat tekevänsä asiaa tavalla X, mutta todelliset tilastot osoittavat jotain aivan muuta. Muutamia vuosia sitten ihmisiltä kysyttiin luomutuotteiden ostamisesta. Yllättävän suuri osa kertoi ostavansa näitä tuotteita, mutta todelliset myyntitilastot kertoivat jotain aivan muuta. Oikeasti hyvin pieni osa ihmisistä osti luomua.

Miten sitten tulisi toimia?

Kuinka yritysideaa testataan tehokkaasti ja halvalla

Paras taktiikka oikeiden tulosten saamiseksi on pyytää ihmisiä ostamaan ja sitoutumaan tuotteeseen tai palveluun. Vasta, kun asiakasta pyydetään pistämään tukkurahaa pöytään niin voidaan nähdä ovatko he oikeasti valmiita kannattamaan ideaa. Suuri osa ideaa aikaisemmin tukeneista ei ole valmiita tähän.

Miten tämä voidaan tehdä?

Se riippuu hieman ideastasi. Jos perustat kahvilaa tai muuta kivijalkaliikettä niin pyydä ihmisiä ostamaan kuukausilippu tai muu lahjakortti ennakkoon. Mikäli ideasi ei mene käytäntöön niin palautat rahat asiakkaille. Kahvila voi tarjota kahvikortteja tai vaikka lounaspaketteja ennakkoon ja eri kokoisina. Jos myyt tiettyä tuotetta niin pyydä asiakkaita ostamaan se hieman halvemalla, koska tuotteen toimituksessa kestää hieman normaalia kauemmin.

Mitä tahansa aiotkin myydä niin tällä tavalla näät saatko tarpeeksi kauppaa aikaan.

Kuinka sitten tavoitat asiakkaita ja yrität saada heidät ostamaan?

Toivottavasti yrität selvittää mahdollisimman selkeästi, ketkä tärkeimmät asiakkaasi ovat. Jos perustat kahvilaa niin tärkeimpia asiakkaita ovat luultavasti aivan sen lähellä asuvat ja työskentelevät ihmiset. Jos kahvila on suuntautunut johonkin erikoisempaan teemaan, kuten vaikka luomuruokaan niin tärkeimmät asiakkaat ovat alueen luomusta kiinnostuneet ihmiset. Toivottavasti itse kuulut tähän tärkeimpien asiakkaiden ryhmään, sillä se helpottaa työtäsi huomattavasti. Silloin idean levittäminenkin on helpompaa.

Muutama helppo vinkki

Perusta Facebook-sivu, blogi tai nettisivut tai vaikka kaikki. Riippuen kohderyhmästäsi Facebook-sivu saattaa olla jopa paras aivan aluksi. Pyydä asiasta kiinnostuneita tuttujasi liittymään sinne tai lukemaan sivua. Kerro sivuilla tuotteestasi tai palvelustasi.

Voit myös ostaa maksullisia mainoksia, joiden avulla voit löytyy lisää asiakkaita, koska luonnollisesti kaikki potentiaaliset asiakkaat tuskin kuuluvat aivan lähiverkostoosi. Facebook sekä Google tarjoavat molemmat edullisia tapoja mainostaa ja pienillä summilla. Voit toki hyödyntää myös lehtimainontaa, mutta sähköinen mainostaminen tarjoaa huomattavan paljon parempia mahdollisuuksia kohdistaa mainokset tarkasti. Tämäkin tietysti riippuu ideasta. Jos perustat lounaskahvilan suureen toimistorakennukseen niin tietysti silloin järkevämpää käydä jakamassa mainoksia jokaiseen toimistoon jne.

Luo sopivat mainokset ja aja asiakkaita sivuillesi. Mitä enemmän kiinnostuneita löytää perille niin sitä paremmalta näyttää. Näistä tuskin kaikki ovat kuitenkaan asiakkaita, joten niiden seulominen kannattaa tehdä seuraavaksi.

Luo jokin tarjous, mitä tarjoat sivuillasi. Laske mikä on sopiva määrä myyntejä, että näet onko yritys todella kannattava. Tietystikään jokainen, kuka luultavasti jossain vaiheessa voisi olla asiakkaasi, ei tule ostamaan sinulta tässä vaiheessa. Mutta, jos kukaan tai vain muutama ostaa tai edes kiinnostuu ideastasi, tiedät ettei sitä kannata viedä eteenpäin.

Mitä testaaminen sitten maksaa? Moni ajattelee ettei tässä vaiheessa kannata tuhlata rahaa ja jättää koko testaamiseen väliin. Tämä on väärä päätös. Mitä jos perustat yrityksen, mikä pohjautuu kannattamattomaan ideaan? Paljonko se tulee maksamaan sinulle ajassa ja rahassa?

On järkevämpää sijoittaa vähän rahaa testaamiseen, kuin paljon huonon idean toteuttamiseen. Facebook-sivu sekä muutaman mainokset Googlessa tai Facebookissa ei edes maksa paljoa. Sivun tekeminen on ilmaista. Mainoksiin kannattaa sijoittaa sen verran, että saat tarpeeksi paljon kävijöitä tai edes mainosnäyttöjä, että tiedät onko kukaan kiinnostunut. Se ei maksa paljoa. Facebookin mainokset maksavat todennäköisesti alle 100 euroa tai edes kovin paljon sen päälle. Kaikki riippuu siitä kuinka hyvin voit ja uskallat kohdistaa.

Miten ja mistä aloitan?

1. Kiteytä ideasi.

2. Mieti ihanteellinen asiakkaasi (vaikka se voi olla vaikeaa, koska haluat myydä kaikille).

3. Perusta oma sivu ideallesi.

4. Luo tarjous tuotteestasi tai palvelustasi.

5. Etsi asiakkaita.

6. Mittaa tuloksia.

PS. Jos et tiedä miten Facebook-sivu tai mainoksia luodaan niin ota yhteyttä ja kysy rohkeasti. Autamme sinua kyllä.

PPS. Jos haet starttirahaa ja haluat testata yritysideaasi niin kannattaa puhua paikallisen TE-toimiston edustajalle ja kysyä, että missä määrin se on alueellasi sallittua. Hyvin helposti pienetkin testit katsotaan yritysidean toteuttamiseksi käytännössä, mikä tarkoittaa, että et voi saada starttirahaa.

etasku-kuitit-600x150

Leave A Response

* Denotes Required Field