Laskutuspalvelu vai toiminimi?

Suomessa on vahvasti pinnalla termi ”kevytyrittäjyys”. Sillä tarkoitetaan yrittäjämäistä toimintaa ilman omaan yritystä. Se onnistuu hyödyntämällä jotain useista laskutuspalveluista.

Moni ei kuitenkaan täysin ymmärrä mistä laskutuspalveluissa on kysymys ja avaan tässä artikkelissa selkokielellä mistä on kysymys käytännössä. Ja miten voit hyödyntää laskutuspalvelua jos haluat.

Kerron myös milloin on järkevämpää perustaa toiminimi kuin käyttää laskutuspalvelua.

Miten laskutuspalvelu toimii?

Jos et tiedä miten laskutuspalvelu toimii. Katso tämä parin minuutin video ja olet huomattavasti fiksumpi sen jälkeen.


Mitä etua laskutuspalvelulla on toiminimeen?

No tietysti se, että sinun ei tarvitse opetella verotusasioita, kirjanpitoa, henkilökohtaisen talouden ylläpitoa ja muita kivoja juttuja mitä sinun on pakko opetella jos perustat toiminimen.

Käyttäessäsi laskutuspalvelua, sinun ei tarvitse ryhtyä yrittäjäksi ja pudota kaikkien sosiaalisten turvaverkkojen läpi tässä yhteiskunnassa. Sinun ei tarvitse ajaa yritystä alas jos haluat ryhtyä työttömäksi tai muuta paskamaista.

Eli laskutuspalvelun suurin etu on aina yksinkertaisuus, turvallisuus ja helppous.

Laskutuspalvelun käyttäminen on aina yksinkertaisempaa kuin oman yrityksen pyörittäminen, teki sitä sitten millä tavalla tahansa.

Ja laskutuspalvelun käyttämisestä on helppo siirtyä oman yrityksen pyörittämiseen.

Laskutuspalvelun käyttäminen ei tarkoita sitä, että sinä joudut aina laskuttamaan laskutuspalvelun kautta. Kun itseluottamus ja laskutus riittää, voit tempaista oman toiminimen pystöön ja ryhtyä tekemään hommia sen kautta.

Suurin miinus laskutuspalveluissa on, että siinä häviää rahaa. Et esimerkiksi voi tehdä mitään hankintoja itsellesi ja vähentää niitä firmasi kuluista. Eli et voi tehdä hankintoja rahalla, mistä et ole vielä maksanut veroja. Jos tätä on vaikea ymmärtää, niin liity sisäpiiriin ja selitän asian tarkemmin siellä.

Mitä etua toiminimellä on laskutuspalveluun?

Jos laskutuspalvelun suurin etu on yksinkertaisuus, turvallisuus ja helppous, niin toiminimen etu on, että jos näet vähän vaivaa, tienaat enemmän rahaa.

Bonusetu on, että opit yrittämään. Kun opit yrittämään, voi olla, että paluuta normaaliin työelämään ei enää ole.

Voin tarkentaa: päivätyö on tosi perseestä.

Yleensä vaihdat omaa aikaasi ja vapauttasi johonkin sellaiseen jota vihaat ja teet rahaa muille. Sitten käytät tienaamasi rahat siihen, että vitutus vähän laskee ja toistat kuvion uudelleen. Yrittäjyydessä ainakin alussa tienaa vähemmän, mutta monesti vitutuksen hoitamiseen tarvitsee käyttää vähemmän aikaa.

Lisäksi säästää valtavasti harrastuksissa ja iltariennoista, kun yrittäjyyttä voi harjoittaa 24 tuntia vuorokaudessa. Muita harrastuksia ei oikeastaan edes tarvitse. Tai ihmissuhteita. Tai ylipäätään mitään muuta elämää.

Takaisin aiheeseen. Toiminimen etu siis on, että tienaat enemmän rahaa vaikka laskuttaisit saman verran asiakkailtasi kuin laskutuspalvelulla.

Saatat miettiä hetken, että miten helvetissä.

Esimerkkitarina Jonnesta

No kuvitellaanpa seuraava tilanne. Ilman kesätöitä jäänyt, pääasiallisesti lukiossa opiskeleva, 18-vuotias Jonne päättää nohevoitua ja työllistää itse itsensä. Sen sijaan, että hän luuseroisi koko kesän vanhempien nurkissa pelaten world of warcraftia, hän päättää ryhtyä leikkaamaan koko naapuruston nurmikot.

Hyvä Jonne! Äkkiä oravanpyörään ja maksamaan veroja. Tällä tavalla meidän ennätysvauhtia rapistuva hyvinvointiyhteiskuntamme pelastuu

Jonne saa myytyä nurmikonleikkauspalveluaan naapurustoon todella hyvin. Hän saa hoidettavakseen yhteensä 20 nurmikkoa ja niistä jokainen leikataan kerran kahdessa viikossa. Jonne laskuttaa 60 euroa nurmikonleikkauksesta per asiakas. Summa sisältää arvonlisäveron. Jonne leikkaa nurmikkoja vuoroviikoin, eli 2 nurmikkoa per arkipäivä.

Näin Jonnen laskutus on 120 euroa päivässä alveineen. Viisi päivää viikossa tuottaa hänelle laskutusta 600 euroa. Jos kuvitellaan, että kuukaudessa on noin neljä viikkoa, se tekisi Jonnen kuukausilaskutuksesta 2400 euroa. Jos Jonne työskentelee 2 kuukautta, kokonaislaskutus on 4800 euroa.

Jos Jonne laskuttaisi asiakkaitaan laskutuspalvelun kautta (Käytän apuna verottajan veroprosenttilaskuria ja ukko.fi-palvelun omaa laskuria )

Koska Jonnen kokonaistulot ovat alle 5000 euroa koko vuodelta euroa ja hän saa opintorahaa, josta maksaa 10% veroja valtiolle, hänen veroprosentikseen muodostuu pyöreät 0%

Silloin Jonne saisi laskutuspalvelun kautta itselleen rahaa kätöseen 2676,40 euroa. Ei hullumpaa Jonne. Tässä muuten näkee myös sen, kuinka kallista palkan maksaminen oikeasti on. 4800 euroa onkin äkkiä 2676,40 euroa.

Entäpä jos Jonne olisi vekkuli kehveli ja päättäisikin perustaa oman toiminimen? Koska hänen vuosittainen liikevaihtonsa on alle 10 000 euroa hänen ei tarvitse liittyä arvonlisäverovelvollisten rekisteriin. Ja kuten olen jo aikaisemmin neuvonut, Jonne päättää hankkia itselleen myös kirjanpitäjän.

Eikä Jonnen ei tarvitse maksaa eläkemaksuja, koska hänen liikevaihtonsa on säälittävää 4800 euron luokkaa.

Jälleen kerran Jonne laskuttaa asiakkailtaan yhteensä 4800 euroa. Tosin ilman alvia tällä kertaa, laskutuspalveluiden kanssa on myös se haaste, että alvi on pakko laskuttaa ja se aiheuttaa lisäkuluja.

Toiminimellä toimiessaan Jonne maksaisi valtiolle 228 euroa veroina (koska on maksanut jo veroja jonkin verran opintorahoistaan) ja uskoakseni kirjanpitäjälle voisi mennä muutamia satasia kirjanpidon tekemisestä.

Eli Jonnelle jäisi käteen parhaan arvaukseni mukaan 4800 euroa – 228 euroa veroina – 200 euroa kirjanpitäjälle = 4372 euroa.

Eli toiminimellä yrittäessään Jonne tienaisi 4372 – 2676,40 = 1695,60 euroa enemmän.

1695,60 euroa enemmän samalla työllä.

Tätä tarkoitan kun puhun siitä, että toiminimellä tienaat enemmän.

Toiminimellä on mahdollisuus myös hankkia firmalle asioita, joka on aivan järkyttävän suuri kulusäästö (varsinkin verojen osalta). Esimerkiksi Jonne olisi ehkä joutunut hankkimaan ruohonleikkurin itselleen. Jos hän hankkii sen toiminimelleen, ruohonleikkurin hinnan voi puolittaa saatujen verohyötyjen takia.

Milloin kannattaa käyttää laskutuspalvelua ja milloin toiminimeä?

Jos olet jo yrittäjä, sinulla ei ole mitään syytää käyttää laskutuspalvelua. Tai en ainakaan keksi yhtään syytä. Jos olet yrittäjä ja haluat tilapäisesti työllistää jonkun, niin silloin suosittelen työllistettävää hoitamaan homman laskutuspalvelun kautta. Se on sinulle yrittäjänä todella helppo ratkaisu.

Jos olet nuori joka ei saa kesätöitä ja löydät jutun jonka avulla voisit työllistää itsesi, käyttäisin laskutuspalvelua jos juttusi laskutus on yhteensä alle 2000 euroa. Jos laskutat kesän kesän aikana enemmän kuin 2000 euroa, silloin harkitsisin vakavasti toiminimen perustamista. Sen voi aina laittaa pöytälaatikkoon jos sitä ei tarvitse.

Jos olet työtön, käyttäisin laskutuspalvelua. Tosin aina pitää kysyä ensin työvoimatoimistosta lupa, että voiko hankkia pieniä lisätuloja vaikka olisikin työtön ja paljonko niitä voi hankkia. Suomen typerät järjestelmät toki pitävät huolen, että yleensä ei kannata tehdä mitään.

Jos olet päivätöissä ja haluat sivutoimisesti tuottaa jotain palvelua (esimerkiksi tehdä hierontaa tai henkilökohtaista valmennusta tms.) ja sinulla on jo maksavia asiakkaita, niin perusta toiminimi. Perusta toiminimi varsinkin silloin, jos sinun pitää tehdä jotain hankintoja toteuttaaksesi yritystoimintaa. Laskutuspalvelua käyttäessäsi, et voi vähentää hankintoja firmasi kuluista ja sorrut maksamaan tuplaverot.

Jos olet päivätöissä ja haluat vain nopeasti kokeilla voisiko joku sivutoiminen ideasi olla kannattava, käytä silloin laskutuspalvelua. Turha perustaa yritystä jos et tiedä olisiko toiminnassasi mitään järkeä vai ei.

Jos ylipäätään haluat vain kokeilla onko jollain ideallasi kysyntää, käytä laskutuspalvelua. Jos kokeilusi vaatii 50 000 euron investointia ennen kuin kokeilet yhtään mitään, lopeta heti moinen hulluus. Ennen kuin teet mitään hankintoja ikinä, ota selvää saatko yhtään asiakasta. Liian moni uusi propelipää-yrittäjä lähtee soitellen sotaan ja sitten niskassa on 50 000 euron edestä paskaa jota kukaan ei halua. Testaa ensin, investoi sitten.

Jos haluat opiskelujen ohessa tehdä sivutoimisesti hommia, perusta toiminimi jos laskutat yli 2000 euroa. Jos laskutat alle, käytä laskutuspalvelua.

Nyrkkisääntö mitä voit käyttää valinnan tekemiseen: Toiminimi vai laskutuspalvelu?

Jos tiedät varmasti laskuttavasi yli 2000 euroa vuodessa asiakkailtasi, perusta toiminimi. Se on taloudellisesti kannattavaa. Paitsi jos olet työtön ja tarvitset työttömyystukea. Laskutuspalvelut ovat ymmärtääkseni joustavampia kuin yrittäjäksi ryhtyminen.

Jos olet todella pelokas ja epävarma, niin voit pitää rajana myös neljää tuhatta euroa. Sen jälkeen alkaa olla jo taloudellisesti melko typerää käyttää laskutuspalvelua.

Siinä se.

Laskutuspalveluksi suosittelen ukko.fi:tä. Voit tutustua siihen klikkaamalla alla olevaa banneria.

468x400-et-tarvitse

Jos päätät perustaa toiminimen, suosittelen tätä kurssia. Hinta on vain 14 euroa.

 

Tutustu kurssiin tästä linkistä.

etasku-kuitit-600x150

9 Comments

 • Aa

  Reply Reply 13.1.2017

  Muistetaan vielä lisäksi, että joissakin laskutuspalveluissa on minimipalkkio 20€, että ihan pieniä laskutuksia ei sen kautta kannate lähteä tekemään.

  • Timo

   Reply Reply 14.1.2017

   Totta. Hyvä huomio. Ei niitä kyllä toiminimelläkään, koska sitten tulee ihan hemmetisti lisäduunia

 • Lasse

  Reply Reply 8.4.2017

  Tuosta Jonnen tarinasta oli kokonaan unohdettu eläke. Työnantajakulut (mitkä laskutuspalvelu pidättää laskusta ja tilittää oikeille tahoille) oli jätetty huomiotta. Jos Jonne laskuttaa omalla toiminimellä ja pysyy alle Yel-alarajojen hänelle toki jää enemmän käteen, mutta eläkettä ei kerry senttiäkään. Jonne on kuitenkin jo 18-vuotias, joten hänelle kertyy eläkettä palkkatyöstä.

  • Timo

   Reply Reply 8.4.2017

   Eläke on surkea fiasko ja se on ihan tietoisesti jätetty pois laskelmasta.

   • Lasse

    Reply Reply 10.4.2017

    Vie se hieman uskottavuutta vertailultasi ja jättää sen suurimman työnantajamaksun kuluerän pois vertailustasi. Skenaariosi eläkkeettömästä toiminimestä on muutenkin vertailukelpoinen vain siinä tapauksessa, että puhutaa pienestä sivutoimisesta yrittämisestä. Ja jokatapauksessa on mielestäni oleellista mainita se, että ollakseen rahallisesti selkeästi kannattavampaa on toiminimellä toimimisessa jätettävä yrittäjän eläke ottamatta.

    • Timo

     Reply Reply 10.4.2017

     Niin koska sen voi jättää pois tässä tapauksessa ja juuri sen takia toiminimellä toimiminen voi olla huomattavasti kannattavampaa (siinä mielessä, että rahaa jää enemmän käteen). Tää vertailu on toteutettu hyvin kapeassa laatikossa, joka onkin erittäin lyhytaikainen työllistyminen (kesätyö) tai pieni sivutoiminen homma. Jos eläkkeen välttämättä haluaa sotkea kuvioon niin ei siinä enää mitään järkeä ole.

     ”Eikä Jonnen ei tarvitse maksaa eläkemaksuja, koska hänen liikevaihtonsa on säälittävää 4800 euron luokkaa.”

     Jos haluaa väkisin maksimoida kulunsa ja olla idiootti, niin niitä neuvoja löytyy varmasti muiltakin sivuilta ihan runsaasti.

 • Amalia

  Reply Reply 18.4.2017

  Tuo eläkeasia pitää paikkansa, vaikka olisi isompikin yritys,Oy, meillä oli 20 v ja myimme sitten edelleen…Maksoin vain kaikkein alinta YEL :ä,sehän ei ole millään lailla sidoksissa maksettavaan palkkaan muutoinkaan, vaikka kaikki vakuutusyhtiöt niin markkinoivat ja vaativat. Sijoitimme sitten kaiken ylimääräisen kiinteistöihin ja nyt olemme varsinaisen yritystoiminnan myynnin jälkeen myyneet ylimääräistä omaisuutta, joka on ihan siedettävä eläke ja arvo noussut kohtuullisesti ja ei kukaan vetase välistä, paitsi verottaja…siitähän emme koskaan pääse eroon, ellei sijoitukset on Jerseyssä… Mutta saamme koko rahan itsellemme, siitä ei jää eläkelaitoksen sijoitus/pelikassaan euroakaan…. Tuo alinkin ja pakollinen YEL on tosiaan perseestä …kenelle sitä kerätään ? koska niin pienellä summalla, mutta yrittäjälle maksajan osassa työelämässä, isolla summalla, sillä saa eläkettä n 130 eur/kuukaudessa aikanaan ja loput siitäkin maksetusta osuudesta jää eläkelaitokselle sijoitettavaksi Jerseyhyn pelirahaksi….mutta miksi pitää maksaa alinta eläkemaksua, n 1700 eur vuodessa, jolla ei sitten kenenkään eläketulona ole sitten mitään merkitystä…No, tätä on kyllä ihmetelty pättäjienkin osalta, mutta muutosta ei ole tullut….Ja on vielä monta eläkelaitosta….kun niillä alkaa tulos pieneneen, niin heti ollaan hakemassa vakuutusmaksujen nostoa…kun pelimerkit vähenee…

 • Ukko

  Reply Reply 21.4.2017

  Hei!
  Rupean tekemään provisiopohjaista myyntityötä osa-aikaisena josta minun tulisi laskuttaa. En osaa vielä ollenkaan sanoa kuinka paljon mahdollisesti tienaisin, sillä en tiedä miten homma lähtee liikkeelle. Kannattaisiko minun laskuttaa laskutuspalvelun kautta vai perustaa toiminimi?

  • Timo

   Reply Reply 24.4.2017

   Jos et tiedä, niin sitten kannattaa käyttää laskutuspalvelua. Äkkiäkös sitä perustaa toiminimen sitten tarvittaessa, jos homma vetää

Leave A Response

* Denotes Required Field