Perusta toiminimi – nopein tie yrittäjyyteen

Tämä on artikkeli on osa oman yrityksen perustamisen opasta.

Toiminimi on nopein, edullisin ja helpoin keino aloittaa yrittäminen yrittäjänä. Tarkoitan tällä sitä, että yhteiskunnan papereissa olet virallisesti yrittäjän asemassa. Toiminimen perustamiskulut ovat vaivaiset 105 euroa ja kirjanpidonkin voi tarvittaessa tehdä itse. Kaikki toiminimen oikeat kulut ovat oikeastaan välillisiä. Tällä tarkoitan sitä, että jos perustat toiminimen muutut yrittäjäksi ja menetät työttömyyskorvauksen tai jotain muuta vastaavaa.

Mutta, entäpä starttiraha?

Tottakai kannattaa hakea starttiraha ennen toiminimen perustamista ja se tekee perustamisesta paljon työläämpää säätämistä. Starttiraha on elinehto monille ja se kannattaa hakea, jos mahdollista. On kuitenkin kolme ideaalitilannetta jolloin voi huoletta perustaa toiminimen ilman starttirahaa:

  • Opiskelun aikana: Opintojen aikana sinulle ei voida myöntää starttirahaa, jos saat opintotukea. Tässä tapauksessa opintotuki ajaa starttirahan virkaa ja voit tehdä sivutoimisesti keikkaa toiminimesi avulla. Alarajahuojennus ja Yel-maksujen skippaaminen jättää käteesi hyvän korvauksen laskutetusta työstä. Koska opiskeluiden aikana, et voi muutenkaan tienata määrättömästi ilman että tukesi laskevat, on toiminimi melkein täydellinen ratkaisu opiskelijalle.  Opintuki ei lähde sinulta pois, vaikka perustaisit toiminimen.
  • Oman työn sivussa: Koska päivätyösi takaa sinulle tasaiset kulut, voit testata siipiäsi yrittäjänä kaikessa rauhassa. Tietysti et voi alkaa kilpailemaan nykyisen työnantajasi kanssa ja päivätyöhön tuhraantuu energiaa. Voit kuitekin viritellä bisnestäsi rauhassa ja jos se jossain vaiheessa oikeasti ottaa tuulta alleen, niin voi hypätä jo vauhdissa olevaan liiketoimintaan mukaan.
  • Asiakas on jo valmiina tiedossa. Jos sinulla on laskutusta tiedossa välittömästi perustamisen jälkeen, et välttämättä tarvitse starttirahaa mihinkään. Alat vain tekemään duunia ja heität laskun perään. Toki menetät tässä tapauksessa starttirahan, mutta ei sitä saisi välttämättä kuitenkaan ja voit käyttää senkin säästetyn energian bisnekseen paperirumban sijaan.

Entäpä muut yritysmuodot?

Moni jää arpomaan erilaisten yritysmuotojen välille aivan turhan takia. Jos sattuu niin, että lähdet liikenteeseen toiminimesi avulla, voit myöhemmin perustaa toisen yrityksen rinnalle ja ryhtyä toimimaan sen kautta. Toiminimen voi myös muuttaa osakeyhtiöksi tarvittaessa, mutta se on hiukan työlästä. Voit tarvittaessa myös tunkea toiminimesi pöytälaatikkoon lepäämään ja ryhtyä vaikka työttömäksi.

Kauanko perustamiseen menee?

Oman kokemukseni mukaan noin 3 tuntia ja siihen sisältyi kävelyä erilaisten virastojen välillä. Kyseessä ei ole kummoinen homma, jos sen hoitaa arkena työaikaan. Älä jää jumittamaan teknillisyyksiin. Kaikenlainen byrokratia aiheuttaa itsellenikin ihottumaa ja pyrin välttämään sitä viimeiseen asti. Sitä ei kuitenkaan voi välttää täysin yrittäjänä toimiessaan ja kun hiki valuu lomaketta täyttäessä, kannattaa muistaa miksi hommaan ryhdyt ja mihin olet menossa. Kun asiat laittaa perspektiiviin pari paperia ei kovin hirveästi hidasta.

Annatko muutaman paperilapun seistä oman tekemisesi edessä?

Mitä oikeasti tarvit yrittämiseen?

Moni yrittäjä koittaa mennä perse edellä puuhun. Ensin hankitaan kaikki toimistovälineistä toimitiloihin ja sitten kun kiinteät kulut on viimein saatu tappiin, aletaan miettiä mistä voisi saada asiakkaita. Jos haluaa toimia mahdollisimman kevyesti ja riskittömästi, homma pitää hoitaa toisinpäin. Ensin markkinoidaan, testataan ja hankitaan asiakkaat. Vasta kun ekat kaupat ovat kotiutuneet, aletaan miettiä kulurakenteen lisäämistä.  Mihin ihmeeseen tarvitset lapiota, jos ei ole mitään lapioitavaa?

Monen mielestä on absurdi ajatus myydä jotain, jonka toimittaminen on vielä epävarmaa. Todellisuudessa suuri osa yrittämisestä perustuu juuri tuohon kyseiseen logiikkaan. Ensin myyt itsesi kuseen ja sitten hikoilet toimituksen kanssa.  Tarvittaessa voit pidentää palvelusi toimitusaikaa ja se antaa sinulle mahdollisuuden hankkia tarvittavat välineet jos kauppa tulee.

Accountor Go -kirjanpitopalvelu

Ei yrittäminen ole mitään muuta kuin asiakkaiden ongelmien ratkaisua. Ilman asiakas ja hänen ongelmaansa, sinun ratkaisullasi ei tee mitään. Hanki ensin ne asiakkaat. Asiakkaat voit hankkia itsellesi vaikka puhelimella kotoasi. Jos voit pyörittää toimintaa kotoasi käsin, miksi maksaisit ylimääräistä toimitilasta? Joskus työrauhasta kannattaa maksaa, mutta monta kertaa ei.

Älä jää arpomaan yritysmuotojen välillä vaan lähde liikenteeseen. Vasta kun isommat rahat ovat kyseessä alkaa erilaisten yritysmuotojen hyödyt tulla esille.

Fix it as you go.

Jos haluat laajemman katsauksen toiminimen perustamisteknillisyyksiin kannattaa lukea toiminimen perustaminen -artikkeli.

 

Leave A Response

* Denotes Required Field