Toiminimen perustamisilmoitus

Normaalisti kaikki yritykset rekisteröidään kaupparekisteriin, mutta toiminimeä ei ole pakko rekisteröidä. Toiminimi on kuitenkin rekisteröitävät, kuten kaikki muutkin yrityksen, Verohallinnon asiakkaaksi.

Rekisteröityminen kaupparekisteriin

Toiminimen rekisteröiminen kaupparekisteriin on pakollista vain, jos jokin tai useampi seuraavista ehdoista täyttyy suunnittelemassasi toiminnassa. Rekisteröitymisen voi kuitenkin tehdä vaikka siihen ei velvoitettaisi.

 • Aiot harjoittaa luvanvaraista elinkeinoa eli tarvitset viranomaisilta jonkin luvan.
 • Tarvitset toimintaa varten pysyvän toimipaikan eli aiot perustaa toiminnan, mikä tarvitsee liiketilan.
 • Aiot palkata palvelukseesi muita kuin aviopuolisosi, alaikäisiä lapsiasi tai holhouksen alaisia lapsia taikka lapsenlapsia.

Mikäli aiot harjoittaa maatilataloutta tai kalastusta niin silloin rekisteröityminen ei ole pakollista.

Perustamisilmoitus on tehtävä ennen kuin toiminta aloitetaan.

Mikäli toimintasi vaatii jonkin viranomaisten myöntämän luvan, pitää siitä tehty jäljennös liittää ilmoitukseen mukaan. Perustamisilmoituksen voi kuitenkin jättää, vaikka lupaa ei olisi vielä myönnetty. Kaupparekisteriin täytyy kuitenkin toimittaa jäljennös luvasta siinä vaiheessa kun päätös tulee. Mikäli se tapahtuu rekisteröinnin jälkeen, menee uudesta ilmoituksesta erillinen käsittelymaksu. Kannattaa siis aloittaa lupaprosessi heti kun tiedät tarkasti toimintasi.

Rekisteröityminen Verohallinnon asiakkaaksi

Jokaisen yrityksen on tehtävä perustamisilmoitus Verohallintoon. Ilmoituksessa kerrotaan yrityksen perustiedot, ennakkoveron määräämistä varten arvio ensimmäisen tilikauden liikevaihdosta sekä arvio verotettavasta tulosta. Yritys voi myös rekisteröityä seuraaviin Verohallinnon ylläpitämiin rekistereihin:

 • Arvolisäverovelvollisten rekisteri. Rekisteriin tulee ilmoittautu, jos yrityksesi liikevaihto Suomessa tilikauden aikana on yli 8500 euroa.
 • Ennakkoperintärekisteri. Rekisteriin tulee ilmoittautua, jos yrityksesi harjoittaa elinkeinotoimintaa, maataloutta tai muuta tulonhankkimistoimintaa eikä kyse ole palkasta.
 • Työnantajarekisteri. Rekisteriin tulee ilmoittautua, mikäli yrityksesi maksaa säännöllisesti palkkoja. Jos palkanmaksu on epäsäännöllistä, ei ilmoittautuminen ole pakollista.

Perustamisilmoitus

Perustamisilmoituksen tekemiseksi tarvitset vain Y3 – lomakkeen, mikä on yksityisen elinkeinoharjoittajan sekä maa – ja metsätaloutta harjoittavan yrittäjän perustamisilmoituslomake.

Voit ladata tarvittavat lomakkeet ja ohjeet suoraan alla olevasta linkistä

https://www.ytj.fi/index/ilmoittaminen/perustamisilmoitus/yksityinenelinkeinonharjoittaja.html

Lomakkeita voi myös noutaa valmiiksi tulostettuina kaupparekisterin asiakaspalvelusta, useimmista elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksista, maistraateista ja verotoimistoista.

Voit tulostaa lomakkeen tyhjänä ja täyttää sen käsin tai avata lomakkeen Microsoft Word, OpenOffice tai vastaavalla ohjelmalla ja täyttää välittömästi. Voit sitten tulostaa valmiiksi täytetyn lomakkeen suoraan.

Perustamisilmoituksen liitteet

Perustamisilmoituksen mukaan tulee liittää seuraavat asiat:

 • Jäljennökset mahdollisista viranomaisten myöntämistä luvista toimintasi hyväksymiseksi.
 • Kuitti perustamisilmoituksen käsittelymaksun suorittamisesta. Lue ohjeet kirjoituksen viimeisestä kappaleesta.
 • Mikäli perustamisilmoituksen allekirjoittaa perustajan sijaan valtuutettu, tulee mukaan liittää avoin asianajovaltakirja alkuperäisenä tai yksilöity valtakirja oikeaksi todistettuna jäljennöksenä.

Perustamisilmoituksen toimitus

Täytetyn lomakkeen voi jättää Patentti- ja rekisterihallitukseen, verotoimistoon, ELY-keskukseen tai maistraattiin. Lomakkeet voi myös lähettää postitse osoitteeseen: PRH – Verohallinto, Yritystietojärjestelmä, PL 2000, 00231 Helsinki.

Kun yrityksen perustamisilmoitus kirjataan Yritys- ja yhteisötietojärjestelmään, saa yrityksesi y-tunnuksen eli yritys -ja yhteisötunnuksen. Tunnuksen saa useimmiten samantien, jos rekisteröinnin käy suorittamassa henkilökohtaisesti jossain yllämainituista virastoista. Muussa tapauksessa se on nähtävillä muutaman päivän sisällä YTJ.fi – verkkosivuilla.

Perustamisilmoituksen maksaminen

Kaupparekisteri-ilmoituksen käsittelymaksu täytyy maksaa etukäteen. Siitä saatu kuitti liitetään perustamisilmoitukseen mukaan. Maksun voi suorittaa verkkopankkien kautta alla olevien ohjeiden mukaisesti. Maksun voi tehdä myös maistraateissa ja joissakin ELY-keskuksissa ilmoitusta jätettäessä. Silloin kannattaa selvittää maksutapa ennakkoon, sillä se vaihtelee käteisestä maksukortteihin.

Toiminimen perustamisilmoituksen käsittelymaksu on 105 euroa. Se maksetaan etukäteen alla olevilla tiedoilla.

Perutamisilmoitukseen on liitetystä kuitista tai tiliotteesta täytyy löytyä seuraavat tiedot:

 • Maksun maksaja
 • Maksun saaja (PRH)
 • Tilinumero, jolle maksu maksettu (PRH:n pankkitili, tilinumerot kappaleen lopussa)
 • Arkistointitunnus
 • Maksettu summa euroina
 • Lisäksi viesti-kentässä on oltava jokin seuraavista: y-tunnus, yrityksen nimi tai ilmoituksen diaarinumero

Kuinka maksat perustamisilmoituksen

Perustamisilmoitus maksetaan jollekin seuraavista pankkitileistä:

Pohjola Pankki Oyj FI3550000120378343OKOYFIHH

Nordea Pankki Oyj FI0716603000111958NDEAFIHH

Danske Bank Oyj FI7280001300049922DABAFIHH

Maksun tietoihin tulee laittaa seuraavat asiat:

Saaja: Patentti- ja rekisterihallitus

Viesti: Ilmoituksen tyyppi (joko perustamisilmoitus tai muutosilmoitus)
– Yrityksen nimi ja y-tunnus (mikäli yrityksellä on y-tunnus)

Eräpäivä: Heti (maksu tulee olla maksettu, kun ilmoitus käsitellään)

Viitenro: ei viitettä

Laskun summa: Tarkista hinnastosta maksun suuruus

etasku-kuitit-600x150

8 Comments

 • Janne

  Reply Reply 17.5.2015

  Hei! Jäi mietityttämään yksi asia. Eli siis toiminimen perustamisilmoituksen maksukuitin viestissä tulee olla jokin seuraavista: y-tunnus, yrityksen nimi tai ilmoituksen diaarinumero?

  Koska yrityksellä ei ole vielä virallista nimeä, niin laitetaanko viestiin sama yrityksen nimi kuin toiminimen perustamisilmoituksessa ilmoitettu ykkösvaihtoehto yrityksen nimeksi?

  • Timo & Joona

   Reply Reply 10.6.2015

   No ehkä helpompaa jos laitat tuon y-tunnuksen tai diaarinumeron, jos se nimi elää vielä. Tai sitten listaat kaikki mahdolliset nimiehdotukset varmuuden vuoksi. Kyllä ne järjestelmät joustaa sen verran.

 • Ilmari Jones

  Reply Reply 17.9.2015

  Onko toiminimi pakollinen? Jos tienaan netissä freelancer artistina enkä tarvitse toiminimeä mihinkään? Miten verotus menisi tämmöisessä tilanteessa?

  • Timo & Joona

   Reply Reply 17.9.2015

   Jos tulot ovat pieniä (tyyliin joitain tuhansia tai selkeesti alle 8500 euroa), niin homma voidaan myös laskea harrastustoiminnaksi. Nämä tulot voit ilmoittaa sitten omassa veroilmoituksessasi.

 • markusvayrynen.relaxi@gmail.com

  Reply Reply 5.10.2016

  Moi!
  Olen suorittamassa laillistetun hierojan tutkintoa loppumetreillä ja heräs pari kysymystä.
  1. Ensisijaisesti tarkoitus perustaa toiminimi, mutta harkinnut myös osuuskuntaa. Voiko esim. moni-alaosuuskuntalaisena(yli 7 henkilöä)
  aivan vastaavanlaisesti harjoittaa kyseistä liiketoimintaa kuin toiminimellä? Siinähän etu tietenkin se ettet menetä tukijärjestelmää (jos sitä joskus tarvitsee) mutta saat silti y-tunnuksen, jolla laskuttaa. Onko ylipäänsä laillista toimia niin ettet ole ”yrittäjä”-statuksella? Onko jotain muita veroja/kuluja maksettavaksi verrattuna toiminimeen ja onko toiminimi kuitenkin paras tapa tienata ?

  2. Koulutettu hieroja saa alv-vapauden palveluistaan, mutta entäs kun ostan tuotteita, joita tarvitsen liiketoimintaa varten tai esim tuotteita myyntiin? Maksetaanko niistä normaalisti alv ja saako sen kuitenkin vähentää verotuksessa?

  Kiitos jo etukäteen, mahtavan selkeetä opetusta!

  • tammikko@gmail.com

   Reply Reply 14.10.2016

   Moi, vastasinkin jo verkkokurssin alla tähän kysymykseesi, mutta vastaan vielä tännekkin.
   1.Kyllä, hierontatoimintaa voit harjoittaa myös osuuskunnan kautta. Osuuskuntalaisena olet täysin pätevä yrittäjä y-tunnuksineen, vaikka sitä statusta ei tukijärjestelmän silmissä sinulle jaetakaan. Suurimmat erot taisivat olla siinä, että osuuskunnan nimissä haettavat lupa-asiat maksuineen olivat huomattavasti suurempia ja tarkempia, kuin toiminimellä toimittaessa. Näistä lisätietoa saat Aluehallintaviraston http://www.avi.fi tai Valviran sivuilta: http://www.valvira.fi/terveydenhuolto/yksityisen_terveydenhuollon_luvat

   2.Kun ostat tuotteita, jotka kohdistuvat alv-vapaan toiminnan ylläpitämiseen, et saa näistä tuotteista alv-hyvitystä. Tuotemyynti lähtökohtaisesti on verollista myyntiä ja tällöin saisit normaalisti alv-vähennykset omista ostoistasi. Tässä on muutamia poikkeuksia riippuen liittyykö tuote oleellisesti tehtyyn hoitoon. Lisätietoja: https://www.vero.fi/fi-FI/Syventavat_veroohjeet/Arvonlisaverotus/Terveyden_ja_sairaanhoidon_arvonlisavero(12328)

 • susanna_huttunen@hotmail.com

  Reply Reply 27.1.2017

  Linkit eivät toimi toiminimen alla. Tieto löytyi selaammalla sivustoa.

  • Timo

   Reply Reply 6.2.2017

   Jes kiitos huomiosta. Korjasin asian.

Leave A Response

* Denotes Required Field