Toiminimen perustamisilmoitus

Normaalisti kaikki yritykset rekisteröidään kaupparekisteriin, mutta toiminimellä tätä pakkoa ei ole.

Muiden yritysmuotojen tapaan toiminimen tiedot on kuitenkin ilmoitettava Verohallintoon.

Rekisteröityminen kaupparekisteriin

Toiminimen rekisteröiminen kaupparekisteriin on pakollista vain, jos jokin tai useampi seuraavista ehdoista täyttyy suunnittelemassasi toiminnassa.

 • Aiot harjoittaa luvanvaraista elinkeinoa eli tarvitset viranomaisilta jonkin luvan.
 • Tarvitset toimintaa varten pysyvän toimipaikan eli aiot pyörittää toimintaa, joka tarvitsee erillisen liiketilan.
 • Aiot palkata palvelukseesi muita kuin aviopuolisosi, alaikäisiä lapsiasi tai holhouksen alaisia lapsia taikka lapsenlapsia.

Mikäli aiot harjoittaa maatilataloutta tai kalastusta, niin tällöin rekisteröityminen ei ole pakollista.

Rekisteröitymisen voi kuitenkin tehdä – ja se kannattaa tehdä – vaikka siihen ei velvoitettaisi. Rekisteröitymällä toiminimelle saa käyttösuojan, ja jos toiminta muutenkin on yhtään pennien pyörittelyä isompaa, ei ole mitään syytä jättää rekisteröintiä tekemättä.

Perustamisilmoitus on tehtävä ennen kuin toiminta aloitetaan.

Mikäli toimintasi vaatii jonkin viranomaisten myöntämän luvan, pitää siitä tehty jäljennös liittää ilmoitukseen mukaan. Perustamisilmoituksen voi kuitenkin jättää, vaikka lupaa ei olisi vielä myönnetty.

Kaupparekisteriin täytyy kuitenkin toimittaa jäljennös luvasta siinä vaiheessa kun päätös tulee. Mikäli se tapahtuu rekisteröinnin jälkeen, menee uudesta ilmoituksesta erillinen käsittelymaksu.

Accountor Go -kirjanpitopalvelu

Kannattaa siis aloittaa lupaprosessi heti, kun tiedät tarkasti toimintasi raamit.

Rekisteröityminen Verohallinnon asiakkaaksi

Jokaisen toiminimiyrittäjän on ilmoitettava toimintansa tiedot Verohallintoon. Ilmoituksessa kerrotaan yrityksen perustiedot, ennakkoveron määräämistä varten arvio ensimmäisen tilikauden verotettavasta tulosta.

Yritys voi myös rekisteröityä seuraaviin Verohallinnon ylläpitämiin rekistereihin:

 • Arvolisäverovelvollisten rekisteri. Rekisteriin tulee ilmoittautua, jos liikevaihto tilikauden aikana on yli 10 000 euroa.
 • Ennakkoperintärekisteri. Rekisteriin ilmoittautumalla ikään kuin ilmoitat, että huolehdit itse verotusasioistasi. Tällöin et jätä ennakonpidätysten tekemistä asiakkaidesi kontolle. Palveluasi ostava yksityisasiakas ei myöskään saa kotitalousvähennystä, mikäli toiminimeäsi ei löydy ennakkoperintärekisteristä.
 • Työnantajarekisteri. Rekisteriin tulee ilmoittautua, mikäli yrityksesi maksaa säännöllisesti palkkoja vähintään kahdelle työntekijälle. Jos palkanmaksu on epäsäännöllistä, ei ilmoittautuminen ole pakollista. Muista, että toiminimiyrittäjänä et maksa itsellesi palkkaa.

Perustamisilmoitus

Perustamisilmoituksen tekemiseksi tarvitset vain Y3-lomakkeen, joka on yksityisen elinkeinoharjoittajan (=toiminimiyrittäjän) sekä maa- ja metsätaloutta harjoittavan yrittäjän perustamisilmoituslomake.

 

 

Perustamisilmoituksen mukaan tulee liittää seuraavat asiat:

 • Jäljennökset mahdollisista viranomaisten myöntämistä luvista toimintasi hyväksymiseksi.
 • Kuitti perustamisilmoituksen käsittelymaksun suorittamisesta. Lue ohjeet kirjoituksen viimeisestä kappaleesta.
 • Mikäli perustamisilmoituksen allekirjoittaa perustajan sijaan valtuutettu, tulee mukaan liittää avoin asianajovaltakirja alkuperäisenä tai yksilöity valtakirja oikeaksi todistettuna jäljennöksenä.

Perustamisilmoituksen toimitus

Täytetyn lomakkeen voi lähettää Patentti- ja rekisterihallitukseen postitse osoitteeseen PRH – Verohallinto, Yritystietojärjestelmä, PL 2000, 00231 Helsinki.

Kun yrityksen perustamisilmoitus kirjataan Yritys- ja yhteisötietojärjestelmään, saa yrityksesi y-tunnuksen eli yritys -ja yhteisötunnuksen. Tunnuksen saa useimmiten samantien, jos rekisteröinnin käy suorittamassa henkilökohtaisesti jossain yllämainituista virastoista. Muussa tapauksessa se on nähtävillä muutaman päivän sisällä YTJ.fi – verkkosivuilla.

HUOM! Vuoden 2017 maaliskuusta alkaen toiminimen perustamisen on voinut hoitaa verkossa. Tähän löydät yksityiskohtaiset ohjeet artikkelista toiminimen perustaminen.

Perustamisilmoituksen maksaminen

Paperisen kaupparekisteri-ilmoituksen käsittelymaksu täytyy maksaa etukäteen. Siitä saatu kuitti liitetään perustamisilmoitukseen mukaan. Verkossa maksat ilmoituksen heti tietojen täyttämisen jälkeen.

Toiminimen rekisteröintimaksu kaupparekisteriin on paperilomakkella tehtynä 110 euroa ja sähköisesti 75 euroa.

 

8 Comments

 • Janne

  Reply Reply 17.5.2015

  Hei! Jäi mietityttämään yksi asia. Eli siis toiminimen perustamisilmoituksen maksukuitin viestissä tulee olla jokin seuraavista: y-tunnus, yrityksen nimi tai ilmoituksen diaarinumero?

  Koska yrityksellä ei ole vielä virallista nimeä, niin laitetaanko viestiin sama yrityksen nimi kuin toiminimen perustamisilmoituksessa ilmoitettu ykkösvaihtoehto yrityksen nimeksi?

  • No ehkä helpompaa jos laitat tuon y-tunnuksen tai diaarinumeron, jos se nimi elää vielä. Tai sitten listaat kaikki mahdolliset nimiehdotukset varmuuden vuoksi. Kyllä ne järjestelmät joustaa sen verran.

 • Ilmari Jones

  Reply Reply 17.9.2015

  Onko toiminimi pakollinen? Jos tienaan netissä freelancer artistina enkä tarvitse toiminimeä mihinkään? Miten verotus menisi tämmöisessä tilanteessa?

  • Jos tulot ovat pieniä (tyyliin joitain tuhansia tai selkeesti alle 8500 euroa), niin homma voidaan myös laskea harrastustoiminnaksi. Nämä tulot voit ilmoittaa sitten omassa veroilmoituksessasi.

 • markusvayrynen.relaxi@gmail.com

  Reply Reply 5.10.2016

  Moi!
  Olen suorittamassa laillistetun hierojan tutkintoa loppumetreillä ja heräs pari kysymystä.
  1. Ensisijaisesti tarkoitus perustaa toiminimi, mutta harkinnut myös osuuskuntaa. Voiko esim. moni-alaosuuskuntalaisena(yli 7 henkilöä)
  aivan vastaavanlaisesti harjoittaa kyseistä liiketoimintaa kuin toiminimellä? Siinähän etu tietenkin se ettet menetä tukijärjestelmää (jos sitä joskus tarvitsee) mutta saat silti y-tunnuksen, jolla laskuttaa. Onko ylipäänsä laillista toimia niin ettet ole ”yrittäjä”-statuksella? Onko jotain muita veroja/kuluja maksettavaksi verrattuna toiminimeen ja onko toiminimi kuitenkin paras tapa tienata ?

  2. Koulutettu hieroja saa alv-vapauden palveluistaan, mutta entäs kun ostan tuotteita, joita tarvitsen liiketoimintaa varten tai esim tuotteita myyntiin? Maksetaanko niistä normaalisti alv ja saako sen kuitenkin vähentää verotuksessa?

  Kiitos jo etukäteen, mahtavan selkeetä opetusta!

  • tammikko@gmail.com

   Reply Reply 14.10.2016

   Moi, vastasinkin jo verkkokurssin alla tähän kysymykseesi, mutta vastaan vielä tännekkin.
   1.Kyllä, hierontatoimintaa voit harjoittaa myös osuuskunnan kautta. Osuuskuntalaisena olet täysin pätevä yrittäjä y-tunnuksineen, vaikka sitä statusta ei tukijärjestelmän silmissä sinulle jaetakaan. Suurimmat erot taisivat olla siinä, että osuuskunnan nimissä haettavat lupa-asiat maksuineen olivat huomattavasti suurempia ja tarkempia, kuin toiminimellä toimittaessa. Näistä lisätietoa saat Aluehallintaviraston http://www.avi.fi tai Valviran sivuilta: http://www.valvira.fi/terveydenhuolto/yksityisen_terveydenhuollon_luvat

   2.Kun ostat tuotteita, jotka kohdistuvat alv-vapaan toiminnan ylläpitämiseen, et saa näistä tuotteista alv-hyvitystä. Tuotemyynti lähtökohtaisesti on verollista myyntiä ja tällöin saisit normaalisti alv-vähennykset omista ostoistasi. Tässä on muutamia poikkeuksia riippuen liittyykö tuote oleellisesti tehtyyn hoitoon. Lisätietoja: https://www.vero.fi/fi-FI/Syventavat_veroohjeet/Arvonlisaverotus/Terveyden_ja_sairaanhoidon_arvonlisavero(12328)

 • susanna_huttunen@hotmail.com

  Reply Reply 27.1.2017

  Linkit eivät toimi toiminimen alla. Tieto löytyi selaammalla sivustoa.

  • Timo

   Reply Reply 6.2.2017

   Jes kiitos huomiosta. Korjasin asian.

Leave A Response

* Denotes Required Field