Toiminimen rekisteröinti

Jos haluat rekisteröidä toiminimesi se tapahtuu helpoiten maksamalla kaupparekisterimaksu joka on 105 euroa vuonna 2013. Rekisteröimällä toiminimesi kaupparekisteriin saat yksinoikeuden toiminimeen. Yksinoikeus tarkoittaa, ettei toinen elinkeinonharjoittaja saa Suomessa käyttää rekisteröityyn toiminimeen sekoitettavissa olevaa toiminimeä. Edeltävä pitää paikkansa sillä edellytyksellä, ettei menettelystä ei aiheudu vahinkoa. Ilmeisesti edeltävällä tarkoitetaan sitä, että jos perustat toiminimen sabotoidaksesi toisen yrityksen brändiä, niin se ei varmaan ole täysin ok. Lisäksi lahta samanlaista nimeä ei rekisteröidä rinnakkain. Ei myöskään nimiä, jotka toimivat samankaltaisella alalla, ja jotka ovat niin samanlaiset, että ne ovat sekoitettavissa toisiinsa

Patentti ja rekisterihallituksen kriteerit toiminimen rekisteröinnille ovat seuraavat:

  • Yrityksen nimi ei saa olla sekoitettavissa aiemmin rekisteröityyn tai vireille tulleeseen toiminimeen tai tavaramerkkiin.
  • Toiminimilain mukaan yrityksen nimen on oltava yksilöivä ja erottauduttava jo olemassa olevista nimistä.
  • Rekisteröivyyttä tutkittaessa otetaan huomioon nimen kirjoitusasu, ääntäminen ja yrityksen toimiala.

Kaikki edeltävät ovat mielestäni jokseenkin tulkinnanvaraisia.

Jos tilanne meneet tappeluksi, niin sitten asiaa lähdetään puimaan raastupaan. Tästä syystä yrityksen ja sen nimen rekisteröiminen kaupparekisteriin yksinkertaisena suojaustoimenpiteenä on järkevää, vaikkei se kaikille yrityksille ole  lain mukaan pakollista (esim. elinkeinonharjoittajat, joilla ei ole velvollisuutta ilmoittautua kaupparekisteriin).

Missä voin rekisteröidä toiminimeni?

Patentti ja rekisterihallituksen virastossa tai maistraatissa. Nykyään se onnistuu myös netissä  Summa on 105 euroa ja maksu pitää suorittaa ennakkoon. Maksuohjeet löydät täältä. Jos olet vasta perustamassa yritystä, sitten merkitset y3-lomakkeeseen, että haluat ilmoittautua kaupparekisteriin.

Toiminimen rekisteröinti

etasku-kuitit-600x150

Leave A Response

* Denotes Required Field