Toiminimen veroilmoitus

Yrittäjien on henkilökohtaisen veroilmoituksen lisäksi täytettävä Elinkeinotoiminnan veroilmoitus liikkeen- tai ammatinharjoittaja (lomake 5). Jos sinulla on käytössäsi kirjanpitäjä, hän voi täyttää veroilmoituksen puolestasi. Kun veroilmoitusta täyttää ensimmäisiä kertoja se voi tuntua haasteelliselta. Perustietojen täyttäminen on kuitenkin kohtuullisen yksinkertaista. Jos tunnet itsesi epävarmaksi veroilmoitusta täyttäessäsi hommaa itsellesi tilitoimisto tai kirjanpitäjä.

Tässä kirjoituksessa käymme läpi elinkeinotoiminnan veroilmoituksen täyttämisen mahdollisimman yksinkertaisesti. Kirjoitus olettaa, että kirjanpitosi on yhdenkertainen. Kirjoituksessa keskitymme yritystoiminnan tulojen, menojen ja lisävähennysten täyttämiseen. Emme ota kantaa poistoihin tai varallisuuslaskelmaan.

Ennen kuin aloitat lukemisen, sinun kannattaa printata itsellesi veroilmoituslomake tai sitten hyödyntää elinkeinotoiminnan veroilmoitus verkossa-palvelua. Molemmat löytyvät täältä.

Elinkeinotoiminnan tuotot

Jos sinulla pidät kirjanpitoa, ajopäiväkirjaa tai matkakuluja ja päivärahoja Excelissä, avaa nämä tiedostot ja niistä on paljon apua täyttäessäsi veroilmoitusta

1. Liikevaihto ja tuotot ammatista yhteensä

Tähän kohtaan kirjataan kaikki yrityksen myynti- ja muut suorat tuotot ammatista yhteensä. Kirjaa kaikki ilman arvonlisäveroa.

2. Saadut avustukset ja tuet

Tähän kohtaan kirjataan kaikki yrityksesi valtiolta tai kunnalta saamat suorat tuet ja avustukset. Avustuksina voi olla esimerkiksi starttiraha tai opintotuki.

(Korjaus 20.1.2015: Starttirahaa ja opintotukea ei ilmoiteta yrityksen veroilmoituksessa! Itseasiassa sekä starttiraha että opintotuki kuuluu niihin tuloihin, joita ei tarvitse ilmoittaa, vaan ne tulevat automaattisesti esitäytetylle henkilökohtaiselle lomakkeelle.

Tässä verohallinnon ohje ko. kohdasta: ”318 Saadut avustukset ja tuet Elinkeinotoimintaa varten saamiesi avustusten, lisien sekä valtiolta ja kunnalta saamiesi tukien yhteismäärä (TEM, YM, TEKES jne.). Ilmoita tässä kohdassa esim. arvonlisäveron alarajahuojennus.”) Kiitos JuSalle tästä palautteesta.

3. Muut tuotot

Muut tuotot kohtaan kirjataan satunnaiset tuotot jotka eivät suoraan liity yrityksesi liiketoimintaan. Näitä voi olla esimerikiksi yrityksellesi maksetut vahingonkorvaukset.

4. Saadut osingot ja osuuspääoman korot

Jos yrityksesi on saanut tilikauden aikana osinkoja ne kirjataan tähän kohtaan. Saadut osingot kohtaan täytetään saatujen osinkojen kokonaissumma. Veronalainen osuus-kohtaan kirjataan 70% osuus tästä (70% osingoista on yritystoiminnan veronalaista tuloa ja 30% verovapaata tuloa).

5. Korkotuotot ja muut rahoitustuotot

Jos olet saanut tilikauden aikana korkotuottoja myyntisaamisista tai valuuttakurssivoittoja nämä saamiset kirjataan tähän kohtaan.

Elinkeinotoiminnan veronalaiset tuotot yhteensä

Sitten on aika yhteenlaskun! Laske yhteensä kaikki edellä esitetyt tuotot ja tuo ne tähän sarakkeeseen.

Elinkeinotoiminnan kulut

Elinkeinotoiminnan kulut osiossa ilmoitetaan kaikki liiketoimintaan liittyvät kulut.

1. Ostot ja varastojen muutokset

Tähän kohtaan ilmoitetaan kaikki tliikauden aikana tehdyt elinkeinotoiminnan kannalta välttämättömät ostot.

2. Ulkopuoliset palvelut

Jos olet tilikauden aikana ostanut ulkopuolisia palveluita, jotka liittyvät liiketoimintaan ne ilmoitetaan tässä kohdassa.

3. Henkilöstökulut

Jos sinulla on jotain henkilöstöön liittyviä kuluja. Yleensä toiminimiyrittäjät toimivat kuitenkin yksin.

4. Poistot

Poistoista kirjoitamme erillisen artikkelin tulevaisuudessa.

5. Edustuskulut

Edustuskulut ovat liiketoiminnan kannalta välttämättömiin edustustehtäviin liittyviä kuluja. Edustuskuluista vähennyskelpoinen osuus on 50%. Näitä ovat esimerkiksi asiakaslounaat tai kosteat saunaillat, joissa koitetaan tehdä kauppaa tai luoda suhteita.

6. Vuokrat

Tähän kohtaan kirjataan maksamasi liiketoimintaan liittyvät vuokramenot.

7. Muut vähennyskelpoiset kulut

Tähän kohtaan kirjataan ne kulut jotka eivät suoraan sisälly mihinkään edellä mainituista kategorioista mutta kuitenkin ovat vähennyskelpoisia. Tällaisia vähennyskelpoisia kuluja ovat esimerkiksi ajoneuvokulut ja leasingmaksut.

8. Korkokulut

Tähän kohtaan ilmoitetaan kirjanpidossa merkityt korkokulut lainoista jotka on käytetty ammatinharjoittajan liiketoimintaan. Yhdenkertaista kirjanpitoa pitävien ei tarvitse erikseen täyttää veroilmoituksella laskelmaa vähennyskelpoisista kuluista.

Matkakulut lisävähennyksenä

Tässä kohdassa ilmoitetaan työn tekemisen kannalta välttämättömien matkojen osuus. Lisävähennysten tekeminen edellyttää, että ajetuista kilometreistä on pidetty ajopäiväkirjaa ja matkojen kohde ja kestot on kirjattu. Työpaikan ja kodin väliset matkat eivät kuulut lisävähennys kohtaan.

Toiminimiyrittäjä saa kilometrikorvaukset verohelpotuksina vuoden lopuksi.

Päivärahat eli  työmatkasta aiheutuneet lisääntyneet elantokustannukset

Taulukkoon täytetään seuraavat asiat

 1. Matkapäivien määrä yhteensä tilikauden aikana (yli 10h = kokopäiväraha, yli 6h = puolipäiväraha)
 2. Enimmäismäärä matkapäivältä (2013: kokopäiväraha on 38,00 € ja puolipäiväraha 17,00 €)
 3. Enimmäismäärä yhteensä. Matkapäivien määrä yhteensä kerrottuna enimmäismäärällä

Jos et ole vähentänyt matkan kuluja kirjanpidossa kirjataan lisävähennys täysmääräisenä lisävähennys sarakkeeseen. Muuten kirjanpidossa olevat kulut tulee vähentää päivärahojen määrästä.

Kilometrikorvaukset, eli selvitys yksityisvaroihin kuuluvan auton käytöstä liiketoiminnassa

Jotta voit tehdä lisävähennyksen sinun täytyy pitää ajopäiväkirjaa tai tehdä ajoista muu selvitys. Suosittelen pitämään ajopäiväkirjaa alusta lähtien, tällöin mahdollisiin verottajan lisäkysymyksiin vastaaminen on helppoa. Jos joudut keksimään ja muistelemaan asioita vuoden lopussa, se ei ole mukavaa tai hyödyllistä.

Taulukkoon täytetään

 1. Kokonaiskilometrimäärä – autolla ajetut kilometrit yhteensä
 2. Elinkeinotoiminnan ajot – autolla ajetut työajot yhteensä
 3. Enimmäismäärä / km (vuosi 2013: 0,45 € / km)
 4. Enimmäismäärä yhteensä – elinkeinotoiminnan ajot kerrottuna enimmäismäärällä

Jos et ole vähentänyt kuluja kirjanpidossa (kuten polttoainekuluja) ilmoitetaan lisävähennys täysmääräisenä.

Lähde: http://www.zervant.com/fi/news/toiminimen-veroilmoitus-2011-ohjeet/

etasku-kuitit-600x150

8 Comments

 • Jeha

  Reply Reply 20.1.2015

  Miksi starttiraha ja opintotuki on ilmoitettu kohdassa 2. Saadut avustukset ja tuet, vaikka starttiraha kai ilmoitetaan henkilökohtaisella veroilmoituksella?? Ja eihän opintotuki liity mitenkään yritykseen.

  • Timo & Joona

   Reply Reply 20.1.2015

   Moi Jeha!

   Koska byrokratia.

   • Jeha

    Reply Reply 20.1.2015

    Kysyin tätä myös kirjanpitofoorumilla ja sain vastauksen, että starttirahaa ja opintotukea ei ilmoiteta elinkeinotoiminnan veroilmoituksella.

    • Timo & Joona

     Reply Reply 20.1.2015

     Todennäköisesti se onkin huomattavasti parempi paikka kysellä näitä asioita.

 • JuSa

  Reply Reply 20.1.2015

  Starttirahaa ja opintotukea ei ilmoiteta yrityksen veroilmoituksessa! Itseasiassa sekä starttiraha että opintotuki kuuluu niihin tuloihin, joita ei tarvitse ilmoittaa, vaan ne tulevat automaattisesti esitäytetylle henkilökohtaiselle lomakkeelle.

  Tässä verohallinnon ohje ko kohdasta: ”318 Saadut avustukset ja tuet

  Elinkeinotoimintaa varten saamiesi avustusten, lisien sekä valtiolta ja kunnalta saamiesi tukien yhteismäärä (TEM, YM, TEKES jne.).

  Ilmoita tässä kohdassa esim. arvonlisäveron alarajahuojennus.”

  Tällaisella ”neuvonta” sivustolla tiedon pitäisi olla faktaa!! Tälläisella huolimattomuudella uskottavuus menee täysin.

  • Timo & Joona

   Reply Reply 20.1.2015

   Tässähän sitä faktaa tulee kun riittävästi provosoi 🙂 Eikä tarvitse edes itse tehdä mitään.

   • JuSa

    Reply Reply 20.1.2015

    Harmittaa vain tuollainen pieni virhe, kun sivuilla on paljon hyvää asiaa.

    • Timo & Joona

     Reply Reply 20.1.2015

     Noh ihan aiheestahan palautteen annoit. Kyllä me näitä silloin tällöin paikkaillaan, kun asiavirheitä löydetään. On vaan niin pirun monta artikkelia, ettei oikeen kaikkialla meinaa ehtiä, varsinkinkin kun tätä tehdään vähä niinkuin silloin tällöin ja harrastuspohjalta.

Leave A Response

* Denotes Required Field