Toiminimen verotus

toiminimen verottaminen

Mikäli olet toiminimiyrittäjä tai sellaiseksi aikova, toiminimen verotus on yksi olennaisimmista asioista, joista sinun tulee olla kartalla. Käymme tässä kirjoituksessa läpi mahdollisimman selkokielisen rautalankamallin toiminimen verotuksesta.

Tekstin lukeminen kestää noin 15 minuuttia. Se on luonnollisesti hyvin pitkä aika ihmiselämässä – varsinkin tuhlattavaksi verotusasioihin. Lupaamme kuitenkin, että tämän ajan uhrattuasi ymmärrät paremmin toiminimen verotusta.

Aloittavana toiminimiyrittäjänä maksat pääsääntöisesti kahdenlaisia veroja:

 1. Ansiotuloveroa, mikäli teet yhtään tulosta, eli saat itsellesi ”palkkaa”.
  (Pääomatuloveron osuudesta kerromme jäljempänä.)
 2. Arvonlisäveroa eli alv:tä, jos olet alv-verovelvollinen, eli liikevaihtosi on yli 10 000 euroa tai olet vapaaehtoisesti hakeutunut alv-velvollisten rekisteriin.

Aloitetaan aiheen perkaaminen kohdasta 1.

Ansiotulovero ja sen maksaminen

Ansiotulovero on nimensä mukaisesti tulovero eli sitä maksetaan tässä tapauksessa toiminimen tuloksesta.

Koska lähdemme liikkeelle aivan perusteista, todetaan alkuun, että toiminimen tulos ja liikevaihto ovat kaksi eri asiaa. Liikevaihto tarkoittaa kaikkea sitä rahaa, jonka laskutat toiminimellesi tilikauden aikana miinus arvonlisäveron osuus. Vaikka liikevaihto olisi iso, tulos voi silti olla jotain aivan muuta.

Otetaan esimerkki: Yrjö Yrittäjä perustaa toiminimen ja laskuttaa ensimmäisen tilikauden aikana 10 000 euroa + alv 24% eli 12 400 euroa. Liikevaihto on tällöin 10 000 euroa. Yrjö Yrittäjän toiminimen tulos voi silti olla 0 euroa, jos kulut olivat 10 000 euroa. Tässä esimerkissä Yrjö ei maksaisi ansiotuloveroa, koska mitään tuloja ei ollut. Yrjöllä on toivottavasti jäänyt rahaa sukanvarteen jostain muualta, jotta hän saa ostettua leipää pöytään.

Tässä vaiheessa on oleellista huomata, että mikäli Yrjö on ottanut rahaa tililtä omaan käyttöönsä ja tuhlannut ne muuhun kuin liiketoimintaansa liittyviin asioihin, näitä rahoja ei tällöin lasketa kuluiksi. Jos edellinen lause kuulosti aivan heprealta, sisäistät kyllä asian lukiessasi alapuolelta löytyvän kappaleen toiminimen palkasta.

Accountor Go -kirjanpitopalvelu


Accountor Go – kirjanpito toiminimelle 80 €/kk

Accountor Go on yksinyrittäjille suunniteltu kirjanpitopalvelu joka sisältää näppärän ohjelmiston sekä ammattikirjanpitäjän tuen. Palveluun kuuluu sekä kirjanpito että tilinpäätös ja hinta on kiinteä 80 € per kuukausi. Pyydä ilmainen esittely ja opi lisää palvelusta - nyt saat 1 kuukauden ilmaiseksi!

Mikä on toiminimen ”palkka” ja miten se vaikuttaa tulokseen?

Toiminimi on yrittämisen muotona siitä hiukan erikoinen, että toiminimellä toimiessasi et maksa itsellesi palkkaa sanan varsinaisessa merkityksessä. Kaikki rahat, jotka toiminimeltäsi otat, ovat sen sijaan yksityisottoja.

Yksityisottojen idean hahmottaminen voi alkuun olla hieman hankalaa. Käytännössä yksityisotto toimii niin, että kun nostat toiminimesi tililtä rahaa yksityiskäyttöösi, se ei laske toiminimesi tulosta. Ottamasi raha ei siis ole kulu tai meno. Otetaanpa tästä jälleen käytännön esimerkki, jotta et putoa kärryiltä:

Leikitään, että olet luunkova konsultti, joka pitkän työrupeaman päätteeksi laskuttaa asiakkaalta toiminimelleen 10 000 euroa ja arvonlisäveron (24% eli 2400 euroa) päälle. Toiminimesi tilillä on nyt 12 400 euroa, joista 10 000 euroa on sinun tienestejäsi ja 2400 euroa on arvonlisäveroa, jonka tilität myöhemmin kiltisti valtion kassaan.

10 000 euroa on siis tienattu ja sen kunniaksi päätät hemmotella itseäsi. Nappaat toiminimesi tililtä koko kymppitonnin omaan käyttöösi ja lähdet viettämään makeaa elämää Balille, jossa tuhlaat koko summan. Olet nyt siis tehnyt 10 000 euron yksityisoton toiminimesi tililtä.

Käytännössä toiminimen tilille jää 2400 euroa arvonlisäveron maksuun tarkoitettua osuutta, mutta senhän joudut pulittamaan valtiolle. Tässä vaiheessa toiminimen verotuslogiikka astuu esiin. Katsos kun yksityisotot eivät vähennä firmasi tulosta.

Verottajan näkökulmasta sinulla on siis yhä tuo 10 000 euroa toiminimesi tuloksena, ja sinun pitää maksaa veroa tästä summasta. Mutta ainakaan tuosta kymppitonnista ei enää ole verojen maksussa apua, koska laitoit kaikki haisemaan Balin-reissullasi. Pidä siis huoli, että sinulla on aina riittävästi rahaa verojen maksamiseen.

Muista, että tämä oli vain riisuttu esimerkki, jossa ei otettu huomioon konsultin muita tuloja, eikä tulosta vähentäviä kuluja (jne.). Toivottavasti kuitenkin ymmärsit nyt perusidean: Pidä huoli, että sinulle jää aina riittävästi rahaa verojen maksamiseen. Kymppitonnistahan ei veroja vielä juuri kerry, mutta isommilla summilla pelatessa voit joutua nopeasti ojasta allikkoon.

Jos tässä kohdin tuntuu vaikealta, voit lukea tekstin toiminimen ”palkka”, jossa käydään läpi samaa asiaa kahden erillisen esimerkin avulla.

Mistä toiminimen tulos sitten lasketaan?

Toiminimen tulos lasketaan siis siten, että tilikauden tuloista miinustetaan toiminnan kulut. Jäljelle jäävästä tuloksesta vähennetään vielä aiempien vuosien tappiot. Tällöin jäljelle jää yritystulo eli tulos.

Jos aikaisempia vuosia ei ole taustalla, niin uuden yrittäjän tulos saadaan siis suoraan kaavalla tilikauden tulot miinus kulut.

Ja nyt muista se, minkä jo edellä totesimme: tililtä nappaamaasi yksityisottoa ei lasketa kuluksi. Älä siis nosta kaikkea pois, vaan ota huomioon, että jossain vaiheessa sinun tulee maksaa myös veroa – joko ennakkoveron (selvennys alla) muodossa tai sitten vuoden lopuksi täydennysmaksuna.

Kuten aivan alussa totesimme, toiminimesi tulot ovat pääosin ansiotuloveron alaisia tuloja. Pääomatulo-osuutena voidaan verottaa maksimissaan 20 prosentin osuus toimintasi edellisen vuoden nettovarallisuudesta. Toiminnan ensimmäisenä vuotena nettovarallisuus lasketaan ensimmäisen tilikauden päättymishetken tietojen perusteella.

Mikä on toiminimen nettovarallisuus ja miten se lasketaan?

(Nettovarallisuus = yritystoiminnan varat (esim. työkoneet, OMISTETTU liiketila ja myytävien tuotteiden varasto) MIINUS velat + 30% työntekijöille maksetuista palkoista). Jos työntekijöitä ei ole, voit unohtaa viimeisen kohdan. Itsellesi et myöskään maksa palkkaa, kuten edellä kerroimme. Pankkitilillä olevia rahoja ei myöskään lasketa mukaan nettovarallisuuteen.

Toiminimiyrittäjä voi kuitenkin vaatia (toiminimen veroilmoituslomakkeen viimeinen kohta) pääomatuloveron alaisen osuuden laskettavaksi 10  tai 0 prosenttiin. Viimeisessä tapauksessa toiminimen tulot verotettaisiin kokonaisuudessaan ansiotuloina.

Tämä on usein kannattavaa, mikäli yritystoiminnan tulos on pieni, eikä yrittäjällä ole muita ansiotuloja esimerkiksi palkkatöistä. Alla selitämme miksi.

Ansiotulovero on progressiivinen vero, eli ansiotulojen kasvaessa myös veroprosentti nousee. Mikäli ansiotuloja on vähän, veroprosentti siis pysyy matalalla. Pääomatulon veroprosentti puolestaan on kiinteä 30% (ja 34% yli 30 000 euron ylittävältä osuudelta). Pienillä ansiotuloilla veroprosentti pysyy huomattavasti tätä alemmalla tasolla.

Pääomatulojen verohyödyt tulevat ilmi vasta korkeissa tuloissa, ja siksi emme käsittele niitä laajemmin tässä aloittaville toiminimiyrittäjille suunnatussa tekstissä.

Muista jälleen tässä vaiheessa se, että toiminimiyrittäjää verotetaan hänen kaikkien ansio- ja pääomatulojensa perusteella. Yritystoimintasi lisäksi siis myöt muut tulosi (esim. jos käyt palkkatöissä) vaikuttavat verotukseesi.

HUOM. Yrittäjävähennys astui voimaan 2017.

Millä tavoin toiminimiyrittäjä maksaa ansiotuloveroja?

Aloitetaan kertaamalla jo todettu asia: Toiminimiyrittäjä maksaa toimintansa tuloksesta (ansio)tuloveroa.

Kun tätä toiminimen tuloksesta maksettavaa ansiotuloveroa maksetaan etukäteen, puhutaan ennakkoverosta. Käytetään siis jatkossa tätä termiä.

Koska et voi ennalta tietää täsmälleen toimintasi tulosta, ennakkoveroa maksetaan arvion perusteella.

Toiminimen perustamislomaketta täyttäessäsi arvioit itse ensimmäisen tilikautesi tuloksen, ja kontollesi tulevien ennakkoverojen määrä riippuu tästä summasta.

Jos arvioit liiketoimintasi tuloksen liian isoksi, voit joutua pulaan kassanhallinnan kanssa, sillä tällöin ikään kuin maksat etukäteen veroa rahoista, joita et vielä ole edes tienannut. Saat toki liikaa maksamasi osuuden takaisin veronpalautuksina, mutta rahapulassa painiskelevalle aloittelevalle yrittäjälle tämä voi olla turhan myöhään.

Jos taas arvioit tuloksen alakanttiin ja ennakkoverojen määrä on liian pieni, maksat myöhemmin täydennysmaksua. Mikäli jätät täydennysmaksun maksamisen väliin tai se ei ole riittävä, saat verottajalta maksettavaksesi jäännösverot. Tällöin kassassa olisi hyvä olla rahaa!

Pyri siis mahdollisimman realistiseen arvioon, äläkä missään nimessä yliarvioi tulosta. Jos tekemäsi arvio tilikauden tuloksesta näyttää menevän metsään, ei hätää: Voit aina korjata alun perin pieleen mennyttä tuloarviotasi ottamalla yhteyttä verottajaan.

Kertaus: Maksat veroja arvioimasi tuloksen perusteella. Jos tuloksesi olikin lopulta arvioimaasi pienempi, maksoit ennakkoveroa liikaa ja saat rahat takaisin veronpalautuksena.

Jos tulos olikin arvioimaasi suurempi, maksoit liian vähän (tai et mitään), mutta kuittaat homman maksamalla täydennysmaksua.

Jos täydennysmaksuillakaan et saa todelliseen tulokseesi perustuvaa verosummaa maksettua, verottaja lätkäisee sinulle jäännösverot.

Jos huomaat, että etukäteen tekemäsi tulosarvio on menossa päin mäntyä, voit ottaa yhteyttä verottajaan ja korjata arviota.

Kuinka lasken toiminimeni ennakkoveron määrän?

Voit arvioida toiminimesi ennakkoveron määrää käyttämällä verottajan laskuria, johon pääset tämän linkin kautta.

Laskurin käyttäminen on kuitenkin hieman kinkkistä, joten tässä pieni ohje:

1. Valitse laskureista sen vuoden laskuri, jolle verot haluat laskea.

2. Täytä henkilötietosi ensimmäiselle sivulle. Tämän ei pitäisi olla ylivoimaista.

3. No niin. Jos haluat tietää, paljonko toiminimesi tuloista menee veroihin, ne pitää laittaa verottajan laskuriin punaisella ympyröimäämme kohtaan. Huom! Muista edelleen, että tämä ei ole liikevaihto vaan tulos.

toiminimen ansiotuloverotus

Sinun tulee tietysti laittaa myös kaikki muut tulosi laskuriin, jotta annettu summa pitää paikkansa. Jos opiskelet, laitat opintotuet jne.

4. Paina Laske-nappia lomakkeen oikeassa alalaidassa.

5. Sitten näet maksettavan verosi seuraavassa kohdassa:
Toiminimen ansiotuloverotus 2

 

Tämä vero tulee siis sinulle maksettavaksi kahdella mahdollisella tavalla.

Jos olet arvioinut tulosi etukäteen, valtio verottaa summan sinulta ennakkoon pieninä osina (eli ennakkovero). Esimerkiksi tuo kuvan summa voisi tulla maksettavaksi noin 1138 euron erissä kolmen kuukauden välein.

Toinen vaihtoehto on, että olet aliarvioinut ilmoituksessa omat tulosi ja maksat tilikauden päätteeksi täydennysmaksua tuon verran verottajan tilille.

Molemmat vaihtoehdot ovat ihan sinänsä ihan sopivia. Jälkimmäinen vaihtoehto vaatii toki kohtuullista rahankäyttöä ja itsehillintää. On ikävää yrittää maksaa tuhansien eurojen täydennysmaksua, jos kaikki rahat on jo käytetty.

Optimitilanteessa osaat arvioida tulosi juuri nappiin, jolloin maksat juuri oikean summan ennakkoveroja. Tällöin et saa veronpalautusta, mutta et myöskään joudu makselemaan täydennysmaksuja (tai kamppailemaan myöhemmin jäännösverojen kanssa.)

Mikä on ennakkoperintärekisteri?

Toiminimen verotukseen liittyy myös ennakkoperintärekisteri, johon aloittavan yrittäjän kannattaa liittyä toiminimen perustamislomaketta täyttäessään. Rekisteriin kuuluminen on tapa osoittaa, että yrittäjä hoitaa verotusasiansa kuntoon itse.

Toimeksiantojen saaminen varsinkin yrityksiltä on vaikeaa, mikäli et kuulu ennakkoperintärekisteriin. Mikäli yrittäjä ei ole ennakkoperintärekisterissä, työkorvauksen maksaja joutuu hoitamaan ennakonpidätyksen.

Asiakkaasi ei voi myöskään tehdä kotitalousvähennystä (esim. siivous- tai remonttitöistä jne.), jos toiminimeäsi ei löydy ennakkoperintärekisteristä.

Rekisteriin kuuluminen kertoo myös siitä, että olet luotettava ja säntillinen toimija. Rekisteriin ei pääse, mikäli taustalta löytyy merkittäviä verolaiminlyöntejä tai -epäselvyyksiä.

Näistä syistä ennakkoperintärekisteriin kannattaa siis ehdottomasti kuulua.

Arvonlisävero ja sen maksaminen pähkinänkuoressa

Sitten se toinen osa toiminimen verotuksesta eli arvonlisävero. Sehän tarkoittaa sitä itseään, eli aina kun arvo lisääntyy, siitä pitää maksaa valtiolle arvonLISÄveroa. Arvonlisäveron kanssa selviät helpoiten, kun ajattelet, ettei se ole sinun rahaasi ollenkaan, vaan kuuluu valtiolle.

Jos laskutat tilillesi 1000 euroa (+ alv 24%) eli 1240 euroa, on helpompaa ajatella, että tonni on sinun ja 240 euroa kuuluu valtiolle.

Tässä vaiheessa saatat kuitenkin huomata, että olet tehnyt toiminimellesi hankintoja, joihin myös sisältyy arvonlisävero. Jos esimerkiksi olisit ostanut 500 euroa (+ alv 24%) eli 620€ maksavan työkoneen itsellesi, voisit vähentää sen arvonlisäveron siitä summasta, joka sinun pitäisi tilittää valtiolle.

Eli 240 eurosta miinustetaan 120 euroa, ja näin saamme tulokseksi 120 euroa. Tämän jälkeen tilittäisit 120 euroa valtiolle, koska arvo on lisääntynyt vain sen verran. Olethan joutunut hankkimaan jotain tuottaaksesi tuon arvonlisäyksen, ja se otetaan huomioon arvonlisäverotuksessasi.

Arvonlisäveroa maksellaan yleensä kuukausittain valtiolle. Pientä liikevaihtoa pyörittävät yrittäjät ja yritykset voivat kuitenkin anoa pidemmän ilmoituskauden – tällöin arvonlisäveroja voi maksella valtiolle neljännesvuosittain tai kerran vuodessa. Arvonlisäverot ilmoitetaan ja tilitetään OmaVero-palvelussa. Paperi-ilmoittaminen on mahdollista vain erityistapauksissa.

Yrityksen on yleensä pakko olla arvonlisäverovelvollinen, jos 12 kuukauden tilikauden liikevaihto on yli 10 000 euroa. (Kuten kaikkeen muuhunkin elämässä, myös tähän on olemassa poikkeuksia joillain toimialoilla).

Jos liikevaihto on yli 10 000 euroa, mutta kuitenkin alle 30 000 euroa, arvonlisäveron maksusta voi saada alarajahuojennusta, joka pitää itse laskea.

Alarajahuojennus tarkoittaa sitä, että valtio ei peri kaikkia sille kuuluvia arvonlisäveroja itselleen. Tästä on apua pientä liikevaihtoa pyörittäville yrittäjille.

Alarajahuojennuksen ansiosta maksat vain osan arvonlisäverosta ja jäljelle jäävät arvonlisäverot muuttuvat yritykseksi tulokseksi. Tuloksesta tietysti maksat taas muita veroja. Kätevää eikö totta?

Yleinen arvonlisäverokanta on 24 prosenttia. Tietyt palvelut ja tuotteet nauttivat kuitenkin alennetusta alv-verokannasta: tällöin luvut ovat 14, 10 tai 0 prosenttia.

Voit myös katsoa videon arvonlisävero selkokielellä, videon pituus on 6 minuuttia.

Katso myös: ALV-muutos 2017.

Yhteenveto

Tällä sivulla käsittelimme toiminimen verotusta todellisen rautalankamallin avulla. Muista, että toiminimen verotukseen vaikuttaa loppupeleissä todella moni asia, kuten esimerkiksi yritystoimintasi nettovarallisuus, yrittäjävähennys, muut kuin yritystoiminnan tulot, yritystulon jakaminen yrittäjäpuolison kanssa ja niin edelleen – esimerkkejä kyllä riittäisi pitkäksi listaksi.

Jos sinusta tuntuu, ettet omaksu verotukseen liittyviä asioita riittävän hyvin, suosittelemme vahvasti kirjanpitäjän hankkimista, sillä hän osaa auttaa sinua näissä asioissa.

Toiminimen kirjanpitoa on puitu esimerkiksi seuraavissa teksteissä:

Miten toiminimen kirjanpito tehdään itse?

Toiminimen kirjanpito itse – vai kannattaako se ulkoistaa?

92 Comments

 • Mikko

  Reply Reply 29.8.2014

  Hei, kiitos kattavasta tiedon jakamisesta 🙂

  Heräsi kysymys, kun olen perustamassa yritystä. Eli jos yritystoimintani tulee olemaan sivutoimista ja pienimuotoista (alle 8500€/vuosi), ei minun tarvitse maksaa alv-veroa? Kuinkas sitten, jos tilaan ulkomailta tuotteita ja tulli laittaa tulliveron ja alv’in siihen päälle? Saanko tuotteista maksamani alv’in veronpalautuksina takaisin vai maksanko kuitenkin alv, vaikka olisin pienimuotoinen kauppias? Entäs siinä tilanteessa, jos yritys tuottaakin tuon 8500€ yli, joudunko maksamaan alv uudestaan vielä?

  • Jos liikevaihto ylittää tuon 8500 euroa niin sitten joutuu maksamaan alvin kaikesta. Sitä on yllättävän tympeää maksella takautuvasti. Jos et ole alvivelvollinen ja tullu läsäyttää alvit päälle, ymmärtääkseni et voi vähentää niitä mitenkään. Ne vain nostavat hankittujen tuotteiden hintaan. Tähän voi muistaakseni perustamislomakkeessa ehkä jotenkin vaikuttaa, mutta kannattaa soittaa verottajalle ja kysyä asiasta. En uskalla sanoa oikeen juuta tai jaata tuohon seikkaan.

 • Mikko

  Reply Reply 2.9.2014

  Okei, kiitos! Mulla on muutenkin pitkä lista kysymyksiä valmiina, joita pitää verottajalta kysellä, niin lisään tuon kysymyksen listaani 🙂

 • Tupe

  Reply Reply 4.10.2014

  Hauskasti kirjoitettu 😛

 • olen tähän mennessä toiminut noiden laskutuusyhtiöiden avulla ja tehnyt hyvää myyntiä…sivutoimisena, olen kuitenkin päivätöissäkin.
  Nyt meinaan laittaa uuden toiminimen sivutoimisena sillä nuo komissiomaksut sun muut yhtiöiden aiheuttamat kulungit on liikaa ja tuotto jää pieneksi.

  Olen joutunut maksamaan alv:n kaikista töistäni, vaikka jää alle 8500€
  siksi tekisin toiminimellä ja hintani pysyisivät samoina. eli jos liikevaihto kasvaisi vaikka 100€ yli tuon rajan joutuisin maksamaan alvin 8600€ enkä ole alvia aijemmin asiakkailtani perinyt, enkä voinut vähentää ostamieni tarvikkeiden ja muiden alveja mistään, ne jäisivät käsiin ja verottaja rallattaisi minut siis verovelkaisena konkurssiin välittömästi aloitettuani.

  Voiko oikeasti olla niin, että pienenkin yrityksen on joko myytävä tosi vähän tai sitten jo heti alkuun, niin paljon, että voi alvitkin vähentää ja veloittaa asiakkailta, vai hinta taso vain niin korkealle alusta asti kuin hinnat sisältäisivät tuon keinotekoisen kalleuden.
  ja laittaa varmuuden vuoksi sivuun mahdollista verottajan alv laskua koko summasta.

  ja jos vuoden loppuun mennessä ei 8500€ olekaan ylittynyt, niin jääkö se sitten tulokseni ja sitä kautta saisin ostamieni tarvikkeiden alvit takaisin+ vähän extraa josta vielä makselen tuloveronkin johtuen siitä, etten voi vähentää alveja suoraan vaan se muuttuu verotettavaksi tuloksi 😀 On kyllä naurettava maa tämä.
  Laittaa kyllä vähän miettimään, että unohdanko koko homman ja myyn perhana kaikki hitsauskoneeni ja työkalunikin pois ja jatkan ihan vaan työssäni hautaan asti… enhän kuitenkaan ole voinut vähentää edes omia työkalujani mistään tai niistä olisikin tullut laskutusyhtiön omaisuutta, eikä he niitä olisi minulle kuitenkaan maksaneet. Ja verottajan mielestä sivutyöni on niin pienimuotoista, etten voi vähentää tulonhankkimiskuluina mitään, en edes toimitilan vuokrien alv osuutta joka on toista sataa kuussa. vuodessa siis maksan pelkästä hallitilasta alvia valtiolle lähes 2 tuhatta saamatta vähennettyä sitä mistään. maksan myös alvit työkaluistani voimatta vähentää. Tämä kaikki on mahdollistanut sen, että jos haluan nettopalkkaa 100€ joudun lätkäisemään asiakasta 262.66€ laskulla…hmm pikkuisen heikentää kilpailukykyä nimittäin jos halua 16.6€ netto tuntipalkalla 6 tunnin työstä 100€ on tuntiveloitukseni oltava asiakkaalle noin 43.70€ lähes 3 kertaa sen mitä itse saan, eli 2/3 menee johonkin missä kukaan ei ole laittanut tikkua ristiin hankkiakseen minulle asiakkaan viedäkseen minut työpaikkaan hitsatakseen yhtään saumaa jne mutta eniten he silti saavat. että kyllä on aivan kukkua koko touhu.

  • No itseasiassa arvonlisäveron alarajahuojennus pelastaa sinut aika monessakin mielessä. Eli vaikka se raja ylittyisi, niin et joudu maksamaan alvia välttämättä senttiäkään valtiolle.

   Vaikka et olisi alvivelvollinen niin saat tietysti vähentää firmasi kulut tuloksesta. Se on selvää. Mutta kuluihin liittyvää alvia et saa hyvitettyä omasta arvonlisäverostasi. Ei sillä ole mitään väliä. Jos verottajan mielestä homma on pienimuotoista ja kuluja ei voi vähentää, niin tee hommia vähän enemmän, jos niitä vain on ja eiköhän se sillä ratkea. Niin ja kannattaahan siihen totutella, että yrittäjä saa rahansa viimesenä.

   Kun toimin vielä yrittäjävalmentajana minulla oli tapana sanoa, että varautukaa siihen, että valtio vie puolet teidän laskuttamasta summasta. Jos laskutat 124 euroa sisältäen alvin asiakkaalta, niin voit ajatella, että omaan käteen jää siitä sellaiset 62 euroa. Karkeasti arvioituna. Jos tuon 124 euron hankkimiseen liittyi jotain kuluja, niin sitten vähemmän. Sellasta se elämä on.

 • Joonas

  Reply Reply 4.6.2015

  Itsekin kiinnostaa hieman sama kuin edellistä kirjoittajaa. Jos siis en ole alv velvollinen, niin pitääkö laskussani silti näkyä alv ja voiko minulta palvelua ostavat yritys sitä vähentää? Ja jos tienaankin tänä vuonna enemmän kuin alaraja, niin mitä sitten tapahtuu vanhoille laskuille? Tähän en oikeastaan löytänyt vastausta kun yritin etsiä.

  Kiitos loistavista artikkeleista. Ovat aivan huippuhyödyllisiä!

  • Moi Joonas!

   Jos et ole alv-velvollinen, niin sitten laskutat ilman alv. Maksava firma ei voi vähentää alvia, koska sitä ei ole.

   Jos tuo raja ylittyy, niin sitten olet alvivelvollinen ja jostain alvirahat pitäisi taikoa takautuvasti. Tosin, koska voimaan astuu arvonlisäveron alarajahuojennus, sinun ei tarvitse kuitenkaan tilittää mitään valtiolle vielä. Eli jos liikevaihto on 8600 euroa, niin saat vielä pitää kaikki arvonlisäverot itselläsi. Eli valtio ei tule penäämään ylitettyä alvisummaa itsellesi.

   Itseasiassa ei siinä suurta vahinkoa tapahdu sitten. Ainoa ongelma on, että jos valtio laskee, että oikeasti olisit sitten laskuttanut 8600 euroa + alv 24% eli 10664 euroa, niin tuo arvonlisävero palautetaan sinulle ja se taas nostaa tulostasi. Tulos taas nostaa ennakkoveron määrää. Myös ehkä joudut maksamaan alvia valtiolle, jos sen maksettavan alvin määrä ylittää 170 euroa.

   Että sellasta. Ja kiitoksia palautteesta 🙂

 • Marina

  Reply Reply 7.6.2015

  Hei! Vastavalmistunut ammattiin ja olisi jo keikkatyötä tarjolla, mutta olen 21v ja en löydä tietoa mitä tehdä. Henkilö joka tarttis töihin ei voi ottaa työntekijäksi joten mitä minun kannattaisi tehdä? Onko perutettava Tmi vai voiko vain verokortilla tehdä? Mutta miten yel, vakuutus, lomakorvaus, sosiaalituet??

  • Ehkä helpointa on jos vaan käytät ensin ukko.fi-palvelua laskuttamiseen. Silloin voit laskuttaa ja käyttää verokorttiasi myös. Jos laskutusta alkaa kertyä yli 2000 euroa kuukaudessa, niin perusta sitten toiminimi. Löydät kyllä kaiken tarvittavan tiedon täältä nettisivuilta, tai sitten voit soittaa ilmaiseen yrityssuomen yritysneuvontaan.

 • Venla

  Reply Reply 5.10.2015

  Hei!
  Tosiaan on tullut selväksi, että tuo alv:in masksuraha on 8500€. Mutta onko tuo raja suhteessa omaan tilikuteen vai kalenterivuoden arvolisäveronlakiin.
  Olen kuullut, että jos perustaa tmi:n esimerkiksi lokakuussa toiminimen alvirajallinen summa sinä vuonna on 8500:12×3 eli noin 2000. Tämä ilmeisesti liittyisi tuohon kalenterivuoden arvolisäverolakiin.
  Koskeeko tämä vain alvivelvollisia tämä kuukausirajaus vai onko se vain huhua.
  Jos tuo 8500€ raja on VAIN suhteutettuna tilikauteen, niin saisi tienata esimerkiksi 1.10.2015-1.10.2016 tuon 8500 maksamatta alvia.

 • Tarja

  Reply Reply 7.11.2015

  Venlalle vastausta
  Toiminimen tilikausi on aina kalenterivuosi, muissa yhtiömuodoissa se voi olla muutakin. Verovuosi on aina kalenterivuosi. Tuossa tapauksessa, että aloittaisit lokakuussa toiminimellä ja sinulla olisi liikevaihto loka-marras-joulu vaikka 3000€, siitä tehdään vuoden laskennallinen tulos, jonka mukaan lasketaan sitten vuositulos niin, että tuo 3000 kerrotaan luvulla 12 ja jaetaan tilikauden todellisten, täysien kuukausien määrällä, joten siitä tulis siis 12.000 € laskennallinen liikevaihto. 1.1.2016 tuo 8500 raha nouseen 10.000€.
  Jos sinä et ole toiminnassasi alv velvollinen, et voi ostoistasi vähentää alv:tä ja sinulta osatavat yritykset eivät myöskään saa sinun kanssasi tehdystä kaupasta omaan alviinsa vähennyksiä.
  Muissa yhtiömuodoissa joudutaan sitt4en laskemaan kahdelta tilikaudelta,että saadaan verovuoden tilitykst selville.

  Jos ilmoittaudut alusta lähtein alv velvolliseksi, niin sittn voit hyödyntää alarajahuojennusta vuoden lopussa eli minä suosittelen kaikille minun neuvonnassani oleville yrityksille alv velvolliseksi ilmoittautumista, jos toimintaan kuuluu alv. Hierojillahan sitä ei esim. ole. Tarja/DariaK

 • Sampo

  Reply Reply 17.11.2015

  Hei,

  Ensiksi haluaisin kiittää hyvistä sivuista, näistä on ollut paljon apua.

  Muutama kysymys. Olen perustanut toiminimen elokuun alussa. Merkitsin papereihin, että ensimmäinen tilikausi päättyy kesäkuun alussa 2016. Yllä kuitenkin kerrotte, että toiminimen tilikausi on aina kalenterivuosi.. Eli onko niin, että merkinnöistäni huolimatta tilikauteni päättyy 31.12.15?

  Toinen kysymys koskee rahaa, mitä käytin yrityksen hankintoihin ennen kuin yritykseni oli laskuttanut, eli ”tienannut” euroakaan. Eli, jotta pystyin aloittamaan toimintani, hankin tarvittavia työkaluja ym. tarvikkeita muutamalla tonnilla. Sen rahan otin omaista säästöistäni. Nyt yritykseni on tehyt tulosta ja yrityksen tilillä on rahaa. Miten saan rahani takaisin, ilman että se ei näytä palkanmaksulta, eli verotettavalta ansiotulolta?

  Kiitos vastauksista!

  PS. voisitte laatia artikkelin koskien kilometrikorvauksia ja päivärahoja. Myös se kiinnostaisi, mitä kaikkia hankintoja hyväksytään tulosta pienentäviksi hankinnoiksi / poistoiksi.

  • Moi Sampo!

   Ensimmäiseen kysymykseesi sen verran, että ainakin yhdenkertaisessa kirjanpidossa kalenterivuosi taitaa olla pakollinen. Kahdenkertaisessa ei vissiin. Jotain lakiuudistuksia oli suunnitteleilla joiden mukaan toiminimille se olisi aina vuosi jostain päivämäärästä eteenpäin. En ole tästä enää mitenkään varma ja suosittelen kyselemään sieltä prh:sta tai yritys-suomen yritysneuvojilta. Niillä on nippelitiedot ajan tasalla paremmin.

   Toivottavasti sinulla on niistä hankinnoista kuitit tallella. Isket ne kirjanpitoon ja ne on sitten ”kuluja” ja voit nostaa niiden kulujen verran rahaa itsellesi firmasi tililtä saadaksesi niin sanotusti ”rahat takaisin” hankinnoistasi. Eli jos olet tehnyt firmallesi tulosta nyt 2000 euroa ja isket niitä kuluja sinne 1500 euron edestä, niin voit nostaa 1500 euroa omaan käyttöösi ilman ongelmia, kun firmasi tulos laskee 500 euroon.

   Ehdottomasi artikkeli on työn alla, julkaisupäivämäärä on täysi mysteeri 🙂

 • Justin

  Reply Reply 9.12.2015

  Hei!
  Olen kiinnostunut tapahtuma järjestämisestä(noin 3 tai 4 kertaa vuodessa) ja en haluu välttämättä perustaa yritystä kun on päivätöissä,onko mitenkään mahdollista ryhtyä tapahtuma järjestäjäksi perustamatta yritystä?, ja miten voin laskutta myyty lippujen tuloja tapahtumapaikalta(esim GLORIA) ja sitten hoitaa verot jne?
  Ja miten saisin sijoitettu rahat kuten artistien esiintymispalkkiot, lentoliput, hotellit, ruoat,vuokrat jos ei ole yritystä?

  Kiitos

 • Eija

  Reply Reply 11.12.2015

  Mitä eroa on toiminimellä ja avoimella yhtiöllä, muuta kuin että avoimessa yhtiössä on oltava toinen yhtiömies. Onko verotuksessa eroa ja kannattaako Co. yhtiö muuttaa toiminimeksi? Co yhtiö on perustettu 1962, mutta ei ole ollut toiminnassa vuosiin. Toiseksi pitääkö minun ottaa YEL olen 67 vuotias eläkkeellä ja täytän 68 > 2016

  • Moi Eija!

   Ymmärtääkseni sinun ei tarvitse maksaa yelliä, jos kerran jo nostat eläkettä.

   En ole koskaan kuullut avoimesta yhtiöstä mitään hyvää. Avoin yhtiö on kamala yhtiömuoto ja sitä kannattaa välttää. Luotto toiseen osapuoleen pitäisi olla melko sataprosenttinen ja en tiedä onko se mahdollista

   Verotuksessa on eroa. En jaksa nyt tässä ryhtyä erottelemaan millä kaikilla tavoilla. Helpoiten saat konkreettiset erot selville googlamalla yritystulkin ja lataamalla sieltä ilmaisen oppaan yhtiömuodoista. Siellä on erittäin hyvin vertailtu eri mahdollisuuksia. Tai sitten suosittelen soittamaan yritys-suomen yritysneuvojille ja saat heiltä tarvitsemasi vastaukset

 • Jonna

  Reply Reply 2.1.2016

  Kysyisin sellaista, että mitä tarkoittaa toiminimen perustamislomakkeella kohta: ”elinkeinoharjoittajan muut tulot kalenterivuonna”? Mitä kaikkea siihen tulee merkitä? Saan kotihoidontukea, koska olen lapsen kanssa kotona sekä vuokratuloja vuokraamastani asunnosta, tuleeko nämä merkitä näihin muihin tuloihin? Tätä ei tuossa teidän opetusvideolla käsitelty, muuten se olikin harvinaisen hyvä ja selkokielinen, kiitoksia paljon siitä! 🙂

 • Jake

  Reply Reply 18.1.2016

  Moi!
  Perustin toiminimen toukokuussa 2015 kesätöitä varten. Arvioin toiminimellä saataviksi tuloiksi yhteensä 2000e. Tämä ei kuitenkaan täyttynyt, koska muut työt veivät kaiken aikani. Kysyisinkin, onko tällä millainen merkitys verotukseeni? Onko kannattavaa pitää tälläistä tietoa, vaikka toiminimi on ns. Jäässä, enkä sitä harjoita? Ja koska minulla on mahdollisuus ilmoittaa, etten tienannutkaan niin paljoa mitä arvioin toiminimellä?:)
  Toivottavasti saat kopin kysymyksistäni. Kiitos jo etukäteen!:)

  • Se on saattanut nostaa veroprosenttiasi hiukan. Kyllä ne verot saa takaisin viimeistään veronpalautuksina, mutta en näe järkeä maksaa ylimääräisiä veroja turhaan ja antaa valtion pitää osaa rahoistasi. Muuta tulos nollaksi jos vaan viitsit.

   Kai sen voi muuttaa vaikka heti soittamalla verottajan numeroon 020 697 004

 • S

  Reply Reply 8.3.2016

  Hei! Olen perustanut toiminimen marraskuussa ja olen siitä lähtien laskuttanut alv0% sillä toimintani oli alhaista(alle 8500e) ja nyt valmistuin koulutetuksi hierojaksi jasilloin en edes ole arvonlisäverovelvollinen. Nyt kuitenkin tuli mahdollisuus päästä toiminimeni ”kanssa” tekemään töitä rakennusalalle, eli laskuttaisin rakennusfirmaa toiminimelläni, mutta se olisi vain n.1kk keikka, joten miten laskutan ja ilmoitanko tuon johonkin kaupparekisteriin ym. Vai laskutanko ilman alv ? Auttakaa mahd. pian 🙂

  • Timo

   Reply Reply 8.3.2016

   Moi!

   pistit sen verran kinkkisen kyssärin, etten ole itsekään ihan varma. Voithan sinä ilmoittautua arvonlisäverovelvolliseksi ja laskuttaa raksafirmaa normaalisti alveineen ja vetää hieronnat ilman alv. Rakennusalalla on käänteinen arvonlisävero ja minulla ei ole hajuakaan mitä muuttujia se tuo tähän kuvioon. Suosittelen, että soitat verottajan palvelunumeroon. Tuohon ”arvonlisävero”-vaihtoehtoon.

   https://www.vero.fi/fi-FI/Tietoa_Verohallinnosta/Yhteystiedot/Palvelunumerot

 • Tom

  Reply Reply 30.3.2016

  Hyvä kirjoitus.

  Tosin itselläni on aika erikoinen kuvio. Elikkäs olen yhteistyökumppani jenkkifirmassa ja myyn muiden tuotteita ja saan muiden myymistä tuotteista komission. Jos tuotteet ostetaan euroopasta niihin lisätään Value Added Tax eli ALV. Tosin myynneistä jotka tapahtuu USA:ssa eli 99.9% minun myynneistäni, niin kerätään kuluttajilta jotain vastaavaa veroa mikä kulkee nimellä ”National Sales Tax”. Jenkkikuluttajat maksavat jo siis nämä ALV verrattavat kulut minun myynneistäni tämän firman kautta (clickbank) joka maksaa sitten minulle ansioni Suomeen.

  Miten siis minun pitäisi näiden ALV hommien kanssa toimia koska en voi itse millään tavalla vaikuttaa niihin ja käytännssä kaikki tuotteet mistä saan komission ostetaan amerikkalaiselta firmalta amerikassa? 😀

  Ihan pihalla tästä kuviosta.

  • Timo

   Reply Reply 30.3.2016

   Perstuntuma ois, että saamasi komissio on alvitonta tuloa Suomessa. Sinuna kuitenkin soittaisin verottajalle kysyäkseni asiasta, kun nää kuviot tosiaan on vähän monimutkaisia.

 • Varpu Kärhä

  Reply Reply 11.4.2016

  Hei, olen lapsen kanssa vielä kotona ja aloittamassa pienimuotoista kotona työskentelyä ja mietin seuraavia asioita:

  – pitääkö perustaa toiminimi jos kuukaudessa saa noin 600€?
  – jos toiminimi, niin miten maksan verot?

  • Timo

   Reply Reply 11.4.2016

   Moi Vappu!

   no lyhyesti sanottuna joo. Tekee se kuitenkin 7200 euroa vuodessa ja se ei enää ole harrastustoimintaa.

   Jos haluat tietää verotuksesta enemmän, jätä sähköposti siihen pop-uppiin mikä tulee kun selailet tätä artikkelia. Näytän sitten videolta miten verotus toimii.

   – Timo

 • Jarkko

  Reply Reply 13.4.2016

  Pienimuotoiseen yrittämiseen ja alarajahuojennukseen liittyy yksi rahanarvoinen vinkki, jota ei yleensä kerrota: jos asiakkaat ovat kokonaan tai suurimmaksi osaksi yrityksiä, alv-velvolliseksi kannattaa hakeutua vaikka liikevaihto jäisikin reilusti alle 10 000 € rajan. Syynä on se, että alv:n lisääminen ei ole yritysasiakkaille kulu, mutta alarajahuojennuksen ansiosta siitä saa suurimman osan itselleen.

  Otetaan esimerkki: harjoitetaan pienimuotoista (kenties sivutoimista) yrittämistä myymällä palveluja yrityksille 9000 (alv 0) eurolla vuodessa. Kuluja on kertynyt 1240 euroa (sis alv 24 % eli 240 €).

  Vaihtoehto A: Yritys ei ole alv-velvollinen, jolloin yrityksen tulos on liikevaihto miinus kulut eli 9000 € – 1240 € = 7760 €

  Vaihtoehto B: Yritys on hakeutunut alv-velvolliseksi, ja laskuttanut yritysasiakkailtaan alveja 24 % x 9000 € = 2160 €. Nyt yrityksen tulos on liikevaihto – kulut + alarajahuojennus eli
  9000 € – 1000 € + 1851 € = 9851 €

  Ihan mukava bonus pienimuotoisen yrittämisen päälle!

  • Timo

   Reply Reply 14.4.2016

   Moi Jarkko!

   Olen kanssasi täydellisen samaa mieltä. Harvat tuntuvat ymmärtävän tätä. Itsekin hyödynsin vastaavaa järjestelyä opiskeluaikana ja kyllä silloin tonni tai pari tekee aika ison eron elintasoon.

   Jos myy kuluttajille arvonlisäverovelvollisuudesta on hiukan haittaa, kun se nostaa kuluttahintoja. Jos myy yrityksille alvivelvolliseksi kannattaa ilmoittautua koska, yritystä se ei haittaa mitenkään ja itse hyötyy enemmän euromääräisesti.

 • Varpu Kärhä

  Reply Reply 14.4.2016

  Ok kiitos. eli ymmärränkö nyt oikein?

  – menen patentti ja reksterihallitukseen perustamaan toiminimen
  – käyn verotoimistossa ilmoittautumassa ennakkoperintärekisteriin
  – maksan verot 2, 4 tai 6 kertaa tuloksesta riippuen
  – jos tulokseni ylittää 8000€ olen myös velvollinen ilmoittamaan alvit
  – voin vähentää toiminimen kulut tuloksesta alveineen

  -Varpu

  • Timo

   Reply Reply 14.4.2016

   Moi Varpu!

   Ymmärrät, muutamia pieniä tarkennuksia tosin pitää mainita.

   Voit ilmoittautua ennakkoperintärekisteriin jo prh:lla. Verottajalla ei tarvi käydä välttämättä ollenkaan.

   Jos tulos ylittää 10 000 euroa, olet alvivelvollinen (muuttui vuoden alussa)

   Voit vähentää toiminimen kulut tuloksesta, mutta alvit vähennetään siitä alvista mitä maksat valtiolle. Tai jos et ole alvivelvollinen niin sitten koko hankinnan summa vähennetään tuloksesta.

 • Oskar Sandås

  Reply Reply 28.4.2016

  Moi !

  Hyvä artikkeli, selvensi paljon tilannetta verotuksesta jne. Jäi kuitenkin askarruttamaan kuten näköjään joillain muillakin tuo alvi jos tienaa alle sen alvirajan 10k€ vai 8,5k. Oisin perustamassa toiminimeä, jotta voisin laskuttaa ”työnantajaani” keikkatöistä. Ennen olen tehnyt tälle yritykselle pieniä keikkatöitä ja pääsääntöisesti vain kesäisi, mutta nyt kun en enää koulua käy eikä opiskelupaikkakaan vielä oikein varma ole saattaa sitä työtä kertyä sen verran, että tulot voisivat jopa mennä melkein tuohon alvirajaan tai ehkä jopa yli. Pitäisikö minun sitten laskuttaa alvi, vaikka tulot saattaisivatkin jäädä reilusti alle sen 8,5k€ vai oliko se 10k. Jääkö tuo laskuttamani alvi sitten minulle jos jään alle sen rajan.

  Pitäisikö minun vain olla ilmoittautumatta alvivelvolliseksi, jotta palveluhintani olisi alhaisempi, jos vaikka laskuttaisin yksityishenkilöitä pienimuotoisista keikkatöistä. Epäilen, että pääsisin tuon alvirajan yli, mutta onhan se mahdollista.

  Kolmas seikka viellä. Kuulin sellaista huhua, ettei yhdelle ainoalle yritykselle työskenteleminen ja laskuttaminen atoiminimen kautta olisi sallittua, koska periaatteessa olen kyseisen pienyrityksen työntekijä. Tämä kyseinen oy koostuu vain sen omistajasta ja minusta, silloin kun teen siellä töitä.

  • Timo

   Reply Reply 28.4.2016

   Moi Oskar!

   Yhdeltä firmalta laskuttaminen voi vaikuttaa työsuhteelta nopeasti. Joten kannattaa olla joku toinen ja ehkä kolmaskin taho jolta laskuttaa jotain.

   Jos pääasiallinen tulosi tulee yrityksiltä niin ilmoittaudu alvivelvolliseksi. Koska se 24% minkä laskutat palvelusi päälle, ei liikuta niitä yrityksiä ollenkaan, mutta on suoraan tuloa sinulle jos liikevaihto jää alle 10 000 euroa. Eli kaikki alvit mitä tienaat, jos liikevaihtosi on alle 10 000 euroa, jää sinulle.

   Jos taas laskutat yksityishenkilöiltä enemmän arvonlisäverottomuus voi olla kannattava, koska silloin kuluttajalle hintasi ovat alhaisempia.

 • Topi

  Reply Reply 20.5.2016

  Tervehdys!

  Olen täällä aikaisemminkin vieraillut ja saanut vastaukset kysymyksiini. Kiitos siitä – vaan lisää tulee:

  Aluksi liiketoimintani oli vain ja ainoastaan esiintymistä, joten ALV jäi pyöreään nollaan. Aloin juuri tekemään kääntäjän hommia ja ymmärsin, että käännöstyön ALV on 24%? Jos tämä uusi liiketoiminta lähtee hyvin käyntiin niin tuo 10 000 euron liikevaihto taatusti ylittyy – mutta en vielä täysin varma ole.

  1) Onko aiheellista ilmoittautua ALV-velvolliseksi vaikka koko tilikauden liikevaihto on vielä kysymymerkki?

  2) Käännöstyö tehdään ulkomaille, kuitenkin Euroopan alueelle – ja laskutetaan toiminimellä. Itse työ tapahtuu kuitenkin Suomessa, joten käytänkö laskuissani SUOMEN alv-arvoja?

  • Timo

   Reply Reply 20.5.2016

   Toi Topi!

   Suosittelisin, että ilmottaudut jos et ole varma. Ei siitä ihmeemmin haittaa ole. Arvonlisäeron alarajahuojennus palauttaa sinulle suurimman osan arvonlisäverosta (joka muuttuu sitten tulokseksi) jos liikevaihtosi jääkin sitten vaikka 12 000 euroon.

   Toisaalta jos tiedät, ettet muuta tee kun käännöstyötä ulkomaille, niin selvittäisin miten toi alvi käyttäytyy. En muista sitä itse tähän hätään. Jos se alvi tosiaan on nolla, niin varmaan voit pysyä arvonlisäverottomana, mutta pyytäisin siitä kirjallisen päätöksen verottajalta tms.

   Tee selvitystyö nyt ja tee ne muutokset (jos niille tarve on) vasta kun tuo uusi toiminta varmistuu.

 • Juho

  Reply Reply 5.6.2016

  Hei!

  Olen pallotellut ideaa toiminimen perustamisesta, minulla on työsuhde mutta siinä sivussa olen tehnyt rakennustöitä, valmennuksia sekä mainostamista ja markkinointia. Ideoita on paljon mutta haluaisin ottaa näistä sivuhommista parhaan mahdollisen hyödyn. Miten tulisi toimia kun ajatuksena olisi toistaiseksi aika pienellä liikevaihdolla toimia (alle 10000), enkä välttämättä haluaisi nostaa juurikaan palkkatuloja vaan hankkia työkaluja ym. töissäni tarvittavaa välineistöä. Mitenkäs muuten auton kuluissa voisin hyötyä toiminimestä? Asiakkaina minulla sekä yrityksiä että yksityisiä, kuten aikaisemmin mainitsin, toimin myös hieman eri aloillakin.

  • Timo

   Reply Reply 6.6.2016

   No perusta. Ei tuo huonolta kuulosta.

   Älä ota yelliä, ilmoittaudu alvivelvolliseksi jos asiakkaina on enemmän yrityksiä (saat hyötyä arvonlisäveron alarajahuojennuksesta) älä ilmoittaudu alvivelvolliseksi jos liikevaihto tulee suurimmilta osin yksityisiltä.

   Ostele kamaa ja pidä tulos pienenä. ihan hyvä idea.

   Auton suhteen suosittelen, että otat kilometrikorvauksia ja päivärahoja. Älä yritä tunkea autoa firma kuluihin, se kannattaa vasta jos ajamista on aivan helvetisti. Päivärahaa saa jos keikka on 15 kilsan päässä ”työpaikalta”

   • Sampo

    Reply Reply 7.6.2016

    Terve!

    Esittäisin jatkokysymyksen tähän Juhon 5.6 aloittamaan aiheeseen.

    Lomake 5, elinkeinotoiminnan veroilmoitus

    (https://www.vero.fi/fi-FI/Syventavat_veroohjeet/Lomakkeet/Yritys_ja_yhteisoasiakkaiden_lomakkeet/Veroilmoitus/5_Elinkeinotoiminnan_veroilmoitus__liikk%2838575%29)

    löytyy kohta IV irtaimen käyttöomaisuuden hankintamenosta tehdyt poistot. Tässä mainitaan, että vuodessa saa vähentää enintään 2500e (alv 0% vai alv 24%?) arvosta pienhankintoja, kuten kuvittelisin Juhon yllämainittujen työkalujen ym. olevan.

    Mitenkä tämä nyt pitää tulkita? Ei kai se nyt niin voi olla, että vuodessa ei voi käytää kuin 2500e työkaluihin, työvaatteisiin ym. alle 850e/kpl tuotteisiin?? Sen ymmärsin, että jos tuote maksaa yli tuon 850e, se pitää kirjata poistoksi useammalle vuodelle.

    Kiitokset hyvistä neuvoista tähän ja muihinkin tapauksiin liittyen!

    T:Sampo

    • Timo

     Reply Reply 7.6.2016

     Moi Sampo!

     Juurikin näin. Ehdin itse unohtaa asian, koska suurin osa hankinnoistani on aina koulutusmateriaalia tai koulutuksia ja ne eivät ole käyttöomaisuutta vaan menevät eri kategoriaan. Tietysti yksi vaihtoehto on ottaa kamaa leasingilla, jolloin asiaa voi hiukan helpottaa.

     Eli sitä tulosta ei voi pienentää loputtomasti noilla kamoilla. Toki jos hankkii kamaa esimerkiksi myyntiin niin sitten asiat on erikseen.

 • Viivi

  Reply Reply 24.7.2016

  Heip.
  Saatan kysyä samaa asiaa mitä jutussa jo tulikin, mutta tarvitsen rautalankaa.
  Perustan toiminimen, valmennan hevosia toiminimellä, laskutan jokaisesta hevosesta 700e plus alv. Hevosia on 6, eli 6×700=4200e kuukaudessa. Tästä summasta pitäisi laskea hevosten kuluihin n. 1000e kuukaudessa. Miten osaan laskea, paljonko maksan veroa? Miten hevosten kulut vaikuttaa tähän, lähinnähän tuo summa koostuu heinästä, kaurasta, kuivikkeesta ja lisärehuista?

  Kiitos 🙂

  • Timo

   Reply Reply 25.7.2016

   Moi Viivi!

   Vähennät vain ne palvelun tuottamisen kulut tosta summasta.

   Eli 4200 – 1000 (en tiedä paljonko alvia tässä on), eli sun vuositulot ois 3200 x 12 = 38400

   Tosta summasta sitte viel yel maksut pois vielä ja voit syöttää summan sitten verottajan laskuriin ”ennakonkannon alaiset ansiotulot” kohtaan. Sieltä alhaalta näkyy sitte se veroihin menevä määrä.

   – Timo

 • Joni

  Reply Reply 19.8.2016

  Hei. Kiitos erittäin selkeästä tekstistä. Haluaisin kysyä erään asian vielä. Olen perustamassa toiminimeä syyskuun alusta alkaen. Tuleeko ensimmäinen tilikauteni olemaan 1.9.2016-31.12.2016 vai 1.9.2016-31.12.2017?
  Olen alalla jolla kuukausitulot vaihtelevat erittäin paljon, olen laskenut keskiarvoisesti että saisin noin 3000€/kk lyötyä kassaan. Menojen jälkeen jäljelle jää n. 1700-1800€, pystynkö laskemaan veron siis 1800€×12 = 21600 ja tuon summan ilmoitan tuonne laskuriin ja saan vuoden verot?
  Kiitos paljon vaivannäöstäsi 🙂

  • Timo

   Reply Reply 20.8.2016

   Moi Joni!

   Ensimmäinen tilikausi voi olla 6 – 18 kuukautta. Kaikki verotukseen liittyvät rajat skaalautuvat sen mukaan minkä valinnan teet. Ensimmäinen tilikausi ei voi olla 1.9 – 31.12, koska se on liian lyhyt

   Jos valitset 12 kuukautta ensimmäisen tilikauden pituudeksi, silloin 1800 x 12 on oikein. Jos kuukausimäärä on jotain muuta, käytät kertoimena tilikautesi pituutta ja lasket eri kertoimella saman laskun

 • Jani

  Reply Reply 1.9.2016

  Moro! Tää näyttää olevan ainut sivusto mistä saa selkeesti järkeviä paikkaansapitäviä vastauksia. Olen siis ajatellut tehdä pientä sivuduunia omalla autollani päätyön ohessa, mutta tuo verotus systeemi vaivaa päätäni, eli jos tulot jää alle 2000€ niin pitääkö kyseisestä summasta (esim 1300€) maksaa veroa?

  • Timo

   Reply Reply 6.9.2016

   Pitää, mutta se summa voi olla tosi onnettoman pieni.

   Jos se on esimerkiksi alle 170 euroa, niin sitten ei pidä maksaa ollenkaan. Näitä kannattaa pyörittää veroprosenttilaskurilla. Toiminimen tulot voi heittää kohtaan ennakonkannonalaiset ansiotulot tms.

 • Joni

  Reply Reply 22.10.2016

  Moi, tarkoituksena on tehdä todella pienimuotoista yritystoimintaa sivutoimisella toiminimellä, en kuulu alv-rekisteriin enkä maksa yel:iä. Tarvitseeko laskuttamastani hinnasta maksaa muita kuluja kuin omat verot? Siis esim. jonkinlaisia vakuutusmaksuja tms.?

  • Timo

   Reply Reply 31.10.2016

   Moi Joni!

   Ei tarvitse. Paitsi jos toimialallasi kannattaa olla joku tietty vakuutus, niin ehkä sitten. Mikään vakuutus ei ole pakollinen. Paitsi yel, sitten kun tulot ovat riittävän korkeat.

 • Heikki

  Reply Reply 23.10.2016

  Terve,

  Aloitan valmennustoiminnan erään urheilulajin parissa joulukuussa. Käsitykseni mukaan tilikausi on kalenterivuosi joten tuo ajankohta on hyvä aika aloittaa? Tulen myymään valmentamistani tuntimaksulla. Kyseessä pientä sivutuloa ja tavoite tienata n.200€-300€ / kk. Asiakas ottaa minuun yhteyttä ja sovimme valmennustuntimme hänen valitsemaansa paikkaan. Nämä paikat veloittavat lajin harrastamisesta kenttävuokraa. Sinulta varmasti kysytään kyllästymiseen saakka veroista (alv:sta yms.), mutta kerran vielä. Jos ja kun tienestini ovat noin pieniä niin maksanko niistä tai toiminimen ylläpidosta minkäänlaista veroa? Olen ymmärtänyt, että noin pienet tulot olisivat ainakin alvitonta toimintaa?

  Kannattaako minun myydä asiakkaalle pelkkää valmennustoimintaa eli laskutan vain valmentamisesta vai pitäisikö minun myydä valmentaminen pakettina mihin kuuluu myös se kenttävuokra? Eli miten sen alv:n kanssa sitten? Käytännössä käyn valmentamassa tunnin ja lähden pois ja laskutan asiakasta siitä tunnista vai valmennan tunnin, maksan kenttävuokran siltä tunnilta jollekin yritykselle ja laskutan sitten asiakasta tästä kaikesta. Voinko laskuttaa siis esim. valmennus 50€/h + kenttävuokra 15,90€ (sis. alv 9%), jotta saan kaiken maksamani takaisin, vaikka en ole itse alvillinen vai kirjoitanko laskuun vain tuon summan ilman mainintaa alv:sta vai miten?

  Aivot sykkyrällä…

  Kiitos että jaksat vääntää rautalangasta…

  T: Heikki

  • Timo

   Reply Reply 31.10.2016

   Moi Heikki!

   On se alvitonta

   Voi se olla, että joudut jotain ansiotuloveroa maksamaan, mutta jos verosumma jää alle 170:N euron niin sitten et mitään. Asia pitäisi tarkistaa verottajan laskurilla.

   Asiakkaalle on yksinkertaisinta kun laskutat koko paskan kerralla. Turhaa sitä erottelee. Pistä vaan hinnaksi vaikka 65,90 alv 0%. Jos et ole arvonlisäverovelvollinen, et saa mielestäni alvia hyvitettyä.

 • Katja

  Reply Reply 2.11.2016

  Hei,

  Asiallista ja hyödyllistä tieto kyllä teillä! 🙂

  Olen kokopäivä töissä ja hoidan sivutoimisesti majahuolintapalvelua.
  Osaatko kertoa minulle kumpi on parempi ukko.fi kautta laskuttaminen vai oman toiminimen perustaminen. Laskutan pääosin yrityksiä.
  Vuosi ansioita en osaa vielä arvioida. Riippuu niin paljon majojen varaustilanteesta.
  Jos laskutan ukko.fi kautta pitääkö tällöin työhön liittyvät hankinnat yrittää saada omaan henkilökohtaiseen verotukseen?

  • Timo

   Reply Reply 2.11.2016

   Moi Katja!

   Kiitos palautteesta 🙂

   Jos vuosiansiot menee yli 2000 euron niin toiminimi alkaa olla parempi vaihtoehto. Varsinkin pääsee laittamaan asioita firman kuluihin. Jos laskutat ukko.fi kautta niin työhön liittyvät hankinnat kannattaa laittaa henkilökohtaiseen verotukseen.

 • Eija

  Reply Reply 3.11.2016

  Moikka,

  Yritystoimintani on ollut pienimuotoista myyntityötä ja tuotteet ovat tulleet Saksasta. Y-tunnukseni on ollut ns. paussilla tässä jonkin aikaa, koska aika on mennyt toisaalle. Jos aktivoidun uudelleen mutta en ALV:na ja tilaan tuotteita myyntiin, joudun maksamaan tilaamistani tuotteista ALV:n tällä hetkellä.

  Kannattaako minun ilmoittautua ALV-rekisteriin vai saanko ne palautuksena myöhemmin? En kuitenkaan usko että liikevaihtoni tulee ylittämään 10 000€ rajaa.

  Tulikohan vähän sekavasti…?

  • Timo

   Reply Reply 7.11.2016

   Et voi vähentää arvonlisäveroa, jos et ole alv-velvollinen. Jos ilmoittaudut alv-rekisteriin, sitten voit vähentää palautukset

 • Teme

  Reply Reply 4.11.2016

  Moi,

  Olen kaavaillut toiminimen perustamista sivutoimisesti, joten tulot jäävät vuodessa reippaasti alle 10000€, jopa alkuun 0€. Todennäköisesti toiminta olisi alkuun enempi yksityisille palveluita, joten ilmeistesti ei kannata alv. velvolliseksi ilmottautua? Jos toiminta kuitenkin muuttuu/kasvaa, miten voin myöhemmin ilmoittautua alv.velvolliseksi? Kannattaako minun silti ilmoittaa itseni ennakkoperintärekisteriin vaikka 0€ tuloilla? Kiitos jo etukäteen!!

  • Timo

   Reply Reply 7.11.2016

   Moi Teme!

   Kannattaa ilmoittautua ennakkoperintärekisteriin, koska sitten asiakkaasi ei tarvitse huolehtia veroistasi. Jos et ole rekisterissä, niin sitten pitäisi.

   Voit ilmoittautua muutoslomakkeella y6 tms. Aika helppoa se on, ei kannata huolehtia asiasta.

 • Teme

  Reply Reply 4.11.2016

  Lisäkysymys vielä edelliseen, eli jos en ole alv.velvollinen ja ostan esim. työkaluja yritykselle, ostanko tuotteet aina alvilla vai voinko ostaa ilman?
  Eli jos työkalu vaikka maksaa sen 100€ alv.0% niin joudunko silti maksamaan 100€ +alv.24%?

  • Timo

   Reply Reply 7.11.2016

   Jos et ole alv-velvollinen niin sitten maksat alvillisen hinnan. Joudut siis maksamaan sen 124€ työkalusta.

 • Mikael

  Reply Reply 9.11.2016

  Hei,

  Olen opiskelija, ajattelin opiskeluini ohessa tehdä auraustöitä talvella, johon minulla on jo koneet yms. (saattasin tarjota muutakin pihatyöpalvelua)
  Nykyiselle auraajalle menevät kulut kassasta on noin 500-700e/talvi.
  Eli alle 1000e palkasta puhutaan.
  Elikä jos perustan toiminimen, en ole alv-velvollinen, verokorttinikin on sellainen että saan tienata useamman tonnin 0% verolla.
  Miten tällaisessa tilanteessa menetellää, laskuttamisen ym. kanssa? Voinko perustaa toiminimen, vai miten etenen?

  Kiitos jo etukäteen, Mielenkiintoiset sivut teillä!

 • K V

  Reply Reply 15.11.2016

  Heippa, tiedoksi vain että tuo sun linkki verottajan sivulle (artikkelissa) ei toimi!

  -K

  • Timo

   Reply Reply 15.11.2016

   Jees. Nyt pitäs toimia. Kiitos palautteesta 🙂

 • Ansku

  Reply Reply 28.11.2016

  Moikka,

  Olen tekemässä perustamisilmoitusta. Toiminta olisi sivutoimista. En ymmärrä mitä laittaa kohtiin: Ensimmäisen tilikauden verotettava tulo sekä Elinkeinonharjoittajan muut tulot kalenterivuonna? Ensimmäisen vuoden liikevaihdoksi olen arvioinut 5000€ .

  • Timo

   Reply Reply 28.11.2016

   Laita siihen ensimmäisen verotettavaan tuloon nolla euroa, niin sinua ei veroteta ennakkoon. Tulo on sama asia kuin toiminimen voitto.

   Muut tulot kohtaan laita muut tulot. Eli paljonko saat esimerkiksi palkkaa sinun päivätyöstäsi tai mitä ikinä muita tulonlähteitä sinulla onkaan.

 • Pentti Toivonen

  Reply Reply 16.12.2016

  Hei, olen kokopäiväisesti töissä yrityksessä Suomessa ja vapaa-ajallani olen myynyt visuaalisia tuotteita internetissä toisen ulkomaisen yrityksen sivuilla. Tämä toinen yritys maksaa minulle joka kuukausi paypaliin myyntien mukaan summan joka alkaa olla useammassa tuhannessa kuukausittain ja luultavasti vuositasolla nousee noin 15000-20000 euroon. Onko minulla mitään hyötyä perustaa toiminimeä, kun voin nämä lisätulot ilmoittaa keväällä veroilmoituksessa tulot ulkomailta kohdassa? Eikö veroprosentti ole sama oli toiminimeä tai ei? Mitenkäs eläkemaksut yms, tarviiko niitä maksaa kun olen jo päivätyössä? Ainut etu ilmeisesti toiminimestä on, että voisin laittaa uuden tietokoneen tai vastaavat verovähennyksiin, mutta eikös ne voi laittaa vaikkei toiminimeä olisikaan. Luultavasti näitä uusia ostoksia ei juurikaan tule edes. Voittaako rahallisesti toiminimellä sitten jotain?

  • Timo

   Reply Reply 18.12.2016

   Jos sinulla ei ole kovin kaksia hankintoja mitä haluat tehdä, niin minusta sinun kannattaa jatkaa samaan malliin. Toiminimen suurin hyöty on se, että jos hoidat kaikki hommasi sitä kautta niin saat säästöä eläkemaksuissa (jos et usko eläjärjestelmään kovinkaan paljon, minä en usko) ja sitten voit laittaa firman kuluihin monia hyödyllisiä asioita.

   • Pentti Toivonen

    Reply Reply 18.12.2016

    Näin minäkin olen ajatellut. Enkä tosiaan usko eläkejärjestelmään. Osaatko vielä sanoa tuohon, että tuleeko minulle vähemmän kuluja juuri tuolla menetelmällä jossa ilmoitan vaan ulkomaantuloina ilman toiminimeä tulot. Eli ei tule alvi maksua ilmeisesti? Miten tuossa eläkemaksuissa saisi säästöä toiminimellä? Eikö molemmissa tapauksissa ne tule maksettavaksi? ja eikö toimi nimellä tulisi vakuutus pakolliseksi.

    • Pentti Toivonen

     Reply Reply 18.12.2016

     Ainiin ja vielä jatkokysymys. Rahat saan paypal tililleni joka kuukausi dollareina ja mikäli siirrän ne omaan pankkiini, veloittaa paypal 2,5% valuutanvaihdosta eikä tätä voi ohittaa mitenkään. Ilmeisesti verottaja kuitenkin haluaisi verottaa tuon summan mukaan mikä minulle on maksettu paypal tilille vai voinko ilmoittaa sen mukaan mitä on jäänyt jäljelle vasta rahojen pankkitilille siirryttyä?

     • Timo

      Reply Reply 19.12.2016

      Tästä en ole itseasiassa varma. Ehkä ilmoitat sen koko summan ja sitten laitat johonkin tulonhankkimiskuluihin nuo valuutanvaihtokulut. Tai sitten ilmoitat sen mitä jäljelle jää. Varmaan kumpi vaan menee läpi. Aina jos pyydät ennakkopäätöksen niin se helpottaa. Soita verottajalle ja kysy

    • Timo

     Reply Reply 19.12.2016

     Ei tule alvia ja yrittämisen suurin etu on ostaa välineitä rahalla, josta ei ole vielä maksettu veroja. Sinun tapauksessasi eläkemaksuissa saavutettava säästö ei ole kovin kaksinen, mutta normaalisti siitä on paljon etua jos voi itse päättää sinne ”poltettavan” summan.

     Asia on hiukan monimutkainen ja suosittelen investoimaan parikymppiä tähän kurssiin jossa käyn juttuja läpi perinpohjin videolla. Niistä saa helpommin kiinni mitä tarkoitan. yrityksen-perustaminen.net/sisapiiri

 • miikku

  Reply Reply 3.1.2017

  Hei,

  vielä kerran rautalangasta.. kuin se nyt menee kun on alv velvollinen, mutta toimintani on alv 0. ostan esim tietokoneen yritykseni käyttöön yritykseltä jossa on alv. laitanko koko summan kuluihin

  jos minulla olisi alvillista myyntiä niin sittenhän vähentäisin tietokoneen alv määrän valtiolle tilitettävästä myynnin alv summasta.

  eli kun minulla ei ole valtiolle tilitettävää alvia niin saanko minä palautuksina yritystoiminnan käyttöön ostamien tarvikkeiden alv summan. vai onko niin että vähennän koko tietokoneen hinnan kuluina..?
  olenko ymmärtänyt oikein/väärin:)

  • Timo

   Reply Reply 4.1.2017

   Moi Miikku!

   Jos sinulle ei ole alvillista myyntiä hankinnan lisäksi ja olet alv-velvollinen, saat sen alvin takaisin valtiolta.

 • Eemeli

  Reply Reply 10.1.2017

  Hei,

  Olen kaavailemassa toiminimen perustamista ja tältä sivulta on saanut älyttömästi tärkeitä vinkkejä alkuun, kiitos niistä!

  Osaatteko tyhjentävästi kertoa mitä muita kuluja toiminimen kautta voi vähentää, kuin esim. työvälineitä?

  Toiminimen kautta laskutettavaan työhöni kuuluisi olennaisena osana maksullisiin koulutuksiin osallistuminen sekä matkustaminen koti- ja ulkomailla?

  Ovatko esim. kurssit ja sertifiointikoulutukset tai matkaliput sellaisia jotka voidaan vähentää toiminimen kuluina tuloksesta?

  Entä miten on oman auton käyttö eli kilometriveloituksen vähentäminen?

  Kiitos etukäteen!

  -Eemeli

 • Sami

  Reply Reply 28.1.2017

  Morjesta.

  Toiminimen perustaminen hyvin lähellä jo, mutta kun löysin sivunne niin ajattelin kysäistä muutamaa asiaa.

  Eli infoa tilanteesta hiukan:

  Nykyisen työn vuotuiset bruttoansiot n. 43000 €/v.

  Tulevan firman, eli sivutyön tulot n. 60000 €/v. Firmaan liittyviä pakollisia kuluja on seuraavanlaisesti.

  ALV. 14400 €/v.
  Vuokra 12000 €/v.
  Lainan lyhennykset 6000 €/v.
  Hallin sähköt 1200 €/v.
  Kuluja kaikkiaan n. 33600 €/v.

  Eli ovatko nuo alv, vuokrakulut, sähköt ja lainat suoraan lyhennettävissä firman tuloksesta ja ansiotuloverotus koskee vain sitä jäävää osaa vai koskeeko se kokonaisuudessaan tuota 60000€ pottia. Tämä itselle vielä pimennossa oleva osio =)

  • Timo

   Reply Reply 31.1.2017

   Tietysti kaikki kulut voi vähentää. Sen jälkeen jäljelle jäävistä rahoista tulee ansiotuloverotusta. Toki jos sulla on tuollaiset kulut jo päivätöistä niin kannattaa miettiä vaihtoehtona myös osakeyhtiötä. Sitten voit jättää rahaa myös makaamaan firman tilille. Toki siitä menee sitten yhteisövero voitosta, mutta eniweis. Sun veroprosentti menee korkeaksi kun vuositulot alkaa olla 70 000 euroa, joten pääomatuloinaa osan ottaminen voi olla verotuksellisesti järkevää

   – Timo

 • Liisa

  Reply Reply 29.1.2017

  Hei!

  Olisin kysynyt sitä, että miten minun kannattaa toimia kun ajattelin tarjota kauneus- ja hierontapalveluita yksityisille ihmisille toiminimellä? Onko toiminta alvillista vai alvitonta? Entä auton käyttö ja bensat kun käyn asiakkaan luona?

  Kiitos!

  – Liisa

  • Timo

   Reply Reply 31.1.2017

   Kuinka paljon ajattelit myydä noita palveluita vuodessa? Jos alle kymppitonnilla niin alvitonta. Voit maksaa itsellesi kilometrikorvauksia noista matkoista

   – Timo

 • Jussi Järvinen

  Reply Reply 8.2.2017

  Hei!

  Tuli kysymys komissioista eli:
  Y-tunnuksen omaava yritys/toiminimi/edustaja myy päämiehen tuotteita ja saa siitä komission esim. 20% ja päämies maksaa komission alv. 0% edustajalle. eli esimerkiksi 10000€:n kauppa, 20%:n komissio 2000€ alv. 0% ja tämä maksetaan edustajalle alvittomana. Miten määräytyy alvit komission osalta maksettavaksi, mitä tämä käytännössä tarkoittaa? Päämieshän laskuttaa kaupan alvillisena loppuasiakkaalta. Ilmeisesti edustaja pystyy vähentämään matkakulut jne. verotuksessa kun ne ovat myynnin edistämiseen kohdennettuja?

 • Maria L

  Reply Reply 21.2.2017

  Hei,

  Kiitos tästä ”hands-on” selvityksestä! Ihanaa kun homma on selvitetty näin yksinkertaisella ja ymmärrettävällä tavalla. Lisäksi: LOL 😀

  // Maria

 • Ana

  Reply Reply 28.2.2017

  Sivutoimisena työnä Toiminimellä myydessäni 8000e tuotteita vuodessa joiden materiaalikulut on 1430e, miten lasketaan ensimmäisen tilikauden arvioitu tulos? Onko se 8000e-1430e-alv24=4993.20e vai pitääkö tästä vähentää muutakin tai onko tuo alvin vähentäminen turhaa kun tulot ei ylitä 8000e?

  • Timo

   Reply Reply 2.3.2017

   Jos myyt tuolla summalla tuotteita niin jätä arvonlisäverovelvollisuus pois. Jää enemmä käteen. Sitten matematiikka on 8000€ – 1430€ = 6570€

   Tuosta 6570:stä sitten maksat veroja jonkin verran.

 • Harry

  Reply Reply 17.3.2017

  Moi. Kiitos hyvästä sivustosta.

  Olen työkyvyttömyyseläkkeelle ja nyt tarkoitus kokeilla pienimuotoista työntekoa toiminimellä.
  Kela ilmoittaa että työkyvyttömyyseläkkeellä saan olla ansiotuloa n. 734e/kk brutto, jotta en menetä eläkettäni.
  Kysymys kuuluukin: Jos teen esim 1000e/kk laskutusta, josta aiheutuu kuluja 300e (paikkan vuokra, matkakulut ym) … Niin onko kelaan ilmoitettava summa 1000e Vai 700e. ?
  Aika oleellinen ero 🙂

  Kiitos etukäteen vastauksesta.

  • Timo

   Reply Reply 19.3.2017

   700€. Pelkästään tulos lasketaan. Tai ei siinä muuten ole mitään järkeä.

 • Persaukinen

  Reply Reply 22.3.2017

  Moi,

  Kyllä on selkokielellä kirjoitettuja asioita!

  Mutta minulla olisi kuitenkin ongelma erään virkamiehen kanssa, kun hän koittaa selvittää tulojani elinkeinotoiminnasta.

  Tässä esimerkki taseen luvuista,
  Kyseessä tmi yritys:

  Peruspääoma -14000€
  Yksityissijoitukset 15000€
  Yksityisnostot 27000€
  Tilikauden tappio -400€
  OMA PÄÄOMA yhteensä -27400€

  Mikähän esimerkissä olevista luvuista on lähimpänä palkkaani? 27000€(yksityisnostot) vai -400€ vaiko jotain ihan muuta?!

  Ja näkeehän tuosta että velkarahalla on menty?kö? 🙂

  • Timo

   Reply Reply 2.4.2017

   Yksityisnostot ovat palkkaasi. Ne summat mitä firmastasi nostat yksityisnostoina, ovat suoraan verotettavaa tuloa

 • Calle

  Reply Reply 31.3.2017

  Hei.

  Minä saisin työtä ulkomaisen fiman kautta. (teen pakkaus työtä, saan palkaa per pakattu tuote)
  Ne haluvat maksaa palkaa minulle ainostaan jos minulla on toiminimi.
  arvoin tienavaan nin 600-700 euroa kuukaudessa.

  Mitä kuluja minulla tulee? ja kuinka paljon veroa joudun maksamaan? ja voinko nostaa kaikki palkkana(maksanko firma tästä veroa)

  Kiitos etukäteen vastuksesta!

  • Timo

   Reply Reply 2.4.2017

   No ansiotulovero tulee. Ei varmaan muuta kuluja. Jos et tienaa mitään muuta koko vuoden aikana, niin ei tuosta tarvitse veroa maksaa kuin muutamia prosentteja.

 • Niina

  Reply Reply 3.4.2017

  Heips!

  Nonniin!
  Minulla toiminimi. Olen alvillinen siivoustyöstä, hoivatyöstä en ole. Nyt haluaisin tehdä palkkatyötä puolet kuukaudesta. Mihin pitää siitä ilmoittaa? Onko veroprosentti sitten riippuvainen jo tämän vuoden tuloista toiminimellä?
  Luulen että alvillinen myynti/palvelu ei ylity tuolla 10 000 tänä vuonna. Ja ehkä typerä kysymys, mutta eihän tuohon 10 000 lasketa nyt näitä alvittomia palveluita, eikä mahdollisia palkkatuloja?
  Ja luuletko että Yel-maksu tippuisi ja ennakkoperintä kans? Saisinko jopa poistettua, jos tuo alvillinen myynti tippuu sentakia kun menen toisen palvelukseen?

  • Timo

   Reply Reply 3.4.2017

   Voi vaikuttaa veroprosenttiin tai sitten ansiotuloveroihin. Jostain päästä ne verot otetaan.

   Lasketaan siihen 10 000 euroon ne alvittomat palvelut mitä myyt toiminimellä. Palkkatuloja ei lasketa. Yeliä sinulla ei tarvise olla jos tulot alle 10 000. En tiedä saako sitä pois, mutta luulisi

 • rami

  Reply Reply 14.4.2017

  Olen eläköitynyt IT-alan sekatyöläinen, mutta jatkan edelleen entisten asiakkaiden maksullisena tietotukihenkilönä. Haluan kuitenkin tehdä toiminnasta virallisen toiminimen avulla ja lopettaa ”kuutamokeikat”. Kuinka verotukseni tulee muodostumaan jatkossa?
  Keikkahommien nettotulos lisätään eläkkeen päälle ja lopullinen veroprosentti määräytyy sen mukaan?
  Olisiko toiminimen perustaminen ollut edes tarpeen ja mitä hyötyä siitä on, jos verotuksessa lopputulos on sama?

  • Timo

   Reply Reply 17.4.2017

   Moi Rami!

   Se muodostuu juurikin noin kuin arvelet. Keikkahommien nettotulos lisätään eläkkeen päälle ja lopullinen veroprosentti määräytyy sen mukaan.

   Toiminimen perustaminen varmaan helpottaa asiaa joltain osin jos heität vain laskun perään. asiakkaankaan ei tarvitse säätää sitten. Voit myös tehdä hankintoja toiminimellesi ja se pienentää verotettavaa tulosta, niin saa siitä veroetua sitä kautta.

   Minusta toiminimen suurin etu on, että saat käyttää rahaa ennen kuin siitä on maksettu verot.

   • rami

    Reply Reply 17.4.2017

    Kiitokset perusteellisesta ja selventävästä vastauksesta, Timo!

    Itse asiassa sitä kohti oltiinkin etenemässä, mutta nyt se on varmaa ja kun vielä ikäkauteen sopiva nimikin firmalle löytyi: CompuRa. 🙂

 • Janne

  Reply Reply 24.5.2017

  Moi,

  Oman toiminimen perustaminen on pyörinyt mielessä. Kuitenkaan en ihan saa selkoa siitä, mitä kaikkea maksuja ja vähennyksiä tominimellä ansaitessa joutuu maksamaan eli ts. iänikuinen kysymys siitä, paljonko jää lapaan rahaa.

  Ajatuksena olisi tehdä nykyisiä hommia (eli suunnitteluhommia konsulttina) oman toiminimen kautta. Ajatellaan hypoteetisesti, että saisin töitä niin paljon, että voisin laskuttaa ”normitunnit” eli vaikka se 21×7,5 = 158 h/kk. Tuntilaskutushinta voisi olla esim. 50 €/h (alv. 0%). Nopealla matikalla laskutukseni asiakkaalle kuukaudessa on 7900€ (alv. 0%) ja 9796€ (alv. 24%).

  Kiinteitä kuluja ei käytännössä ole. Töitä voin tehdä joko kotoa käsin tai asiakkaan tiloissa.

  Nyt haluaisin tietää, mitä kaikkea tuosta alvittomasta summasta otetaan pois?
  Sen verran olen lueskellut, että uutena yrittäjänä maksaisin ensimmäisen 48kk aikana YEL-maksuja 18,8%. Maksetaanko tämä määrä tuosta alvittomasta hinnasta, eli 18,8% x 7900€ = 1485,2€, vai vähennetäänkö se nettopalkasta? Käsittääkseni tuo alvin osuus 24% (eli 9796-7900=1896€) tilitetään verottajalle. Sitten mitäs muita pakollisia maksuja on olemassa? Entä kannattaako ottaa jotain vapaaehtoisia maksuja, jos niin mitä?

  Jos näillä tiedoilla saisi jotain kättä pidempää niin olisi kiva. Kysykää lisää jos tiedoista puuttuu jotain oleellista.

  Kiitos etukäteen.

  -Janne

Leave A Response

* Denotes Required Field