Toiminimen verotus esimerkki

Toiminimesi tulot ovat suurimmaksi osaksi ansiotuloveron alaisia tuloja. Pääomatuloa voi olla 20 % toiminnan edellisen vuoden nettovarallisuudesta. Loppuosa on ansiotuloa. Verovelvollisena voit vaatia pääomatulon laskettavaksi 10 % luokkaan tai vaikka 0%, milloin yrityksen tulot verotetaan kokonaisuudessan ansiotuloina. Yleensä toiminimen tulot ovat sataprosenttisesti ansiotuloa.  Pääomatulojen verohyödyt tulevat ilmi vasta todella korkeissa tuloissa ja niitä ei kannata ryhtyä tarkastelemaan, kuin pienessä osassa tapauksista.


Accountor Go – kirjanpito toiminimelle 80 €/kk

Accountor Go on yksinyrittäjille suunniteltu kirjanpitopalvelu joka sisältää näppärän ohjelmiston sekä ammattikirjanpitäjän tuen. Palveluun kuuluu sekä kirjanpito että tilinpäätös ja hinta on kiinteä 80 € per kuukausi. Pyydä ilmainen esittely ja opi lisää palvelusta - nyt saat 1 kuukauden ilmaiseksi!

Kuinka toiminimeä verotetaan?

Toiminimeä verotetaan suurimmaksi osaksi kahdella tavalla; arvonlisäveroina ja ansiotuloveroina.  Kerron arvonlisäverosta vain lyhyesti, koska se koskee kaikkea muutakin yritystoimintaa ja sitä ei ole hyödyllistä käsitellä tässä kirjoituksessa erikseen. Pari pointtia arvonlisäverosta:

  1. Arvonlisäverovelvollisuus alkaa vasta jos toiminimesi liikevaihto on yli 8500 euroa.
  2. Arvonlisävero tilitetään valtiolle säännöllisesti. Se tapahtuu kuukausittain jos liikevaihtosi on yli 50 000 euroa, kvartaaleittain jos liikevaihtosi on 25 000 – 50 000 euroa ja kerran vuodessa jos liikevaihtosi on alle 25 000 euroa.
  3. Arvonlisävero ei ole sinun rahaasi. Se on vain matkalla sinun tilisi läpi.

Esimerkki toiminimen arvonlisäverotuksesta

Tässä karkea esimerkki arvonlisäverosta ja sen käyttäytymisestä

Pekka myy omia palveluitaan hintaan 1000 euroa + alv 24 % ja laskuttaa ne asiakkaaltaan pois. Hänen tililleen ilmestyy 1240 euroa ja se merkataan tuloiksi. Pekan arvioitu vuosittainen liikevaihto on yli 50 000 ja tästä johtuen hän tekee kirjanpitonsa joka kuukausi. Kuukauden vaihteen jälkeen, tehtyään kirjanpidon, kirjanpitäjä lähettää lapun jossa on maksettavan arvonlisäveron määrä. Tällä kertaa se on 240 euroa, koska tuo 1240 euron lasku on ainoa, minkä Pekka on lähettänyt tässä kuussa. Summa pitää tilittää seuraavan kuukauden 12. päivä verottajalle.

Jos Pekka olisi ostanut samassa kuussa itselleen 500 eurolla + alv 24% eli 620 eurolla itselleen mainostoimistolta palveluita, hänellä olisi ollut kuukaudelta kuluja 620 euroa, joista arvonlisäveron osuus olisi ollut 120 euroa. Kirjanpitäjä olisi huomioinut sen seuraavasti: Pekan saamista arvonlisäveroista vähennetetään Pekan mainostoimistolle maksavat arvonlisäverot, eli 240 € – 120 €. Pekalle olisi tullut kuukauden lopuksi lappu, jossa verottajalle pitäisi tilittää vain 120 euroa. Mainostoimisto taas tilittää loput 120 euroa, mikäli heillä ei ole mitään arvonlisäverollisia menoja kyseisessä kuussa. Arvonlisäverot maksaa aina loppukäyttäjä.

Toiminimen arvonlisäverotukseen vaikuttaa alarajahuojennus. Alarajahuojennuksen määrään vaikuttaa taas liikevaihtosi. Alarajahuojennus toimii niin, että jos liikevaihtosi on alle 25 000 euroa vuodessa, verottaja antaa sinulle osan maksetuista arvonlisäveroista takaisin. Jos liikevaihtosi on alle 8500 euroa, saat kaiken maksetun arvonlisäverosi takaisin. Tämä luonnollisesti nostaa tulostasi, joka taas nostaa ansiotuloveroasi.

Esimerkki toiminimen ansiotuloverotuksesta

Toiminimimen tuloksesta maksetaan ansiotuloveroa. Yleensä se tapahtuu ennakkoverojen muodossa. Ennakkoveroja maksetaan jos olet ennakkoperintärekisterissä. SIellä kannattaa olla, koska muuten verojen maksuvastuu on maksajalla ja se hidastaa liiketoimintaasi.  Ennakkoverotus tarkoittaa käytännön sitä, että verottaja haluaa tietää ennakkoon paljonko tilikautesi tulos on ja verottaa sinua pitkin vuotta arviosi mukaan.

Toiminimesi koko tilikauden tulos vaikuttaa ennakkoveron määrään ja myös ennakkoveroerien määrään. Eli monessako erässä ja milloin ennakkoveroa on tarkoitus maksaa. Kannattaa lukea tarkemmin asiasta artikkelista toiminimen ennakkovero. Otetaanpa nyt se esimerkki siitä ennakkoverotuksesta.

Accountor Go -kirjanpitopalvelu

Sanna runttaa duunia helvetisti pitkin vuotta. Hän asuu Helsingissä ja kuuluu kirkkoon. Sannalla ei jostain ihmeen syystä ole mitään liiketoiminnallisia kuluja, vaan hän pitää toimistoaan sillan alla ja hoitaa myyntitapaamiset kävelemällä. Sanna myy ovelta ovelle imureita 100 000 euron edestä ja yhden imurin hinta on 2000 euroa. Imureissa kate on 50% ja arvonlisävero 24%.

Sanna on myynyt vuoden aikana siis 50 kappaletta high-end imureita. Sanna ostaa imurit sisään hintaan 1000 € ja myy ne ulos hintaan 2000 euroa. Kumpaankin hintaan sisältyy arvonlisäveroa 24%.Jokaisesta myymästään imurista sanna tilittää valtiolle kuukausittain noin 193€ arvonlisäveroina. Jos et ymmärrä miksi, lue uudelleen kohta ”esimerkki toiminimen arvonlisäverotuksesta”

Kaikki tämä johtaa siihen, että tuosta 100 000 euron myynnistä 80645 € on arvonlisäveronta liikevaihtoa. Katteen ollessa 50% tulokseksi muodostuu 40322 euroa. Sanna on vuoden alussa arvioinut prikulleen oikeen saamansa tulot ja hän on myös lukenut artikkelin jossa on kerrottu miten lasketaan toiminimen ennakkoveron määrä.  Ennakkoveroa tulee Sannalle maksettavaksi 10751,23 ja hän on lyhentänyt sitä jokaisena kuukautena 895,93 euroa ennakkoveroina.

Näin toimii toiminimen ansiotuloverotus, jos sinulla ei ole mitään muita tuloja vuoden aikana.

[et_bloom_inline optin_id=”optin_26″]

Comments are closed.