Toiminimen palkka

Toiminimellä toimiessasi et saa palkkaa sanan perinteisessä merkityksessä. Tottakai saat ottaa yritykseltäsi rahaa, mutta kyseessä on silloin yksityisotto. Olen avannut yksityisottoa jo toiminimen verotus – artikkelissa, mutta kirjoitan asiasta pari esimerkkiä lisää.

Yksityisotot toimivat niin, että voit siirtää toiminimesi tililtä omalle tilillesi rahaa, ilman sen kummempaa säätöä. Riittää, että laitat viestikenttään ”yksityisotto”. Tai jos toiminimesi tili ja oma tilisi ovat samoja, silloin ei tarvitse edes merkitä mitään. Pidä vain huoli, ettet käytät kaikki rahoja ja rahaa on myös verojen maksuun.

Verotuksen kannalta on tärkeää ymmärtää seuraava: Kun otat rahaa pois yrityksesi tililtä yksityisottona, se ei laske yrityksesi tulosta. Tässä vaiheessa joku kysyy, että mitä helvettiä se tarkoittaa? Yritän selittää asian esimerkkien kautta.

Esimerkki toiminimen palkasta

Käyt huoraamassa itseäsi konsulttina ja laskutat asiakkaaltasi onnistuneesta keikasta 2000 euroa + arvonlisävero 24% eli 480€. Eräpäivä koittaa ja parin päivän kuluttua toiminimesi tilillä on 2480 euroa. Tästä summasta 480 euroa valtio haluaa itselleen kuukauden lopuksi, kvartaaleittain tai kerran vuodessa. Riippuen siitä minkälainen ilmoituskautesi sattuu olemaan ja siihen taas vaikuttaa liikevaihtosi määrä. Oma suositukseni on, että ota ihmeessä aina pidempi ilmoitusjakso jos vain mahdollista, ettei arvonlisäveroa tarvi maksella joka kuukausi. Kerran vuodessa maksaminen onnistuu jos liikevaihto on alle 25 000 euroa ja kvartaaleittain (neljännesvuosittain) jos liikevaihto on 25 000 – 50 000 €.

No takaisin esimerkkiin. Sovitaan, että tässä tapauksessa ilmoitusjakso on kuukausittainen ja maksat seuraavan kuun puolella arvonlisäveron valtiolle. Tililläsi ei ole tapahtunut mitään muita maksutapahtumia kuin tuo yksi konsulttikeikan laskutus. Nyt tililläsi on 2000 euroa jäljellä rahaa. Tämä 2000 euroa on yrityksesi tulosta.

Kuukausi kuluu ja päätät nostaa pois 1000 euroa 2000:sta eurosta ja mennä ryyppäämään. Otat siis tonnin yksityisoton ja juot sen sileäksi viikonlopun aikana. Tämä nostettu 1000 euroa ei kuitenkaan laske yrityksesi tulosta tippaakaan. Verottajan mielestä sinulla on yhäkin 2000 euroa tulosta vaikka todellisuudesssa tilillä on 1000 euroa jäljellä. Jos mitään muuta ei tapahtuisi koko vuonna tililläsi, niin vuoden lopussa verottaja toteaisi tilikautesi tuloksen olevan 2000 euroa ja veroja tulisi maksaa sen mukaan.  Verottajan laskurin mukaan 2000 euron ansiotuloilla maksaisit veroja vuodessa (mikäli asut helsingissä) 14,80 euroa.

Onnekkaasti tililläsi oleva tonni kattaisi tuon suhteellisen helposti. Homma voisi purra sinua perseeseen myös. Otetaanpa toinen esimerkki.

Toinen esimerkki toiminimen palkasta

Sama homma: Myyt persettäsi konsulttina, nuolet asiakkaan kenkää ja nöyristelet. Viimein sielusi rippeet jättävät ruumiisi ja olet valmis laskuttamaan tehdystä työstä ja saamastasi halveksunnasta. Koska olet ammattilainen, laskutat 50 000 euroa ja arvonlisäverot päälle. Sama kuvio toistuu ja tilillesi ilmestyy 62 000 euroa, josta 12 000 euroa on arvonlisäveroa. Maksat arvonlisäveron pois kuukauden vaihduttua.

Tilillesi jäävän 50 000 euron päätät sijoittaa palautumiseen. Otat kaiken ulos yksityisottona ja menet thaimaaseen. Vedät siellä kokaiinia, käytät maksullisia naisia ja sinut pahoinpidellään ja ryöstetään strippiklubikeikan jälkeen. Tulet takaisin Suomeen ja olet 50 000 euroa köyhempi. Verottaja on silti sinnikkäästi sitä mieltä, että yrityksesi tulos on 50 000 euroa. Tästä summasta joudut maksamaan ansituloveroa 15 083,39 euroa.

Ongelmaksi tosin muodostuu se, ettei rahoja ole enää jäljellä. Alkuvuodesta arvioit tulosi pieneksi veroilmoituksessa, josta johtuen verottaja ei ole ennakkoverottanut sinua ja sinun tulisi tilikauden lopuksi maksaa tuo summa verottajalle täydennysmaksuna. Täydennysmaksu tarkoittaa, sitä että täydennät puuttuvat verosi verottajalle välttääksesi kasvaneista tuloista johtuneet mätkyt. Tämä on siis tälläinen byrokraattinen katumusharjoitus jossa tulet nöyristellen verottajan tykö ja pyydät anteeksi sitä, että tienasitkin enemmän kuin oli tarkoitus ja tässä on puuttuvat verot. Olkaa hyvä.

Sinulta siis puuttuu 15 083,39 euroa ja joudut melkoiseen kuseen sen takia. Älä toimi noin. Lue ohjeet toiminimen verotus – artikkelista, jotta osaisit laskea ja arvioida omat ansiotuloverosi oikein, tuli ne sitten ennakkoveroina tai maksatko ne vuoden lopussa täydennysmaksuna.

Yhteenvetona

Toiminimen palkka on siis toiminimesi tulosta. Kaikki raha mitä otat firmasi tililtä pois ja minkä käytät johonkin mikä ei liity liiketoimintaan (esimerkiksi ruoka) on yrityksesi tulosta automaattisesti. Tästä tuloksesta pitää maksaa ansiotuloveroa.

Tältä sivulta löydät useita vinkkejä siihen miten voit pitää tuloksen mahdollisimman pienenä ja silti nostaa elintasoasi siitä huolimatta. Yrittämisen etuihin on vaikea päästä käsiksi, jos ei yhtään ymmärrä miten niitä voisi hyödyntää.

New idea

Ilmainen selkokielinen opetusvideo: Näin toiminimen verotus toimii

Tämän ilmaisen videon avulla ymmärrät mistä toiminimen palkka muodostuu ja miten sitä verotetaan. Kerron myös arvonlisäverosta maanläheisesti ja opit laskemaan itse omat verosi.

Hienoa! Löydät linkin videoon sähköpostistasi

etasku-kuitit-600x150

18 Comments

 • Pasi

  Reply Reply 14.1.2014

  Perkele että on hyvin kirjoitettu! Tälläinen tyhmäkin ymmärtää tätä verotusta nyt paljon selkeämmin. Kun on kirjoitettu rehellisellä suomalaisella tyylillä 🙂 Jatkakaa samalla linjalla jatkossakin.

  -Pasi

  • Timo & Joona

   Reply Reply 14.1.2014

   Kiitos palautteesta!

   Olemme panneet merkille, että tälläiset arkielämän esimerkit, joihin voi samaistua helposti, avaavat asioita yleensä paremmin kuin pelkkä byrokraattinen kapulakieli.

 • Caapo

  Reply Reply 3.2.2014

  Mä olen ammatiltani TJ Ja siksi arvostankin teidän suorasukaisen karheeta esitystapaa. Duunissa kuunnella konsultti perseen nuolijoiden ”minä osaan hienoja sanoja” liturgiaa, mutta sisältö höttöä. Tämä puree kuin miljona volttia.

  Jatkakaa samaa rataa ja tehkää Juha Vuorisen kanssa ”juoppohullu yritysopas”

  • Kiitos palautteesta ja ideahan on aivan loistava! Tästähän voisi tehdä kattavan ihmiskokeen ja yrittää pyörittää omaa yritystä pari vuotta täydessä tuiterissa. Siitä saisi hienon kirjan sitten. Tosin eikös tätä jo Koneella melkolailla kokeiltu, silloin kun Pekka oli puikoissa.

 • Harri Risu

  Reply Reply 17.3.2014

  Harvoin saa webistä näin nopeasti ymmärrettävän vastauksen.

 • Ville

  Reply Reply 16.6.2014

  Kiitos erittäin havainnollistavasta matskusta. Pääosin näillä eväillä on viime viikolla laitettu oma toiminimi pystyyn 🙂 Seuraavaksi alkaa sit huoraaminen.

  • Timo & Joona

   Reply Reply 17.6.2014

   Kiitos palautteesta ja tuo on juurikin se oikea asenne! Muista, ettei omaa persnahkaa kannata pistää meneen liian halvalla 🙂

   Onnea yritykseen ja yrittämiseen!

 • Teemu

  Reply Reply 29.8.2014

  Aivan loistavia tämän sivuston kaikki artikkelit, vaikka näitä on kouluissakin tullut käytyä 1000 ja 1 tuntia niin nyt vasta oikeasti alkaa tajuta mistä on kyse. Todella ymmärrettäviä esimerkkejä, päihittää helposti kapulakielen!

  Nyt sitten starttiraha vetämään ja peukut pystyssä toivotaan että päästään perustamaan toiminimi! Kiitokset!

 • Eemeli

  Reply Reply 2.11.2014

  On kyllä kerrankin selvää ja ymmärrettävää tekstiä eikä v***u niillä kaikilla termeillä ja kiertoilmaisuilla prässäiltyä sontaa. Jatkakaa samaan malliin!!

 • Vilmu

  Reply Reply 11.11.2015

  Kommentoin vain kiittääkseni erinomaisesta sivustosta. Perustin toiminimen viime vuonna näiden ohjeiden avulla, kun virastojen tanttojen kirjoittamat kapulaselostukset eivät aukene tavalliselle ohjelmistoinsinöörille.

  Eli iso käsi sinne suuntaan!

 • Klas Mattsson

  Reply Reply 29.3.2016

  Yhdyn edellisiin kommentteihin, kerrankin selkokielellä sanotaan asiat suoraan ja ymmärrettävästi. Virastotermeillä ilmaistuna asiat jotenkin ymmärtää, mutta silti jää epävarma olo, että tajusikohan kaiken kuitenkaan oikein…

  • Timo

   Reply Reply 29.3.2016

   Kyllä niiden esimerkkien pitää olla jotenkin sellaisia arkisia, että niistä jotain ymmärtää. Sitten voi kuvitella, että miten homma suurinpiirtein menisi oikeassa elämässä.

 • Santeri

  Reply Reply 17.6.2016

  Sellaista kysyisin, että miten toiminimen kautta saatu tulo merkitään henkilökohtaiseen veroilmoitukseen? Jos toiminimen veroilmoituksessa se on yrityksen tulos.

  • Timo

   Reply Reply 18.6.2016

   Löytyykö sieltä slelaista kuin ”Ennakonkannon alaiset ansiotulot”? Jos löytyy, niin sinne

 • Eva

  Reply Reply 15.11.2016

  Haha, loistava kirjoitus. Ja poletti putosi, joten sain jopa vastauksen kysymykseeni. Kiitos!

 • Aki

  Reply Reply 7.3.2017

  Jotenkin edelleen mulle ei auennut, et mitä järkeä toiminimessä on suhteessa Oy-yhtiömuotoon, jossa voidaan maksaa itselleen palkkaa, joka vähentää yrityksen tulosta. Toisin sanoen, toiminimessä ei ole mahdollista maksaa millään tavalla itselleen ”palkkaa” siten, ettei sitä veroteta erikseen voittona. Kaikissa muissahan sä voit maksaa itsellesi palkkaa ja sen voi vähentää voitosta, jolloin veronalaisen voiton määrä laskee. Jotenkin kuvitellaan, että toiminimellä toimiva yrittäjä elää ihan pyhällä hengellä.

  • Timo

   Reply Reply 7.3.2017

   Toiminimiyrittäjän kaikki voitto on suoraan palkkaa. Loppujen lopuksi toiminimellä ja oy:n palkanmaksulla ei taida olla kovinkaan isoa eroa rahallisesti, jos tietää mitä tekee. Ei toiminimellä mitään tuplaveroja makseta. Osakeyhtiö joutuu maksamaan yhtiöveroa voitosta, toiminimen voitto on aina suoraan palkkaa yrittäjälle

Leave A Response

* Denotes Required Field