Verkkosivut uudelle yritykselle

kuva verkkokaupasta

1. Mistä aloittaa?

Vaikka nykyään usein kuuleekin sanottavan, että “verkkosivut nyt vain tulee olla”, on tässä kohtaa kuitenkin hyvä pysähtyä pohtimaan asiaa hieman tarkemmin. Mitä oikeastaan haluat, että sivustosi saavuttaa? Mitkä ovat sen tavoitteet?

Ilman selkeitä tavoitteita harvoin tulee myöskään hyvää sivustoa. Vähintäänkin sinulla tulisi olla jonkinlainen käsitys siitä, mitä tietoa asiakkaasi yrityksestäsi tarvitsisivat, missä muodossa ja miten toivoisit heidän ottavan sinuun yhteyttä. Tästä kokonaisuudesta pitäisi syntyä sivustosi punainen lanka, jota asiakkaidesi on helppo seurata ja johon heidän on helppo tarttua.

Sivuston suunnitteluvaiheessa myös rehellisyys itseä kohtaan kannattaa. Jos esimerkiksi haaveilet blogin perustamisesta sivustolle, mieti ensin, ehditkö todella päivittää sitä säännöllisesti.

2. Kuinka saada sivusto pystyyn?

Sivuston ulkoasun suunnitteluun ja tekniseen toteutukseen on olemassa paljon päteviä graafikoita, freelancereita sekä mainos- ja digitoimistoja, joiden puoleen asian kanssa voi kääntyä. Vaikka hintahaitari näissäkin on laaja, voi aloittelevasta yrittäjästä silti se halvinkin hinta vaikuttaa joskus ylivoimaiselta investoinnilta. Kuinka siis edetä?

Mikäli et ahdistu ajatuksesta, että joudut opettelemaan asioita itse ja omaat lisäksi jonkin verran sisukkuutta, yksi mahdollisuus on rakentaa sivut alusta alkaen itse. Perinteisten kotisivukoneiden rinnalla hyvänä vaihtoehtona toimii WordPress-julkaisujärjestelmä. Se on paitsi ladattavissa verkosta ilmaiseksi, myös kerännyt kehuja helppokäyttöisyytensä ansiosta. Vaikka siis olisitkin varsin kaukana koodarista, voit silti hieman asiaan perehtymällä rakentaa itsellesi toimivat ja ihan hyvännäköiset verkkosivut. WordPressiin on olemassa paljon erilaisia, sekä ilmaisia että maksullisia, teemoja ja lisäosia, joilla sivusta saa räätälöityä omannäköisen.

Accountor Go -kirjanpitopalvelu

WordPressiä vainoaa sitkeä myytti siitä, että se sopisi vain blogialustaksi tai korkeintaan pienille sivustoille. Kuten sanottua, tämä on kuitenkin vain myytti. WordPress soveltuu kaikenlaisiin tarpeisiin aina kansainvälisiin verkkokauppoihin asti, joten yrityksesi toiminnan joskus mahdollisesti kasvaessa ja laajentuessa, voit yhä jatkaa jo tutuksi tulleen julkaisujärjestelmän käyttämistä.

3. Mitä muuta tarvitaan?

Jotta yrityksesi verkkosivut saataisiin näkyville verkkoon, tarvitset lisäksi sille oman verkkotunnuksen ja palvelintilan. Suomeksi sanottuna siis nimen ja osoitteen, jotta sivusto on asiakkaidesi löydettävissä. Jonkun tulee myös ylläpitää sivustoasi, eli toimia digitaalisen kotisi talonmiehenä.

Verkkotunnuksen (esimerkki.fi) valinnassa olennaista on se, että se kertoo yrityksestäsi jo jotain ja että se on helppo muistaa ja kirjoittaa. Tähän pätee hyvin yksinkertainen muistisääntö: mitä yksinkertaisempi, yleensä sitä parempi. Vältä siis hankalia kirjainyhdistelmiä ja väliviivoja.

Verkkotunnuksen ja palvelintilan voi usein hankkia samalta palveluntarjoajalta, mikä usein helpottaa asian käsittelyä myös tulevaisuudessa. Mikäli sivustolla on jokin ongelma, johtui se sitten verkkotunnuksesta tai palvelimesta, on tällöin olemassa vain yksi taho asiaa hoitamassa. Näin voidaan jo huomattavasti vähentää riskiä mahdollisista kommunikaatio-ongelmista.

Palvelintilan hankinta sivustolle voi olla yllättävänkin hankalaa. Silmissä vilisee gigoja ja hertsejä, liikennemääriä ja SSL-sertifikaatteja, ja myös hintahaitari vaihtelee laidasta laitaan. Hosting-palveluntarjoajia löytyy lukuisia niin Suomesta kuin ulkomailta. Mistä siis tietää, kenen palvelu kannattaa valita?

Tässä asiassa kannattaa kiinnittää ennen kaikkea huomiota palveluntarjoajan palvelutasoon. Oli sivusto millainen tahansa, kannattaa sen tietoturvasta ja toimivuudesta ehdottomasti olla valmis maksamaan vaikka hieman korkeampaakin kuukausimaksua kuin jälkikäteen korjailla tilannetta. Näin toimiminen tulee lopulta lähes aina halvemmaksi, minkä lisäksi vältytään ikäviltä tilanteilta asiakkaiden suuntaan, kun sivusto ei jatkuvasti kaatuile tai joudu murron kohteeksi.

WordPress-sivuston ollessa kyseessä on lisäksi tärkeää varmistaa, että sivuston teknisistä ja tietoturvapäivityksistä on asianmukaisesti huolehdittu, sillä tekemättä jääneet päivitykset ovat merkittävä tietoturvariski. Tarkkana kannattaa siis olla, sillä useilla palveluntarjoajilla näistä päivityksistä huolehtiminen ei automaattisesti sisälly palveluun ja itse tehtynä ne saattavat aiheuttaa turhaa ajan menetystä ja stressiä.

Vanha viisaus “sitä saa mitä tilaa” pätee täydellisesti tähänkin asiaan. Hyvästä kannattaa maksaa, jotta saat uusista verkkosivuistasi kaiken mahdollisen hyödyn irti. Tsemppiä sivustoprojektiin!

Artikkeli on toteutettu yhdessä Seravon WP-palvelun kanssa. WP-palvelu on WordPress-verkkosivustoille optimoitu hosting- ja ylläpitoratkaisu, joka huolehtii sivustojen nopeudesta, turvallisuudesta ja teknisestä toimivuudesta. WP-palvelun tuottaa Seravo Oy, joka on erikoistunut avoimen lähdekoodin ohjelmistoihin ja palveluihin. Lue lisää: wp-palvelu.fi

Leave A Response

* Denotes Required Field