Yrittäjyys

Ensimmäinen asia mihin haluan antaa vastauksen sinulle, tämän artikkelin lukijalle, on syy lukea koko kirjoitus. Yrittäjyydestä kirjoitetaan paljon, mutta tämä kirjoitus on hieman erilainen. Sen kirjoittaa oikea yrittäjä ja teksti ei ole mitään virallista piiperrystä yrittäjyydestä.

yrittajyys oikeasti

Tavoitteenani on antaa oikeita työkaluja aloittavalla yrittäjälle (yrityksen perustajalle), näyttää yleisimmät kompastuskivet ja kertoa mitä yrittäjyys todella on. Toivottavasti saat jotain hyödyllistä ja mukaan otettavaa tästä kirjoituksesta. Kaikki palaute kommenttien ja viestien muodossa on erittäin toivottua!

Mitä on yrittäjyys

Wikipedia määrittelee yrittäjyyden näin: ”Yrittäjyys on uusien toimintaorganisaatioiden, erityisesti liiketoiminnallisten yritysten, luomista vastauksena havaittuihin mahdollisuuksiin tai puutteisiin markkinoilla”. Lue koko lainaus täältä http://fi.wikipedia.org/wiki/Yritt%C3%A4jyys.

Toinen tapa kuvata yrittäjyyttä on tämä:

Yrittäjyys on jotain edellisen videon ja ylläolevan wikipedian lainauksen välimaastosta. Hienoimillaan se on omien unelmien toteuttamista, asiakkaiden auttamista ja todellisen intohimon työtä. Mukaan mahtuu kuitenkin reaaliteettia oikeasta elämästä, kovaa työtä, välillä kyyneleitä ja kirosanoja. Alkuvaiheessa todennäköisesti raatamista ja palkinnot kerätään vasta myöhemmin.

Mukana täytyy olla jatkuva halu oppia ja kehittyä sekä omassa työssä, että yrittäjätaidoissa. Lyhyen voiton tavoitteluun ei kannata lähteä missään tapauksessa, sillä jo tilastot kertovat, että rahallinen menestys vaatii keskimäärin kolmen vuoden työn. Tähän aikaan mahtuu mukaan monia kasvukynnyksiä, kuten työntekijöiden palkkaamista, alihankkijoiden käyttämistä, markkinoinnin opettelua, asiakaspalautteita sekä oman psykologian ymmärtämistä.

Accountor Go -kirjanpitopalvelu

Parasta on, että kaikki tämä kannattaa, jos tekee oikeasti asioita mistä välittää, palkinnot ovat kannustavia ja mukana olevat ihmiset ovat sinulle tärkeitä (asiakkaat, työntekijät, kollegat jne).

Tylsää faktaa (hyppää ohi)

Okei, mielestäni tämäkin tieto on kuitenkin relevanttia isommasta näkökulmasta katsottuna, vaikka ei suinkaan pakollista tietoa. Tämä on suoraa lainausta Suomen Yrittäjien sivuilta, joten koita kestää mukana. Selitän kappaleen lopussa tämän osion pointin.

Yrittäjyys Suomessa tällä hetkellä:

 • Alle 10 työntekijän yritykset ovat mikroyrityksiä
 • Alle 50 työntekijän yritykset ovat pienyrityksiä.
 • Pk-yritys = alle 250 henkilön yritys.
 • 50-249 henkilön yritykset ovat keskisuuria.
 • Vähintään 250 henkilöä työllistävät yritykset ovat suuryrityksiä.

Suomessa on 322 232 yritystä (Tilastokeskuksen laskelma vuoden 2011 lopussa). Jos maa-, metsä- ja kalatalous jätetään pois, yrityksiä on 266 062. Niistä alle 10 työntekijän yrityksiä on 247 785 eli 93,1 prosenttia. Pienyrityksiä on 15 175 (5,7 %), keskisuuria 2 479 (0,9 %) ja suuryrityksiä 623 (0,2 %).

Yritysten 350 miljardin euron liikevaihdosta yli puolet (51 %) syntyy pk-yrityksissä ja pk-sektorin osuus BKT:sta on reilu 40 prosenttia.

Erityisesti pk-yritykset ovat lisänneet henkilöstöään viime vuosikymmenen puolivälistä. Uusista yrityksiin syntyneistä työpaikoista valtaosa on syntynyt pk-yrityksiin.

Tarkemmat tilastot voit katsoa tästä pdf-tiedostosta. Koko juttu löytyy suoraan Suomen Yrittäjien sivuilta.

Miksi tämä on hyödyllistä tietää?

Suuret yritykset ovat viimeisen 20, 15 ja 10 vuoden aikana vähentäneet huimia määriä työpaikkoja Suomessa. Suurille yritykselle halvat maat ovat etu, kun tuotetaan roinaa suurille massoille. Tätä työllisyysrakoa ovat paikanneet PK- ja mikroyritykset. Sanon tämän siksi, että nykyisin on tyhjä elätellä unelmia vakaasta työpaikasta suuressa firmassa koko uran ajan aina eläkkeelle pääsyyn asti. Se on unelma, jota ei enää ole.

Oikeastaan voi todeta, että yrittäjä oleminen on nykyään turvallisempaa kuin toisella töissä oleminen.

Myyttejä yrittäjyydestä

yrittaja-itse

Aluksi täytyy todeta, että kun ajatellaan yrittäjyyttä ja yrittäjiä, seuraavat ovat yleistyksiä, joista on syntynyt hyvin yleisiä ajatusmalleja. Harmillisesti nämä pitävät paikkansa joissakin tapauksissa, mutta ne tapaukset ovat kuitenkin melko harvinaisia.

1. Aamusta iltaan vääntöä

Ehkä suurin myytti on, että yrittäjä tekee töitä auringonnoususta aina yömyöhään. Tottakai näitäkin tapauksia on. Joskus pakosta, joskus pelkästä innosta ja joskus muista terveydelle haitallisista syistä. Suurin osa ei kuitenkaan toimi näin.

Yrittäjyyden alkuvaiheeseen monesti kuuluu pitkät päivät, mutta sekään ei aina ole tehokkain tai paras tapa toimia. Hyvä suunnittelu ja avun pyytäminen tai käyttäminen auttaa tässä vaiheessa paljon. Täytyy myös muistaa, että vähän pidemmällä aikavälillä ajateltuna kynttilän polttaminen molemmista päistä ei vain toimi. On tehokkaampaa yrittää tehdä hyvällä sykkeellä töitä esimerkiksi 8 tuntia ja sitten levätä, liikku, ulkoilla, syödä ja muutenkin huolehtia itsestä kuin yrittää tehdä 14 tuntisia päivä kuukausia putkeen. Tämä voidaan sanoa kokemuksesta. Siihen ei kannata sortua.

2. Työntekijöiden riistoa

Tottakai sitäki varmasti tehdään, mutta kuinka yleistä se oikeasti on? Sanoisin, että todella harvinaista Suomessa, missä työntekijöitä kuitenkin suojaa todella paljon lait ja työehtosopimukset. Yleinen näkökulma on tähän varmasti se, että kun yritys alkaa menestymään (usein vuosien työn jälkeen) ja yrittäjä alkaa tienaamaan selkeästi aikaista enemmän, ei työntekijöiden palkat nouse samaa vauhtia.

Tässä olen yrittäjän puolella, sillä usein hän on (tai he) ottanut riskin perustaessaan yrityksen käyttäen omaa tai lainarahaa siihen. Riskistä pitääkin tulla hyötyä. Täytyy myös sanoa, että kuka tahansa joka ei ole tähän toimintaan tyytyväinen, on vapaa ottamaan itse saman riskin yrityksen perustamisen kanssa.

3. Rahanahne paskiainen

ahne-paskiainen

Yksi yleisimpiä ajatuksia on, että yrittäjät ovat rahanahneita. Ehkä totta, mutta todennäköisesti ei. Yrittäjyys vaatii kuitenkin kiinnostusta rahaan ja siihen miten se toimii. Ilman rahaa yritys ei pyöri, eikä laskuja voi maksaa. Yrittäjällä on huomattavasti kovemmat paineet huolehtia raha-asioista kuin työntekijöillä.

Mielestäni suurin osa yrittäjistä on normaalia anteliaampia. Alkuvaiheessa on suurin osa kuitenkin kokee stressiä rahan riittämisestä. Se voi vaikuttaa ulkopuolelta katsottuna myös ahneudelta. Tilastollisesti yrityksen kivuliain kasvuvaihe on ensimmäiset kolme vuotta. Silloin taistellaan rahan riittämisestä ja on todennäköistä, että euroa joutuu venyttämään normaalia pidempään. Kyse ei ole kuitenkaan ahneudesta, vaan selvitymisestä.

Yksin, kaksin vai kimpassa

Yrittäjyys lähtee aina itsestä, mutta se voi olla parhaimmillaan, kun sitä yritystä pyöritetään kimpassa partnerin kanssa tai hyvän tiimin kanssa. Ei kannata myöskään yksin yrittäjyyttä sulkea pois. Jokainen näistä tarjoaa liudan hyviä ja huonoja puolia. Omat kokemukseni ja suositukseni painuvat hyvän tiimin rakentamiseen tai vähintään erinomaisen yhtiökumppanin löytämiseen.

Nämä listat eivät ole täydellisiä, mutta saat niistä viitteitä yrittäjyyden eri muotoihin.

Yrittäjyys yksin

Yksin yrittämisen hyvät puolet:

 • Saa tehdä täysin oman pään mukaan
 • Kevyt kustannusrakenne, koska voit hyödyntää toiminimeä
 • Kaikki vastuu itsellä (mikä on sekä hyvä, että huono asia)
 • Ei tarvitse käyttää aikaa johtamiseen tai viestimiseen yrityksen sisällä
 • Voi hyödyntää yhteistyökumppaneita palkallisten työntekijöiden sijaan

Yksin yrittämisen huonot puolet:

 • Vaikeilla hetkillä on helppoa jäädä omien ajatusten vangiksi
 • Kaikki riskit itsellä
 • Usein liiallinen sosiaalisuuden puute
 • Huono tilanne yrittäjän sairastuessa

Yrittäjyys yhtiökumppanin kanssa

Hyvät puolet yhtiökumppanin kanssa

 • Saa tukea toimintaan
 • Tuplasti yrittäjän työpanosta käytettävissä
 • Saa perspektiiviä asioihin toiselta kysymällä
 • Voi hyödyntää kahden ihmisen erilaisia vahvuuksia

Huonot puolet yhtiökumppanin kanssa

 • Yritystä täytyy rakentaa yhteisen vision kanssa, mikä voi olla vaikeaa
 • Riitatilanteiden ratkaisu
 • Ei voi yksin päättää kaikesta
 • Pitää tulla jatkuvasti toimeen toisen kanssa

Yrittäjyys tiimissä

Hyvät puolet tiimiyrittäjyydessä

 • Hyvä tiimi on aina moninkertaisesti tehokkaampi ja toimivampi kuin yksilö
 • Enemmän yrittäjän aikaa käytettävissä
 • Hajautettu riski
 • Paljon erilaisia vahvuuksia yhteisen edun tavoittelemiseksi

Huonot puolet tiimiyrittäjyydessä

 • Tiimi vaatii kehitys ja kasvua, mikä vaatii aikaa ja voi olla kivuliasta.
 • Vaatii selkeän yhteisen vision yritykselle
 • Riitatilanteiden ratkaisu
 • Viestintään, ymmärrykseen, vertaisjohtamiseen ja fokuksen ylläpitoon palaa holtittomasti energiaa
 • Riski oikeiden ihmisten valinnassa
 • Tarvitaan kärsivällisyyttä paljon

Työkaluja yrittäjyyteen

Nämä viisi asiaa ovat koontia useammalta yrittäjältä saatujen palautteiden yhteenveto. Ne kannattaa ottaa tosissaan ja miettiä todella, miten ne voisi ottaa osaksi omaa yrittäjän uraa. Yrittäjyydessä lähtökohtana on oman työn tekeminen mahdollisimman hyvin. Sen tekeminen päivästä toiseen vaatii hyviä olosuhteita.

1. Opiskele jatkuvasti ja kokeile paljon

Suurin osa suomalaisista yrittäjistä ei valitettavasti opiskele ja tutki yrittäjyyttä ja yrityksen pyörittämiseen liittyviä asioita millään tavalla. Edes muita yrityksiä ei käytetä vertailukohteina tai ideapankkeina. Yrittäjä tarvitsee uutta tietoa ja teoriaa, jotta toiminta menee eteenpäin. Hyvät kirjat ovat halvin tapa kerätä erinomaista tietoa yrittäjyydestä ja siihen liittyvistä asioista. Lue suosituksia kirjoille täältä.

Monille olisi erinomainen ajatus varata esimerkiksi joka sunnuntailla 2-3 tuntia, minkä aikana opiskelisi jotain omaan yritykseen liittyvää relevanttia aihetta ja etsisi 1-2 kokeiltavaa ajatusta tulevalle viikolle.

2. Porukasta vauhtia yrittäjyyteen

Erityisesti yksin yrittäville olisi tärkeää löytää heti alkuvaiheessa mentori tai jokin porukka muista yrittäjistä, joiden kanssa omaa yritystoimintaa voi käydä avoimesti läpi. Tämä ei ole huono idea myöskään kahdestaan tai isommissa tiimeissä toimiville. Omaan toimintaan voi tuoda aina ulkopuolelta tuoreita ajatuksia.

Mentorit ovat aina hyvä ratkaisu ja tehokas tapa tuoda lisävauhtia omaan ja yrityksen kehittymiseen. Kokeneemmat yrittäjät voivat kertoa omasta kokemuksesta mitä kannattaa välttää ja miten tulisi toimia. Mentorin tarkoitus ei ole antaa sinulle oikeita vastauksia, mutta antaa vauhtia ja tukea sinun kasvullesi.

Toinen erinomainen vaihtoehto on mastermind eli porukassa yritystoiminnan läpi käyminen. Maailmalla suuressa suosiossa oleva konsepti tuo porukasta vipuvoimaa omaan toimintaan. Käytännössä tämä toimii niin, että kokoat samanhenkisiä yrittäjiä pienen porukan, 4-6 henkeä. Kokoonnutte joka viikko tai vähintään kahden viikon välein yhteen (voi myös tehdä puhelimitse) ja käytte läpi yhden jäsenen yritystä. Yrittäjä kertoo toiminnasta ja muut antavat palautetta. Lisäksi porukkaa voi käyttää vipuna omien tavoitteiden saavuttamiselle kertomalla ne julkisesti muille ja pyytämällä heiltä potkua persauksiin niiden saavuttmisen suhteen.

3. Mene aina sinne missä asiakkaat ovat

Yrityksesi pyörii, koska sinulla on asiakkaita. Joku maksaa sinulle tuotteistasi ja palveluistasi. On tärkeää ylläpitää suhteita asiakkaisiin ja olla oikeasti lähellä heitä. Tämä vaatii yrittäjältä rohkeutta ja itsensä likoon laittamista. On sinun tehtäväsi mennä asiakkaiden luokse, ei heidän tehtävänsä tulla sinun luoksesi. Asiakkailla on valta, he voivat päättää kenen luokse menevät kaikesta huolimatta. Siksi on tärkeää olla oikeasti lähellä asiakkaita mahdollisimman monessa paikassa.

Tämä on tottakai vaikeaa, jos puhutaan teollisuusyrityksestä, kampaamosta tai muille yrityksille palveluita myyvästä firmasta. Mutta nykyisin on niin valtavasti keinoja tavoittaa ihmisiä muillakin tavoilla kuin ”haulikon haulimaisella” – mainonnalla. Sosiaalisen median alustoja on joka lähtöön ja niiden avulla tavoitat miljoonia erilaisia ihmisiä. On todennäköisestä, että joukossa on joku sinunkin palveluistasi kiinnostunut. Sama koskee nettiä ylipäätänsä. Minkä ongelman ratkaiset ja mistä ihmiset etsivät siihen ratkaisua? On tärkeää tiedostaa tämä ja mennä sinne missä ratkaisua etsitään. Se voi tarkoittaa foorumeita tai hakukoneiden hakutuloksia.

Sama idea toimii oikeassa maailmassa. Jos pyörität kahvilaa niin käy jakamassa alennuskuponkeja tai jotain huvittavaa lähialueen yrityksille, joita he voivat jakaa taas eteenpäin omille asiakkaille. Ehkä voit jakaa niitä lähialueen asukkaille ja kerätä vakioasiakaskuntaa sillä tavalla. Joillekin yrityksille sama tapahtuu tapahtumien, messujen tai muiden tilaisuuksien avulla.

4. Suunnittele työsi ensin ja toteuta vasta sitten

On vähemmän stressaavaa ja rasittavaa työskenellä pitkäkin päivä, jos tietää tarkasti mitä tekee. Tähän auttaa hyvä suunnittelu ennakkoon. Paras vaihtoehto olisi suunnitella työpäivää jo edellisenä päivänä tai vähintään projektikohtaisesti. Aivan viimeinen hetki tähän on heti ensimmäisenä aamulla, kun saapuu työnpariin.

Jos taas ensimmäiseksi hyppäät sähköpostin kimppuun tai alat eliminoimaan muita kiireellisiä asioita, nousee stressitasot piikkiin ja päivä hukkaantuu nopeasti. Todennäköisesti juokset vähemmän tärkeiden asioiden perässä pitkin päivää ja tuulettelet välillä mieltäsi Facebookissa tai Iltalehden sivuilla. Ei kovin tehokasta tai järkevää.

Projektihallintaan ja Todo-listoihin on olemassa lukemattomia ohjelmia, mutta sopiva pala paperiakin siihen käy erinomaisesti. On järkevämpää varata joka päivälle muutama oikeasti tärkeä tehtävä, mikä vie yritystä eteenpäin tai tuo rahaa kassaan. Tästä parhaana esimerkkinä kaikkien rakastama myyntityö. Jos et ymppää päivääsi ihan täysin täyteen, mukaan voit sitten sovittaa myös niitä juoksevia asioita. Tärkeää on ettei anna niiden määritellä koko päivää.

Suunnittele työsi, niin tiedät mitä tulet saamaan aikaan ja voit tehdä asioita vähemmällä stressillä.

5. Panosta omaan hyvinvointiin

Puhuimme tästä jo myyttejä käsitellessä. Omaan hyvinvointiin panostaminen on yrityksen menestyksenkin kannalta äärimmäisen tärkeää. Terveenä ja hyvässä vireessä on paljon helpompaa hoitaa päivittäiset asiat ja lisäksi kehittää toimintaa vielä eteenpäin.

Parhaat tulokset saa kun luo itselle hyvät työolosuhteet; kuten sopivat tauot, työergonomian ja kiireettä tekemisen. Näihin tulee yhdistää hyvä ravinton, sopiva määrä liikuntaa myös työpäivän jälkeen (ja mielellään sen aikana) sekä kunnon yöunet. Päivän jälkeen parempi tapa rentoutua on drinksun sijaan kävely – tai juoksulenkki. Aivoja voi tuulettaa hyvän kirjan parissa, keskustelemalla ystävien kanssa tai  katsomalla jonkin aikaa televisiota. Huonoin vaihtoehto on siirtyä työpöydän äärestä kotisohvalle, korkata useampi olut, tilata pitsa ja tuijottaa televisiota yömyöhään.

Seuraavaksi suosittelen lukemaan vinkkejä oman yrityksen perustamiseen. Sopii myös yrittäjyyden alkutaipaleella oleville!

Leave A Response

* Denotes Required Field