Yrityksen perustamisen vaiheet

Oletko kiinnostunut yrityksen perustamisesta? Tämä artikkeli kertoo yrityksen perustamisen vaiheet. Käymme lyhyesti läpi jokaisen vaiheen ja tarjoamme siinä ohessa linkit perustamistoimiin yhtiömuodoittain.

Yrityksen perustaminen

Jokainen virallinen neuvo kertoo, että toimitilaa, markkinointia ja nettisivuja kannattaa suunnitella vasta yrityksen perustamisen ja liiketoimintasuunnitelman jälkeen. Tosiasiassa ne kuitenkin kannattaa katsoa samalla tai jopa ennakkoon.

Yrityksen todellinen menestys ei ole riippuvainen liiketoimintasuunnitelmasta tai perustamisilmoituksesta vaan siitä, kuinka paljon asiakkaita pystyt saamaan. Asiakkaat tuovat rahaa, josta toiminta on lopulta riippuvainen.

Heti alkuun kannattaakin miettiä, onko mahdollista luoda yritykselle verkkosivut tai muutama sosiaalisen median profiili, joiden kautta olisi mahdollista löytää potentiaalisia asiakkaita eli yrityksesi toiminnasta ja tuottamista palveluista tai tuotteista. Kun löydät tarpeeksi asiakkaita, tiedät että yritystoiminta voisi olla kannattavaa.

Starttirahaa hakiessa kannattaa kuitenkin olla varovainen toiminnan aloittamisen suhteen. Starttirahaa ei nimittäin myönnetä, mikäli yritystoiminta on jo aloitettu.

Edellä mainittujen asioiden takia onkin hyvä erottaa yrityksen perustaminen paperilla sekä yrityksen perustaminen oikeasti.

Toinen antaa sinulle viralliset raamit, joiden pohjalta voit yritystoimintaa pyörittää. Toinen taas kertoo sinulle, onko liikeideasi toimiva ja onko sillä realistiset mahdollisuudet saavuttaa riittävä asiakasmäärä.

Yrityksen perustamisen vaiheet

Katsotaanpa seuraavaksi, mitkä ovat yrityksen perustamisen vaiheet, kun yritys halutaan saada viralliseen muotoonsa eli rekisteröityä. Näitä asioita tarvitset:

Accountor Go -kirjanpitopalvelu

1. Halu perustaa yritys

Kaikki lähtee tietysti siitä, että sinulla on oikeasti halua perustaa yritys ja tahtoa toimia sen kanssa. Yrityksen perustamista ei kannata edes harkita, jos et tiedä, mitä sen pyörittäminen oikeasti merkitsee.

2. Liiketoimintasuunnitelman laatiminen

Toinen vaihe on liiketoimintasuunnitelman laatiminen. Se on hyvä työkalu, kun haluat luoda yrityksellesi selkeät prosessit, tehdä laskelmia kannattavuuden suhteen, laatia tavoitteita sekä yleisesti selkeyttää eri asioita itsellesi. Se auttaa sinua suunnittelemaan ja hahmottamaan yrityksen toimintaa varsin monimuotoisesti.

Tarvitset liiketoimintasuunnitelmaa myös, jos haluat hakea starttirahaa.

Liiketoimintasuunnitelmaa tehdessä kannattaa selvittää myös toimintasi luvanvaraisuus. Jotkut elinkeinotoiminnat vaativat erityisiä lupia viranomaisilta. Näitä ovat esimerkiksi taksitoiminta, ruokapalvelut ja vartiointitoiminta.

Lupia myöntävät kaupungit, kunnat, ministeriöt ja lääninhallitukset. Lupia kannattaa kysellä mahdollisimman pian kun yritysidea syntyy, sillä toimintaa on ikävää lähteä peruuttamaan siinä vaiheessa, jos lupaa ei herukaan, mutta kaikki laitteet ovat hankittu ja yritys on jo rekisterissä.

3. Yritysmuodon valitseminen

Seuraava vaihe on sopivan yritysmuodon valitseminen. Vaihtoehtoja ovat toiminimi, avoin yhtiö, kommandiittiyhtiö, osakeyhtiö ja osuuskunta. Helpoin ja kevyin tapa aloittaa on valita toiminimi, varsinkin jos toimit yksin.

Osakeyhtiö on usein se hyvin viralliseksi ja luotettavaksi katsottu vaihtoehto, mutta silloin pääoman tarve nousee heti korkeammaksi.

Tee päätös tarpeesi ja perustajien määrän perusteella. Voit klikata ylläolevia linkkejä yritysmuotojen kohdalta ja lukea selkokieliset ohjeet kunkin yritysmuodon perustamisesta. Tämä teksti toimii vain yleismuotoisena katsauksena aiheeseen.

4. Perustamisilmoituksen tekeminen

Kun olet päättänyt sinulle sopivan yritysmuodon, on aika tehdä perustamisilmoitus. Käytännössä sillä rekisteröidään yritys kaupparekisteriin ja saadaan Y-tunnus, jonka avulla yritys voi laskuttaa ja pyörittää toimintaansa. Samalla ilmoituksella voidaan rekisteröityä arvonlisäverovelvolliseksi sekä ennakkoperintärekisteriin.Voit lukea tarkemmin yritysmuotokohtaisista perustamisilmoituksista täältä:

5. Tarvittavien palveluiden tilaaminen

Viimeisessä vaiheessa – rekisteröinnin jälkeen – organisoidaan kuntoon lakisääteiset asiat, kuten esimerkiksi vakuutusten ja kirjanpidon hoitaminen jne. Toki nämä asiat selvitetään usein jo ennalta, sillä esimerkiksi hyvä kirjanpitäjä on usein suuri apua yrityksen perustamis- ja alkuvaiheessa.

Löydät lisätietoa aiheesta esimerkiksi seuraavista artikkeleistamme:

Toiminimen kirjanpito itse sekä
Yrityksen vakuutukset

Leave A Response

* Denotes Required Field