Yrityksen verotus – lyhyt oppimäärä

Verotus tuntuu olevan jonkinlainen murheenkryyni aloittaville yrittäjille. Se hämmentää ja aiheuttaa harmaita hiuksia. Tämä on ymmärrettävää, koska onhan se monimutkaista ja sitten voi olla vielä jotain toimialakohtaisia poikkeuksia. Esimerkiksi laillistetut hierojat eivät ole arvonlisäverovelvollisia ja se vaikuttaa aivan järkyttävän paljon heidän laskutukseensa.

Kerron aluksi muutaman yleisen pointin verotuksesta. Nämä ovat omia mielipiteitäni ja ehkä myös sellaisia asioita, mitä ei mielellään sanota ääneen. Siitäkin huolimatta, että ne tiedetäänkin yleisesti.

Verot ovat jokaisen ihmisen suurin kulu. Onneksi raskaalla verotuksella rahoitetaan hyvinvointiyhteiskuntaa, niin asia ei ole pelkästään negatiivinen. Mutta kuitenkin fakta on, että veroihin menee euromäärällisesti enemmän rahaa kuin mihinkään muualle.

Vasta yrittäjänä näkee kunnolla verotuksen koko kirjon. Palkansaajana ei aina hahmota ihan selkeästi, paljonko rahaa mihinkin menee. Yrittäjä voi mietti sitten yön pimeinä tunteina, miksi tilille ilmestynyt 1000 euroa onkin oikeasti 500 euroa. Jos edes sitäkään.

Yrittäjänä voi pienentää verotaakkaa merkittävästi sillä, että firman kuluihin saa upotettua monenlaista. Jos hankinta on firman kulu, se laskee tulosta. Pienestä tuloksesta saa sitten maksaa pienet verot, mutta silti firman varallisuus on voinut lisääntyä ihan mukavasti.

Aina kun voit käyttää rahaa ennen kuin siitä on maksettu verot, se on sinulle edullista. Verottaja iskee kyntensä jokaiseen väliin mihin voi ja vie aina siivun sieltä ja täältä.

Seuraavaksi yritän selittää yksinkertaisesti verot, jotka koskevat yrittäjiä.

Arvonlisävero

Arvonlisävero tarkoittaa sitä itseään. Aina kun arvo lisääntyy, siitä pitää maksaa valtiolle arvonLISÄveroa. Arvonlisäveron kanssa selviät helpoiten, kun ajattelet, ettei se ole sinun rahaasi ollenkaan, vaan kuuluu valtiolle

Jos laskutat tilillesi 1000 euroa + alv 24%, eli 1240 euroa, on helpompaa ajatella, että tonni on sinun ja 240 euroa on valtion. Jos olet kuitenkin tehnyt yrityksellesi hankintoja joihin sisältyy arvonlisävero. Esimerkiksi olisit ostanut 500 € + alv 24 % (620€) tietokoneen itsellesi, voisit vähentää tietokoneen arvonlisäveron siitä summasta, mikä sinun pitäisi tilittää valtiolle

Eli 240 euroa – 120 euroa = 120 euroa. Sitten tilittäisit vain 120 euroa valtiolle, koska arvo on lisääntynyt vain sen verran. Olet joutunut hankkimaan jotain tuottaaksesi tuon arvon lisäyksen ja se otetaan huomioon arvonlisäverotuksessasi.

Arvonlisäveroa maksellaan yleensä kuukausittain valtiolle. Kirjanpitäjä katsoo, paljonko sitä on kertynyt ja sitten rahat siirretään tililtä valtion kassaan. Yleensä sinä siirrät summa itse ja kirjanpitäjä lähettää sinulle lapun, että minne ja paljonko. Sillä sitten rahoitetaan monia hyödyllisiä julkisia palveluita ja myös monia hyödyttömiä suojatyöpaikkoja. Näitä on muuten yllättävän vaikea erottaa toisistaan.

Yrityksen on yleensä pakko olla arvonlisäverovelvollinen jos 12 kuukauden tilikauden liikevaihto ylittää 8500 euroa. Tosin tähän on poikkeuksia, kuten esimerkiksi nuo laillistetut hierojat.

Jos liikevaihto on yli 10 000 euroa, mutta kuitenkin alle 30 000 euroa, saa yritys arvonlisäveron alarajahuojennusta. Alarajahuojennus tarkoittaa sitä, että valtio ei peri kaikkia sille kuuluvia arvonlisäveroja itselleen, vaan antaa ne yrittäjälle. Eli maksat vain osan arvonlisäverosta ja jäljelle jäävät arvonlisäverot muuttuvat yritykseksi tulokseksi.

Tuloksesta tietysti maksat taas muita veroja. Kätevää eikö totta?

Arvonlisäverokannat ovat tällä hetkellä 10 %, 14 % ja 24 %. Jos haluat lukea asiasta vielä enemmän, voi suunnistaa osoitteeseen arvonlisavero.com

Ennakkovero

Ennakkoverotus tarkoittaa sitä, että verottaja kerää tilikauden aikana etukäteen veroja firmasi arvioidusta tuloksesta. Arvioitu tulos muodostetaan joko edellisten tilikausien perusteella tai oman ilmoituksesi mukaan.

Jos veroja ei kerry tarpeeksi, niitä voi täydentää vuoden lopussa. Jos arvio vähän heittää, siitä ei kannata menettää yöunia. Paitsi jos arvio on reilusti liian korkea ja joutuu maksamaan veroja tuloksesta jota ei välttämättä koskaan toteudu.

Rahat saa takaisin kyllä, mutta silloin voidaan olla jo niin syvällä kassakriisissä, että konkurssi häämöttää. Jos tulos jää pienemmäksi kun alun perin on suunniteltu, siitä kannattaa olla yhteydessä verottajaan. Ei se ole heillekään kannattavaa, että yritys lyö lapun luukulle arviointivirheen takia.

Se olisi yrittäjälle helpompaa jos homma hoidettaisiin vasta toteutuneen tuloksen perusteella takautuvasti, mutta valtiolle on kannattavampaa rahoittaa toimintaansa hiukan tasaisemmin.

Eli ennakkoveroa kerätään pitkin tilikautta. Paljonko veron määrä on, riippuu siitä mikä on tilikautesi arvioitu tulos.

Ennakkoveroa maksavat toiminimi, kommandiittiyhtiö ja avoin yhtiö. Ennakkoverojen eräpäivä on kalenterikuukauden 23.päivä

Ennakkoverosta löydät pari esimerkkiä näistä artikkeleista

Toiminimen palkka väännettynä rautalangasta

Miten lasketaan toiminimen ennakkovero ja montako kertaa sitä pitää maksaa

Esimerkkejä toiminimen arvonlisäverosta, ennakkoverosta ja ansiotuloverosta

Yhteisövero

Yhteisövero koskee osuuskuntaa ja osakeyhtiötä. Yhteisöveroa maksetaan yrityksen tuloksesta. Vuonna 2014 yrityksen yhteisövero on 20 %.

Tässä moni menee sekaisin sen takia, ettei tiedä mitä eroa liikevaihdolla ja tuloksella on. Liikevaihto on kaikki raha mitä yrityksesi tilille tulee plussana. Liikevoitto eli tulos, on taas se osuus mikä tuosta rahasta on tulosta kaikkien yrityksesi kulujen jälkeen.

Eli yrityksellä voi olla liikevaihtoa 2 000 000 euroa ja siitä on tulosta 150 000 euroa. Yhteisöveroa maksetaan tuosta 150 000 eurosta 20 %, eli veron jälkeen tulosta jaettavaksi omistajille 120 000 euroa.

Kun tulosta jaetaan, siitä sitten jokainen omistaja maksaa pääomatuloveroja ja sen sellaista. Tuostakin tuloksesta verottaja vetää aika monessa välissä itselleen.

Myös osakeyhtiötä ja osuuskuntaa voi pyörittää ihan kannattavasti niin, ettei tulosta juurikaan synny ja yhteisöveroa ei tarvitse maksaa. Silloin se tarkoittaa sitä, että itselle maksetaan palkkaa verokortille sen verran kun firmalla on siihen varaa. Palkka on kulu ja se pienentää firman tulosta. Jos tulos on nolla, niin silloin ei myöskään yhteisöveroa maksella.

Yksi syy miksi, firmojen perustaminen viroon on niin suosittua, on tämä yhteisöveroasia. Virossa kun ei ole yhteisöveroa. Jos teet 150 000 euroa tulosta, niin valtio ei ota sitä ymmärtääkseni mitään. Verottaja puuttuu asiaan vasta sitten kun rahaa otetaan firmasta pois palkkoina ja osinkoina.

Peliyhtiö Supercell näytti hyvin esimerkkiä yhteisöverojen maksamisesta. Kun firma myytiin miljardilla pois, myös yhteisöveroa maksettiin mukavasti yli 200 miljoonaa euroa.  Asian olisi voinut helposti välttää pienen järjestelyin, mutta he kokivat saaneensa Suomessa niin paljon tukea asialleen, että maksoivat verot mielellään.

Käytännössä yhteisöveroa maksavat ne yrityksen jotka oikeasti tekevät kunnolla tulosta ja myös haluavat maksaa veronsa väkisin Suomeen. Moni ei halua.

Ansiotulovero

Ansiotuloveroa maksetaan ennakkoverona. Ansiotulovero käyttäytyy melko pitkälti samalla tavalla kuin normaalin palkallisenkin verotus.  Se tarkoittaa sitä, että ansiotulovero on porrastettu vero. Eli mitä enemmän teet tulosta, sen enemmän maksat prosentuaalisesti siitä veroa.

Myös ansiotuloveroa maksetaan yrityksen tuloksesta, ei liikevaihdosta.

Minulla on ollut opiskeluaikana tilikausia, jolloin tulos on jäänyt niin pieneksi, että ansiotuloveroa on maksettu vain muutamia satasia. Siitäkin huolimatta, että liikevaihtoa on voinut olla 12 000 €.

Alla olevasta taulukosta näet, kuinka paljon ansiotuloveroa pitää maksaa valtiolle. Ota huomioon, että kunnallisvero lisää pottiin vielä melkoisesti.

Ansiotuloverotus

 

Verottajan laskuria voi käyttää nähdäkseen paljonko verotettavaksi tulokseksi loppujen lopuksi muodostuu jos yrityksen tulos on x tai y. Olen kirjoittanut siitä aikaisemmin jo artikkelin ja löydät sen täältä. Laskuri ottaa myös huomioon kotikuntasi ja antaa totuudenmukaisen kuvan summista mitä verottajalle pitää luovuttaa.

Miten lasketaan ansiotuloveron määrä

Lopuksi

Tietysti on olemassa myös palkan maksamiseen ja pääomatuloihin liittyvät veroasiat, mutta jätän ne tästä artikkelista pois.

Niistä on tietoa saatavilla aika paljon, koska ne koskevat myös henkilöverotusta. Käytännössä yrittäjän ei kannata haaveilla kovin korkeista pääomatuloista ja sen verohyödyistä, ennen kuin toiminta on todella kannattavaa ja tulosta hakataan ihan reilusti.

Keskity aluksi toiminnan käynnistämiseen. Sitten kun sitä tulosta on vähän reilummin, voi miettiä sitä miten voit ottaa siitä maksimaalisen määrän omaan taskuusi

etasku-kuitit-600x150

9 Comments

 • Hämmentynyt

  Reply Reply 15.1.2015

  Onko siis niin, että osakeyhtiö maksaa yhteisöveroa ja myös ansiotuloveroa?
  Mitä tarkoittaa, että ansiotulevero maksetaan ennakkoverona, onko siis ansiotulo ennakkoveroa?

  • Timo

   Reply Reply 3.5.2016

   Jaahas. Tämä vastaus tulee reilusti myöhässä, mutta laitetaan eniweis.

   Osakeyhtiö maksaa yhteisöveroa ja sitten jos rahaa ottaa palkkana ulos niin verokortin kautta normaalisti. Osakeyhtiö ei maksa ansiotuloveroa.

   Ansiotulovero on ennakkoveroa toiminimen tapauksessa.

 • Jere Rautamies

  Reply Reply 14.3.2016

  Erittäin selkeää ja hyvää tekstiä, kiitos!

 • Sanna

  Reply Reply 26.9.2016

  Jos minulla on osakeyhtiö, minkä liikevaihto on yli 8500€ ja maksan itselleni palkkaa. Oy maksaa veroina yhteisöveroa 20% tuloksestaan = voitostaan ja arvonlisäveron. Thats it. Ja minä maksan ansiotuloveroa (progressiivinen) ja tämän verottaja hoitaa lähettämällä minulle ennnakkoveromaksulaput. Jos otan osinkoa niin em. lisäksi maksan pääomatuloveroa otetuista osingoista tietyn kaavan mukaan. Muita ennakko tai yritysveroja ei tule, eikö niin? Olenko käsittänyt oikein? Kiitos etukäteen.

  • Timo

   Reply Reply 27.9.2016

   Näin on.

   Jos maksat itsellesi palkkaa, niin et joudu maksamaan yhteisöveroa. Koska palkan maksaminen pienentää tulosta ja vain tuloksesta maksetaan yhteisöveroa. Sen verran haluan tarkentaa.

 • Nata

  Reply Reply 19.1.2017

  Teksti on hyvin ja selkeästi kirjoitettu. Kiitoksia, tämä avasi paljon! Lisää kirjoituksia kehiin samalla mallilla 😀

 • Antti S

  Reply Reply 5.2.2017

  Kiitokset meikäläiseltäkin selkeästä infopaketista! Ensimmäistä yritystään perustavalle kullan arvoinen. 🙂

Leave A Response

* Denotes Required Field