Arvonlisäverokannat

Arvonlisäverokannat 2017

Arvonlisäverokannat tarkoittavat arvonlisäverotuksen prosenttimääriä. Vuonna 2017 alv-verokannat Suomessa ovat 10, 14 ja 24.

24 % on niin sanottu yleinen verokanta, eli valtaosa tuotteista sisältää tämän alv-kannan.

14 % on elintarvikkeiden arvonlisävero, eli elintarvikkeet, rehut sekä ravintola- ja ateriapalvelut sisältävät tämän verokannan. Huom! Alkoholi- ja tupakkatuotteet ovat kuitenkin poikkeus.

10 % koskee lukuisia eri tuotteita ja palveluita. Listalta löytyvät muun muassa kirjat, lääkkeet, liikuntapalvelut, elokuvanäytökset, kulttuuri- ja viihdetilaisuuksien sisäänpääsyt, henkilökuljetukset, majoituspalvelut ja televisio- ja yleisradiotoiminnasta saadut korvaukset.

Milloin yritys on arvonlisäverovelvollinen?

Vuonna 2017 alv-velvollisen yritysten liikevaihdon alaraja 10 000 euroa. Tämä tarkoittaa sitä, että mikäli liikevaihto ylittää tilikauden aikana tuon rajapyykin, yrityksen on ilmoittauduttava alv-velvollisten rekisteriin. Lisätietoa rekisteristä ja siihen liittymisen poikkeustapauksista löydät linkin takaa.

Perustietoa arvonlisäverosta puolestaan löydät asiaa käsittelevästä artikkelistamme.

Arvonlisäveron maksaminen

Jos liikevaihtosi on pieni, voit päättää, kuinka monesti tilikauden (12 kk) aikana haluat maksaa arvonlisäveroa – joka kuussa, yhdesti vuodessa tai joka neljännesvuosi.

Jos yritykselläsi on kirjanpitäjä, hän hoitaa tämän prosessin käytännössä alusta loppuun ja ilmoittaa sinulle maksettavan summan laskelmineen.

Arvonlisävero on niin sanottu oma-aloitteinen vero, eli ilmoitus ja maksu veroista suoritetaan Verohallinnon OmaVero-palvelussa.

ALV-muutos 2017

Vuonna 2017 astui voimaan uudistus, jonka ansiosta alv:n voi maksaa vasta siinä vaiheessa, kun asiakkaan rahat on saatu tilille. Lue lisää artikkelista ALV-muutos 2017.