Yritysluettelot ja -hakupalvelut

Oletko aloittava tai uusi yrittäjä? Ehkä sinäkin olet saanut soittoja erilaisilta hakupalveluilta tai yritysluetteloilta. Tyypillisesti soitossa kysyään haluaisitko “päivittää tietosi ajan tasalle” johonkin Mämmelän yrityshakupalveluun. Kyseessä voi toki olla jokin mahtipontisempikin nimi, kuten vaikkapa “Suomen yrityshakupalvelulista”. Kun sitten päivität tietosi, pian selviää, että homma maksaakin jossain muodossa jotain.

Tässä vaiheessa aloittava yrittäjä miettii, että onkohan tämä tärkeää ja pitäisiköhän hänen liittyä luetteloon. Varsinkin, kun yritystä perustaessa työn alla on kaikenlaisia muitakin lomakkeita ja järjestelmiä, joihin omia tietoja joutuu syöttämään. Miksei siis myös tänne? Ehkä sieltä tulee lisää kauppaa. Tai niin puhelimessa oleva henkilö ainakin väittää.

Yrittäjän mielipide yritysluetteloista

Tässä on sinulle helppo kolmen kohdan muistilista, jonka avulla voit päätellä kannattaako sinun liittyä jäseneksi vai ei.

  1. Ei ole olemassa yhtään hyvää syytä miksi sinun pitäisi liittyä jäseneksi.
  2. Älä liity
  3. Ikinä. Mihinkään.

Nyt kun tuo asia on saatu pois pöydältä, kerromme syyt, miksi luetteloihin ei kannata liittyä.

  1. Niistä ei koskaan tule sinulle mitään kauppaa tai yhteydenottoja. Väitetyt hakumäärät palvelun suosiosta ovat todennäköisesti täyttä fuulaa.
  2. Palveluiden ansaintamalli perustuu vain ja ainoastaan siihen, että joku hyväuskoinen ostaa palvelun. Palvelu ostetaan lähinnä sen takia, että se kuulostaa pakolliselta. Suomalaisten auktoriteettipelkoa käytetään näissä myynticaseissa aivan surutta hyväksi.
  3. Googleta huviksesi löydätkö kyseistä palveluntarjoajaa googlesta tai nouseeko jotain toimialasi palveluista Googlen etusivulle kyseisen hakemiston kautta. Ylimääräinen valtaosa hakuliikenteestä Suomessa menee Googlesta, ja muilla hakupalveluilla ei ole juurikaan mitään merkitystä. Voit myös ihan itse tehdä mainoksen Googleen osoitteessa adwords.google.com. Se on helppoa.

AdWords-mainontaa myyvät monet markkinointi- ja viestintätoimistot, mutta voit tehdä sitä helposti itsekin, jos osaat kirjoittaa ja hallitset perusteet asiasta. Tällä tavalla se on edullisinta ja usein myös tehokkainta. Voit rajata mainoksen näkymään vain omalla paikkakunnallasi, ja maksat vain jos joku klikkaa mainosta. Hyvä diili kaikille.

Ei asiasta sen enempää. Jos et muuta muista artikkelista, niin muista ainakin tämä: Yritysluetteloihin liittyminen on yhtä fiksua rahan käyttöä kuin seteleiden polttaminen.