Yritysidean testaaminen

Tämä on artikkeli on osa oman yrityksen perustamisen opasta.

Tämän kirjoituksen tarkoitus on puuttua yleiseen epäkohtaan yritysideoiden testaamisessa. Osoitamme yleisimmät virheet, joita tehdään sekä näytämme, kuinka ideoita tulisi oikeasti testata.

Löydät lopusta helpot kuusi askelta oman yritysidean testaamiseen.

Kuinka yritysideaa normaalisti testataan?

Käytännössä suurinta osaa ideoista ei koskaan testata. Ideat syntyvät muutamasta syystä:

  • Halutaan tehdä rahaa nopeasti.
  • Jokin asia kuulostaa tai vaikuttaa mukavalta työltä.
  • Saat paljon kehuja jonkin asian tekemisestä ja uskot, että siitä kannattaa perustaa yritys. Esimerkiksi olet hyvä leipomaan, joten perustat kahvilan, jossa tarjoat leivonnaisia.

Vaikka mikään näistä ei ole huono syy perustaa yritystä, mikään ei myöskään takaa, että idea olisi elinkelpoinen. Ei ole mitään syytä perustaa esimerkiksi leipomoa, jos et realistisesti pysty arvioimaan, että riittävän kassavirran synnyttäminen olisi mahdollista.

Lisäksi suurin osa yrityksen perustajista ei ymmärrä, kuinka paljon aikaa yritys tulee vaatimaan. Kahvilassa on toki helppoa käydä juomassa kahvit ja syömässä pulla, mutta itse pyörittäminen onkin ihan toista. Toki se näyttää helpolta juuri siinä tilanteessa, mutta tiedätkö kuinka paljon taustalla on oikeasti työtä?

Tarkoitus ei ole pelotella vaan todeta, että yrityksen perustaminen vaatii oikeanlaista valmistautumista. Silloin on mahdollista välttää turhia murheita ja sekasotkuja.

Sanotaan vielä muutama sana toisesta ääripäästä. Kaikkea et voi tietää, vaikka kuinka yrittäisit. Osa asioista selviää vain tekemällä ja kokeilemalla asioita oikeasti käytännössä.

Eli ei kannata jäädä loputtomasti jumiin teoriaan ja suunnitteluun. Sen takia oikeanlainen testaaminen on tärkeää.

Miten yritysideoita normaalisti testataan, jos niitä siis testataan?

Esimerkiksi asiakaskyselyillä tai muilla kyselyillä. Ihmisiltä kysytään, olisivatko he kiinnostuneita jostakin tuotteesta tai palvelusta. Usein kysely ei ole edes kovin strategisesti toteutettu, vaan se tehdään mututuntumalla. Tulokset ovat, noh, epäluotettavia.

Tämäkään ei vielä tarkoita sitä, etteikö idea voisi toimia. Huonokin idea voi toimia, jos toteutus on erinomainen. Testaamisella vain voi voittaa lähtöasetelmissa hyvin paljon.

Miksi asiakaskysely ei ole hyvä tapata testata asioita? Suurin osa ihmisistä vastaa niin kuin he olettavat, että heidän halutaan vastaavan. Iso osa ihmisistä kertoo vastauksia, joita kysyjä haluaa kuulla. Tästä kielivät monien kyselyiden tulokset, joissa ihmiset sanovat tekevänsä asiaa tavalla X, mutta todelliset tilastot osoittavat jotain aivan muuta.

Miten sitten tulisi toimia?

Kuinka yritysideaa testataan tehokkaasti ja halvalla?

Yksikään yritys ei tietenkään pyöri ilman asiakkaita. Siksi niiden hankkiminen on toiminnan alkuvaiheessa tärkeämpää kuin mikään muu.

Paras taktiikka oikeiden tulosten saamiseksi on pyytää ihmisiä ostamaan ja sitoutumaan tuotteeseen tai palveluun.

Vasta kun asiakasta pyydetään pistämään tukkurahaa pöytään, voidaan nähdä, ovatko he oikeasti valmiita kannattamaan ideaa. Suuri osa ideaa aikaisemmin tukeneista ei ole valmiita tähän.

Miten tämä voidaan tehdä?

Se riippuu hieman ideastasi. Jos perustat esimerkiksi kivijalkaliikettä, myy palvelujasi etukäteen ja ota tilauksia ennakkoon. Mikäli ideasi ei mene käytäntöön, palautat rahat asiakkaille.

Kahvila voi tarjota kahvikortteja tai vaikka lounaspaketteja ennakkoon ja eri kokoisina. Jos myyt tiettyä tuotetta, pyydä asiakkaita ostamaan se hieman halvemmalla etukäteen, koska tuotteen toimituksessa kestää hieman normaalia kauemmin.

Mitä tahansa aiotkin myydä, tällä tavalla näet osviittaa siitä, onko realistista saada tarpeeksi kauppaa aikaan.

Muutama helppo vinkki

Perusta Facebook-sivu, nettisivut tai vaikka molemmat. Facebook-sivu saattaa kohderyhmästä riippuen olla paras aivan aluksi. Pyydä asiasta kiinnostuneita tuttujasi liittymään sinne tai lukemaan sivua. Kerro sivuilla tuotteestasi tai palvelustasi. Älä osta tykkäyksiä, se tekee vain hallaa näkyvyydellesi.

Voit sen sijaan halutessasi ostaa maksullisia mainoksia, joiden avulla voit löytyy lisää asiakkaita, koska luonnollisesti kaikki potentiaaliset asiakkaat tuskin kuuluvat aivan lähiverkostoosi. Facebook sekä Google tarjoavat molemmat edullisia tapoja mainostaa ja pienillä summilla. Voit toki hyödyntää myös lehtimainontaa, mutta sähköinen mainostaminen tarjoaa huomattavan paljon parempia mahdollisuuksia kohdistaa mainokset tarkasti. Tämäkin tietysti riippuu ideasta. Jos perustat lounaskahvilan suureen toimistorakennukseen, tietysti silloin on järkevämpää käydä jakamassa mainoksia jokaiseen toimistoon jne.

Luo sopivat mainokset ja aja asiakkaita sivuillesi. Mitä enemmän kiinnostuneita löytää perille, sitä paremmalta näyttää. Näistä tuskin kaikki ovat kuitenkaan asiakkaita, joten niiden seulominen kannattaa tehdä seuraavaksi.

Luo jokin tarjous, josta kerrot sivuillasi. Laske mikä on sopiva määrä myyntejä, joilla toiminta voisi alkuvaiheessa olla kannattavaa. Tietystikään kaikki potentiaaliset asiakkaasi eivät tule ostamaan sinulta tässä vaiheessa, mutta mikäli vain muutama ostaa tai edes kiinnostuu ideastasi, tiedät ettei suunnitelmia välttämättä kannata viedä eteenpäin.

Mitä testaaminen sitten maksaa?

Moni ajattelee ettei tässä vaiheessa kannata tuhlata rahaa, ja siksi koko testaaminen jää väliin. Tämä on väärä päätös. Mitä jos perustat yrityksen, joka pohjautuu kannattamattomaan ideaan? Paljonko se tulee maksamaan sinulle ajassa ja rahassa?

On järkevämpää sijoittaa vähän rahaa testaamiseen kuin paljon huonon idean toteuttamiseen. Facebook-sivu sekä muutaman mainokset Googlessa tai Facebookissa ei edes maksa paljoa. Sivun tekeminen on ilmaista.

Mainoksiin kannattaa sijoittaa sen verran, että saat tarpeeksi paljon kävijöitä tai edes mainosnäyttöjä, että tiedät onko kukaan kiinnostunut. Se ei maksa paljoa. Facebookissa mainontaa pystyy tekemään kohdennetusti hyvin pienellä budjetilla. Tällöin voidaan puhua jopa vain muutamista satasista.

Miten ja mistä aloitan?

1. Kiteytä ideasi.

2. Mieti ihanteellinen asiakkaasi (vaikka se voi olla vaikeaa, koska haluat myydä kaikille).

3. Perusta oma sivu ideallesi.

4. Luo tarjous tuotteestasi tai palvelustasi.

5. Etsi asiakkaita.

6. Mittaa tuloksia.

PS. Jos haet starttirahaa ja haluat testata yritysideaasi, kannattaa puhua paikallisen TE-toimiston edustajalle. Hyvin helposti pienetkin testit katsotaan yritysidean toteuttamiseksi käytännössä, mikä tarkoittaa sitä, että et voi saada starttirahaa.