Laskutuspalvelu vai toiminimi?

Kevytyrittäjyys ja laskutuspalvelut, vai yrittäjyys ja oma toiminimi?

Suomessa on vahvasti pinnalla termi ”kevytyrittäjyys”. Sillä tarkoitetaan yrittäjämäistä toimintaa ilman omaan yritystä tai toiminimeä. Se onnistuu hyödyntämällä jotain useista laskutuspalveluista, joita ovat esimerkiksi OP-kevytyrittäjä, Eezy, Ukko ja Zervant.

Moni ei kuitenkaan täysin ymmärrä mistä laskutuspalveluissa on kysymys, ja avaamme tässä artikkelissa asiaa selkokielellä. Kerromme myös, milloin on järkevämpää perustaa toiminimi kuin käyttää laskutuspalvelua.

Miten laskutuspalvelu toimii?

Jos et tiedä miten laskutuspalvelu toimii. Katso tämä parin minuutin video ja olet huomattavasti fiksumpi sen jälkeen.


Laskutuspalvelun ja toiminimen erot

Sinun ei tarvitse opetella verotusasioita, kirjanpitoa, henkilökohtaisen talouden ylläpitoa ja muita kivoja juttuja, jotka sinun on pakko omaksua, mikäli perustat toiminimen.

Eli laskutuspalvelujen suurimpia etuja ovat yksinkertaisuus, turvallisuus ja helppous.

Laskutuspalvelun käyttäminen on aina yksinkertaisempaa kuin oman yrityksen pyörittäminen, teki sitä sitten millä tavalla tahansa.

Ja laskutuspalvelun käyttämisestä on helppo siirtyä oman yrityksen pyörittämiseen.

Laskutuspalvelun käyttäminen ei tarkoita sitä, että joutuisit hamaan tappiin saakka laskuttamaan laskutuspalvelun kautta. Kun itseluottamus ja laskutus riittää, voit tempaista oman toiminimen pystyyn ja ryhtyä tekemään hommia sen kautta.

Suurin miinus laskutuspalveluissa on, että siinä häviää rahaa. Kulujen vähentäminen ei ole niin yksiselitteistä ja mutkatonta kuin omaa toiminimeä tai yritystä pyörittäessä, ja myös työstä käteen jäävä rahasumma on pienempi. Laskutuspalveluiden kautta ei voi myöskään laskuttaa aivan kaikilla toimialoilla.

Mitä etua toiminimellä on laskutuspalveluun verraten?

Jos laskutuspalvelun suurin etu on yksinkertaisuus, turvallisuus ja helppous, niin toiminimen etu on, että jos näet vähän vaivaa, tienaat enemmän rahaa.

Bonusetu on, että opit yrittämään. Kun opit yrittämään, voi olla, että paluuta normaaliin työelämään ei enää ole.

Voimme tarkentaa: Ei se päivätyö aina mitään herkkua ole.

Saatat usein vaihtaa omaa aikaasi ja vapauttasi johonkin sellaiseen, jota vihaat – ja samalla teet rahaa muille. Sitten käytät tienaamasi rahat siihen, että ketutus vähän laskee ja toistat kuvion uudelleen.

Yrittäjyydessä ainakin alussa usein tienaat vähemmän, mutta monesti omien verenpaineiden tasotteluun tarvitsee käyttää vähemmän aikaa.

Lisäksi säästät valtavasti harrastuksissa ja iltariennoista, kun harjoitat yrittäjyyttä 24 tuntia vuorokaudessa. Muita harrastuksia et oikeastaan edes tarvitse. Tai ihmissuhteita. Tai ylipäätään mitään muuta elämää.

No niin, se siitä ja takaisin aiheeseen. Toiminimen etu siis on, että tienaat enemmän rahaa vaikka laskuttaisit saman verran asiakkailtasi kuin laskutuspalvelulla.

Saatat miettiä hetken, että mitenkäs nyt näin? Selitämme asian alla.

Esimerkkitarina Jonnesta

Kuvitellaanpa seuraava tilanne.

Ilman kesätöitä jäänyt, pääasiallisesti lukiossa opiskeleva 18-vuotias Jonne päättää nohevoitua ja työllistää itse itsensä.

Sen sijaan, että hän puuhastelisi koko kesän vanhempien nurkissa pelaten World of Warcraftia, hän päättää ryhtyä leikkaamaan naapuruston nurmikoita.

Hienoa, Jonne!

Äkkiä oravanpyörään ja maksamaan veroja. Tällä tavalla hyvinvointiyhteiskuntamme pelastuu.

Jonne saa myytyä nurmikonleikkauspalveluaan naapurustoon todella hyvin. Hän saa hoidettavakseen yhteensä 20 nurmikkoa, ja niistä jokainen leikataan kerran kahdessa viikossa.

Jonne laskuttaa 60 euroa nurmikonleikkauksesta per asiakas. Summa sisältää arvonlisäveron. Jonne leikkaa nurmikkoja vuoroviikoin, eli kaksi nurmikkoa per arkipäivä.

Näin Jonnen laskutus on 120 euroa päivässä alveineen. Viisi päivää viikossa tuottaa hänelle laskutusta 600 euroa. Jos kuvitellaan, että kuukaudessa on noin neljä viikkoa, se tekisi Jonnen kuukausilaskutuksesta 2400 euroa. Jos Jonne työskentelee kaksi kuukautta, kokonaislaskutus on 4800 euroa.

Jos Jonne laskuttaisi asiakkaitaan laskutuspalvelun kautta:

Koska Jonnen kokonaistulot ovat alle 5000 euroa koko vuodelta euroa ja hän saa opintorahaa, josta maksaa 10 % veroja valtiolle, hänen veroprosentikseen muodostuu pyöreät 0.

Silloin Jonne saisi laskutuspalvelun kautta itselleen rahaa kätöseen 2676,40 euroa. Ei hullumpaa Jonne. Tässä muuten näkee myös sen, kuinka kallista palkan maksaminen oikeasti on. 4800 euroa onkin äkkiä 2676,40 euroa.

Entäpä jos Jonne ryhtyisikin yrittäjäksi ja päättäisi perustaa oman toiminimen? Koska hänen vuosittainen liikevaihtonsa on alle 10 000 euroa, hänen ei tarvitse liittyä arvonlisäverovelvollisten rekisteriin. Ja kuten olen jo aikaisemmin neuvonut, Jonne päättää hankkia itselleen myös kirjanpitäjän.

Eikä Jonnen ei tarvitse maksaa eläkemaksuja, koska hänen liikevaihtonsa on säälittävää 4800 euron luokkaa.

Jälleen kerran Jonne laskuttaa asiakkailtaan yhteensä 4800 euroa. Tosin ilman alvia tällä kertaa, laskutuspalveluiden kanssa on myös se haaste, että alvi on pakko laskuttaa ja se aiheuttaa lisäkuluja.

Jos Jonne laskuttaisi toiminimellä:

Toiminimellä toimiessaan Jonne maksaisi valtiolle 228 euroa veroina (koska on maksanut jo veroja jonkin verran opintorahoistaan) ja kirjanpitäjälle valuu toki muutamia satasia kirjanpidon tekemisestä.

Eli Jonnelle jäisi käteen parhaan arvaukseni mukaan 4800 euroa – 228 euroa veroina – 200 euroa kirjanpitäjälle = 4372 euroa.

Eli toiminimellä yrittäessään Jonne tienaisi 4372 – 2676,40 = 1695,60 euroa enemmän.

1695,60 euroa enemmän samalla työllä.

Tätä tarkoitan kun puhun siitä, että toiminimellä tienaat enemmän. Esimerkissä ei toki ollut otettu huomioon Jonnen mahdollisia eläkemaksuja. Yrittäjän eläkevakuutus YEL on kuitenkin pakollinen vain, mikäli työstä saatava tulo on enemmän kuin 7645 euroa vuodessa. Esimerkkityön lyhytkestoisuuden takia emme huomioineet sitä. Asia muuttuisi, mikäli Jonne laajentaisi toimintaansa kokopäiväiseksi ja ympärivuotiseksi.

Joka tapauksessa: toiminimellä tienaat enemmän.

Milloin kannattaa käyttää laskutuspalvelua ja milloin toiminimeä?

Jos olet jo yrittäjä, sinulla ei oikeastaan ole yhtään syytä käyttää laskutuspalvelua.

Jos olet yrittäjä ja haluat tilapäisesti työllistää jonkun, niin silloin suosittelen työllistettävää hoitamaan homman laskutuspalvelun kautta. Se on sinulle yrittäjänä todella helppo ratkaisu. Lasku vain maksuun ja homma on hoidossa, eikä sinun tarvitse käydä paperisotaa.

Jos olet nuori joka ei saa kesätöitä ja löydät jutun jonka avulla voisit työllistää itsesi, käyttäisin laskutuspalvelua, jos juttusi laskutus on yhteensä alle 2000 euroa.

Jos laskutat kesän kesän aikana enemmän kuin 2000 euroa, silloin harkitsisin vakavasti toiminimen perustamista. Sen voi aina laittaa pöytälaatikkoon jos sitä ei tarvitse.

Jos olet työtön, käyttäisin laskutuspalvelua. Tosin aina kannattaa kysyä ensin työvoimatoimistosta lupa, voiko hankkia pieniä lisätuloja (ja paljonko), vaikka olisikin työtön.

Jos olet päivätöissä ja haluat sivutoimisesti tuottaa jotain palvelua (esimerkiksi tehdä hierontaa tai henkilökohtaista valmennusta tms.) ja sinulla on jo maksavia asiakkaita, niin perusta toiminimi. Perusta toiminimi varsinkin silloin, jos sinun pitää tehdä jotain hankintoja toteuttaaksesi yritystoimintaa.

Jos olet päivätöissä ja haluat vain nopeasti kokeilla voisiko joku sivutoiminen ideasi olla kannattava, käytä silloin laskutuspalvelua. Turha perustaa yritystä, jos et tiedä olisiko toiminnassasi mitään järkeä vai ei.

Jos ylipäätään haluat vain kokeilla, onko jollain ideallasi kysyntää, käytä laskutuspalvelua. Jos kokeilusi vaatii 50 000 euron investointia ennen kuin kokeilet yhtään mitään, lopeta heti moinen hulluus.

Ennen kuin teet mitään hankintoja ikinä, ota selvää saatko yhtään asiakasta. Liian moni uusi propellipääyrittäjä lähtee soitellen sotaan, ja sitten niskassa on 50 000 euron edestä velkaa. Testaa ensin, investoi sitten.

Jos haluat opiskelujen ohessa tehdä sivutoimisesti hommia, perusta toiminimi, jos laskutat yli 2000 euroa. Jos laskutat alle, käytä laskutuspalvelua.

Nyrkkisääntö, jota voit käyttää valinnan tekemiseen: Toiminimi vai laskutuspalvelu?

Jos tiedät varmasti laskuttavasi yli 2000 euroa vuodessa asiakkailtasi, perusta toiminimi. Se on taloudellisesti kannattavaa ja samalla myös opettavaista. Tästä nyrkkisäännöstä voit kuitenkin luistaa, mikäli olet työtön ja tarvitset työttömyystukea.

Jos olet pelokas tai epävarma, voit pitää rajana myös neljää tuhatta euroa. Sen jälkeen alkaa olla jo taloudellisesti melko hölmöä käyttää laskutuspalvelua.

Siinä se.