Yritysidean testaaminen lehtipalstoilla

Tämä on artikkeli on osa oman yrityksen perustamisen opasta. Oppaan aikasemmat artikkelit ovat seuraavia:

Miten lehtien ilmaispalstoja voidaan hyödyntää idean kokeilussa

Mikä idean kokeilussa on ajatuksena?

Yritysideoita on järkevää testata ennen yrityksen perustamista. Muussa tapauksessa menestyminen on vain nopan heittoa ja varmaan tulosta ei voida tietää. Ikävä kyllä tilastot ovat uuden yrityksen perustajia vastaan, joten onkin vain fiksua hyödyntää kaikki mahdolliset keinot kun päätät ryhtyä yrittäjäksi.

Tavoitteena on siis nähdä onko oma idea yritykselle toimiva eli onko sille kiinnostusta ihmisten toimesta. Yritysidean testaamiseen on muitakin vaihtoehtoja, kuten sosiaalisen median kautta tai ostetuilla mainoksilla, mutta joidenkin ideoiden kohdalla se ei toimi. Testaamisen toimimiseksi tarvitaan kohderyhmä, mikä täytyy tavoittaa. Joillekin kohderyhmille paras kanava on paikallislehdet tai vaikka tietyn alan ammattilehdet.

Tavoittelemme siis näkyvyyttä tietynlaisten ihmisten silmien edessä. Tällä tavalla voimme luoda tarjouksen, jonka tiedämme tavoittavan potentiaaliset asiakkaamme. Kun tavoitamme heidät hyvän tarjouksen kanssa, joka tietysti täytyy luoda, voimme nähdä olisivatko he kiinnostuneita ostamaan. Jos taas saamme tarpeeksi ostosignaaleja niin tiedämme, että yritysidea on toimiva.

Kuinka yritysidean testaaminen tapahtuu?

Tavoitteena on siis saada tarpeeksi ostosignaaleja potentiaalisista asiakkailta valitusta kohderyhmästä, jotta tiedetään että yritysidea on toimiva. Testaamista varten tarvitaa tarjous sekä lehti, jossa tarjouksesta ilmoitetaan. Tarvitsetko itse tuotetta tai palvelua tai yritystä? Et varsinaisesti.

Tarkoitus on tehdä vain testi. Myyntiä ei ole pakko tehdä lopullisesti, mutta voi kerätä ennakkotilaajista listaa. Tarkoitus on vain selvittää tarpeeksi suuri kysyntä.

Testiä varten tarvitset siis selkeän kuvan tuotteestasi tai palvelustasi, jota haluat tarjota. Anna sille selkeä ja ymmärrettävä kuvaus sekä hinta, joka sisältää tarpeellisen katteen. Lisää tarjoukseen tapa, jolla kiinnostunut tilaaja voi ottaa yhteyttä sinuun eli tehdä tilauksen. Se voi tapahtua soittamalla, sähköpostilla, postitse, nettisivujen kautta tai käymällä tietyssä paikassa.

Sen lisäksi sinun täytyy selvittää kohderyhmän alueen lehdet sekä niiden ilmaispalstat. Voit myös neuvotella lehden mainososaston kanssa sinulle yhden ilmaisen mainoksen. Kerro, että aiot tilata lehdeltä jatkossa mainoksia, jos kauppa käy tarpeeksi. Silloin lehdellä on syytä antaa sinulle yksi mainos ilmaseksi tai halvalla.

Kuinka mittaat tuloksia ja millainen on hyvä tarjous?

Hyvä tarjous on sellainen, että saa ihmiset toimimaan. Tärkein tavoite on saada myyntiä aikaan, mutta toinen hyvä vaihtoehto on yhteydenotto.

Tarjouksesta tulee löytyä hyvä nimi tai otsikko mikä kiinnittää lukijan huomion. Tämän lisäksi selkeä kuvaus tarjouksen sisällöstä sekä hyödyistä lukijalle ja lopuksi tapa tilata tai ottaa yhteyttä asian tiimoilta.

Jotta tarjouksen teho tiedetään, täytyy sen tuloksia mitata. Tämä tapahtuu tietysti laskemalla tilaukset tai yhteydenotot.

Mistä tiedät onko idea toimiva?

Koska yritysidea on täysin uusi, voit helposti laskea tilausten määrästä onko yrityksen perustaminen kannattavaa. Sitä varten sinun täytyy laatia selkeät kustannuslaskelmat yrityksen perustamisen sekä tuotannon suhteen. Jos saat tarpeeksi tilauksia, että saat kulut joko täysin katettua tai ainakin siinä määrin, että uskot jatkomyynnin tekevän toiminnasta kannattavaa, tiedät että sinulle on hyvä idea yritykselle.

Voit jatkaa lukemista oppaan seuraaviin osiin:

  • Miten ennakkotilaukset voivat auttaa testaamisessa
  • Parhaat kirjat yrityksen perustajalle
  • Hyödylliset ohjelmat ja työkalut yrityksen perustajalle