Yrityksen pakolliset hankinnat

Monilla yrityksillä on paljon pakollisia tai pakollisiksi miellettäviä hankintoja. Useimmilla aloittavilla yrittäjillä hankintalistan kärjestä löytyy esimerkiksi oma liiketila. Puhutaan liiketilan hankinnasta erillisessä artikkelissa lisää vielä myöhemmin, mutta käydään lyhyesti läpi muutama tärkeä ajatus pakollisista hankinnoista ja kuluista.

Yrityksillä kestää keskimäärin kolme vuotta ennen kuin ne pääsevät voiton puolelle. Tietysti osa pääsee aikaisemmin ja osa on heti alusta alkaen voitollisia. Mutta koska tämä ei ole keskiarvo, niin silloin asioita kannattaa myös suunnitella sen mukaan.

Pakollisista hankinnoista kannattaa aluksi karsia niin paljon kuin mahdollista ja pienentää laitteistoon ja tiloihin kiinnitettävän pääoman määrää. Asioita kannattaa katsoa todella tarkasti ja harkiten: mikä kaikki on oikeasti tarpeellista nyt ja mitä voi hankkia myöhemmin?

Hankinnoille on aina myös vaihtoehtoja. Mikäli et osta laitteita tai välineitä uutena, voit:

  • vuokrata käytettyjä,
  • tehdä leasing-sopimuksen,
  • ostaa käytettyjä,
  • lainata tutuilta aluksi tai
  • lainata tai myydä yrityksellesi omat laitteesi.

Ostaminen on usein ensimmäinen mieleen nouseva vaihtoehto, mutta se saattaa olla myös kallein. Kassavirta on alussa yrityksen selviytymisen kannalta tärkeintä, joten sitä ei kannata upottaa turhaan kalustoon, jota ei voi vaihtaa nopeasti rahaksi tarpeen vaatiessa.

Kassavirran ehtyminen eli käteisen rahan loppuminen laskujen maksamista varten on yksi yleisimmistä syistä, miksi aloittavat yritykset Suomessa kuolevat. Mikäli sinulla ei ole käteistä tilillä, et voi maksaa laskuja ja pitää yritystä elossa. Toimitilat ja laitteistot ovat yksi potentiaalinen paikka, jossa säästöjä voi yrittää tehdä, mutta tämä riippuu tietysti hyvin pitkälti yrityksen toimialasta.

Myös nämä kirjoittamamme artikkelit liittyvät pakollisiin hankintoihin:

Uuden yrittäjän ja yrityksen vakuutukset
Toiminimen kirjanpito itse
Kirjanpidon hinta