Kuinka perustamisilmoitus tehdään?

Perustamisilmoitus on yrityksen virallistamisen tärkein vaihe. Silloin yritys rekisteröidään ja siitä ilmoitetaan samalla Verohallintoon.

Perustamisilmoitus tehdään perustamisilmoituslomakkeella, joka on yhtiömuotokohtainen. Lomakkeita saa kaupparekisterin asiakaspalvelusta, useimmista Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksista (ELY), maistraateista ja verotoimistoista. Lisäksi ne voi ladata Yritys- ja yhteisötietojärjestelmän sivuilta. Listasimme yhtiömuotokohtaiset sivut, joista löydät ohjeita sekä linkit lomakkeiden latausta varten.

Täytetyn lomakkeen voi jättää Patentti- ja rekisterihallitukseen tai vaikka paikalliseen ELY-keskukseen. Sen voi myös lähettää postitse osoitteeseen: PRH – Verohallinto, Yritystietojärjestelmä, PL 2000, 00231 Helsinki.

Päivitys 2017: Huomaa, että perustamisilmoituksen voi tehdä myös verkossa. Toiminimen on pystynyt perustamaan internetissä maaliskuusta 2017 alkaen. Osakeyhtiön perustamisilmoituksen täyttäminen internetissä on ollut mahdollista jo aikaisemmin.

Kun yrityksen perustamisilmoitus kirjataan Yritys- ja yhteisötietojärjestelmään, saa yrityksesi y-tunnuksen eli yritys -ja yhteisötunnuksen. Tunnuksen saa useimmiten heti, kun perustamismaksun rekisteröinti on tapahtunut onnistuneesti.

Y-tunnus on tärkeä työkalu, sillä se yksilöi yrityksesi ja sitä käytetään, kun asioidaan viranomaisten kanssa. Sitä käytetään myös tunnistautumisessa, kun tehdään yritykselle laskutusta tai sopimuksia.