Starttirahan tilitys

Miten ja milloin starttirahan maksetaan?

Oletko saanut jo starttirahapäätöksen? Jos et, niin kannattaa lukea ensin artikkeli starttirahan hakemisesta ja jatkoaikahakemuksesta.

Kun saat starttirahapäätöksen, sinun tulee myös itse huolehtia siitä, että raha tilitetään sinulle. Tässä kirjoituksessa käymme läpi, mitä kaikkea sinun tulee huomioida ja muistaa starttirahan maksatukseen liittyen.

Starttirahan maksatus 2017

Starttirahan tilitys eli maksatus on haettavissa jälkikäteisesti kuukausittain. Maksatushakemus pitää toimittaa KEHA-keskukseen kahden kuukauden kuluessa maksatusjakson (esim. 1.-31.7. tai 16.7.-15.8.) päättymisestä. Jos et näin tee, menetät tuon kuukauden starttirahatukesi.

(Koska kirjainyhdistelmä KEHA lienee monelle tuntematon, todettakoot että se tarkoittaa ELY-keskusten ja TE-toimistojen kehittämis- ja hallintokeskusta.)

Vaikka starttirahan maksatusta voi hakea myös paperilomakkeella, käymme tässä tekstissä läpi sähköisen vaihtoehdon, koska se on paljon nopeampi ja helpompi. On vaikea keksiä yhtään hyvää syytä paperilomakkeiden täyttelemiseen.

Maksatusta haetaan sähköisesti TE-palvelujen Oma asiointi -palvelussa. Hakemisen edellytyksenä on verkkopankkitunnukset.

Starttirahan maksatushakemuksen liitteet?

Kun starttirahan maksatusta haetaan sähköisesti, mukaan voidaan liittää tarvittavat asiakirjat. Kun teet ensimmäisen maksatushakemuksesi, liitä mukaan:

  • Muutosverokortti etuutta varten,
  • kopio ilmoituksesta kaupparekisteriin,
  • kopio yhtiösopimuksesta (avoimet- ja kommandiittiyhtiöt) tai osakeyhtiön perustamiskirjasta ja yhtiöjärjestyksestä.

Huomioi, että sähköisen maksatushaun jälkeen Oma asiointi -palvelussa kannattaa käydä aina silloin tällöin, koska mahdolliset lisätieto- tai täydennyspyynnöt lähetetään sinulle kyseisen palvelun kautta.

Hakemukseen pitää tietysti myös muistaa laittaa oma tilinumero (IBAN-muodossa) sekä pankin BIC-koodi. Nämä saat selville kirjoittamalla Googleen pankkisi nimen + IBAN/BIC-koodin, esim. Nordea + IBAN tai Nordea + BIC-koodi. 

Kaiva maksatushakemusta täyttäessäsi esille myös starttirahapäätöksesi numero.

Starttirahan maksupäivät 2017

Starttirahan maksupäiviä on kaksi per kuukausi, loppuvuoden 2017 maksupäivät ovat:

  • heinäkuun 17. ja 31.
  • elokuun 16. ja 31.
  • syyskuun 15. ja 29.
  • lokakuun 16. ja 31.
  • marraskuun 16. ja 30.
  • joulukuun 15. ja 29.

Tässä oli toivottavasti kaikki olennaisen starttirahan maksatukseen liittyen. Jos haluat jatkaa aihealueen perkaamista, sinua saattaisi kiinnostaa esimerkiksi starttirahan verotusta käsittelevä tekstimme.