Toiminimen perustamisilmoitus

Normaalisti kaikki yritykset rekisteröidään kaupparekisteriin, mutta toiminimellä tätä pakkoa ei ole. Muiden yritysmuotojen tapaan toiminimen tiedot on kuitenkin ilmoitettava Verohallintoon.

Päivitys artikkeliin: Vuoden 2017 maaliskuusta alkaen toiminimen perustamisen on voinut hoitaa verkossa. Tähän löydät yksityiskohtaiset ohjeet artikkelista toiminimen perustaminen.

Tämän sivun teksti on kirjoitettu ennen kuin perustaminen verkossa tuli mahdolliseksi. Sinänsä tiedot ovat edelleen päteviä, mutta jo pelkästään helppouden ja nopeuden takia perustamisilmoitus on suositeltavaa täyttää sähköisesti.

Aiheesta muualla: Toiminimen perustamisilmoitus <- 5 yleistä virhettä perustamislomakkeella, vältä nämä!

Rekisteröityminen kaupparekisteriin

Toiminimen rekisteröiminen kaupparekisteriin on pakollista vain, jos jokin tai useampi seuraavista ehdoista täyttyy suunnittelemassasi toiminnassa.

  • Aiot harjoittaa luvanvaraista elinkeinoa eli tarvitset viranomaisilta jonkin luvan.
  • Tarvitset toimintaa varten pysyvän toimipaikan eli aiot pyörittää toimintaa, joka tarvitsee erillisen liiketilan.
  • Aiot palkata palvelukseesi muita kuin aviopuolisosi, alaikäisiä lapsiasi tai holhouksen alaisia lapsia taikka lapsenlapsia.

Mikäli aiot harjoittaa maatilataloutta tai kalastusta, niin tällöin rekisteröityminen ei ole pakollista.

Rekisteröitymisen voi kuitenkin tehdä – ja se kannattaa tehdä – vaikka siihen ei velvoitettaisi. Rekisteröitymällä toiminimelle saa käyttösuojan, ja jos toiminta muutenkin on yhtään pennien pyörittelyä isompaa, ei ole mitään syytä jättää rekisteröintiä tekemättä.

Perustamisilmoitus on tehtävä ennen kuin toiminta aloitetaan.

Mikäli toimintasi vaatii jonkin viranomaisten myöntämän luvan, pitää siitä tehty jäljennös liittää ilmoitukseen mukaan. Perustamisilmoituksen voi kuitenkin jättää, vaikka lupaa ei olisi vielä myönnetty.

Kaupparekisteriin täytyy kuitenkin toimittaa jäljennös luvasta siinä vaiheessa kun päätös tulee. Mikäli se tapahtuu rekisteröinnin jälkeen, menee uudesta ilmoituksesta erillinen käsittelymaksu.

Kannattaa siis aloittaa lupaprosessi heti, kun tiedät tarkasti toimintasi raamit.

Rekisteröityminen Verohallinnon asiakkaaksi

Jokaisen toiminimiyrittäjän on ilmoitettava toimintansa tiedot Verohallintoon. Ilmoituksessa kerrotaan yrityksen perustiedot, ennakkoveron määräämistä varten arvio ensimmäisen tilikauden verotettavasta tulosta.

Yritys voi myös rekisteröityä seuraaviin Verohallinnon ylläpitämiin rekistereihin:

  • Arvolisäverovelvollisten rekisteri. Rekisteriin tulee ilmoittautua, jos liikevaihto tilikauden aikana on yli 10 000 euroa.
  • Ennakkoperintärekisteri. Rekisteriin ilmoittautumalla ikään kuin ilmoitat, että huolehdit itse verotusasioistasi. Tällöin et jätä ennakonpidätysten tekemistä asiakkaidesi kontolle. Palveluasi ostava yksityisasiakas ei myöskään saa kotitalousvähennystä, mikäli toiminimeäsi ei löydy ennakkoperintärekisteristä.
  • Työnantajarekisteri. Rekisteriin tulee ilmoittautua, mikäli yrityksesi maksaa säännöllisesti palkkoja vähintään kahdelle työntekijälle. Jos palkanmaksu on epäsäännöllistä, ei ilmoittautuminen ole pakollista. Muista, että toiminimiyrittäjänä et maksa itsellesi palkkaa.

Perustamisilmoitus

Perustamisilmoituksen tekemiseksi tarvitset vain Y3-lomakkeen, joka on yksityisen elinkeinoharjoittajan (=toiminimiyrittäjän) sekä maa- ja metsätaloutta harjoittavan yrittäjän perustamisilmoituslomake.

Perustamisilmoituksen mukaan tulee liittää seuraavat asiat:

  • Jäljennökset mahdollisista viranomaisten myöntämistä luvista toimintasi hyväksymiseksi.
  • Kuitti perustamisilmoituksen käsittelymaksun suorittamisesta. Lue ohjeet kirjoituksen viimeisestä kappaleesta.
  • Mikäli perustamisilmoituksen allekirjoittaa perustajan sijaan valtuutettu, tulee mukaan liittää avoin asianajovaltakirja alkuperäisenä tai yksilöity valtakirja oikeaksi todistettuna jäljennöksenä.

Perustamisilmoituksen toimitus

Täytetyn lomakkeen voi lähettää Patentti- ja rekisterihallitukseen postitse osoitteeseen PRH – Verohallinto, Yritystietojärjestelmä, PL 2000, 00231 Helsinki.

Kun yrityksen perustamisilmoitus kirjataan Yritys- ja yhteisötietojärjestelmään, saa yrityksesi y-tunnuksen eli yritys -ja yhteisötunnuksen. Tunnuksen saa useimmiten samantien, jos rekisteröinnin käy suorittamassa henkilökohtaisesti jossain yllämainituista virastoista. Muussa tapauksessa se on nähtävillä muutaman päivän sisällä YTJ.fi – verkkosivuilla.

Perustamisilmoituksen maksaminen

Paperisen kaupparekisteri-ilmoituksen käsittelymaksu täytyy maksaa etukäteen. Siitä saatu kuitti liitetään perustamisilmoitukseen mukaan. Verkossa maksat ilmoituksen heti tietojen täyttämisen jälkeen.

Toiminimen rekisteröintimaksu kaupparekisteriin on paperilomakkella tehtynä 110 euroa ja sähköisesti 75 euroa.