YEL-vakuutus

YEL-vakuutus

Milloin YEL-vakuutus on pakollinen ja mitä se maksaa? [2018]

Yrittäjän eläkevakuutus eli YEL-vakuutus on lakisääteinen eli pakollinen vakuutus, joka on aina hankittava mikäli sen ottamisen ehdot täyttyvät. Tässä tekstissä käymme tiivistetysti läpi:

Jos sen sijaan etsit YEL-laskuria, löydät siihen linkin sivun alaosasta.

Mikä on YEL-vakuutus?

Yrittäjät joutuvat huolehtimaan itse omasta eläketurvastaan. Tämän takia on olemassa yrittäjän eläkevakuutus YEL.

Käytännössä jokainen yrittäjä on tietyn tulorajan ylitettyään lain mukaan velvollinen ottamaan sen itselleen. YEL-vakuutus tulee hankkia kuuden kuukauden sisällä toiminnan aloittamisesta.

Kyseessä on lakisääteinen vakuutus, ja mikään olemassa oleva vapaaehtoinen vakuutus ei poista sen vaatimusta.

YEL-vakuutus on yrittäjille kaiken sosiaaliturvan perusta, ja sen tarkoitus on myös turvata toimeentuloa työelämän jälkeen sekä sinulle että perheellesi.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että jos toiminta vähenee tai päättyy sairauden, työttömyyden tai normaalin ikääntymisen takia, saat toimeentuloa. Lisäksi se takaa myös tukea ammatilliseen kuntoutukseen.

Perheellesi se takaa oikeuden perhe-eläkkeeseen, jos kuolo sinut korjaa. Sen perusteella myös lasketaan yrittäjille äitiys- sekä isyyspäivärahat. Tämä on toisaalta haastavaa, mutta samalla hienoa, koska voit itse vaikuttaa oman sosiaaliturvasi tasoon.

Työttömyyden varalle voit hankkia lisäturvaa myös liittymällä yrittäjän työttömyyskassaan, mutta tästä asiasta on kerrottu lisää linkin takana.

Milloin YEL-vakuutus on pakollinen?

Yrittäjän eläkevakuutus eli YEL-vakuutus on pakollinen, mikäli täytät nämä ehdot (2018):

 • Olet 18-67-vuotias.
 • Työskentelet yrityksessäsi ja toimintasi on yhtäjaksoisesti kestänyt vähintään neljä kuukautta.
 • Et kuulu minkään muun eläkelain piiriin, kun toimit yrittäjänä (esim. maatalousyrittäjien MyEL).
 • Työtulosi on vuodessa minimissään YELin alaraja eli 7656,26 euroa (2018).

YEL:n mukaiseksi yrittäjäksi sinut lasketaan kun täytät ylläolevat ehdot ja olet:

   • Ammatti- ja elinkeinoharjoittaja eli toiminimiyrittäjä (tai tälle työskentelevä perheenjäsen, jolle ei makseta palkkaa)
   • Avoimen yhtiön yhtiömies
   • Kommandiittiyhtiön vastuunalainen yhtiömies.

Osakeyhtiössä yrittäjäksi tulkitaan johtavassa asemassa (esim. toimitusjohtaja tai hallituksen jäsen) oleva osakas, joka omistaa yksin yli 30 % tai joka yhdessä perheenjäsentensä kanssa omistaa yli 50 % osakkeista tai äänimäärästä.

Omistuksessa huomioidaan myös välillinen omistus eli esimerkiksi sijoitusyhtiön kautta tapahtuva omistaminen.

Muista, että YEL koskee myös sivutoimisia yrittäjiä, jos vain yllä mainitut ehdot täyttyvät.

Jos siis esimerkiksi olet normaalissa palkkatyössä, mutta tienaat yrittäjänä sivutoimisesti yli YEL-työtulon, joudut ottamaan YEL-vakuutuksen.

Mikäli sinulla puolestaan on useampi yritys, otat silti vain yhden YEL-vakuutuksen, koska kyseessä on henkilökohtainen vakuutus.

YEL-vakuutuksen hinta 2018

Monelle uudelle yrittäjälle olennaisin kysymys on, mitä YEL-vakuutus maksaa.

Yrittäjän eläkevakuutusta maksetaan tietyn maksuprosentin mukaan, ja YEL-vakuutuksen hinta riippuu tästä prosenttiosuudesta.

Vuosittain vaihtuvassa maksuprosentissa on pikkuriikkisiä eroja vakuutettavan iän mukaan, mutta prosenttiosuus on silti sama jokaisessa vakuutusyhtiössä.

Hinta pysyy siis samana riippumatta siitä, mistä eläkevakuutusyhtiöstä vakuutuksesi otat.

Vuonna 2018 lukema on 24,10-25,60 prosenttia YEL-työtulosta. YEL-työtulonsa yrittäjä määrittelee itse, tästä lisätietoa seuraavassa kappaleessa.

Huomioi, että ensimmäistä kertaa yrittäjänä aloittava henkilö saa maksustaan alennusta 22 prosenttia. Alennuksesta pääsee nauttimaan neljän vuoden ajan.

YEL-vakuutuksen hinta 2018 -esimerkki: Kuvitellaan, että olet 30-vuotias uusi yrittäjä ja määrittelet YEL-työtuloksesi minimin eli alarajan, joka on 7656,26 euroa. Tällöin YEL-vakuutuksen hinta vuodessa olisi 1439 euroa.

Mikäli työtulosi olisi 20 000 euroa, YEL-vakuutuksen hinta olisi tällöin 3761 euroa vuosittain. Tämän sivun alaosasta löydät YEL-laskurin, jolla voit laskea oman tilannekohtaisen hintasi.

Milloin YEL-vakuutus sitten maksetaan? YEL-vakuutusmaksua voi maksaa itse päätetyissä erissä.

Vaihtoehtoja ovat 1, 2, 3, 4, 6 tai 12 erää, eli käytännössä maksun voi jakaa jokaisella kuukaudella. Voit myös itse vaihtaa maksurytmiä verkkopalvelujen kautta.

YEL-vakuutusmaksut ovat verotuksessa vähennyskelpoisia täysimääräisinä.

Mitä YEL-työtulo tarkoittaa?

YEL-maksua maksetaan itse arvioimasi työtulon perusteella.

Mikä sitten on YEL-työtulo? Kun otat YEL-vakuutuksen, määrittelet itse oman vuosittaisen työpanoksesi arvon.

Summan tulisi vastata sellaista rahamäärää, jonka maksaisit palkkana samaan työhön pestatulle ulkopuoliselle työntekijälle. YEL-työtulolla ei siis tarkoiteta yrityksen voittoa tai yrittäjän verotettavaa tuloa.

Määrittelemäsi summa vaikuttaa siihen, kuinka suurta eläkettä ja sosiaaliturvaa pääset nauttimaan.

Oma työtulo kannattaakin hilata oikealle tasolle viimeistään silloin, kun yritystoiminta ja sitä kautta oma tulotaso alkaa pikkuhiljaa vakiintua.

YEL-vakuutuksen minimi eli alaraja vuonna 2018 on 7656,26 euroa. Jos esimerkiksi olet sivutoiminen yrittäjä ja työtulosi on alle tämän rajan, et tarvitse YEL-vakuutusta.

Monet yli YEL-rajan tienaavat yrittäjät määrittelevät YEL-työtulonsa tarkoituksellisesti alakanttiin.

Työeläkeyhtiö Elo uutisoi taannoin, että joka kolmas yrittäjä on määritellyt YEL-työtulonsa niin alas, että se ei takaa riittävää turvaa eläkeajan tai työttömyyden varalle.

Tähän voi olla monia syitä, joista osa voi olla ihan päteviäkin:

 • Yrittäjä uskoo tai tietää, että eläkepäivät on jo turvattu muilla tavoin.
 • Yrittäjä on ostanut turvaa työttömyyden tai työkyvyttömyyden varalle muilla vakuutuksilla.
 • Yrittäjä sijoittaa säästyvän rahan ja uskoo tällä tavalla kerryttävänsä paremmin rahaa eläkepäiville.

Asia on hyvin tilannekohtainen, joten tässä kohtaa lienee turha lähteä spekuloimaan, onko toimintamalli oikea vai väärä.

Perspektiiviä asiaan saat esimerkiksi lukemalla Uusi Suomi -sanomalehden artikkelin otsikolla “33-vuotias yrittäjä selvitti eläkkeensä ja järkyttyi: ”Maksan nyt 440 €/kk – saan 69-vuotiaana 1269 €/kk””.

Ilmoittamaasi työtuloa voit joka tapauksessa muuttaa jälkikäteen, joten ei kannata hätäillä vaikka alkuvaiheessa haluaisitkin pitää työtulot pienenä tai olet ilmoittanut ne yläkanttiin.

Voit toiminnan käynnistymisen jälkeen nostaa tai laskea sitä milloin vain haluat.

Mikäli haluat liittyä yrittäjien työttömyyskassaan (jolloin saat työttömyyden koittaessa isompaa päivärahaa), YEL-työtulosi olisi oltava vähintään 12 576 euroa vuodessa. Luku koskee vuotta 2018.

YEL-vakuutus laskuri

YEL-laskurin löydät esimerkiksi eläkevakuutusyhtiö Elon sivuilta. Alla kuvakaappaus laskurista, johon pääset käsiksi edellisen lauseen linkin kautta.

Elon YEL laskuri

Hintaesimerkkejä YEL-vakuutuksen hinnasta voit kuitenkin lukea myös ylempää tätä tekstiä.

Muut yrittäjän ja yrityksen vakuutukset

Jos kaipaat YEL-vakuutuksen lisäksi tietoa myös muista aloittavien yrittäjien ja yritysten pakollisista ja vapaaehtoisista vakuutuksista (sekä siitä, mitä vakuutuksia oikeasti kannattaa ottaa!), tutustu ilmaiseen oppaaseemme:

Yrityksen vakuutuksetOpas aloittaville yrittäjille