Onko sinusta yrittäjäksi?

 • Oletko miettinyt yrittäjäksi ryhtymistä?
 • Kiinnostaako sinua yrittäjyys jonkin kummallisen mielenhäiriön vuoksi?
 • Eikö sinulla ole minkäänlaisia realistisia mahdollisuuksia työllistyä alallesi?
 • Olitko lapsena aina se, joka poltti kätensä kuumalla liedellä uudestaan ja uudestaan?

Mikäli vastasit kyllä johonkin edellisistä, tämä artikkeli on sinua varten: Kaikki alla oleva on yrittäjän kertomaa.

Vastuuvapauslauseke: Kirjoitus on laadittu täysin yrittäjän omista kokemuksista käsin, ja moneen esitettyyn väitteeseen kannattaa suhtautua samalla varauksella kuin juopon huuteluun juna-asemalla.

Mutta sitten asiaan.

On tärkeää ymmärtää, että yrittäjyyttä esiintyy karkeasti kahdessa eri muodossa, ja kannattaa tehdä niiden välille selvä ero.

A) On yrittäjiä, jotka luovat bisneksen, jonka tarkoituksena on rouhia yrittäjälle kasapäin rahaa. Yrittäjän itsensä ei ole välttämättä tarkoitus edes olla töissä kyseisessä firmassa.

B) Toinen yrittäjyyden muoto on toimihenkilöyrittäjyys, jossa yritys rakennetetaan henkilön oman osaamisen varaan, ja yleensä tälläisen yrittäjän tulot ovat suoraan kiinni omasta tekemisen tasosta. Kun tekeminen loppuu, myös rahantulo loppuu. Yleensä ihmiset jotka ovat kiinnostuneempia itsensä toteuttamisesta kuin rahan rouhimisesta tippuvat tähän kategoriaan.

Kummassakaan ei ole mitään vikaa, mutta yrittämisen logiikka on melko erilainen.

Mitkä ovat yrittäjyyden hyödyt?

Yrittäjä on sanana oikeastaan aika kökkö. Yrittäminen kuulostaa tekemisen välttelemiseltä, mutta kun tuota sanaa kuulee tarpeeksi se alkaa edustamaan jotain muuta. Pauli Vaahteran sanoin: “Yrittäminen on kaunein tapa ottaa vastuu omasta elämästä”.

Kun ryhdyt yrittäjäksi, et katso maailmaa enää koskaan samalla tavalla. Joudut tappamaan itsestäsi niin lukemattoman monia lapsenomaisia ja vastuuta vältteleviä käytösmalleja, ettet välttämättä edes tunnista itseäsi, kun sitten jossain vaiheessa katsot elämääsi viisi vuotta taaksepäin.

Toki osa meistä ei koskaan opi mitään, ja yrittäminen saa heistä esiin vain kahta kauheampia defenssejä ja välttelykäyttäytymistä. Ei muuta kuin onnea ja siunausta heille.

Toisin kuin yhteiskunta ja monet muut antavat yrittäjyydestä ymmärtää, yrittämisen pointti ei ole yrittää. Tai luoda vaurautta tai hyvinvointia yhteiskuntaan. Nuo ovat hienoja sivutavoitteita, mutta eivät ne riitä henkilökohtaiseksi motivaatioksi kaiken sen sietämiseen mitä yrittäminen loppujen lopuksi vaatii. Oikeasti yrittäminen on hemmetin hieno keino matkustaa omiin tavoitteisiin. Se on kulkuväline jonnekin, ei itseisarvo.

Jotta voit toimia yrittäjänä tehokkaasti, sinun täytyy ensin kirkastaa mihin olet pyrkimässä yrittäjyyden avulla. Sitten kun homma viimein toimii, voit ehkä työllistää myös muita ja maksella verotuloja yhteiskunnalle. Ennen kuin pääset siihen pisteeseen, että yrityksesi luo hyvinvointia ympäristöön, työllistää ja toteuttaa kaikki nuo muutkin jalot päämäärät, tarvitset niitä itsekkäitä ja sinua kiinnostavia motivaatiotekijöitä, jotta saisit yrityksesi siihen pisteeseen.

Kauniit ajatukset muuttuvat äkkiä katkeraksi kalkiksi, jos leivän päälle ei riitä voi. Olivat idealistit mitä mieltä tahansa, bisneksen pitää olla myös kannattavaa ja myös eettisesti ja moraalisesti hieno juttu.

Tästä voi olla montaa mieltä, mutta yrittämisen ehdottomasti suurin hyöty on se, että yrittäjäksi ryhtyminen mahdollistaa oman elämän suunnittelun ja toteuttamisen paremmin kuin mikään muu laillinen vaihtoehto.

Päivätyöstä saat toki rahaa nopeammin, helpommalla ja ehkä enemmänkin, mutta hintaa voi tulla maksettavaksi muilla elämäsi osa-alueilla. Olet sidottu aikaan, paikkaan ja muiden tekemisiin aika, mutta yrittäjyydessä olet enemmän oman elämäsi herra.

Edellinen tietysti lain sallimissa rajoissa ja pitkällä aikavälillä. Pitkällä aikavälillä sen takia, että aluksi yrittäminen on sitä, että kaikki yrittävät kilpaa musertaa sinua henkisesti ja fyysisesti, ja se kujanjuoksu loppuu yleensä vasta noin kolmannen yrittäjyysvuoden kohdalla. Lähtökohtaisesti kannattaakin tarkastella omia yrittäjyyspuuhia vähintään kahden vuoden syklillä.

Oman elämän suunnittelulla tarkoitan sillä sitä, että voit päättää, millaisena haluat elämäsi elää. Kun katsot kuolinvuoteella taaksepäin, voit todeta, että olipa siisti juttu ja nyt voi kuolla ilman, että tarvitsee katua turhia. Jos olet koko lopun elämäsi 8-16 välisenä aikana jumissa jossain kopissa, tekemässä asioita joita vihaat, teet surkean vaihtokaupan. Käytännössä vaihdat elinaikaasi rahaan, ja sekin raha menee sitten ketutuksesta palautumiseen. Tätä kutsutaan oravanpyöräksi, ja moni näyttää juoksevan siellä ilman tietoa ulospääsystä.

Toinen hyöty yrittäjyydessä on se, että siinä ei tule koskaan valmiiksi. Voi kuulostaa hullulta, että miksi ihmeessä tämä olisi hyvä juttu? Sen huomaa, kun katsoo  suuren omaisuuden luoneita yrittäjiä tai muita tallaajia. Eivät he yleensä jää makaamaan rahakasansa päälle, vaan ovat jatkuvasti virittelemässä jotain uutta juttua.

Yrittäjyys on eräänlainen taiteen laji, jossa luomistyö ei lopu koskaan. Siinä yhdistyy kaksi loputonta motivaatiotekijää: oppiminen ja toisten ihmisten auttaminen . Kummassakaan ei ole olemassa mitään merkittävää kattoa jonka jälkeen homma olisi valmis.

Moni perustaa elämänsä sille, että on olemassa joku piste jonka jälkeen “ei tarvitse tehdä mitään”, mutta se on harhaa. Jos elämästä tulee liian passiivista, ihminen masentuu. Yrittäjyys pitää sinut virkeänä ja vauhdissa. Ei tätä projektia saa koskaan valmiiksi ja hyvä niin.

Kolmas yrittäjyyden hyöty on se, että se pitää sinut nöyränä. Et oikeastaan koskaan voi tietää jotain sataprosenttisen varmasti ja tämä auttaa sinua pysymään kiinni epävarmuudessa, eli elämässä. Elämään on sisäänrakennettu tietty määrä epävarmuutta ja yrittäjyys pitää kompassisi herkkänä.

Loputon testaaminen, epävarmuus onnistumisesta, jatkuva optimointi ja oppminen tuhoavat säännöllisesti sen harhan, että tietäisit jostain jotain tai pystyisit ennustamaan yhtään mitään. Yrittäjälle elämä tarjoaa avokämmentä säännöllisesti. Myös onnistumisia. Kun hunajaa ei syödä kolmella aterialla päivässä, se maistuu varsin hyvältä silloin kun sitä on tarjolla.

Muita yrittäjäksi ryhtymisen positiivisia asioita

 • Saat rahoillesi lisää ostovoimaa.
 • Voit luoda itsellesi useita tulonlähteitä.
 • Vapaus päättää omista tekemisistä (Vaatii aisaparikseen vastuun seurauksista tai muuten tulee kammottavaa jälkeä).
 • Mahdollisuus auttaa toisia (luuletko, että ihmiset sinulle huviksesi maksavat jostain?).
 • Mahdollisuus välittömään toimintaan, koska turha byrokratia ei sido sinua. Yrittäjyydessä on tarkoitus rikkoa kaikkia sääntöjä, muttei lakeja.
 • Mahdollisuus haistattaa paskat koko koulutusjärjestelmälle. Ei yrittäjyys vaadi mitään sertifikaattia, senkun perustat firman. Tietysti siitä on apua, että olet koulutettu idiootti kuin pelkkä idiootti, mutta sitä ei vaadita yrittäjältä.
 • Pääset osaksi salaista kulttia.

Hyvän yrittäjän ominaisuuksia – tunnistatko itsesi?

 • Siedät epävarmuutta ja ymmärrät ettei sitä voi poistaa, mutta siihen voi varautua.
 • Uskallat tehdä päätöksiä ja pitää pääsi kylmänä vaikeinakin hetkinä.
 • Uskallat ottaa tarvittaessa riskejä.
 • Haluat oppia, kasvaa ja kehittyä jatkuvasti.
 • Olet innostunut siitä mitä teet ja haluat jakaa innostustasi myös muille.
 • Toimit vastuullisesti, ahkerasti ja pitkäjänteisesti.

Tarvittavat tiedot ja taidot voi oppia ennen yrityksen perustamista, mutta monesti ne opitaan vasta käytännön yritystoiminnan kautta. Menestyminen ei riipu jokaisen asian ulkoa opettelemisesta vaan ylläolevista ominaisuuksista. Ne määrittelevät, oletko valmis keräämään tarvittavan osaamisen ja tiedon.

Yrittäjyyden haitat

Tämä on varmaan todettu jo muutamaan otteeseen sinulle aikaisemmin, mutta yrittäjyydessä on riskinsä. Toki nuo riskit voi painaa melko lähelle nollaa etenemällä hitaasti ja testaamalla, mutta silti alkuvaiheen taloudellista ja henkistä sietämätöntä epävarmuutta on vain kestettävä. Huom! Sitä on kestettävä, koska sitä ei voi täysin poistaa. Ei vaikka kuinka suunnittelisi ja hinkkaisi jotain helkkarin liiketoimintasuunnitelmaa.

Jos sinua ei kiinnosta oppiminen, älä ryhdy yrittäjäksi. Jos et ole valmis kehittämään omaa ajatteluasi jossain muodossa, todennäköisesti päädyt rakentamaan itsellesi jonkinlaisen kivijalkavankilan, jossa homehdut jokaisen hereillä viettämäsi tunnin. Kunnes viimein se konkurssi tulee ja korjaa sinut pois kuleksimasta. Sellainen yrittäjyys on kuin paska päivätyö, mutta paljon huonommalla palkalla. Voipi olla, että päädyt jopa maksumieheksi tai -naiseksi kyseisessä rulianssissa.

Tälläiset yrittäjäkokemukset ovat omiaan ruokkimaan negatiivista yrittäjyysilmapiiriä. Jos et panosta oppimiseen, olet kuseessa enemmin tai myöhemmin. Maailma muuttuu jatkuvasti, luuletko, että sinä voit pysyä samanlaisena? Etkä edes pysy, vaikka et tekisi mitään. Todennäköisesti rapistut tälläkin hetkellä kaikilla niillä osa-alueilla, joita et pyri aktiivisesti kehittämään.

Yrittäjyyden yksi huonoimmista jutuista on tietysti jatkuva vastuu. Kun ei voi syyttää kuin itseään monista asioista. Se on ehkä maailman raskainta puuhaa silloin, kun homma lävähtää syliin ja ei voi kuin todeta, että oma vika. Siihen ei kovin moni ole valmis ja sitten voivotellaan “huonoa markkinatilannetta” tai “tyhmiä asiakkaita”.

Pitäisi tajuta, että molemmat asiat ovat oman vaikutuspiirin rajamailla ja pitäisi keskittyä omaan tekemiseen ja sen muokkaamiseen, että “tyhmät asiakkaat” tajuavat ostaa tai ympäröivä “markkinatilanne” muuttuu. Joskus pitää myös osata lopettaa. Joskus maailma tosiaan muuttuu ja palvelustasi tulee tarpeeton. That’s life.

Yrittäjän ei auta istua peukku takapuolessa, kun iskuja satelee. Jos ei itsellä riitä voimavarat, sitten pitää hankkia apua. Sekin on proaktiivisuutta, että osaa hankkia muiden tukea tarvittaessa. Itseriittoisuutta tässä maassa on ihan tarpeeksi ja ypöyksin yrittäminen on helvetin ankeaa.

Hommaa itsellesi jonkinlainen tukiverkosto, jossa on muita yrittäjiä. Yrittäjät ovat kuin alkoholisteja, tarvitaan toinen samanlainen, että kokee tulevansa ymmärretyksi.

Muita yrittäjyyden varjopuolia

 • Sinulla voi olla hyvin vaikea ymmärtää ei-yrittäjä-ystäviäsi. He alkavat muistuttaa jotain toisen planeetan asukkeja, joiden puheesta ei ymmärrä juuri mitään. Eivätkä hekään ymmärrä sinun puheistasi mitään. Kannattaa katsoa Vain elämää -sarjaa jakso tai pari välillä, jotta sinulla olisi jotain puhuttavaa
 • Työt ovat aina mukana. Varsinkin jos teet jotain itseäsi innostavaa, huomaat “työpäivän loputtua” puhuvasi töistä kavereillesi tai puolisollesi. Oikeastaan koko elämästäsi tulee työkeskeistä. Tämä voi tapahtua hyvässä (innostavuus) tai pahassa (rahahuolet ja jatkuva stressi). Itse valitsisin mieluummin ensimmäisen vaihtoehdon.
 • Alkuvaiheessa tulot voivat olla niin pienet tai jopa negatiiviset, että armeijan päivärahat  alkavat tuntua merkittävältä tulonlähteeltä. Älä aja itseäsi liian ahtaalle, koska sitten stressaa. Liika stressi taas kaventaa ajattelua. Kaventunut ajattelu johtaa siihen, että et löydä edes ilmiselviä reittejä ulos ahdingostasi. Jos vedät vanteen liian kireälle, se tekee sinusta ongelmaratkaisukyvyttömän idiootin, mikä on melko huono asia aloittavalle yrittäjälle.
 • Omasta mielestäsi olet modernin maailman MacGyver, mutta oikeasti kukaan ei edes kunnolla ymmärrä, mitä ihmettä teet tai miten yrittäjyys eroaa normitöistä.
 • Pitää uskoa ennen kuin näkee. Yrittäjyys ei sovi täysin terveille ja realistisille ihmisille kovin hyvin. Onneksi he ovat harvassa.
 • Asioista pitää jaksaa ottaa selvää ja kysyä kysymyksiä. Kaikkitietävyyden rippeet karisevat kehostasi hyvin nopeasti.

Yrittäminen on maailman paras oppimisalusta ja keino luoda itsesi näköinen elämä. Mikään ei pakota ihmistä venymään, haalimaan tietoja ja ajamaan itseään erilaisiin tilanteeseen samalla tavalla kuin yrittäjyys.

Jos haluat haastaa (pakottaa) itsesi kehittymään, yksi helpoimmista keinoista siihen on ryhtyä yrittäjäksi. Jos olet tosi fiksu, ryhdyt itseäsi fiksumman kaverin kanssa yrittäjiksi.

Tavoitteenani on antaa oikeita työkaluja aloittavalla yrittäjälle (yrityksen perustajalle), näyttää yleisimmät kompastuskivet ja kertoa mitä yrittäjyys todella on. Toivottavasti saat jotain hyödyllistä ja mukaan otettavaa tästä kirjoituksesta. Kaikki palaute kommenttien ja viestien muodossa on erittäin toivottua!