Nettisivut helposti ja halvalla

Puhutaan tässä kirjoituksen yrityksen nettisivuista ja eri vaihtoehdoista toteuttaa tai ostaa sivut. Tälläkin kertaa meidän mielipiteemme on varmasti hyvin toisenlainen kuin virallisten tahojen tai vaikka mainostoimistojen tarjoamat mielipiteet.

Yritämme tarjota käytännöllisiä ja oikeasti tuloksia antavia ideoita ja ratkaisuja, toivottavasti näistä on hyötyä sinulle. Kysymyksiä ja kommentteja voit jättää kirjoituksen lopussa.

On olemassa lukuisia vaihtoehtoja nettisivujen rakentamiseen, kuten Joomla ja suljettuja eri mainostoimistojen sekä muiden yrityksien omia järjestelmiä. Me emme yleisesti halua, että sivumme ovat suljettuja ja sidottuja johonkin tiettyyn palveluntarjoajaan.

Lisäksi on paljon ilmaisia vaihtoehtoja, kuten blogialustoja (esim. WordPress.com tai Blogspot.com) joiden avulla voisi rakentaa täysin ilmaiset sivut. Näiden ominaisuudet ovat usein rajoitettuja ja lisäominaisuuksien käyttöön ottaminen maksaa jo sen verran, että on suoraan järkevämpää sijoittaa avoimeen ratkaisuun.

Olemmekin valinneet omaan käyttöön vain muutaman mielestämme toimivimman vaihtoehdon, joita suosimme ylitse muiden. Kerromme niistä tässä kirjoituksessa.

Käydään aluksi kuitenkin yrityksen kotisivujen rakentamiseen liittyviä periaatteita läpi.

Kuinka yrityksen nettisivut tulisi suunnitella

Katsotaan ensiksi pari yleistä myyttiä kotisivuista, joita varsinkin useat mainostoimistot haluavat ylläpitää.

1. Mielestämme on täysin turhaa maksaa 2000 – 5000 euroa yrityksen nettisivuista, paitsi jos se on äärettömän olennaista bisneksen ja brändin kannalta tai tuo summa on vain murto-osa yrityksen kuukausittaisesta TULOKSESTA.

2. Kotisivujen suunnittelussa kärki ei voi olla sivujen ulkonäössä. Se, miltä sivut näyttävät on toki tärkeää, mutta se ei ole kuitenkaan sivujen tärkein tehtävä.

3. Nettisivuprojekti ei ole valmis kun sivut julkaistaan. Silloin vasta projekti alkaa.

4. Hyvin yleinen myyti on, että nettisivut pitää olla tai, että ne pitää perustaa heti.

5. Sivuilla pitää olla kaikki, mitä yritys tekee tai voisi mahdollisesti tehdä.

6. Kotisivut ovat yrittäjän tai yrityksen CV.

7. Pelkkä sivujen tekeminen riittää. Ihmiset tulevat kun rakennat eli rakentamalla nettisivut ihmiset löytävät yrityksesi.

8. Sivujen pitää olla kauniit. Ovatko nämä sivut kauniit? Luet niitä silti, samoin 20 000 muuta suomalaista joka kuukausi.

Kaikki nämä väitteet ovat VÄÄRIN. Jos joku koittaa niitä uskotella sinulle, pyydä häntä todistamaan väite.

Käydään seuraavaksi jokainen asia kohta kohdalta läpi, jotta tiedät mitä sinun pitäisi tehdä kun suunnitelet yrityksesi nettisivut.

1. Nettisivuihin ei ole järkevää sijoittaa alussa suuria summia rahaa, ellei ne summat ole oikeasti pieni osa yrityksen tuloista.

Olemme jo aikaisemmissa kirjoituksissa puhuneet, että muutamat yritysideamme on testattu ilmaisilla tai enintään muutaman kymmenen euron hintaisilla nettisivuilla.

Siinäkin vaiheessa kun homma on todettu toimivaksi ja kauppaa on syntynyt niin sivut on pidetty sen hintaisina, että niiden kautta syntyvä bisnes on maksanut sivut moninkertaisesti takaisin heti.

2. Kotisivujen tehtävänä pitäisi olla lisätä yrityksen myyntiä. Silloin suunnitteleminen ei voi perustua pelkästään kivan ulkonäön keksimiseen. Pitää kehittää se keino, millä lisätään tehokkaasti yrityksen myyntiä.

Tämä ei tarkoita, että yritykselle pitäisi olla verkkauppa. Jos sinulla on kivijalkaliike tai myyt asiantuntijapalveluita niin todennäköisesti et tee kauppaa suoraan verkossa laisinkaan. Kivijalkaliikkeen kohdalla tärkeintä olisi saada ihmiset tulemaan itse liikkeeseen. Silloin pitää miettiä, mikä saa ihmiset tekemään sen päätöksen katsomalla sivujasi.

Asiantuntijapalveluiden kohdalla tärkeää saattaa olla kerätä asiakasliidejä eli asiakkaiden yhteystietoja. Esimerkiksi palveluistasi kiinnostuneiden asiakkaiden sähköposteja tai puhelinnumeroita. Silloin pitää miettiä, että mikä saisi ihmiset jättämään sinulle heidän sähköpostiosoitteensa.

3. Nettisivut eivät ole valmiita silloin kuin ne julkaistaan. Projekti oikeasti alkaa vasta silloin. Jokaisella projektilla pitää olla jokin tavoite, jonka saavuttamista voidaan mitata. Kun pystyt mittaamaan esimerkiksi myytyjen tuotteiden määrää tai kerättyjen sähköpostiosoitteiden määrää, voit optimoida sivujasi paremmiksi.

Suomessa vähemmän puhutaan esimerkiksi kirjoitetun tekstin eli copyn merkityksestä, mikä ymmärretään Amerikassa paljon paremmin. Jo pelkästään hyvän ja huonon otsikon ero voi olla myynneissä kymmeniä prosentteja. Näitä asioita ei voi tietää etukäteen vaan ne pitää testata. Sen takia on tärkeää käyttää esimerkiksi ilmaista Google Analytics – palvelua, jonka avulla voit seurata miten ihmiset käyttäytyvät sivuillasi.

4. Nykyisin sanotaan, että yrityksellä on pakko olla nettisivut ja/tai ne pitää perustaa heti.

Varsinkin alkuvaiheessa sivuja ei välttämättä edes tarvitse, saattaa olla hyvin, että parempi vaihtoehto on perustaa Facebook-sivu. Alussa on tärkeintä nähdä, että onko idealle kysyntää. Silloin tärkeää on päästä puhumaan ihmisten kanssa. Tässä Facebook on aina parempi vaihtoehto.

Kaikki bisnesmallit eivät oikeasti tarvitse sivuja, riippuu täysin siitä mitä teet ja mitä haluat tehdä. Jos myyt aikaasi muutamalle asiakkaalle suoraan, voi sivujen rakentaminen olla turha kulu sekä ajallisesti, että rahallisesti.

5. Nettisivuille ei ole tarkoitus laittaa kaikkea mahdollista, mitä yritys tai yrittäjä voi tehdä.

Yksi järkyttävimmistä esimerkeistä oli eräs yritys, joka ajatteli herättävänsä kiinnostusta kertomalla sivuillaan tarjoamalla sekä siivouspalveluita, että kirjanpitopalveluita. Kuinka paljon luotat yritykseen joka tekee niitä molempia? Todennäköisesti hyvin vähän.

Tässäkin asiassa voi mennä aina syvemmälle. Mitä enemmän voit välittää sivujesi avulla olevasi erikoistunut johonkin tiettyyn asiaan niin sitä enemmän sivusi herättävät asiakkaiden kiinnostusta. Otetaan esimerkki.

Jos osaamisesi on vaikka kosmetiikkateollisuuden käännöstöissä niin on järkevämpää kertoa juuri siitä kuin tarjota yleisesti käännöspalveluita.

Mikäli asiakas etsii juuri kosmetiikkateollisuuden kääntäjää niin todennäköisemmin hänkin on kiinnostunut löytämään juuri siihen erikoistuneen kääntäjän.

Tämän lisäksi asiakas on hyvin todennäköisesti valmis maksamaan huomattavasti enemmän asiaan perehtyneelle kääntäjälle kuin yleiselle kääntäjälle.

Nettisivuillakin erikoistuminen johtaa usein siihen, että voit pyytää työstäsi ja tuotteistasi enemmän rahaa ja saat juuri niitä asiakkaita, joita haluat.

6. Kotisivut ovat yrittäjän tai yrityksen CV. Useimmat pitävät sivujaan hyvänä paikkana kertoa itsestä mahdollisimman paljon. Tottakai itsestä pitääkin tuoda jotain esille, mutta mietipä asiaa näin.

Kun menet etsimään ratkaisua johonkin ongelmaan, minkä jokin tuote tai palvelu tarjoaa niin oletko kiinnostunut lukemaan juuri siihen ongelmaan liittyvistä asioista vai sitä tarjoavasta yrityksestä tai yrittäjästä? Todennäköisesti haluat saada tietoa juuri sen ongelman ratkaisemisesta.

Kotisivusi ovat asiakasta varten, eivät sinun egosi boostamista.

7. Pelkkä kotisivujen tekeminen riittää. Tämä ei pidä paikkaansa. Netissä on miljoonia ja miljoonia sivuja. Yhden uuden lisääminen joukkoon häviää kuin sadepisaran tippuminen mereen.

Jos mietit itseäsi niin kuinka löydät hakemasi asiat netistä? Usein hakukoneiden, ihmisten suositusten tai sosiaalisen median kautta. Toki muutamia palveluita on jo painunut mieleesi syvästi, kuten todennäköisesti jotkin uutispalvelut tai vaikka pankkipalvelut.

Mutta ovatko sinun palvelusi yhtä tärkeitä asiakkaillesi ja uusille asiakkaille, että he tietävät sivujesi osoitteesi jo etukäteen? Epäilen tätä.

Mitä tämä sitten tarkoittaa? Sitä, että sinulla pitää olla suunnitelma ja työkalut siihen, kuinka ihmiset löytävät sivusi!

8. Sivujen pitää olla kauniit. Kuten jo sanoin, ovatko nämä sivut kauniit? Eivät. Mutta silti niitä luetaan melko usean suomalaisen toimesta. Tehokkuus ja kauneus eivät ole aina sama asia, vaikka hyvällä ulkoasulla voikin vaikuttaa asiaan.

Haluamme painottaa tätä asiaa, koska jos olet liikkeellä pienellä budjetilla niin ei ole järkevää tilata kalliita sivuja, joista tehdään kivan näköiset. Silloin järkevämpää rakentaa sivut, jotka toimivat, vaikka ne eivät olisi omasta mielestäsi niin kivat.

Täytyy muistaa, että sinun mielipiteelläsi kotisivujesi suhteen on melko vähän merkitystä, ellet aio itse pitää omaa yritystäsi pystyssä ja olla paras asiakkaasi.

Katsotaan seuraavaksi mielestämme kaksi parasta työkalua, joiden avulla voi itse rakentaa yritykselle kotisivut helposti ja halvalla.

Kotisivukone

Kotisivukone on maksullinen nettisivujen rakentamiseen tarkoitettu valmis palvelu. Se on ainoa tälläinen palvelu, jota suosittelemme. Jos haluat, käyttämällä kampanjakoodia s2957 saat ensimmäisen kuukauden ilmaiseksi, normaalin kahden viikon sijaan.

Palvelun heikkous on se, että olet myös jatkossa aina kiinni tässä palvelussa ja sivujesi sisällön siirtäminen muualle on työlästä. Kannattaa siis harkita haluaako lähteä rakentamaan sivuja lainkaan tälläiseen palveluun.

Suosittelemme kuitenkin Kotisivukonetta varsinkin alkuvaiheessa, jos omien sivujen toimivuutta ja tarpeellisuutta haluaa testata halvalla.

Hyvä puoli, että sivujen ulkoasun suunnitteluun tai vaikka verkkokauppaominaisuuksien lisäämiseen on saatavilla myös apua tai vaikka täysin kustomoidun sivuston rakentamiseen.

Nettisivujen rakentaminen Kotisivukoneen avulla

Erinomaista tässä palvelussa on sen yksinkertaisuus ja hyvä ohjeet. Lisäksi kaikki on saatavilla suomeksi ja myös videoita on tarjolla. Tässä lyhyt esimerkki kuinka omia nettisivuja voi rakentaa palvelun avulla.

Tutustu Kotisivukoneeseen täältä.

WordPress

Toinen vaihtoehto on WordPress. Henkilökohtaisesti suosimme tämän työkalun avulla sivujen rakentamisesta. Esimerkiksi tämä sivu on rakennettu juuri WordPressin avulla. Itse sivusto ei ehkä ole kaunein, mutta ajaa asiansa ja lukijat saavat sen mitä haluavat.

WordPressin paras ominaisuus on sen avoimuus ja fakta, että se on ilmainen. Kaikista maailman verkkosivuista noin viidennes alkaa olla rakennettu WordPressin avulla, joten on todella helppoa löytää eri haasteisiin ratkaisu Googlen tai Youtuben avulla välittömästi.

Avoimuus myös takaa sen, että ei ole koskaan yhden mainostoimiston tai muun toimittajan kanssa lukossa, jos palvelu ei sujukaan niin kuin sen pitäisi. Silloin voi ottaa yhteyttä lähes mihin tahansa toimijaan ja he voivat auttaa sinua eteenpäin.

Parasta on se, että itse WordPress on lopulta hyvin yksinkertainen käyttää ja parin tunnin opiskelun jälkeen tuskin tarvitset liiemmin apua, jos tietotekniikan kanssa pelaaminen sujuu vähääkään.

WordPressin voi ladata ilmaiseksi täältä.

Ohjeet WordPressin asentamiseen löydät täältä.

Tyylikäs ulkoasu WordPressin avulla

Yksinkertaistettuna WordPress on alusta, jonka päälle sivustosi rakennetaan. Helpoksi sen muokattavuuden tekee se, että voit ostaa valmiita teemoja, mitkä tarkoittavat valmiita ulkoasu moduuleja. Eli siis jonkun valmiiksi suunnittelemia ulkoasukokonaisuuksia.

Koska WordPress on niin suosittu niin vaihtoehtoja löytyy lukuisia. Niiden hinnat vaihtelevat muutamasta eurosta keskimäärin 40-50 euroon. Ja vaihtoehtoja on todella paljon. Hauskinta on, että myös suuremmat yritykset käyttävät näitä 50 euron hintaisia teemoja omien sivujen rakentamiseen.

Kun teeman ostaa, se asennetaan parilla napin painalluksella. Sitten sitä voi vielä itse muokata kevyesti, jos niin haluaa.

Parhaat paikat teemojen etsimiseen on WordPressin oma ilmainen teemahakemisto, Themeforest ja Creativemarket.

Kaikki nettisivujen ominaisuudet WordPressin avulla

WordPressin yksi ominaisuus on se helppo muokattavuus. Siihen on parin napin painannuksella helppoa asentaa erilaisia lisäosia lähes mihin tahansa tarpeeseen mitä sinulla voisi olla. Esimerkiksi verkkokaupan rakentaminen onnistuu näiden lisäosien avulla vaivattomasti, siitä enemmän tässä kirjoituksessa.

Hyvin iso osa lisäosista on ilmaisia, mutta myös maksullisia löytyy. Kannattaa aina kokeilla ensin ilmaiset läpi ja sitten siirtyä maksullisiin vaihtoehtoihin.

Lisäosa voit selata täältä.

Muita kirjoituksia aiheeseen liittyen:

Kuinka yritysidean tehoa voidaan kokeilla sosiaalisessa mediassa

Kuinka verkkokauppa perustetaan ilmaiseksi tai hyvin halvalla

Kuinka yritysideaa kannattaa testata tehokkaasti ja halvalla