Starttiraha

starttirahan hakeminen

Starttirahan hakeminen selkokielellä

Tämän sivun tarkoituksena on koota kaikki tarvittava starttirahaan ja sen hakemiseen liittyvä tieto. Pyrimme käsittelemään asiaa käytännön esimerkkien kautta ja takaamme, että tekstin ja sen sisältämät tarkentavat jatkolinkit luettuasi sinulla on koko starttirahaprosessi hienosti hyppysissäsi.

Mikä on starttiraha?

Starttiraha on lyhyesti sanottu aloittavan yrittäjän tai yrityksen perustajan tuki. Sitä haetaan TE-toimistolta. Tuki on suuruudeltaan noin 700 euroa kuukaudessa bruttona, eli tästä summasta miinustetaan pois verojen osuus.

Starttirahaa myönnetään riippuen siitä, kuinka nopeasti ideasi katsotaan kannattelevan sinua pinnalla ilman ulkopuolista rahaa. Normaalisti tukea annetaan kuudeksi kuukaudeksi.

Starttirahan ehdot

Starttirahan saamiseksi täytyy täyttää muutamia ehtoja. Käytännössä niiden tarkoitus on tiputtaa turhia hakijoita pois ja varmistaa, että sinä olet kriteerit täyttävä hakija.

Älä pelkää, ehdot eivät oikeasti ole kovin haastavia, jos sinulla mielenkiintoinen idea. Toisaalta pizzerian tai parturi-kampaamon perustajan on kuitenkin melkeinpä sama unohtaa tämä tuki.

Lue lisää starttirahan ehdoista.

Starttirahahakemus ja sen vaiheet

Starttirahan hakeminen voidaan jakaa muutamaan vaiheeseen. Jos käydään se todella yksinkertaisesti läpi, niin tällöin kävelet lähimpään TE-toimistoon ja kerrot ideastasi. He ohjaavat sinut eteenpäin ja lopulta pääset haastatteluun, jossa sinua arvioidaan. Haastattelun sekä kirjallisten hakemustesi perusteella arvioidaan, saatko tukea.

Okei, asia ei ole ihan näin simppeli, mutta ei se ole oikeasti kovin monimutkaista ole. Paperisodan ja byrokratian takia aikaa toki kuluu jonkin verran. Lue alapuolella olevasta linkistä tarkemmat ohjeet kuinka starttirahaa haetaan käytännössä.

Accountor Go -kirjanpitopalvelu

Lue lisää starttirahahakemuksesta.

Starttirahan jatkohakemus

Starttirahalle voi hakea jatkoa. Normaalin tukikauden pituus on kuusi kuukautta. Myös jatkoa täytyy hakea ja se tehdään erikseen.

Jatkon myöntäminen ei tapahdu automaattisesti, vaan se pitää osata neuvotella. Jatkon kanssa on myös tietty aikataulu, jonka mukaan täytyy toimia. Lue tarkemmin alta olevasta linkistä.

Lue lisää starttirahan jatkohakemuksesta.

Starttirahan tilitys

Starttiraha ei ole laskutettavaa tuloa, vaan se tilitetään sinulle henkilökohtaisesti. Tilitysajankohdat vaihtelevat vuosittain, joten hyvä hakea uusin mahdollista tietoa. Päivitämme omat tietomme joka vuosi.

Lue lisää starttirahan tilityksestä.

Starttirahan verotus

Koska starttiraha on henkilökohtaista tuloa, on se myös veronalaista. Se tarkoittaa, että osa rahasta menee ennakkopidätykseen. Kuinka paljon, se riippuu sinun pidätysprosentistasi. Lue tarkemmat tiedot alla olevasta linkistä.

Lue lisää starttirahan verotuksesta.

5 Comments

 • Rabbe

  Reply Reply 2.9.2015

  Olen perustamassa firmaa omalle alalleni jossa toistaiseksi olen palkkatyössä. Firman perustaminen olisi ajallisesti järkevää heti kun saan ensimmäisen merkittävän työtilauksen itselleni.

  Haluaisin kuitenkin tehdä liikesuunnitelman ja hakea starttirahaa valmiiksi. Voiko siis starttirahan myöntämisen jälkeen lykätä maksua kunnes ajankohta on oikea, n. 0-5 vuoden sisällä?

  • Ei se varmaan onnistu Rabbe, kun ei ne halua säilöä niitä rahoja viittä vuotta. Tarjolla on varmasti myös niitä henkilöitä jotka tarvii sitä massia just nyt. Saatan olla väärässä, mutta en usko.

 • Virve

  Reply Reply 1.3.2016

  Starttirahan ehdoissa lukee ”Pizzerian perustajan on melkeinpä turha unohtaa tämä tuki.” En ole kyllä itse pitsoja aikonut paistaa, mutta ei taida omallekkaan alalle tukea saada. Kiitos todella paljon tampiosuomennetuista ohjeista!

 • Osmo de Schneeberg

  Reply Reply 20.3.2017

  Kiitos hyvistä ohjeista. Yksi asia tässä voisi tosin kaivata selvennystä, vaikka luulen ymmärtäväni merkityksen:

  ”Pizzerian perustajan on melkeinpä turha unohtaa tämä tuki.”

  Eli onko turha unohtaa, vai turha yrittää hakea?

  • Timo

   Reply Reply 21.3.2017

   Hyvä tarkennus. Tarkoitus oli sanoa, turha hakea. Mutta toisaalta. Ainahan se kannattaa yrittää

Leave A Response

* Denotes Required Field