Starttirahan jatkohakemus

Starttirahan lisäosa – perusteet, ehdot ja suuruus

Starttirahan jatko eli lisäosa on mahdollista saada kuuden kuukauden perusjakson jälkeen. Tämä teksti käsittelee, miten starttirahan jatkoaikaa haetaan ja millä perusteilla sitä myönnetään.

Jos olet vasta hakemassa starttirahaa, kannattaa lukea tämä ensimmäisen osan hakemisesta kertova kirjoitus.

Starttirahan jatkoaika

Starttirahan jatkoaikaa myönnetään yrityksille muutamilla perusteilla. Hieman hullunkuriselta tuntuva lähtökohta on se, että menestyksen merkkejä näyttävä yritys saa jatkoa helpommin kuin vaikeuksissa ponnisteleva.

Tavallaan ajatuksessa on toki itua, koska huonolle yritysidealle rahaa ei kannata tunkea. Kuudessa kuukaudessa pitäisi siis jo pystyä osoittamaan, että omasta yrittämisestä pystyy luomaan kannattavaa liiketoimintaa.

Starttirahan jatkohakemus täytyy tehdä ennen kuin perusosan maksuaika päättyy (eli ensimmäisen puolen vuoden sisällä). Hakemus kannattaa tehdä hyvissä ajoin, jotta se ehtitään käsitellä ja jatkopäätös tehdä. Tähän kannattaa varata muutama kuukausi aikaa.

Jatkoaikaa varten tehdään selvitys ensimmäisen kauden toiminnasta. Sitä varten täytetään erillinen hakemus, minkä voit ladata artikkelin lopusta. Hakemukseen lisätään kertomus ensimmäisen kauden toiminnasta ja pyritään osoittamaan, että idea on toimintakelpoinen.

Lisäksi tarvitset kirjanpitäjältä vahvistetun tuloslaskelman. Tarvitset myös kuukausittaisen liikevaihdon. Jatkohakemukseen liitetään myös kirjoittamasi kertomus siitä, miksi koet tarvitsevasi jatkoa starttirahalle.

Starttirahan lisäosan kesto

Starttirahan jatkoaika on 6 kuukautta.

Muistathan, että hakemus täytyy tehdä ennen kuin ensimmäisen kuuden kuukauden kausi täytyy. Ole siis hyvissä ajoin liikkeellä.

Starttirahan lisäosan suuruus

Starttirahan jatkohakemuksella haetaan lisäosaa, jonka rahallinen määrä vaihtelee hieman tapauskohtaisesti. Lisäosalle on kuitenkin olemassa kattosumma, joka on 60 prosenttia perustuesta eli ensimmäisen kauden tuesta. Vuonna 2018 perustuen määrä on 32,40 euroa päivältä, ja starttirahaa maksetaan korkeintaan viideltä päivältä viikossa.

Jos tästä ryhdytään laskemaan, niin 60 prosenttia edellä mainitusta summasta on 19,44 euroa. Starttirahan lisäosan suuruus olisi siis maksimissaan kyseinen rahamäärä. Tästä tietysti vähennetään vielä verot, eli et varsinaisesti pääse rikastumaan starttirahan lisäosalla.

Tarkan summan päättää TE-keskus, kun se tekee päätöksen starttirahan jatkoajasta.

Starttirahan jatkohakemus

Jatkohakemuksen voi täyttää koneella, tulostaa ja toimittaa TE-keskukseen.

Voit ladata hakemuksen täältä.