Starttirahan jatkohakemus

Starttirahan jatkohakemus

Starttirahan lisäosan hakeminen – perusteet, ehdot ja tuen suuruus tutuksi

Mitä starttirahan jatkohakemus tarkoittaa? Starttirahan jatko eli lisäosa on mahdollista saada kuusi kuukautta kestävän ensimmäisen starttirahajakson jälkeen. Tässä artikkelissa käsittelemme lyhyesti sitä, miten starttirahan niin sanottua jatkoaikaa haetaan ja millä perusteilla kyseinen lisäosa myönnetään.

Jos olet vasta hakemassa starttirahan ensimmäistä puolivuotisjaksoa, tutustu starttirahan hakemista käsittelevään erilliseen artikkeliin linkin takaa.

Starttirahan lisäosaa ei myönnetä automaattisesti

Yleensä starttirahan lisäosa myönnetään, jos yritystoiminta on alkanut jotakuinkin suunnitellulla tavalla – eli siten, kuten varsinaista starttirahahakemusta täyttäessäsi olet kaavaillut.

Entäpä mahdolliset poikkeustilanteet?

Koska starttiraha on toimeentuloa turvaava tuki, et välttämättä saa lisäosaa, jos taot ensimmäisen puolivuotiskauden aikana niin kovat tienestit, että TE-palvelut tulkitsee sinun tulevan helposti toimeen ilman tukea. Lisäosa voidaan myös evätä, mikäli yritysideasi osoittautuu puolen vuoden aikana selvästi kannattamattomaksi. Starttirahalla ei ole tarkoitus tukea sellaista liiketoimintaa, jota ei ole mahdollista harjoittaa niin, että se mahdollistaisi yrittäjälle päätoimisen toimeentulon.

Starttirahan jatkohakemus on toimitettava TE-palveluille voimassa olevan ensimmäisen starttirahajakson aikana. Hakemus kannattaa tehdä hyvissä ajoin, jotta se ehditään käsitellä ja jatkopäätös tehdä. Liikkeellä on hyvä olla viimeistään kuukausi ennen ensimmäisen puolivuotisjakson päättymistä.

Jatkohakemukseen joudut tekemään selontekoa yritystoimintasi käynnistymisestä. Sanallisten perustelujesi tueksi tarvitset kirjanpitäjäsi vahvistaman tuloslaskelman, jotta TE-palvelut pääsee tutustumaan liiketoimintaasi numeroiden valossa.

Itse hakemus tulisi täyttää verkossa Työmarkkinatorin Oma Asiointi -kanavan kautta. Mikäli et syystä tai toisesta pysty tekemään hakemusta netissä, voit vaihtoehtoisesti tulostaa Word-muotoisen paperilomakkeen Suomi.fi:ssä. Sähköisten hakemusten käsittelyaika on aina lyhyempi verrattuna paperilomakkeisiin.

Starttirahan jatkohakemus – kesto ja tuen määrä

Starttirahan jatkoaika kestää kuusi kuukautta eli parhaassa tapauksessa hakija voi saada starttirahaa yhteensä vuoden verran.

Starttirahan lisäosan rahallinen määrä vaihteli joitakin vuosia sitten tilannekohtaisesti. Nykyään (2024) lisäosan suuruus on kuitenkin sama kuin ensimmäisellä starttirahapuolikkaalla eli 37,21 euroa per päivä. Tukea maksetaan enintään viideltä päivältä viikossa, eli kuukaudessa lisäosan määrä on runsaat 740 euroa.

Kyseinen rahasumma on bruttotuloa, eli siitä miinustetaan pois verojen osuus. Starttiraha on verotettavaa tuloa, eli mitä korkeammaksi ansiotulosi kokonaisuudessaan nousevat, sitä isompi osuus starttirahasta menee veroa.

Laskutusohjelma yrittäjälle

Isolta on tehokkain ja helppokäyttöisin laskutusohjelma.

Ota käyttöön