Yrityksen pankkitili

Pankkitili kannattaa – ja monissa tapauksissa täytyy – avata ennen yrityksen rekisteröimistä. Talouden järjestelyn kannalta on järkevämpää perustaa yritykselle oma tili kuin yrittää hoitaa yritystä henkilökohtaisen tilin kautta (tämä on mahdollista toiminimen kanssa).

Muista heti kättelyssä se, että mikään ei velvoita sinua avaamaan toiminimeä varten pankin maksullista yritystiliä. Voit aivan hyvin avata itsellesi toisen henkilökohtaisen käyttötilin, jonka kautta hoidat toiminimesi raha-asioita. Tämä neuvo ei kuitenkaan päde, jos perustat toiminimen sijaan osakeyhtiön.

Yrityksen käyttämä pankkiliti ilmoitetaan kaupparekisteriin ja Verohallinnolle. Sitä voidaan tarvita osakepääoman maksuun (osakeyhtiön kanssa), rekisteröintimaksujen käsittelemiseen sekä kirjanpitoasioiden hoitamiseksi.

Pankkitilin avaaminen on yksinkertaista. Toiminimeä perustaessa tarvitset vain henkilöllisyystodistuksen. Muiden yritysmuotojen kanssa tarvitset hallituksen pöytäkirjan, mikä antaa sinulle tilinkäyttöoikeuden.

Normaalit yrityksen pankkitilit ovat suurinpiirtein samanlaisia, valitsit minkä tahansa pankin. Pieniä eroja on tietysti esimerkiksi eri palvelumaksujen kanssa. Asiaa kannattaa miettiä myös vakuutuspalvelujen kautta, eli haluatko ottaa vakuutuspalvelut samalta tarjoajalta? Se on usein kätevä ratkaisu ja voit saada silloin alennuksia palveluista.

Tilin perustaminen tapahtuu kävelemällä pankkiin. Suuremmilla paikkakunnilla kannattaa varata aika yrityspuolelle, mutta pienillä paikkakunnilla voit vain kävellä pankkiin ja hoitaa asian heti.

Kannattaa samalla tilata yritykselle maksukortti ja verkkopankkitunnukset. Toimitiloja harkitsevien kannattaa tiedustella myös maksupääteasioista, jos tarvetta on.