Yrityksen pankkitili

Pankkitilin avaaminen yritykselle

Yrityksen pankkitili kannattaa – ja monissa tapauksissa täytyy – avata ennen yrityksen rekisteröimistä.

Tässä tekstissä käymme lyhyesti läpi yrityksen pankkitilin avaamisen niin toiminimen kuin osakeyhtiön näkökulmasta.

Toiminimen pankkitili

Mikään ei välttämättä velvoita sinua avaamaan toiminimeä varten pankin maksullista yritystiliä. Pankki varmasti tarjoaa sinulle tätä vaihtoehtoa.

Voit tietyin edellytyksin avata toisen henkilökohtaisen tilin, jonka kautta hoidat toiminimesi rahaliikenteen. Huomioi, että joissain tapauksissa tiliehdot voivat kuitenkin asettaa asialle omia rajoitteitaan.

Erillisen maksukortin hankkiminen toiminimelle ei ole välttämätöntä. Voit maksaa kuluja myös yksityiseltä tililtäsi ja sen jälkeen kirjata tapahtumat toiminimen kirjanpitoon – kaikkien kuittien ja tositteiden on luonnollisesti oltava tallessa.

Mikäli kuitenkin päätät perustaa erillisen yritystilin toiminimellesi, tarvitset yleensä tätä varten ainakin kaupparekisteriotteen ja henkilöllisyystodistuksen.

Eri pankeilla voi olla toisistaan poikkeavia käytäntöjä vaadittujen asiakirjojen suhteen.

Osakeyhtiön pankkitili

Yrityksen käyttämä pankkitili ilmoitetaan kaupparekisteriin ja Verohallinnolle. Sitä voidaan tarvita osakepääoman maksuun (osakeyhtiön kanssa), rekisteröintimaksujen käsittelemiseen sekä kirjanpitoasioiden hoitamiseksi.

Heinäkuusta 2019 eteenpäin osakeyhtiöiltä ei kuitenkaan enää ole vaadittu aiemmin pakollista 2500 euron minimipääomaa.

Pankkitilin avaamiseen tarvittavat asiakirjat

Mitä asiakirjoja tarvitaan pankkitilin avaamiseen? Yleensä pankkien sivuilla lukee ensimmäisenä, että yritystiliä avaavan henkilön tulee näyttää kaupparekisteriote.

Tässä vaiheessa ei kuitenkaan kannata panikoida, jos yritys on vasta perustettu. Sellainen perustettava yritys, jota ei vielä löydy rekisteristä, voi korvata tämän paperin perustamispaketin asiakirjoilla eli perustamissopimuksella ja hallituksen pöytäkirjalla. Kaupparekisteriotteen voi toimittaa jälkikäteen.

Koska tilin avaamiseen vaadituissa asiakirjoissa voi olla vaihtelua pankkien mukaan, helpointa on soittaa pankkiin ja ajanvarauksen yhteydessä tiedustella, mitkä asiakirjat tarvitset mukaasi ja mihin muuhun sinun tulee varautua tiliä avatessa.

Katso esimerkki vaadittavista asiakirjoista Nordean verkkosivuilta.

Paras pankkitili pienyritykselle?

Normaalit yrityksen pankkitilit ovat suurinpiirtein samanlaisia, valitsit minkä tahansa pankin. Pieniä eroja on tietysti esimerkiksi eri palvelumaksujen kanssa.

Asiaa kannattaa miettiä myös vakuutuspalvelujen kautta, eli haluatko ottaa vakuutuspalvelut samalta tarjoajalta tai heidän yhteistyökumppaniltaan? Se on usein kätevä ratkaisu ja voit saada silloin alennuksia palveluista.

Tilin perustaminen tapahtuu joko verkossa tai paikan päällä konttorissa. Jos hoidat asiat kasvotusten, suuremmilla paikkakunnilla kannattaa varata aika yrityspuolelle.

Kannattaa samalla tilata yritykselle maksukortti ja verkkopankkitunnukset. Toimitiloja harkitsevien kannattaa tiedustella myös maksupääteasioista, jos tarvetta on.

Yritystilin avaaminen ilman luottotietoja

Maksuhäiriömerkinnät voivat aiheuttaa sen, että et voi avata yrityksellesi pankkitiliä. Asia on kuitenkin hyvin tilanneriippuvainen, joten kaikkein viisainta on yksinkertaisesti varmistaa asia pankistasi.

Lisätietoja yritystilin avaamisesta pankeittain

NordeaOP – Aktia – Danske Bank

Sähköinen allekirjoitus helposti ja ilman kuukausimaksua

Nimet alle dokumenttiin helposti vaikka omalta puhelimelta, tallennettuna tietoturvalliseen arkistoon. Vain 1,50€ per allekirjoitus.