Arvonlisävero

Kiinnostaako yrityksen perustaminen? Silloin sinun pitää hallita myös arvonlisävero.

Kokosimme alle lyhyen johdannon aiheeseen liittyen. Lue mitä jokaisen aloittavan yrittäjän tulee tietää arvonlisäverosta.

Jos haluat lukea asiasta laajemmin, tutustu tähän yrityksen arvonlisäveroa koskevaan kirjoitukseen.

Arvonlisävero

Arvonlisävero (lyhennetään alv) on tuotteen tai palvelun arvonlisää verottava vero. Se lisätään tuotteen myyntihintaan. Veron suuruus perustuu tuotteen verokantaan.

Käytännössä arvonlisävero on kulutusvero, joka koskee yleisesti lähes kaikkia tavaroita ja palveluita Suomessa. Se on välillinen vero, mikä tarkoittaa että veron osuuden tuotteesta tai palvelusta maksaa aina lopullinen kuluttaja. Se tarkoittaa, että alv:n nousu näkyy aina kuluttajien hinnoissa.

Suomessa arvonlisäveroa kantavat alv-velvolliset yritykset, joita on valtaosa suomalaisista yrityksistä. Näiden yritysten täytyy sisällyttää hintoihinsa arvonlisäveron määrä. Myydyistä tuotteista tai palveluista saadut verot tilitetään valtiolle verotuloina. Vaikka veroa kannetaan jokaisesta tuotannon ja jakeluvaiheen myynneistä, sitä maksetaan valtiolle vain, kun siitä syntyy arvonlisää.

Veron määrä ei siis kertaannu, sillä yritykset voivat sitä vähentää. Vähennyksissä yritys voi vähentää myynneistä saadut verot ostoissa käytetyistä veroista.

Arvonlisäverokannat

Arvonlisäveron määrä pohjautuu arvonlisäverokannoista. Käytännössä ne ovat prosenttimääriä. Suomessa alv-kannat vuonna 2017 ovat 10, 14 sekä 24%. Joissain erityistapauksissa tuotteet ja palvelut voivat olla myös verottomia.

Lisätietoa alv-verokannoista:

24 % – Yleisverokanta

14 % – Elintarvikkeet ja rehut sekä ravintola- ja ateriapalvelut

10 % – Koskee useita eri tuotteita ja palveluita, muun muassa:

  • henkilökuljetus,
  • majoitustilan tai käyntisataman käyttöoikeuden luovuttaminen,
  • palvelu, jolla annetaan mahdollisuus liikunnan harjoittamiseen,
  • teatteri-, sirkus-, musiikki- ja tanssiesitysten, elokuvanäytösten, näyttelyjen, urheilutapahtumien, huvipuistojen, eläintarhojen, museoiden sekä muiden vastaavien kulttuuri- ja viihdetilaisuuksien ja laitosten pääsymaksut,
  • vähintään kuukauden ajaksi tilatut sanoma- ja aikakauslehdet

ALV laskuri

Jokaisen yrittäjän täytyy oppia ymmärtämään arvonlisäveroa. Muussa tapauksessa voi käydä kalliiksi, mikäli omat hinnat tai kulut tulee laskeneeksi väärin.

Jos olet epävarma arvonlisäveron laskemisesta, voit hyödyntää erilaisia alv-laskureita. Tässä yksi vaihtoehto:

Tutustu alv laskuriin täältä.

Lisätietoa yritysten ja toiminimien verotuksesta:

Toiminimen verotus

Yrityksen verotus – lyhyt oppimäärä