Toiminimen verotus

Kirjoitan pienen alustuksen tähän, että toiminimen verotusta on helpompaa ymmärtää. Toiminimi on yhtiömuotona siitä hiukan erikoinen, että toiminimellä toimiessasi et maksa itsellesi palkkaa. Kaikki rahat mitä otat ”firmaltasi” ovat yksityisottoja. Minun oli hiukan vaikea aluksi ymmärtää, että mitä hemmettiä nämä yksityisotot käytännössä tarkoittavat. Käytännössä yksityisotto toimii niin, että kun nostat yrityksesi tililtä rahaa yksityiskäyttöösi, se ei laske yrityksesi tulosta. Otetaanpa esimerkki:

Laskutat toiminimellesi 1000 euroa ja arvonlisäveron päälle (+24% eli 240€). Ei oteta arvonlisäveroa nyt tässä tilanteessa huomioon, koska siihen pitäisi muutenkin osata suhtautua niin, ettei se ole omaa rahaa, vaan valtion.


Olet aikaisemmin ostanut itsellesi jotain täysin turhaa paskaa ja pöydällesi on erääntynyt 1000 euron lasku siitä hyvästä. Päätät ottaa firmasi tililtä tuon tonnin omaan käyttöösi ja maksaa laskun. Olet siis ottanut tonnin yksityisoton toiminimesi tililtä.

Käytännössä toiminimen tilille jää 240 euroa arvonlisäveron maksuun tarkoitettua osuutta, mutta sitä ei oteta huomioon nyt tässä esimerkissä. Tässä aiheessa toiminimen verotuslogiikka astuu kehiin. Katsos kun yksityisotot eivät vähennä firmasi tulosta. Valtion näkökulmasta sinulla on yhäkin tuo 1000 euroa tilillä firmasi tuloksena ja sinun pitää maksaa ansiotuloveroa siitä summasta.

Älä nosta kaikkea pois vaan, ota huomioon, että jossain vaiheessa sinun tulee maksaa veroa myös. Joko ennakkoveron muodossa tai sitten vuoden lopuksi täydennysmaksuna. Elämässä on kaksi varmaa asiaa: Verot ja kuolema. Niiden kanssa ei kannata pelleillä.

Kuinka paljon ansiotuloveroni on toiminimellä?

Saat selville ansiotuloverosi määrän käyttämällä verottajan laskuria, johon pääset tämän linkin kautta.

250 x 214 testaa

Laskurin käyttäminen on kuitenkin hiukan kinkkistä ja laadin pienen ohjeen sitä varten.

1. Valitse laskureista sen vuoden laskuri mille verot haluat laskea.

2. Täytä henkilötietosi ensimmäiselle sivulle. Tämän ei pitäisi olla ylivoimaista.

3. Noniin. Jos haluat tietää paljonko toiminimesi tuloista menee veroihin, ne pitää laitttaa verottajan laskuriin seuraavaan kohtaan. Huom! Tämä ei ole liikevaihto vaan yrityksesi tulos.

toiminimen ansiotuloverotus

Tottakai sinun tulee laittaa myös muut tulosi laskuriin, että annettu summa pitää sitten paikkansa. Jos opiskelet, niin laita opintotuet ja ota huomioon, että maksat 10 % veroa myös opintotuesta. Luoja tietää miksi.

4. Paina ”laske” kohtaa lomakkeen alalaidassa oikealla.

5. Sitten näet maksettavan ansiotuloverosi seuraavassa kohdassa:
Toiminimen ansiotuloverotus 2

 

Tämä vero tulee sinulle maksettavaksi kahdella mahdollisella tavalla. Joko olet ilmoittanut sinun tulosi etukäteen, jolloin valtio verottaa summan sinulta ennakkoon pieninä osina. Esimerkiksi tuo summa voisi tulla maksettavaksi noin 1138 euron erissä kolmen kuukauden välein. Toinen vaihtoehto on, että olet aliarvioinut veroilmoituksessa omat tulosi ja maksat tilikauden päätteeksi täydennysmaksua tuon verran verottajan tilille.

Molemmat vaihtoehdot ovat ihan sopivia ja itse tykkään käyttää jälkimmäistä. Mieluummin hallinnoin itse rahojani eräpäivään saakka, enkä anna valtiolle mitään ennakkoon. Tämä toki vaatii sitten kohtuullista rahan käyttöä ja itsehillintää. On ikävää yrittää maksaa melken viiden tonnin täydennysmaksua jos kaikki rahat on jo käytetty.kotosivukone banneri 300 x 306

Leave A Response

* Denotes Required Field