Toiminimen verotus

Kirjoitan pienen alustuksen tähän, että toiminimen verotusta on helpompaa ymmärtää. Toiminimi on yhtiömuotona siitä hiukan erikoinen, että toiminimellä toimiessasi et maksa itsellesi palkkaa. Kaikki rahat mitä otat ”firmaltasi” ovat yksityisottoja. Minun oli hiukan vaikea aluksi ymmärtää, että mitä hemmettiä nämä yksityisotot käytännössä tarkoittavat. Käytännössä yksityisotto toimii niin, että kun nostat yrityksesi tililtä rahaa yksityiskäyttöösi, se ei laske yrityksesi tulosta. Otetaanpa esimerkki:


Laskutat toiminimellesi 1000 euroa ja arvonlisäveron päälle (+24% eli 240€). Ei oteta arvonlisäveroa nyt tässä tilanteessa huomioon, koska siihen pitäisi muutenkin osata suhtautua niin, ettei se ole omaa rahaa, vaan valtion.

Olet aikaisemmin ostanut itsellesi jotain täysin turhaa paskaa ja pöydällesi on erääntynyt 1000 euron lasku siitä hyvästä. Päätät ottaa firmasi tililtä tuon tonnin omaan käyttöösi ja maksaa laskun. Olet siis ottanut tonnin yksityisoton toiminimesi tililtä.

Käytännössä toiminimen tilille jää 240 euroa arvonlisäveron maksuun tarkoitettua osuutta, mutta sitä ei oteta huomioon nyt tässä esimerkissä. Tässä aiheessa toiminimen verotuslogiikka astuu kehiin. Katsos kun yksityisotot eivät vähennä firmasi tulosta. Valtion näkökulmasta sinulla on yhäkin tuo 1000 euroa tilillä firmasi tuloksena ja sinun pitää maksaa ansiotuloveroa siitä summasta.

Älä nosta kaikkea pois vaan, ota huomioon, että jossain vaiheessa sinun tulee maksaa veroa myös. Joko ennakkoveron muodossa tai sitten vuoden lopuksi täydennysmaksuna. Elämässä on kaksi varmaa asiaa: Verot ja kuolema. Niiden kanssa ei kannata pelleillä.

Kuinka paljon ansiotuloveroni on toiminimellä?

Saat selville ansiotuloverosi määrän käyttämällä verottajan laskuria, johon pääset tämän linkin kautta.

Laskurin käyttäminen on kuitenkin hiukan kinkkistä ja laadin pienen ohjeen sitä varten.

1. Valitse laskureista sen vuoden laskuri mille verot haluat laskea.

2. Täytä henkilötietosi ensimmäiselle sivulle. Tämän ei pitäisi olla ylivoimaista.

3. Noniin. Jos haluat tietää paljonko toiminimesi tuloista menee veroihin, ne pitää laitttaa verottajan laskuriin seuraavaan kohtaan. Huom! Tämä ei ole liikevaihto vaan yrityksesi tulos.


toiminimen ansiotuloverotus

Tottakai sinun tulee laittaa myös muut tulosi laskuriin, että annettu summa pitää sitten paikkansa. Jos opiskelet, niin laita opintotuet ja ota huomioon, että maksat 10 % veroa myös opintotuesta. Luoja tietää miksi.

4. Paina ”laske” kohtaa lomakkeen alalaidassa oikealla.

5. Sitten näet maksettavan ansiotuloverosi seuraavassa kohdassa:
Toiminimen ansiotuloverotus 2

 

Tämä vero tulee sinulle maksettavaksi kahdella mahdollisella tavalla. Joko olet ilmoittanut sinun tulosi etukäteen, jolloin valtio verottaa summan sinulta ennakkoon pieninä osina. Esimerkiksi tuo summa voisi tulla maksettavaksi noin 1138 euron erissä kolmen kuukauden välein. Toinen vaihtoehto on, että olet aliarvioinut veroilmoituksessa omat tulosi ja maksat tilikauden päätteeksi täydennysmaksua tuon verran verottajan tilille.

Molemmat vaihtoehdot ovat ihan sopivia ja itse tykkään käyttää jälkimmäistä. Mieluummin hallinnoin itse rahojani eräpäivään saakka, enkä anna valtiolle mitään ennakkoon. Tämä toki vaatii sitten kohtuullista rahan käyttöä ja itsehillintää. On ikävää yrittää maksaa melken viiden tonnin täydennysmaksua jos kaikki rahat on jo käytetty.

New idea

Ilmainen selkokielinen opetusvideo: Näin toiminimen verotus toimii

Tämän ilmaisen videon avulla ymmärrät mistä toiminimen palkka muodostuu ja miten sitä verotetaan. Kerron myös arvonlisäverosta maanläheisesti ja opit laskemaan itse omat verosi.

Hienoa! Löydät linkin videoon sähköpostistasi

etasku-kuitit-600x150

34 Comments

 • Mikko

  Reply Reply 29.8.2014

  Hei, kiitos kattavasta tiedon jakamisesta 🙂

  Heräsi kysymys, kun olen perustamassa yritystä. Eli jos yritystoimintani tulee olemaan sivutoimista ja pienimuotoista (alle 8500€/vuosi), ei minun tarvitse maksaa alv-veroa? Kuinkas sitten, jos tilaan ulkomailta tuotteita ja tulli laittaa tulliveron ja alv’in siihen päälle? Saanko tuotteista maksamani alv’in veronpalautuksina takaisin vai maksanko kuitenkin alv, vaikka olisin pienimuotoinen kauppias? Entäs siinä tilanteessa, jos yritys tuottaakin tuon 8500€ yli, joudunko maksamaan alv uudestaan vielä?

  • Timo & Joona

   Reply Reply 30.8.2014

   Jos liikevaihto ylittää tuon 8500 euroa niin sitten joutuu maksamaan alvin kaikesta. Sitä on yllättävän tympeää maksella takautuvasti. Jos et ole alvivelvollinen ja tullu läsäyttää alvit päälle, ymmärtääkseni et voi vähentää niitä mitenkään. Ne vain nostavat hankittujen tuotteiden hintaan. Tähän voi muistaakseni perustamislomakkeessa ehkä jotenkin vaikuttaa, mutta kannattaa soittaa verottajalle ja kysyä asiasta. En uskalla sanoa oikeen juuta tai jaata tuohon seikkaan.

 • Mikko

  Reply Reply 2.9.2014

  Okei, kiitos! Mulla on muutenkin pitkä lista kysymyksiä valmiina, joita pitää verottajalta kysellä, niin lisään tuon kysymyksen listaani 🙂

 • Tupe

  Reply Reply 4.10.2014

  Hauskasti kirjoitettu 😛

 • olen tähän mennessä toiminut noiden laskutuusyhtiöiden avulla ja tehnyt hyvää myyntiä…sivutoimisena, olen kuitenkin päivätöissäkin.
  Nyt meinaan laittaa uuden toiminimen sivutoimisena sillä nuo komissiomaksut sun muut yhtiöiden aiheuttamat kulungit on liikaa ja tuotto jää pieneksi.

  Olen joutunut maksamaan alv:n kaikista töistäni, vaikka jää alle 8500€
  siksi tekisin toiminimellä ja hintani pysyisivät samoina. eli jos liikevaihto kasvaisi vaikka 100€ yli tuon rajan joutuisin maksamaan alvin 8600€ enkä ole alvia aijemmin asiakkailtani perinyt, enkä voinut vähentää ostamieni tarvikkeiden ja muiden alveja mistään, ne jäisivät käsiin ja verottaja rallattaisi minut siis verovelkaisena konkurssiin välittömästi aloitettuani.

  Voiko oikeasti olla niin, että pienenkin yrityksen on joko myytävä tosi vähän tai sitten jo heti alkuun, niin paljon, että voi alvitkin vähentää ja veloittaa asiakkailta, vai hinta taso vain niin korkealle alusta asti kuin hinnat sisältäisivät tuon keinotekoisen kalleuden.
  ja laittaa varmuuden vuoksi sivuun mahdollista verottajan alv laskua koko summasta.

  ja jos vuoden loppuun mennessä ei 8500€ olekaan ylittynyt, niin jääkö se sitten tulokseni ja sitä kautta saisin ostamieni tarvikkeiden alvit takaisin+ vähän extraa josta vielä makselen tuloveronkin johtuen siitä, etten voi vähentää alveja suoraan vaan se muuttuu verotettavaksi tuloksi 😀 On kyllä naurettava maa tämä.
  Laittaa kyllä vähän miettimään, että unohdanko koko homman ja myyn perhana kaikki hitsauskoneeni ja työkalunikin pois ja jatkan ihan vaan työssäni hautaan asti… enhän kuitenkaan ole voinut vähentää edes omia työkalujani mistään tai niistä olisikin tullut laskutusyhtiön omaisuutta, eikä he niitä olisi minulle kuitenkaan maksaneet. Ja verottajan mielestä sivutyöni on niin pienimuotoista, etten voi vähentää tulonhankkimiskuluina mitään, en edes toimitilan vuokrien alv osuutta joka on toista sataa kuussa. vuodessa siis maksan pelkästä hallitilasta alvia valtiolle lähes 2 tuhatta saamatta vähennettyä sitä mistään. maksan myös alvit työkaluistani voimatta vähentää. Tämä kaikki on mahdollistanut sen, että jos haluan nettopalkkaa 100€ joudun lätkäisemään asiakasta 262.66€ laskulla…hmm pikkuisen heikentää kilpailukykyä nimittäin jos halua 16.6€ netto tuntipalkalla 6 tunnin työstä 100€ on tuntiveloitukseni oltava asiakkaalle noin 43.70€ lähes 3 kertaa sen mitä itse saan, eli 2/3 menee johonkin missä kukaan ei ole laittanut tikkua ristiin hankkiakseen minulle asiakkaan viedäkseen minut työpaikkaan hitsatakseen yhtään saumaa jne mutta eniten he silti saavat. että kyllä on aivan kukkua koko touhu.

  • Timo & Joona

   Reply Reply 10.6.2015

   No itseasiassa arvonlisäveron alarajahuojennus pelastaa sinut aika monessakin mielessä. Eli vaikka se raja ylittyisi, niin et joudu maksamaan alvia välttämättä senttiäkään valtiolle.

   Vaikka et olisi alvivelvollinen niin saat tietysti vähentää firmasi kulut tuloksesta. Se on selvää. Mutta kuluihin liittyvää alvia et saa hyvitettyä omasta arvonlisäverostasi. Ei sillä ole mitään väliä. Jos verottajan mielestä homma on pienimuotoista ja kuluja ei voi vähentää, niin tee hommia vähän enemmän, jos niitä vain on ja eiköhän se sillä ratkea. Niin ja kannattaahan siihen totutella, että yrittäjä saa rahansa viimesenä.

   Kun toimin vielä yrittäjävalmentajana minulla oli tapana sanoa, että varautukaa siihen, että valtio vie puolet teidän laskuttamasta summasta. Jos laskutat 124 euroa sisältäen alvin asiakkaalta, niin voit ajatella, että omaan käteen jää siitä sellaiset 62 euroa. Karkeasti arvioituna. Jos tuon 124 euron hankkimiseen liittyi jotain kuluja, niin sitten vähemmän. Sellasta se elämä on.

 • Joonas

  Reply Reply 4.6.2015

  Itsekin kiinnostaa hieman sama kuin edellistä kirjoittajaa. Jos siis en ole alv velvollinen, niin pitääkö laskussani silti näkyä alv ja voiko minulta palvelua ostavat yritys sitä vähentää? Ja jos tienaankin tänä vuonna enemmän kuin alaraja, niin mitä sitten tapahtuu vanhoille laskuille? Tähän en oikeastaan löytänyt vastausta kun yritin etsiä.

  Kiitos loistavista artikkeleista. Ovat aivan huippuhyödyllisiä!

  • Timo & Joona

   Reply Reply 10.6.2015

   Moi Joonas!

   Jos et ole alv-velvollinen, niin sitten laskutat ilman alv. Maksava firma ei voi vähentää alvia, koska sitä ei ole.

   Jos tuo raja ylittyy, niin sitten olet alvivelvollinen ja jostain alvirahat pitäisi taikoa takautuvasti. Tosin, koska voimaan astuu arvonlisäveron alarajahuojennus, sinun ei tarvitse kuitenkaan tilittää mitään valtiolle vielä. Eli jos liikevaihto on 8600 euroa, niin saat vielä pitää kaikki arvonlisäverot itselläsi. Eli valtio ei tule penäämään ylitettyä alvisummaa itsellesi.

   Itseasiassa ei siinä suurta vahinkoa tapahdu sitten. Ainoa ongelma on, että jos valtio laskee, että oikeasti olisit sitten laskuttanut 8600 euroa + alv 24% eli 10664 euroa, niin tuo arvonlisävero palautetaan sinulle ja se taas nostaa tulostasi. Tulos taas nostaa ennakkoveron määrää. Myös ehkä joudut maksamaan alvia valtiolle, jos sen maksettavan alvin määrä ylittää 170 euroa.

   Että sellasta. Ja kiitoksia palautteesta 🙂

 • Marina

  Reply Reply 7.6.2015

  Hei! Vastavalmistunut ammattiin ja olisi jo keikkatyötä tarjolla, mutta olen 21v ja en löydä tietoa mitä tehdä. Henkilö joka tarttis töihin ei voi ottaa työntekijäksi joten mitä minun kannattaisi tehdä? Onko perutettava Tmi vai voiko vain verokortilla tehdä? Mutta miten yel, vakuutus, lomakorvaus, sosiaalituet??

  • Timo & Joona

   Reply Reply 10.6.2015

   Ehkä helpointa on jos vaan käytät ensin ukko.fi-palvelua laskuttamiseen. Silloin voit laskuttaa ja käyttää verokorttiasi myös. Jos laskutusta alkaa kertyä yli 2000 euroa kuukaudessa, niin perusta sitten toiminimi. Löydät kyllä kaiken tarvittavan tiedon täältä nettisivuilta, tai sitten voit soittaa ilmaiseen yrityssuomen yritysneuvontaan.

 • Venla

  Reply Reply 5.10.2015

  Hei!
  Tosiaan on tullut selväksi, että tuo alv:in masksuraha on 8500€. Mutta onko tuo raja suhteessa omaan tilikuteen vai kalenterivuoden arvolisäveronlakiin.
  Olen kuullut, että jos perustaa tmi:n esimerkiksi lokakuussa toiminimen alvirajallinen summa sinä vuonna on 8500:12×3 eli noin 2000. Tämä ilmeisesti liittyisi tuohon kalenterivuoden arvolisäverolakiin.
  Koskeeko tämä vain alvivelvollisia tämä kuukausirajaus vai onko se vain huhua.
  Jos tuo 8500€ raja on VAIN suhteutettuna tilikauteen, niin saisi tienata esimerkiksi 1.10.2015-1.10.2016 tuon 8500 maksamatta alvia.

 • Tarja

  Reply Reply 7.11.2015

  Venlalle vastausta
  Toiminimen tilikausi on aina kalenterivuosi, muissa yhtiömuodoissa se voi olla muutakin. Verovuosi on aina kalenterivuosi. Tuossa tapauksessa, että aloittaisit lokakuussa toiminimellä ja sinulla olisi liikevaihto loka-marras-joulu vaikka 3000€, siitä tehdään vuoden laskennallinen tulos, jonka mukaan lasketaan sitten vuositulos niin, että tuo 3000 kerrotaan luvulla 12 ja jaetaan tilikauden todellisten, täysien kuukausien määrällä, joten siitä tulis siis 12.000 € laskennallinen liikevaihto. 1.1.2016 tuo 8500 raha nouseen 10.000€.
  Jos sinä et ole toiminnassasi alv velvollinen, et voi ostoistasi vähentää alv:tä ja sinulta osatavat yritykset eivät myöskään saa sinun kanssasi tehdystä kaupasta omaan alviinsa vähennyksiä.
  Muissa yhtiömuodoissa joudutaan sitt4en laskemaan kahdelta tilikaudelta,että saadaan verovuoden tilitykst selville.

  Jos ilmoittaudut alusta lähtein alv velvolliseksi, niin sittn voit hyödyntää alarajahuojennusta vuoden lopussa eli minä suosittelen kaikille minun neuvonnassani oleville yrityksille alv velvolliseksi ilmoittautumista, jos toimintaan kuuluu alv. Hierojillahan sitä ei esim. ole. Tarja/DariaK

 • Sampo

  Reply Reply 17.11.2015

  Hei,

  Ensiksi haluaisin kiittää hyvistä sivuista, näistä on ollut paljon apua.

  Muutama kysymys. Olen perustanut toiminimen elokuun alussa. Merkitsin papereihin, että ensimmäinen tilikausi päättyy kesäkuun alussa 2016. Yllä kuitenkin kerrotte, että toiminimen tilikausi on aina kalenterivuosi.. Eli onko niin, että merkinnöistäni huolimatta tilikauteni päättyy 31.12.15?

  Toinen kysymys koskee rahaa, mitä käytin yrityksen hankintoihin ennen kuin yritykseni oli laskuttanut, eli ”tienannut” euroakaan. Eli, jotta pystyin aloittamaan toimintani, hankin tarvittavia työkaluja ym. tarvikkeita muutamalla tonnilla. Sen rahan otin omaista säästöistäni. Nyt yritykseni on tehyt tulosta ja yrityksen tilillä on rahaa. Miten saan rahani takaisin, ilman että se ei näytä palkanmaksulta, eli verotettavalta ansiotulolta?

  Kiitos vastauksista!

  PS. voisitte laatia artikkelin koskien kilometrikorvauksia ja päivärahoja. Myös se kiinnostaisi, mitä kaikkia hankintoja hyväksytään tulosta pienentäviksi hankinnoiksi / poistoiksi.

  • Timo & Joona

   Reply Reply 7.12.2015

   Moi Sampo!

   Ensimmäiseen kysymykseesi sen verran, että ainakin yhdenkertaisessa kirjanpidossa kalenterivuosi taitaa olla pakollinen. Kahdenkertaisessa ei vissiin. Jotain lakiuudistuksia oli suunnitteleilla joiden mukaan toiminimille se olisi aina vuosi jostain päivämäärästä eteenpäin. En ole tästä enää mitenkään varma ja suosittelen kyselemään sieltä prh:sta tai yritys-suomen yritysneuvojilta. Niillä on nippelitiedot ajan tasalla paremmin.

   Toivottavasti sinulla on niistä hankinnoista kuitit tallella. Isket ne kirjanpitoon ja ne on sitten ”kuluja” ja voit nostaa niiden kulujen verran rahaa itsellesi firmasi tililtä saadaksesi niin sanotusti ”rahat takaisin” hankinnoistasi. Eli jos olet tehnyt firmallesi tulosta nyt 2000 euroa ja isket niitä kuluja sinne 1500 euron edestä, niin voit nostaa 1500 euroa omaan käyttöösi ilman ongelmia, kun firmasi tulos laskee 500 euroon.

   Ehdottomasi artikkeli on työn alla, julkaisupäivämäärä on täysi mysteeri 🙂

 • Justin

  Reply Reply 9.12.2015

  Hei!
  Olen kiinnostunut tapahtuma järjestämisestä(noin 3 tai 4 kertaa vuodessa) ja en haluu välttämättä perustaa yritystä kun on päivätöissä,onko mitenkään mahdollista ryhtyä tapahtuma järjestäjäksi perustamatta yritystä?, ja miten voin laskutta myyty lippujen tuloja tapahtumapaikalta(esim GLORIA) ja sitten hoitaa verot jne?
  Ja miten saisin sijoitettu rahat kuten artistien esiintymispalkkiot, lentoliput, hotellit, ruoat,vuokrat jos ei ole yritystä?

  Kiitos

 • Eija

  Reply Reply 11.12.2015

  Mitä eroa on toiminimellä ja avoimella yhtiöllä, muuta kuin että avoimessa yhtiössä on oltava toinen yhtiömies. Onko verotuksessa eroa ja kannattaako Co. yhtiö muuttaa toiminimeksi? Co yhtiö on perustettu 1962, mutta ei ole ollut toiminnassa vuosiin. Toiseksi pitääkö minun ottaa YEL olen 67 vuotias eläkkeellä ja täytän 68 > 2016

  • Timo & Joona

   Reply Reply 11.12.2015

   Moi Eija!

   Ymmärtääkseni sinun ei tarvitse maksaa yelliä, jos kerran jo nostat eläkettä.

   En ole koskaan kuullut avoimesta yhtiöstä mitään hyvää. Avoin yhtiö on kamala yhtiömuoto ja sitä kannattaa välttää. Luotto toiseen osapuoleen pitäisi olla melko sataprosenttinen ja en tiedä onko se mahdollista

   Verotuksessa on eroa. En jaksa nyt tässä ryhtyä erottelemaan millä kaikilla tavoilla. Helpoiten saat konkreettiset erot selville googlamalla yritystulkin ja lataamalla sieltä ilmaisen oppaan yhtiömuodoista. Siellä on erittäin hyvin vertailtu eri mahdollisuuksia. Tai sitten suosittelen soittamaan yritys-suomen yritysneuvojille ja saat heiltä tarvitsemasi vastaukset

 • Jonna

  Reply Reply 2.1.2016

  Kysyisin sellaista, että mitä tarkoittaa toiminimen perustamislomakkeella kohta: ”elinkeinoharjoittajan muut tulot kalenterivuonna”? Mitä kaikkea siihen tulee merkitä? Saan kotihoidontukea, koska olen lapsen kanssa kotona sekä vuokratuloja vuokraamastani asunnosta, tuleeko nämä merkitä näihin muihin tuloihin? Tätä ei tuossa teidän opetusvideolla käsitelty, muuten se olikin harvinaisen hyvä ja selkokielinen, kiitoksia paljon siitä! 🙂

 • Jake

  Reply Reply 18.1.2016

  Moi!
  Perustin toiminimen toukokuussa 2015 kesätöitä varten. Arvioin toiminimellä saataviksi tuloiksi yhteensä 2000e. Tämä ei kuitenkaan täyttynyt, koska muut työt veivät kaiken aikani. Kysyisinkin, onko tällä millainen merkitys verotukseeni? Onko kannattavaa pitää tälläistä tietoa, vaikka toiminimi on ns. Jäässä, enkä sitä harjoita? Ja koska minulla on mahdollisuus ilmoittaa, etten tienannutkaan niin paljoa mitä arvioin toiminimellä?:)
  Toivottavasti saat kopin kysymyksistäni. Kiitos jo etukäteen!:)

  • Timo & Joona

   Reply Reply 18.1.2016

   Se on saattanut nostaa veroprosenttiasi hiukan. Kyllä ne verot saa takaisin viimeistään veronpalautuksina, mutta en näe järkeä maksaa ylimääräisiä veroja turhaan ja antaa valtion pitää osaa rahoistasi. Muuta tulos nollaksi jos vaan viitsit.

   Kai sen voi muuttaa vaikka heti soittamalla verottajan numeroon 020 697 004

 • S

  Reply Reply 8.3.2016

  Hei! Olen perustanut toiminimen marraskuussa ja olen siitä lähtien laskuttanut alv0% sillä toimintani oli alhaista(alle 8500e) ja nyt valmistuin koulutetuksi hierojaksi jasilloin en edes ole arvonlisäverovelvollinen. Nyt kuitenkin tuli mahdollisuus päästä toiminimeni ”kanssa” tekemään töitä rakennusalalle, eli laskuttaisin rakennusfirmaa toiminimelläni, mutta se olisi vain n.1kk keikka, joten miten laskutan ja ilmoitanko tuon johonkin kaupparekisteriin ym. Vai laskutanko ilman alv ? Auttakaa mahd. pian 🙂

  • Timo

   Reply Reply 8.3.2016

   Moi!

   pistit sen verran kinkkisen kyssärin, etten ole itsekään ihan varma. Voithan sinä ilmoittautua arvonlisäverovelvolliseksi ja laskuttaa raksafirmaa normaalisti alveineen ja vetää hieronnat ilman alv. Rakennusalalla on käänteinen arvonlisävero ja minulla ei ole hajuakaan mitä muuttujia se tuo tähän kuvioon. Suosittelen, että soitat verottajan palvelunumeroon. Tuohon ”arvonlisävero”-vaihtoehtoon.

   https://www.vero.fi/fi-FI/Tietoa_Verohallinnosta/Yhteystiedot/Palvelunumerot

 • Tom

  Reply Reply 30.3.2016

  Hyvä kirjoitus.

  Tosin itselläni on aika erikoinen kuvio. Elikkäs olen yhteistyökumppani jenkkifirmassa ja myyn muiden tuotteita ja saan muiden myymistä tuotteista komission. Jos tuotteet ostetaan euroopasta niihin lisätään Value Added Tax eli ALV. Tosin myynneistä jotka tapahtuu USA:ssa eli 99.9% minun myynneistäni, niin kerätään kuluttajilta jotain vastaavaa veroa mikä kulkee nimellä ”National Sales Tax”. Jenkkikuluttajat maksavat jo siis nämä ALV verrattavat kulut minun myynneistäni tämän firman kautta (clickbank) joka maksaa sitten minulle ansioni Suomeen.

  Miten siis minun pitäisi näiden ALV hommien kanssa toimia koska en voi itse millään tavalla vaikuttaa niihin ja käytännssä kaikki tuotteet mistä saan komission ostetaan amerikkalaiselta firmalta amerikassa? 😀

  Ihan pihalla tästä kuviosta.

  • Timo

   Reply Reply 30.3.2016

   Perstuntuma ois, että saamasi komissio on alvitonta tuloa Suomessa. Sinuna kuitenkin soittaisin verottajalle kysyäkseni asiasta, kun nää kuviot tosiaan on vähän monimutkaisia.

 • Varpu Kärhä

  Reply Reply 11.4.2016

  Hei, olen lapsen kanssa vielä kotona ja aloittamassa pienimuotoista kotona työskentelyä ja mietin seuraavia asioita:

  – pitääkö perustaa toiminimi jos kuukaudessa saa noin 600€?
  – jos toiminimi, niin miten maksan verot?

  • Timo

   Reply Reply 11.4.2016

   Moi Vappu!

   no lyhyesti sanottuna joo. Tekee se kuitenkin 7200 euroa vuodessa ja se ei enää ole harrastustoimintaa.

   Jos haluat tietää verotuksesta enemmän, jätä sähköposti siihen pop-uppiin mikä tulee kun selailet tätä artikkelia. Näytän sitten videolta miten verotus toimii.

   – Timo

 • Jarkko

  Reply Reply 13.4.2016

  Pienimuotoiseen yrittämiseen ja alarajahuojennukseen liittyy yksi rahanarvoinen vinkki, jota ei yleensä kerrota: jos asiakkaat ovat kokonaan tai suurimmaksi osaksi yrityksiä, alv-velvolliseksi kannattaa hakeutua vaikka liikevaihto jäisikin reilusti alle 10 000 € rajan. Syynä on se, että alv:n lisääminen ei ole yritysasiakkaille kulu, mutta alarajahuojennuksen ansiosta siitä saa suurimman osan itselleen.

  Otetaan esimerkki: harjoitetaan pienimuotoista (kenties sivutoimista) yrittämistä myymällä palveluja yrityksille 9000 (alv 0) eurolla vuodessa. Kuluja on kertynyt 1240 euroa (sis alv 24 % eli 240 €).

  Vaihtoehto A: Yritys ei ole alv-velvollinen, jolloin yrityksen tulos on liikevaihto miinus kulut eli 9000 € – 1240 € = 7760 €

  Vaihtoehto B: Yritys on hakeutunut alv-velvolliseksi, ja laskuttanut yritysasiakkailtaan alveja 24 % x 9000 € = 2160 €. Nyt yrityksen tulos on liikevaihto – kulut + alarajahuojennus eli
  9000 € – 1000 € + 1851 € = 9851 €

  Ihan mukava bonus pienimuotoisen yrittämisen päälle!

  • Timo

   Reply Reply 14.4.2016

   Moi Jarkko!

   Olen kanssasi täydellisen samaa mieltä. Harvat tuntuvat ymmärtävän tätä. Itsekin hyödynsin vastaavaa järjestelyä opiskeluaikana ja kyllä silloin tonni tai pari tekee aika ison eron elintasoon.

   Jos myy kuluttajille arvonlisäverovelvollisuudesta on hiukan haittaa, kun se nostaa kuluttahintoja. Jos myy yrityksille alvivelvolliseksi kannattaa ilmoittautua koska, yritystä se ei haittaa mitenkään ja itse hyötyy enemmän euromääräisesti.

 • Varpu Kärhä

  Reply Reply 14.4.2016

  Ok kiitos. eli ymmärränkö nyt oikein?

  – menen patentti ja reksterihallitukseen perustamaan toiminimen
  – käyn verotoimistossa ilmoittautumassa ennakkoperintärekisteriin
  – maksan verot 2, 4 tai 6 kertaa tuloksesta riippuen
  – jos tulokseni ylittää 8000€ olen myös velvollinen ilmoittamaan alvit
  – voin vähentää toiminimen kulut tuloksesta alveineen

  -Varpu

  • Timo

   Reply Reply 14.4.2016

   Moi Varpu!

   Ymmärrät, muutamia pieniä tarkennuksia tosin pitää mainita.

   Voit ilmoittautua ennakkoperintärekisteriin jo prh:lla. Verottajalla ei tarvi käydä välttämättä ollenkaan.

   Jos tulos ylittää 10 000 euroa, olet alvivelvollinen (muuttui vuoden alussa)

   Voit vähentää toiminimen kulut tuloksesta, mutta alvit vähennetään siitä alvista mitä maksat valtiolle. Tai jos et ole alvivelvollinen niin sitten koko hankinnan summa vähennetään tuloksesta.

 • Oskar Sandås

  Reply Reply 28.4.2016

  Moi !

  Hyvä artikkeli, selvensi paljon tilannetta verotuksesta jne. Jäi kuitenkin askarruttamaan kuten näköjään joillain muillakin tuo alvi jos tienaa alle sen alvirajan 10k€ vai 8,5k. Oisin perustamassa toiminimeä, jotta voisin laskuttaa ”työnantajaani” keikkatöistä. Ennen olen tehnyt tälle yritykselle pieniä keikkatöitä ja pääsääntöisesti vain kesäisi, mutta nyt kun en enää koulua käy eikä opiskelupaikkakaan vielä oikein varma ole saattaa sitä työtä kertyä sen verran, että tulot voisivat jopa mennä melkein tuohon alvirajaan tai ehkä jopa yli. Pitäisikö minun sitten laskuttaa alvi, vaikka tulot saattaisivatkin jäädä reilusti alle sen 8,5k€ vai oliko se 10k. Jääkö tuo laskuttamani alvi sitten minulle jos jään alle sen rajan.

  Pitäisikö minun vain olla ilmoittautumatta alvivelvolliseksi, jotta palveluhintani olisi alhaisempi, jos vaikka laskuttaisin yksityishenkilöitä pienimuotoisista keikkatöistä. Epäilen, että pääsisin tuon alvirajan yli, mutta onhan se mahdollista.

  Kolmas seikka viellä. Kuulin sellaista huhua, ettei yhdelle ainoalle yritykselle työskenteleminen ja laskuttaminen atoiminimen kautta olisi sallittua, koska periaatteessa olen kyseisen pienyrityksen työntekijä. Tämä kyseinen oy koostuu vain sen omistajasta ja minusta, silloin kun teen siellä töitä.

  • Timo

   Reply Reply 28.4.2016

   Moi Oskar!

   Yhdeltä firmalta laskuttaminen voi vaikuttaa työsuhteelta nopeasti. Joten kannattaa olla joku toinen ja ehkä kolmaskin taho jolta laskuttaa jotain.

   Jos pääasiallinen tulosi tulee yrityksiltä niin ilmoittaudu alvivelvolliseksi. Koska se 24% minkä laskutat palvelusi päälle, ei liikuta niitä yrityksiä ollenkaan, mutta on suoraan tuloa sinulle jos liikevaihto jää alle 10 000 euroa. Eli kaikki alvit mitä tienaat, jos liikevaihtosi on alle 10 000 euroa, jää sinulle.

   Jos taas laskutat yksityishenkilöiltä enemmän arvonlisäverottomuus voi olla kannattava, koska silloin kuluttajalle hintasi ovat alhaisempia.

 • Topi

  Reply Reply 20.5.2016

  Tervehdys!

  Olen täällä aikaisemminkin vieraillut ja saanut vastaukset kysymyksiini. Kiitos siitä – vaan lisää tulee:

  Aluksi liiketoimintani oli vain ja ainoastaan esiintymistä, joten ALV jäi pyöreään nollaan. Aloin juuri tekemään kääntäjän hommia ja ymmärsin, että käännöstyön ALV on 24%? Jos tämä uusi liiketoiminta lähtee hyvin käyntiin niin tuo 10 000 euron liikevaihto taatusti ylittyy – mutta en vielä täysin varma ole.

  1) Onko aiheellista ilmoittautua ALV-velvolliseksi vaikka koko tilikauden liikevaihto on vielä kysymymerkki?

  2) Käännöstyö tehdään ulkomaille, kuitenkin Euroopan alueelle – ja laskutetaan toiminimellä. Itse työ tapahtuu kuitenkin Suomessa, joten käytänkö laskuissani SUOMEN alv-arvoja?

  • Timo

   Reply Reply 20.5.2016

   Toi Topi!

   Suosittelisin, että ilmottaudut jos et ole varma. Ei siitä ihmeemmin haittaa ole. Arvonlisäeron alarajahuojennus palauttaa sinulle suurimman osan arvonlisäverosta (joka muuttuu sitten tulokseksi) jos liikevaihtosi jääkin sitten vaikka 12 000 euroon.

   Toisaalta jos tiedät, ettet muuta tee kun käännöstyötä ulkomaille, niin selvittäisin miten toi alvi käyttäytyy. En muista sitä itse tähän hätään. Jos se alvi tosiaan on nolla, niin varmaan voit pysyä arvonlisäverottomana, mutta pyytäisin siitä kirjallisen päätöksen verottajalta tms.

   Tee selvitystyö nyt ja tee ne muutokset (jos niille tarve on) vasta kun tuo uusi toiminta varmistuu.

Leave A Response

* Denotes Required Field