Toiminimen verotus

Kirjoitan pienen alustuksen tähän, että toiminimen verotusta on helpompaa ymmärtää. Toiminimi on yhtiömuotona siitä hiukan erikoinen, että toiminimellä toimiessasi et maksa itsellesi palkkaa. Kaikki rahat mitä otat ”firmaltasi” ovat yksityisottoja. Minun oli hiukan vaikea aluksi ymmärtää, että mitä hemmettiä nämä yksityisotot käytännössä tarkoittavat. Käytännössä yksityisotto toimii niin, että kun nostat yrityksesi tililtä rahaa yksityiskäyttöösi, se ei laske yrityksesi tulosta. Otetaanpa esimerkki:

Laskutat toiminimellesi 1000 euroa ja arvonlisäveron päälle (+24% eli 240€). Ei oteta arvonlisäveroa nyt tässä tilanteessa huomioon, koska siihen pitäisi muutenkin osata suhtautua niin, ettei se ole omaa rahaa, vaan valtion.


Olet aikaisemmin ostanut itsellesi jotain täysin turhaa paskaa ja pöydällesi on erääntynyt 1000 euron lasku siitä hyvästä. Päätät ottaa firmasi tililtä tuon tonnin omaan käyttöösi ja maksaa laskun. Olet siis ottanut tonnin yksityisoton toiminimesi tililtä.

YVO_Banners_001_c

Käytännössä toiminimen tilille jää 240 euroa arvonlisäveron maksuun tarkoitettua osuutta, mutta sitä ei oteta huomioon nyt tässä esimerkissä. Tässä aiheessa toiminimen verotuslogiikka astuu kehiin. Katsos kun yksityisotot eivät vähennä firmasi tulosta. Valtion näkökulmasta sinulla on yhäkin tuo 1000 euroa tilillä firmasi tuloksena ja sinun pitää maksaa ansiotuloveroa siitä summasta.

Älä nosta kaikkea pois vaan, ota huomioon, että jossain vaiheessa sinun tulee maksaa veroa myös. Joko ennakkoveron muodossa tai sitten vuoden lopuksi täydennysmaksuna. Elämässä on kaksi varmaa asiaa: Verot ja kuolema. Niiden kanssa ei kannata pelleillä.

Kuinka paljon ansiotuloveroni on toiminimellä?

Saat selville ansiotuloverosi määrän käyttämällä verottajan laskuria, johon pääset tämän linkin kautta.

Laskurin käyttäminen on kuitenkin hiukan kinkkistä ja laadin pienen ohjeen sitä varten.

1. Valitse laskureista sen vuoden laskuri mille verot haluat laskea.

2. Täytä henkilötietosi ensimmäiselle sivulle. Tämän ei pitäisi olla ylivoimaista.

3. Noniin. Jos haluat tietää paljonko toiminimesi tuloista menee veroihin, ne pitää laitttaa verottajan laskuriin seuraavaan kohtaan. Huom! Tämä ei ole liikevaihto vaan yrityksesi tulos.

toiminimen ansiotuloverotus

Tottakai sinun tulee laittaa myös muut tulosi laskuriin, että annettu summa pitää sitten paikkansa. Jos opiskelet, niin laita opintotuet ja ota huomioon, että maksat 10 % veroa myös opintotuesta. Luoja tietää miksi.

4. Paina ”laske” kohtaa lomakkeen alalaidassa oikealla.

5. Sitten näet maksettavan ansiotuloverosi seuraavassa kohdassa:
Toiminimen ansiotuloverotus 2

 

Tämä vero tulee sinulle maksettavaksi kahdella mahdollisella tavalla. Joko olet ilmoittanut sinun tulosi etukäteen, jolloin valtio verottaa summan sinulta ennakkoon pieninä osina. Esimerkiksi tuo summa voisi tulla maksettavaksi noin 1138 euron erissä kolmen kuukauden välein. Toinen vaihtoehto on, että olet aliarvioinut veroilmoituksessa omat tulosi ja maksat tilikauden päätteeksi täydennysmaksua tuon verran verottajan tilille.

Molemmat vaihtoehdot ovat ihan sopivia ja itse tykkään käyttää jälkimmäistä. Mieluummin hallinnoin itse rahojani eräpäivään saakka, enkä anna valtiolle mitään ennakkoon. Tämä toki vaatii sitten kohtuullista rahan käyttöä ja itsehillintää. On ikävää yrittää maksaa melken viiden tonnin täydennysmaksua jos kaikki rahat on jo käytetty.
4 Comments

 • Mikko

  Reply Reply 29.8.2014

  Hei, kiitos kattavasta tiedon jakamisesta :)

  Heräsi kysymys, kun olen perustamassa yritystä. Eli jos yritystoimintani tulee olemaan sivutoimista ja pienimuotoista (alle 8500€/vuosi), ei minun tarvitse maksaa alv-veroa? Kuinkas sitten, jos tilaan ulkomailta tuotteita ja tulli laittaa tulliveron ja alv’in siihen päälle? Saanko tuotteista maksamani alv’in veronpalautuksina takaisin vai maksanko kuitenkin alv, vaikka olisin pienimuotoinen kauppias? Entäs siinä tilanteessa, jos yritys tuottaakin tuon 8500€ yli, joudunko maksamaan alv uudestaan vielä?

  • Timo & Joona

   Reply Reply 30.8.2014

   Jos liikevaihto ylittää tuon 8500 euroa niin sitten joutuu maksamaan alvin kaikesta. Sitä on yllättävän tympeää maksella takautuvasti. Jos et ole alvivelvollinen ja tullu läsäyttää alvit päälle, ymmärtääkseni et voi vähentää niitä mitenkään. Ne vain nostavat hankittujen tuotteiden hintaan. Tähän voi muistaakseni perustamislomakkeessa ehkä jotenkin vaikuttaa, mutta kannattaa soittaa verottajalle ja kysyä asiasta. En uskalla sanoa oikeen juuta tai jaata tuohon seikkaan.

 • Mikko

  Reply Reply 2.9.2014

  Okei, kiitos! Mulla on muutenkin pitkä lista kysymyksiä valmiina, joita pitää verottajalta kysellä, niin lisään tuon kysymyksen listaani :)

 • Tupe

  Reply Reply 4.10.2014

  Hauskasti kirjoitettu :P

Leave A Response

* Denotes Required Field