Toiminimen perustaminen

Toiminimen perustaminen

Miten toiminimi perustetaan helposti?

Tässä artikkelissa kerromme sinulle toiminimen perustamisesta niin kansantajuisesti kuin vain on mahdollista.

Vaikka verkko on täynnä tietoa aiheeseen liittyen, useat oppaat ja kirjoitukset on sotkettu niin byrokraattisilla ja vaikeaselkoisilla termeillä, että heikompi tippuu kyydistä.

Tämä on sääli, sillä toiminimen perustaminen ei ole rakettitiedettä, ja se onnistuu erittäin nopeasti, helposti ja halvalla aivan keneltä tahansa – myös sinulta!

Toiminimen perustamislomakkeen täyttö verkossa vie aikaa noin 15 minuuttia.

Toiminimen voi toki perustaa myös tulostamalla paperilomakkeen ja viemällä sen täytettynä postiin, mutta tämä on selvästi hitaampi ja myös hieman kalliimpi toimenpide verkossa tehtävään perustamiseen verrattuna.

Jos haluat päästä kaikista helpoimmalla, niin valitset OP Kevytyrittäjä -palvelun, joka hoitaa kaiken paperityön puolestasi. Kyseisestä vaihtoehdosta voit lukea lisää edellisen linkin takaa.

Kun luet tämän sivun ohjeistuksen, osaat hoitaa toiminimen perustamisen millä tavalla tahansa.

Toivomme, että hyödyt tämän artikkelin tiedoista ja jätät alle kommenttisi, jos sinulle tulee jotain kysyttävää tai täsmennettävää!

Miksi perustaa toiminimi?

Jos sinulla on palo kokeilla siipiäsi yrittäjänä päätoimisesti tai sivutoimisesti, on toiminimi sinulle erinomainen yritysmuoto.

Toiminimi on kevyt, vaatii hyvin vähän byrokratiaa ja sen voi perustaa nopeasti.

Toiminimen hyödyt

 • Toiminimen perustamisen hinta on hyvin alhainen: (Vuoden 2019 alussa perustamisilmoitus kaupparekisteriin maksaa verkossa 60€ ja paperilomakkeella 110€. Mikäli et liity kaupparekisteriin, toiminimen perustaminen paperilomakkeella on ilmaista. Tämä on kuitenkin monesti väärä paikka säästää, kerromme hieman alempana miksi.)
 • Kevyet kustannukset. Toiminnan aluksi voit ilmoittaa, että teet kausiveroilmoituksen kerran vuodessa tai neljännesvuosittain, jos liikevaihtosi jää pieneksi (ja kuitteja ja tositteita ei kerry hirveitä määriä). Tämä säästää sinulta ensialkuun paljon kirjanpitokuluja.
 • Perustaminen on nopeaa. Toiminimen perustamisilmoituksen täyttäminen verkossa onnistuu parhaimmillaan vartissa, lomakkeen käsittelyaika on muutama päivä.
 • Toiminimi mahdollistaa kunnollisen kaupankäynnin. Yksityishenkilönä voi ostaa ja myydä vain pienissä määrin, mutta yrityksen alla voit kasvattaa pikkusivubisneksestä jättiläisen. Toiminimiyrittämiseen liittyviä kuluja ja hankintoja voi myös vähentää verotuksessa.
 • Verotuskuviot ovat yksinkertaisia toiminimen osalta: Kaikki toiminimen tulot ovat sen haltijan henkilökohtaisia tuloja ja ne verotetaan hänen ansio- tai pääomatuloinaan.
 • Toiminimen voi tarvittaessa laittaa ”pöytälaatikkoon”, kun sitä ei tarvitse. Kun toiminta ei ole aktiivista, laput vaan kansioon ja toiminta jäihin.
 • Yksinkertainen kirjanpito riittää. Jos toimintasi on hyvin pientä, menojen ja tulojen yksinkertainen listaus ja yhteenlasku riittää. Mikäli toiminimesi liikevaihto tai syntyvien kuittien ja tositteiden määrä on korkea, kyseeseen tulee kahdenkertainen kirjanpito, joka on aina syytä antaa kirjanpitäjän tai tilitoimiston hoidettavaksi. Voit toki auttaa kirjanpitäjääsi (ja pienentää samalla kirjanpidon kustannuksia) käyttämällä jotain helppokäyttöistä sähköistä kirjanpito-ohjelmaa.

Toiminimen haitat

 • Toiminimen taloudelliset riskit ovat sinun henkilökohtaisia riskejäsi. Osakeyhtiössä riskit rajoittuvat sijoittamasi pääoman määrään, mutta toiminimiyrittäjänä vastaat tekemistäsi sopimuksista ja sitoumuksista henkilökohtaisella omaisuudellasi. Tämän takia vastuu omasta taloudestasi kasvaa merkittävästi, kun perustat toiminimen.
 • Joudut opettelemaan uusia asioita verotuksesta ja kirjanpidosta, mutta tätä et voi välttää missään yhtiömuodossa. Ammattimainen kirjanpitäjä toki huolehtii, että asiat sujuvat pykälien mukaan, mutta perusasioista kannattaa silti olla itsekin hyvin perillä.
 • Toiminimi on ja näyttää pieneltä liiketoiminnalta. Se ei siis ole esimerkiksi markkinointimielessä kaikista uskottavin yhtiömuoto, mutta tämä riippuu tietysti hyvin paljon toimialasta. Jos hoidat työsi hyvin, asiakasta tuskin kiinnostaa, onko yritysmuotosi toiminimi, osakeyhtiö vai joku muu.
 • Toiminimi tekee sinusta yrittäjän. Tämä vaikuttaa saamiisi tukiin, esimerkiksi työttömyyskorvaukseen.

Kuka voi perustaa toiminimen?

Suomessa liikkeen- tai ammatinharjoittajana eli yksityisenä elinkeinonharjoittajana (eli toiminimiyrittäjänä – termejä on monia!) voi toimia henkilö, jolla on asuinpaikka Euroopan talousalueella.

Myös alle 18-vuotias voi toimia liikkeen- tai ammatinharjoittajana. Siihen tarvitaan kuitenkin yleensä huoltajan (tai muun edunvalvojan) suostumus.

Tällaisessa tilanteessa perustamisilmoituksen Y3 allekirjoittavat sekä alaikäinen toiminimiyrittäjä itse että hänen huoltajansa. Jos huoltaja tai edunvalvoja harjoittaa elinkeinotoimintaa alaikäisen puolesta tai hänen lukuunsa, tarvitaan lupa maistraatilta.

Milloin toiminimi kannattaa perustaa?

Toiminimen perustaminen opiskelujen aikana

Moni perustaa toiminimen esimerkiksi opintojen aikana, ja opiskelijalle toiminimi onkin varsin erinomainen yritysmuoto. Jos liikevaihto on alle 10 000 euroa vuodessa, kulut ovat lähes mitättömät.

Tekemällä toiminimellä opiskelun sivussa töitä, rakennat omaa tulevaisuuttasi yrittäjänä ja samalla rahoitat itsellesi korkeamman elintason kuin pelkän opintotuen kanssa.

On myös helpompaa tehdä keikkatöitä, jos pystyt laskuttamaan. Moni yrittäjä ottaisi kiljuen vastaan tilapäisapua joihinkin töihin, kunhan ei tarvitsisi säätää palkanmaksun kanssa.

Palkan maksaminen on kallista  ja paperityöt vievät yrittäjän aikaa. On paljon helpompaa, jos joku käy auttamassa tarpeen tullen ja lähettää laskun perään.

Se, että sinulla on oma toiminimi, viestii myös siitä, että osaat kantaa vastuuta itsestäsi.

Toiminimi mahdollistaa myös sen, että teet itseäsi hyödyntäviä hankintoja ”firman piikkiin”.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että jos toimialallasi tarvitset esimerkiksi tietokonetta ja hankit sen yrityksellesi, voit vähentää sen verotuksessa.

Muista, että verotuksessa vähennettävien hankintojen pitää kuitenkin kuulua yritystoimintaasi. Vaikka hankit asioita pääasiallisesti työkäyttöön, se ei kuitenkaan tarkoita, ettetkö voisi käyttää niitä tarvittaessa myös vapaa-ajalla.

Toiminimen perustaminen palkkatyön sivussa

Sivutoiminimellä toimimiseen voit joutua pyytämään luvan työnantajaltasi.

Jos ryhdyt puuhailemaan puujunia vapaa-ajallasi ja myymään niitä netissä, kannattaa pitää huoli siitä, ettei se ainakaan ole kilpailevaa toimintaa nykyisen päivätyösi kanssa.

Työnantaja ei yleensä katso hyvällä sitä, että oma työntekijä alkaa kilpailijaksi ollessaan vielä omilla palkkalistoilla.

Jos toiminta on pientä harrastelua ja liikevaihto jää alle 10 000 euron, voit jättää ilmoittautumatta arvonlisäverovelvolliseksi ja se tietysti vähentää jonkin verran byrokratiaa.

Sivutoiminen yrittäjyys mahdollistaa yrittämisen kokeilemisen ilman, että taloudellinen paine on liian kova. Kun päivätyösi (toivottavasti) kattaa kulusi, ei tarvitse tehdä liian pikaisia paniikkiratkaisuja, vaan voit työstää ideaasi eteenpäin rauhassa.

Jos haluat päästä helpolla paperitöiden, kuten kirjanpidon ja lakisääteisten ilmoituksen kanssa, voit nykyään ryhtyä toiminimiyrittäjäksi myös laskutuspalvelun kautta. Tätä vaihtoehtoa kutsutaan kevytyrittäjyydeksi toiminimellä.

Mikä ero tässä sitten on verrattuna normaaliin laskutuspalveluun?

Kevytyrittäjyys toiminimellä mahdollistaa sinulle Y-tunnuksen, jonka ansiosta pääset nauttimaan samoista veroetuuksista kuin muutkin yrittäjät.

Näihin etuihin kuuluu esimerkiksi arvonlisäveron alarajahuojennus, joka koskee alle 30 000 euron liikevaihdolla toimivia pienyrittäjiä.

Toisin sanoen: saat liikevaihdostasi riippuen takaisin joko kaikki tai osan maksamistasi arvonlisäveroista.

Y-tunnuksen ansiosta voit myös vähentää liiketoimintasi kulut täysimääräisesti. Tämä tarkoittaa, että esimerkiksi valokuvaaja voi laittaa kameransa liiketoimintansa kuluksi ja tällä tavoin pienentää toimintansa tulosta, josta maksetaan veroa.

Molempien edellä mainittujen seikkojen ansiosta sinulle jää työstäsi enemmän seteleitä käteen.

Samaan aikaan laskutuspalvelu kuitenkin huolehtii byrokratiaviidakosta, joten voit itse keskittyä vain varsinaiseen työhösi.

Kevytyrittäjyys toiminimellä on ollut mahdollista OP Kevytyrittäjä -palvelun kautta vuodesta 2017 alkaen. OP:n mukaan noin 40 prosenttia Suomessa perustettavista toiminimistä laitetaan tällä hetkellä (syksy 2018) pystyyn heidän palvelunsa kautta.

Mikäli tämä vaihtoehto kiinnostaa, voit seuraavan linkin kautta tutustua lisätietoihin ja kokemuksiin OP Kevytyrittäjä -palvelusta.

Toiminimen perustaminen on kuitenkin pääsääntöisesti viisainta silloin, kun jo tiedät, että sinulla on maksavia asiakkaita. Jos haluat vain testata yritysideaasi tai laskutat asiakkaitasi vain muutamia kertoja vuodessa, saattaa olla helpompaa aloittaa perinteisen laskutuspalvelun kuten esimerkiksi Ukko.fi:n kautta.

Kaiken tarvittavan tiedon aloittamiseen olemme koonneet kattavaan Ukko.fi-oppaaseen.

Päätoiminen yrittäjyys toiminimen avulla

Päätoimisen yrittäjyyden aloittaminen toiminimen avulla on useimpien pienyrittäjien kohdalla hyvä vaihtoehto. Yleisesti ottaen aloituskustannukset ovat kevyitä, mutta tämä on täysin riippuvaista toimialasta.

Esimerkiksi asiantuntemustaan myyvällä konsultilla kulut voivat olla hyvin lähellä nollaa. Jos kuitenkin olet perustamassa maansiirtofirman tai muun paljon alkukustannuksia vaativan bisneksen, kannattaa miettiä muita vaihtoehtoja.

Tämä johtuu siitä, että toiminimiyrittäjällä henkilökohtaiset taloudelliset riskit ovat paljon suuremmat osakeyhtiön pyörittäjään verrattuna.

Jos liikevaihtosi tulee olemaan alle 30 000 euroa ja tarkoitus on työllistää pääasiallisesti vain itsesi myymällä omaa osaamistasi ja aikaasi jossain muodossa, perusta toiminimi.

Jos tiedät heti kättelyssä, että liikevaihto on reippaasti yli 30 000 euroa tai kuluja tulee hankintojen muodossa valtavasti, niin siinä tapauksessa katso mieluummin osakeyhtiön tai muiden yritysmuotojen perään. Pikaoppaan yritysmuodoista löydät viereisestä linkistä.

Ennen kuin käymme läpi toiminimen perustamisen käytännön toimet, haluamme muistuttaa, että mikäli olet aikeissa hakea starttirahaa, sen pitäisi tapahtua jo ennen toiminimen perustamista.

Jos toiminimesi on jo perustettu starttirahaa hakiessasi, et tule tätä tukea saamaan. Yksi edellytys starttirahalle nimittäin on se , ettei toiminta ole vielä alkanut. Starttirahaa käsittelemme tarkemmin hieman jäljempänä.

Toiminimen perustaminen – näin se käytännössä tapahtuu!

Käymme nyt läpi vaihe vaiheelta sen, miten toiminimen perustaminen käytännössä tapahtuu.

Toiminimen on voinut perustaa verkossa vuoden 2017 maaliskuusta lähtien, ja suosittelemme vahvasti perustamislomakkeen täyttämistä internetissä.

Paperilomakkeisiin verrattuna verkossa täytettävällä perustamisilmoituksella on kolme keskeistä etua:

 • Halvemmat kustannukset. Toiminimen perustaminen verkossa kustantaa 60 euroa (2019), ja kaupparekisteriin tehtävän paperisen ilmoituksen hinta puolestaan on 110 euroa.
 • Lomake on nopeampi täyttää, kun sinun ei tarvitse erikseen sitä tulostaa ja sen jälkeen käydä postittamassa.
 • Verkossa tehtävän perustamisilmoituksen käsittelyaika on useita päiviä lyhyempi paperilomakkeiden käsittelyaikoihin verrattuna, eli saat firmasi nopeammin pyörimään.

Seuraavaksi päästään perustamistoimiin. Jos olet jo miettinyt kirjanpidon hoidon ja yrityksen pankkitiliasiat kuntoon, voit hypätä suoraan kohtaan 3.

1. Mieti miten järjestät toiminimen kirjanpidon

Jos yrittäminen on sivutoimista ja kuitteja kertyy vähän, voit pitää itse yhdenkertaista kirjanpitoa. Jos tähtäät kokopäivätoimiseksi yrittäjäksi, fiksumpi vaihtoehto on kahdenkertainen kirjanpito, joka kannattaa aina ulkoistaa kirjanpitäjälle tai tilitoimistolle.


Kuukausi kirjanpitoa ilmaiseksi?

Accountor Go on toiminimiyrittäjille ja pienille osakeyhtiöille suunniteltu helppo kirjanpitopalvelu, joka sisältää näppärän ohjelmiston sekä ammattikirjanpitäjän tuen. Kiinteään (Tmi 89 € / Oy 129 €) kuukausihintaan sisältyy kuukausikirjanpito ja ohjelmistot. Tilinpäätös ja vuosi-ilmoitukset kiinteään hintaan 149 €. Ensimmäinen kuukausi on maksuton, kun lähdet kokeilemaan palvelua.

Useimmissa tapauksissa on järkevää pulittaa hieman rahaa siitä, että joku tekee asiat sinua nopeammin ja paremmin. Tästä asiasta löydät lisätietoa artikkeleista toiminimen kirjanpito sekä tilitoimiston hinta.

Jos olet jo valinnut kirjanpitäjän tai tilitoimiston, kerää kaikki tulevan yrityksesi taloutta koskevat kysymykset kasaan ja marssi niiden kanssa paikan päälle juttelemaan käytännön toimista.

Älä lopeta ennen kuin saat ymmärrettävät vastaukset kaikkeen. Jos kirjanpitäjä ei osaa vastata kysymyksiisi, vaihda toiseen, sillä kommunikaation on aina syytä olla kunnossa.

Sinä et todennäköisesti ole kirjanpidon ammattilainen, joten olet oikeutettu ymmärrettäviin vastauksiin ilman alan ammattijargonia.

Huolehdi myös siitä, että teet itse kirjanpitäjäsi työstä mahdollisimman helppoa. Lähetä kaikki kuitit ja muut lippulappuset kirjanpitäjälle ajoissa ja järjestyksessä.

Yksinkertaisimmillaan tämä onnistuu toimittamalla kuitit ja muut tositteet kirjanpitoon älypuhelimella. Sovelluksia on olemassa monia erilaisia, ja esimerkiksi eTaskua hyödyntää Suomessa jo yli 15 000 yrittäjää tai yritysasiakasta.

On aivan turha maksaa kirjanpitäjälle tietojen manuaaliseen näpyttelyyn kuluvasta ajasta tai siitä, että hän kuukauden päätteeksi soittelee sinulle ja kyselee puuttuvien tositteiden perään.

Hankinnoista ja ostoista on myös paha tehdä vähennyksiä, jos kuitit ovat hukassa.

Saatat tässä vaiheessa ehkä miettiä, miksi tositteet kannattaa toimittaa kirjanpitäjälle erillisellä sovelluksella eikä esimerkiksi WhatsAppissa tai sähköpostilla. Tähän on muutama hyvä syy:

 • Kirjanpitosovelluksesta kuittitiedot ovat useimmiten siirrettävissä suoraan kirjanpitäjän käyttämään ohjelmaan. Tämä säästää häneltä työaikaa, jolla on tietysti hintansa.
 • Kirjanpitosovellukset hoitavat varmuuskopioinnin automaattisesti ja säilövät tositteita kirjanpitolain vaatiman ajan.
 • Mistään kovin kalliista lystistä ei ole kyse, sillä parhaimmillaan käyttö maksaa muutaman euron kuukaudessa.

Mutta se siitä. Siirrytään seuraavaksi katsomaan toiminimen pankkitiliasioita.

2. Perusta itsellesi tili toiminimeä varten

Pankki tulee todennäköisesti ehdottamaan sinulle kalliimpaa yritystiliä, mutta voit perustaa myös toisen yksityistilin tai käyttää valmiina olevaa yksityistiliäsi.

Jos arkielämäsi ja toiminimesi laskutus juoksee saman tilin kautta, se voi tietysti aiheuttaa hiukan sekavuutta.

Siksi suosittelemme ennemmin erillisen tilin hankintaa toiminimeä varten. Pääasia on, että sinulla on tili yrityksellesi ja saat tiliotteen ulos tililtäsi kirjanpitoa varten.

Et tarvitse firmallesi välttämättä erillistä maksukorttia. Voit maksaa kuluja myös yksityiseltä tililtäsi ja sitten merkata ne toiminimesi kirjanpitoon, vaikkei tilillä olisikaan kyseistä tapahtumaa.

3. Lue alta perustamisilmoituksen täyttöohjeet

Tässä kappaleessa käymme kohta kohdalta läpi perustamisilmoituslomakkeen sekä Verohallinnolle lähtevien tietojen täyttöohjeet.

Kappaleen lukemisen jälkeen osaat täyttää tarvittavat tiedot joko sähköisessä perustamispalvelussa tai suoraan lomakkeelle.

Lomakkeen löydät pdf-versiona täältä, mikäli haluat tässä vaiheessa vilkaista sitä. Aivan samat kohdat tulevat kuitenkin sinua vastaan myös sähköisessä perustamispalvelussa. Lue siis alla olevat ohjeet.

Toiminimen nimi

Saat itse päättää toiminimesi nimen, mutta se kannattaa valita huolella. Toimintaasi helpottaa paljon, jos keksit omalle toiminimellesi nimen, jonka asiakkaasi ja yhteistyökumppanisikin muistavat.

Samannimistä toiminimeä ei saa löytyä kaupparekisteristä. Jo varattuja toiminimiä voi selvittää esimerkiksi PRH:n nimipalvelussa. Sieltä saat tietoa, millaisia nimet yleensä ovat ja onko haluamasi nimi jo käytössä.

Jos et ole varma, että onko kyseinen nimi käytössä, saat sen selville viimeistään siinä vaiheessa kun kaupparekisteri syynää perustamisilmoitustasi. Jos nimi on käytössä, ilmoitus tulee bumerangina takaisin.

Yksityisen elinkeinonharjoittajan eli toiminimiyrittäjän nimessä ei ole pakko näkyä yhtiömuodon tunnusta. Nimissä esiintyy silti usein termi “toiminimi” tai lyhenne “tmi”.

Usein toiminimessä on mainittu yrittäjän oma nimi. Etunimen voi ottaa toiminimen nimeen vapaasti, ja useimmissa tapauksissa tilanne on sama sukunimien kohdalla. Joitain poikkeuksia silti on.

Toiminimenä ei saa käyttää sukunimeä, mikäli sen käyttö voi aiheuttaa sekaannusta toisen suojatun toiminimen tai tavaramerkin kanssa.

Pelkästään se, että jollain muulla on jo sama sukunimi rekisteröitynä toiminimeksi, ei vielä estä tätä. Merkitystä on vain sillä, että sekaannusta ei pääse syntymään.

Voit myös halutessasi asettaa toiminimellesi toisen ja kolmannen nimivaihtoehdon, jos pelkäät ettei ykkösvaihtoehtosi läpäise raadin tiukkaa seulaa.

Jos kaipaat lisätietoa nimeämiskäytännöistä, lue artikkelimme yrityksen nimeämisestä.

Kaupparekisteriin ilmoittautuminen

Toiminimen ilmoittaminen kaupparekisteriin on pakollista, kun:

 • harjoitat luvanvaraista elinkeinoa,
 • sinulla on yritystoimintaasi varten pysyvä, omasta asunnostasi erillinen toimitila,
 • sinulla on töissä muita henkilöitä kuin perheenjäseniä.

Vaikka ehdot eivät täyttyisikään, suosittelemme silti aina ilmoittamaan toiminimen kaupparekisteriin, koska tällä tavalla saat nimelle käyttösuojan.

Myös asiakkaiden tai yhteistyökumppanien silmiin saattaa näyttää kummalliselta, mikäli toiminimeä ei löydy kaupparekisteristä.

Lisätietoa aiheesta löydät artikkelista kaupparekisteri.

Aputoiminimi ja rinnakkaistoiminimi

Rinnakkaistoiminimi tulee kyseeseen, mikäli haluat rekisteröidä toiminimesi jollain muulla kielellä – esimerkiksi ruotsiksi tai englanniksi.

Et voi kuitenkaan taikoa hatusta hienolta kuulostavaa englanninkielistä rinnakkaistoiminimeä, jos se ei millään tavalla liity suomenkieliseen nimeen. Erikielisten nimien tulee vastata toisiaan sanasisällöltään.

Mikäli ilmoitat rinnakkaistoiminimen, on varsinaisen toiminimen aina oltava joko suomen- tai ruotsinkielinen.

PRH:n sivuilla mainitaan, että mikäli rinnakkaistoiminimi ilmoitetaan perustamisilmoituksella, homma hoituu perusilmoituksen käsittelymaksulla. Jälkikäteisilmoittamiset tai muutokset maksavat 60 tai 100 euroa riippuen siitä, ilmoitatko verkossa vai paperilomakkeella.

Lisätietoa asiasta löydät artikkelistamme rinnakkaistoiminimi.

Aputoiminimeä puolestaan voidaan tarvita, mikäli yrittäjä haluaa harjoittaa osaa liiketoiminnastaan eri nimellä.

Aputoiminimellä et voi harjoittaa sellaista liiketoimintaa, joka sisältää yrityksesi toimialan kokonaisuudessaan.

Jos esimerkiksi maansiirtoalan yrittäjä heittää sivubisneksenään stand up -keikkoja, hän tuskin haluaa markkinoida esiintymisiään maansiirtoon liittyvällä toiminimellään.

Moni ei välttämättä lähtisi tilaamaan firmansa pikkujouluihin esiintyjää Tmi Raunon Maansiirto -nimiseltä toimijalta. Tällaisissa tapauksissa aputoiminimen käytöstä voi olla hyötyä.

(Jos tosin olet perustamassa maansiirtofirmaa, toimintaan todennäköisesti sitoutuu niin paljon pääomaa, että perusta mieluummin osakeyhtiö!)

Maanrakentamisen sekä kulttuurin ja viihteen yhdistelmä on myös kieltämättä hieman erikoinen, mutta tämä oli vain karkea esimerkki.

Toimiala voi joka tapauksessa olla hyvinkin monimuotoinen ja sisältää useita erilaisia toimintoja. Toimialoista kerromme lisää hieman alempana.

Aputoiminimen tai -nimet voi ilmoittaa toiminimeä perustettaessa tai myöhemmin. Aputoiminimen ilmoittaminen sähköisesti maksaa 60 euroa per nimi, ja paperi-ilmoituksissa hinta nousee 100 euroon.

Aputoiminimillä ei ole Y-tunnusta eikä erillistä omaa kirjanpitoaan, vaan se on kiinteä osa “päätoiminimeäsi”.

Tilikausi

Joudut perustamisilmoitusta täyttäessäsi ilmoittamaan muun muassa toiminimesi tilikauden. Toiminimiyrittäjillä tilikauden kesto on pääsääntöisesti kalenterivuosi (1.1.-31.12.) eli 12 kuukautta.

Toiminimeä perustettaessa tilikausi voi kuitenkin olla lyhyempi tai pidempi, kuitenkin maksimissaan 18 kuukautta.

Jos esimerkiksi perustat yrityksen elokuussa, ensimmäinen tilikausi voi ulottua elokuusta aina seuraavan vuoden loppuun asti – tällöin ensimmäisen tilikauden pituus olisi 17 kuukautta, jonka jälkeen tilikaudet alkaisivat rullata normaalisti 12 kuukauden jaksoissa.

Yllä oleva esimerkki pätee kuitenkin vain jos kyseessä on kahdenkertainen kirjanpito. Yhdenkertaisessa kirjanpidossa (eli jos teet kirjanpitoa itse) ensimmäinen tilikautesi päättyy aina perustamisvuoden viimeisenä päivänä.

Tällöin ensimmäisen tilikauden maksimipituus on siis 12 kuukautta.

Toimiala

Toimialoja on olemassa lukuisia erilaisia. Kun toimiala on oikein valittu, siitä käy selkeästi ilmi, mitä yrittäjä tekee eli millä alalla tai aloilla hän toimii.

Toimiala ilmoitetaan kahdelle eri taholle, eli kaupparekisteriin ja Verohallinnolle.

Nykyään toimialan voi ilmoittaa kaupparekisterille myös yleistoimialana, joka kattaa kaiken laillisen liiketoiminnan.

Kaupparekisteriä ylläpitävä Patentti- ja rekisterihallitus (PRH) suosittelee kuitenkin ilmoittamaan yksilöidymmän eli tarkemman toimialan, koska laaja toimiala saattaa vaikeuttaa toiminimen rekisteröintiä. Sekaannuksia eri yritysten nimien kesken ei saa päästä syntymään.

Verohallinnolle yrittäjän on ilmoitettava tarkka päätoimiala.

Olemme kirjoittaneet toimialan valintaan ja muotoiluun erillisen oppaan, jonka löydät linkin takaa.

Toimialojen nimet ja numerot A:sta Ö:hon sen sijaan on listattu Tilastokeskuksen sivuille. Älä huoli, vaikka luokituksen perässä lukee 2008, ohjeistus on yhä voimassa.

Verohallinnolle ilmoitettavat tiedot

Verohallinnolle toiminimiyrittäjä ilmoittaa, hakeutuuko hän arvonlisäverovelvollisten rekisteriin, työnantajarekisteriin sekä ennakkoperintärekisteriin.

Mikä on arvonlisäverovelvollisten rekisteri?

Palveluita tai tavaroita myyvät yrittäjät ja yritykset ovat arvonlisäverovelvollisia joitain lomakkeessa mainittuja poikkeusaloja lukuun ottamatta.

Arvonlisävero on kulutusvero, jonka myyjä lisää palvelun tai myydyn tavaran hintaan. Vero peritään ostajalta myynnin yhteydessä, ja myyjä tilittää sen valtiolle.

ALV-velvollista toimintaa harjoittavan tulee ilmoittautua rekisteriin, mikäli liikevaihto ylittää 10 000 euron vuosirajan. Jos raja ei ylity, rekisteriin voi silti hakeutua vapaaehtoisesti.

Mikäli toiminimi ei kuulu ALV-velvollisten rekisteriin, se ei tietysti myöskään laskuta arvonlisäveroa myynnin yhteydessä.

Jos liikevaihtosi lipsahtaa yli 10 000 euron, joudut silloin maksamaan alv:t takautuvasti koko liikevaihdosta, mikäli et kuulu rekisteriin.

Rekisteriin kannattaa siis ilman muuta kuulua, jos hiukankaan uskoo, että liikevaihto kohoaa 10 000 euron tuntumaan.

Ja mikäli liikevaihto jää rekisteriin kuulumisesta huolimatta alle 10 000 euron rajan, sinun ei alv:n alarajahuojennuksen takia tarvitse maksaa alle kymppitonnin liikevaihdolla kerättyjä arvonlisäveroja.

Alv:n alarajahuojennus tarkoittaa sitä, että alle 30 000 euron liikevaihtoa pyörittävät yrittäjät saavat huojennusta alv:n maksamisesta.

Mikäli ilmoittaudut arvonlisäverovelvolliseksi ja arvioit, että liikevaihtosi tulee olemaan alle 30 000 euroa, kannattaa anoa veron ilmoitus- ja maksukaudeksi yksi vuosi.

Jos arvioitu liikevaihtosi on 30 000-100 000  euroa, voit anoa ilmoituskaudeksi neljännesvuoden. Tämä tehdään perustamisilmoituksen kohdassa “Oma-aloitteisten verojen verokausi”.

Minkäkö takia kannattaa anoa pidempi ilmoituskausi? No sen takia, että tästä muodostuu sinulle kustannussäästöjä, kun sinun ei tarvitse tehdä joka ikinen kuukausi kirjanpitoa ja maksella arvonlisäveroja valtiolle.

Edeltävä seikka nimittäin työllistää kirjanpitäjääsi, ja hän laskuttaa sinua työstään.

Säästä siis vaivaa ja ano pitempi ilmoituskausi itsellesi. Muista kuitenkin pitää kuitit ja tositteet hyvässä tallessa.

Kirjanpito tulee silti pitää ajantasaisena, ja se kannattaa päivittää kuntoon sopivin väliajoin, vaikka ilmoituskausi olisikin pidempi. Tästä voi sopia oman kirjanpitäjän kanssa.

Eipähän tarvitse sitten selvittää koko vuotta tai kvartaalia kerralla!

Lue tarvittaessa lisää aiheesta: Mikä on arvonlisäverovelvollisten rekisteri?

Mikä on ennakkoperintärekisteri?

Ennakkoperintärekisteriin liittyminen on vapaaehtoista mutta joitain poikkeuksia lukuun ottamatta usein välttämätöntä palveluja myyville yrittäjille. Jos toiminimeä ei löydy ennakkoperintärekisteristä, sinulta ostava taho joutu hoitamaan ennakonpidätykset puolestasi (=turhaa paperisotaa).

Rekisteriin kuulumalla ikään kuin ilmoitat, että hoidat verojen maksamisen itse, eikä työn tai palvelun ostajan tarvitse pidättää itse veroa saamastaan laskusta.

Yrityksillä sekä palvelujen ostoista kotitalousvähennykset haluavilla kuluttajilla on hyvin iso kynnys ostaa mitään sellaiselta toimijalta, joka ei kuulu ennakkoperintärekisteriin.  Esimerkiksi siivous- tai remonttityöstä ei voi tehdä kotitalousvähennystä, mikäli myyjä ei kuulu ennakkoperintärekisteriin.

Ennakkoperintärekisteriin ei myöskään pääse, jos taustalta löytyy epäselvyyksiä tai laiminlyöntejä verojen maksuissa. Siihen kuuluminen on siis osoitus myös siitä, että yrittäjä hoitaa veroasiansa säntillisesti ja luotettavasti.

Liity siis ennakkoperintärekisteriin.

Lue tarvittaessa lisää aiheesta: Mikä on ennakkoperintärekisteri?

Mikä on työnantajarekisteri?

Työnantajilla on Suomessa erilaisia palkanmaksuun liittyviä velvoitteita, kuten esimerkiksi ennakonpidätysten tekeminen sekä sairausvakuutusmaksujen maksaminen.

Jos olet Verohallinnon määrittelemä “säännöllinen työnantaja”, joudut ilmoittautumaan työnantajarekisteriin (eli ilmoittaudut säännöllisesti palkkoja maksavaksi työnantajaksi).

Kriteerit täyttyvät, jos maksat vakituisesti palkkaa kahdelle tai useammalle työntekijälle (puolisoasi ja lapsiasi ei oteta lukuun).

Jos palkanmaksu on vakituisen sijaan tilapäistä, tällaisia lyhytaikaisia työntekijöitä pitää olla samanaikaisesti palveluksessa vähintään kuusi, jotta “säännöllisen työnantajan” ehto täyttyy.

Lue tarvittaessa lisää aiheesta: Mikä on työnantajarekisteri?

Vielä yksi varoituksen sana Y3-lomakkeen täyttämisestä!

Perustamisilmoitusta täyttäessäsi sinulta kysytään arviota ensimmäisen tilikautesi tuloksesta. Tämän arvion perusteella maksat ennakkoon veroa tästä tuloksesta. Tällöin puhutaan ennakkoverosta.

Jos siis arvioit, että tuloksesi tulee olemaan 20 000 euroa, maksat veroa etukäteen tämän summan perusteella.

Älä missään nimessä yliarvoi omia tulojasi. Tämä kohta on paperisessa Y3-lomakkeessa sivulla 4, ja alla oleva kuva havainnollistaa asiaa hyvin.

Jos olet yliarvioinut tulosi ensimmäisenä vuonna, saat toki liikaa maksamasi verot takaisin veronpalautuksina. Ongelmana kuitenkin on se, että palauttamisessa kestää aikaa ja se tapahtuu tilikauden jälkeen.

Joskus hommat eivät suju kuin Strömsössä ja tuloja ei olekaan niin paljon kuin alun perin arvioit. Tästä taas seuraa se, että verottaja vie turhan suuren lohkon tuloistasi, joilla olisi tarkoitus ostaa leipää pöytään. Tämä jos mikä on kismittävä homma!

Jos aliarvioit oman tuloksesi, et tällöin maksa tarpeeksi ennakkoveroja tilikauden aikana. Ei kuitenkaan hätää: voit kuitata puuttuvat verot myöhemmin täydennysmaksuina.

Jos et maksa täydennysmaksuja, saat kontollesi jäännösverot, joita puhekielessä usein mätkyiksikin kutsutaan.

Tuloksen ennustaminen on toiminimeä perustettaessa tietysti hyvin hankalaa, mutta tulot kannattaa mieluummin ensin hieman aliarvioida – jos mahdollista – ja täydentää niitä tarvittaessa kohti oikeaa summaa.

Jos tehty arvio näyttää menevän metsään, voit aina korjata sitä olemalla yhteydessä Verohallintoon.

Parhaassa mahdollisessa tilanteessa yrittäjä maksaa ennakkoveroja juuri oikeita tulojaan vastaavan rahamäärän mukaan.

Tällöin yrittäjä ei joudu maksamaan täydennysmaksuja tai jäännösveroa, eikä hänen myöskään tarvitse odotella liikaa maksetun summan palautumista veronpalautuksena.

Sanotaan se vielä kerran: Älä siis yliarvioi tulojasi, ettei verottaja vie turhan isoa osaa kassastasi juuri silloin, kun sitä yritystoiminnassasi eniten kaipaisit! Muista töiden ohessa seurata tuloarviosi toteutumista pitkin vuotta ja hae tarvittaessa muutosta ennakkoveron maksamiseen.

Jos toiminimen ennakkovero jäi hiemankaan epäselväksi, kannattaa lukea linkin takaa avautuva lyhyt ja erittäin selkokielinen johdatus aiheeseen. Tekstissä kerrotaan muun muassa se, miten voit jo ennalta arvioida maksettavaksesi tulevan ennakkoveron määrää.

Tässä vaiheessa on myös syytä varmistua siitä, että hahmotat liikevaihdon ja tuloksen eron. Ne ovat täysin eri asioita.

Liikevaihto tarkoittaa toiminimellesi tilikauden aikana laskuttamaasi myyntituottojen summaa, josta on miinustettu alv:n osuus pois.

Esimerkki: Yrittäjä laskuttaa tilikauden aikana 10 000 euroa + ALV24% eli 12 400 euroa. Tilille ilmestyy tällöin 12 400 euroa, ja liikevaihto on 10 000 euroa. Tulos voi kuitenkin olla 0, mikäli myös liiketoiminnan kulut olivat 10 000 euroa.

Muista, että toiminimesi tililtä omaan käyttöön ottamasi raha (jolla ostat esimerkiksi ruokaa ja lomamatkoja) ei ole kulu.

Tästä asiasta voit lukea halutessasi lisää artikkelista toiminimen verotus.

4. Täytä lomake verkossa tai paperilla

Edellisessä kappaleessa kerroimme ohjeet, joiden avulla osaat nyt täyttää perustamislomakkeen kaikki tarvittavat kohdat – ei ole väliä, hoidatko asian verkossa vai paperilla.

Tämän kohdan tarkoitus on vain nopeasti kertoa, miten perustaminen verkossa tapahtuu. Jos jostain kumman syystä haluat hoitaa perustamisen paperilla, olet todennäköisesti jo täydessä vauhdissa ja voit hypätä kohtaan 5.

Muista kuitenkin, että paperi-ilmoituksissa käsittelymaksu maksetaan etukäteen ja kuitti liitetään ilmoituksen mukaan.

Pääset täyttämään sähköistä perustamislomaketta Patentti- ja rekisterihallituksen (PRH) sivuilla. Lomake aukeaa, kun painat PRH:n sivuston alareunasta löytyvää kuvaa, joka näyttää tältä:

Tämän jälkeen tunnistaudut palveluun omilla verkkopankkitunnuksillasi tai sirullisella henkilökortilla (HST-kortti). Tarvitset siis jommankumman (verkkopankkitunnukset tai HST-kortti), jotta voit perustaa toiminimen netissä.

Tunnistautumisen jälkeen jatkat palveluun ja klikkaat hiirellä Yrityksen perustaminen -linkkiä. Sitten valitset perustavasi toiminimen (eli yksityinen elinkeinonharjoittaja).

Tämän jälkeen lomakkeen täyttäminen sujuu nopeasti. Lisäät tyhjiin kenttiin omat yhteystietosi, minkä jälkeen omalle toiminimelle valitaan nimi. Toiminimen nimen valitsemista käsiteltiin jo aiemmin ylempänä.

Kun nimi on valittu, toiminimen perustaja ilmoittaa yrityksensä kotipaikan, osoitetiedot sekä toimialan. Ilmoittamasi tiedot tulevat myöhemmin näkyviin ytj.fi-palveluun, ja samalla osoitetiedot lähtevät eteenpäin myös Verohallinnolle.

Sitten on vielä jäljellä perustamisilmoituksen sähköinen allekirjoitus, joka tapahtuu muutamalla hiirennapautuksella. Allekirjoituksen jälkeen ilmoitus maksetaan joko luottokortilla tai verkkopankissa.

Kun maksu on rekisteröity, ilmotuksen täyttäjä palautetaan automaattisesti takaisin perustamispalveluun, jossa hän saa tietoonsa y-tunnuksen sekä perustamisilmoituksensa kirjaamisnumeron.

Nämä tiedot kannattaa laittaa heti ylös, vaikka toki ne jäävät myös talteen palveluun.

Y-tunnusta tarvitset, kun ilmoitat toiminimesi tietoja sähköisesti Verohallinnolle. Tämän vaiheen kimppuun pääset heti, kun perustamisilmoitus on täytetty ja maksettu.

Linkki löytyy samalta sivulta Y-tunnuksesi kanssa.

Myös Verohallinnolle lähtevien tietojen täyttämisen kävimme jo läpi kohdassa 4.

5. Odota, että perustamisilmoituksesi on käsitelty

Sähköisen ilmoituksen käsittelyaikaennuste PRH:ssa on tällä hetkellä noin kolme arkipäivää, paperilomakkeen palautumista sen sijaan saa odotella 17 päivän verran! Toiminimi kannattaa pelkästään tämän takia perustaa verkossa.

6. Mene kirjanpitäjäsi pakeille tai hanki itsellesi sellainen

Vie hyväksytyt yrityksen perustamislomakkeet sekä hyväksytyn ilmoituskauden ilmoitus valitsemallesi kirjanpitäjälle. Jos et ole vielä valinnut hyvää kirjanpitäjää itsellesi, ala miettiä asiaa viimeistään tässä vaiheessa.

7. Polkaise toiminta käyntiin!

Jos jokin jää askarruttamaan, kannattaa toimia niin kuin yrittäjä normaalisti toimii. Kysy, kunnes sinulle vastataan. Mikäli veroasiat askarruttaa, soita Verohallintoon. Heillä on loistava puhelinpalvelu, jota voi suositella lämpimästi.

Jos muut raha-asiat mietityttävät, ota yhteyttä kirjanpitäjääsi. Se on kaikkien etu, että saavutat riittävän ymmärryksen yrityksesi taloudesta.

Starttirahan hakemisesta toiminimelle lyhyesti

Voit lukea myös kattavan artikkelin starttirahasta ja sen hakemisesta klikkaamalla linkkiä. Kerromme alla vain olennaisimmat perustiedot.

Starttirahan tarkoituksena on turvata toimeentuloasi yrittämisen alkuvaiheessa. Yhteiskuntamme ymmärtää sen verran, ettei yrittäjätaipaleen ensimetreillä rahaa tule ovista ja ikkunoista, ja siksi pieni jeesi saattaa olla tarpeen.

Starttiraha myönnetään kuudeksi kuukaudeksi, jonka jälkeen voit anoa jatkoa toisen samanlaisen kauden. Starttirahan maksimiaika on siis 12 kuukautta.

Ensimmäisen puolen vuoden jaksolla starttirahan suuruus on 32,40 euroa päivässä (2019), ja sitä maksetaan enintään viideltä päivältä viikossa.

Näin ollen kuukausisummaksi tulee noin 700 euroa, josta toki kaapaistaan verot vielä pois, sillä starttiraha on veronalaista tuloa. Starttirahan jatkoaikaa (eli ne jälkimmäiset puoli vuotta) haetaan vielä erikseen ensimmäisen tukijakson aikana.

Muista, että starttiraha on tuki, joka myönnetään sinulle henkilönä, ei “yrityksellesi”. Starttiraha maksetaan henkilökohtaiselle tilillesi.

Starttirahan hakeminen on kokemustemme mukaan hyvin tapauskohtaista. Myös ehdot sen myöntämiselle tuntuvat vaihtelevan paikkakunnittain. Jossain vaaditaan aukoton todistus toiminnan kannattavuudesta ja joskus kannattavuuden osoittaminen liiankin hyväksi voi johtaa siihen, ettei starttirahaa myönnetä.

Starttirahan hakeminen kannattaa ajatella ensimmäisenä myyntihaasteena!

Kenelle starttiraha voidaan myöntää?

Kaikille niille, jotka ryhtyvät päätoimiseksi yrittäjäksi ja joilla ei ole jo olemassaolevaa yritystoimintaa.

Ehdot starttirahan myöntämiselle

Starttirahan myöntämisen edellytyksenä on, että:

 • Starttirahan hakijalla on tai hän hankkii riittävät valmiudet aiottuun yritystoimintaan.
 • Aiottu yritystoiminta on luonteeltaan päätoimista ja sillä arvioidaan olevan jatkuvan kannattavan toiminnan edellytykset.

Et saa starttirahaa mikäli:

 • Aiotun yritystoiminnan arvioidaan turvaavan starttirahan hakijan kohtuullinen toimeentulo yritystoiminnan käynnistämis- ja vakiinnuttamisvaiheessa. Eli jos toimintasi kannattaa heti, on turha haaveilla starttirahasta. Hieman ristiriitaista mutta totta!
 • Starttirahan arvioidaan vääristävän samoja tuotteita tai palveluja tarjoavien välistä kilpailua. Eli jos tuki antaa sinulle merkittävän kilpailuedun, tämä voi estää sinua saamasta starttirahaa.
 • Starttirahaa hakeva henkilöasiakas on aloittanut yritystoiminnan ennen kuin tuen myöntämisestä on päätetty. Perustamisen kanssa ei kannata hoppuilla.
 • Et voi siirtyä  työsuhteesta tekemään samaa työtä yrittäjänä, jos on ilmeistä, että sinun pääasiallinen toimeksiantaja on aiempi työnantajasi.
 • Älä hanki itsellesi luottohäiriöitä. Starttiraha voidaan evätä, mikäli starttirahan hakija on olennaisesti laiminlyönyt velvollisuuksiaan suorittaa veroja tai lakisääteisiä maksuja tai hänellä on olennaisia yksityisoikeudellisia maksuhäiriöitä. Tässä voidaan tehdä poikkeus toki, mutta se varmaan aika harvinaista.
 • Starttirahaa ei voida maksaa, jos yrittäjäksi ryhtyvän toimeentulo on muulla tavoin turvattu esimerkiksi palkkatuloilla, erilaisilla tuilla tai muilla etuuksilla. Starttiraha on tuki nimenomaan toimeentuloa varten.

Jos starttiraha-asiat askarruttavat, kysy neuvoa paikallisesta TE-toimistostasi.

Lue myös: Starttirahan lisäksi olemme kirjoittaneet myös muista yrityksen rahoitusvaihtoehdoista.

Vaihtoehto perinteiselle toiminimen perustamiselle: Kevytyrittäjyys toiminimellä

Tätä vaihtoehtoa sivusimmekin jo hieman edellä, mutta käydään asia vielä hieman laajemmin läpi.

Jos yrittäjäksi ryhtyminen ja siihen liittyvä byrokratia mietityttävät, harkinnan arvoinen vaihtoehto on kevytyrittäjyys toiminimellä.

Tämä vaihtoehto tarkoittaa sitä, että olet toiminimiyrittäjä, mutta laskutuspalvelu hoitaa kirjanpitoon, veroihin ja viranomaisilmoituksiin liittyvät työt ja ottaa palkkioksi pienen prosenttiosuuden asiakkailta laskuttamastasi summasta.

Saat kuitenkin itsellesi oman Y-tunnuksen, mikä tarkoittaa sitä, että pääset nauttimaan pienyrittäjille tarkoitetuista veroeduista ja toisin kuin useimmissa laskutuspalveluissa, saat vähentää liiketoimintasi kulut. Nämä ovat selviä rahanarvoisia etuja normaaleihin laskutuspalveluihin verrattuna.

Kevytyrittäjyys toiminimellä on joustava ja riskitön vaihtoehto oman liikeidean testaamiseen. Jos asiakkaita riittää, siirtyminen varsinaiseksi toiminimiyrittäjäksi on helppoa ja nopeaa.

OP-Pankin Kevytyrittäjä-palvelu on mahdollistanut suomalaisille kevytyrittäjyyden toiminimellä keväästä 2017 alkaen. Tästä vaihtoehdosta voit lukea lisää linkin takaa.

Voit myös halutessasi tutustua tarkemmin kevytyrittäjyydestä kertovaan oppaaseemme.

Yhteenveto

Jos olet kahlannut läpi kaiken yllä lukevan, sinulla pitäisi nyt olla hallussasi kaikki olennaisimmat tiedot toiminimen perustamiseen liittyen.

On tietysti itsestään selvää, että yrittämiseen liittyy kymmeniä muitakin seikkoja kuin varsinainen perustamisprosessi.

Joudut omaksumaan uusia verotukseen ja kirjanpitoon liittyviä asioita sekä miettimään markkinointia, asiakashankintaa, vakuutuksia, yrittäjän työttömyysturvaa, mahdollista pankkilainan hakemista yritykselle sekä lukuisia muita asioita.

Lisäksi sinulta pitäisi löytyä tarvittavat yrittäjän ominaisuudet, jotta voisit menestyä.

Myös liiketoimintasuunnitelman tekeminen saattaa olla tarpeellista esimerkiksi rahoituksen hakemista varten.

Sivustoltamme löydät paljon perustietoa näistäkin asioista selkokielisesti kirjoitettuna. Mikäli ulkoistat kirjanpidon heti kättelyssä, myös tilitoimistosi osaa tietysti auttaa sinua toiminimiyrittäjyyden alkuvaiheeseen liittyvissä asioissa.

Voit halutessasi tutustua kirjoittamamme yrityksen perustajan oppaaseen, jonka saat tilattua ilmaiseksi sähköpostiisi. Olemme tiivistäneet siihen lyhyeen muotoon olennaisimmat asiat ja kerromme samalla, mistä saat kaivettua lisätietoa kustakin aihealueesta.

Siirry lataamaan opas nyt!