Aputoiminimi

Mikä on aputoiminimi?

Aputoiminimi tarkoittaa sitä, että yrittäjä tai yritys voi halutessaan harjoittaa osaa liiketoiminnastaan eri nimellä. Aputoiminimellä et voi harjoittaa sellaista liiketoimintaa, joka kattaa yrityksesi toiminnan kokonaisuudessaan.

Aputoiminimi ei siis ole mikään varsinainen yritysmuoto tai oma itsenäinen yrityksensä. Termin sisältö aukenee sinulle paremmin, kun luet alla olevan esimerkin.

Esimerkki aputoiminimestä

Maansiirtoalalla toimiva yksinyrittäjä Jorma on armoitettu supliikkimies, ja hän heittää sivubisneksenään stand up -keikkoja erilaisissa juhlissa ja yksityistilaisuuksissa. Keikat hän haluaa laskuttaa jo olemassa olevan yrityksensä avulla, koska se on hänelle helppo ratkaisu.

Jorma ei kuitenkaan halua markkinoida keikkojaan maansiirtofirmansa nimissä. Se ei ole mikään ihme, sillä tilaisitko itse Jorman Maansiirto Oy:n show’n yrityksesi pikkujouluihin? Me saattaisimme tilata, mutta varmastikaan kaikki eivät. Tällaisissa tilanteissa apuun tulee – sananmukaisesti – aputoiminimi.

Jorma rekisteröi yritykselleen aputoiminimen Maanmainio Jorma. Kyseessä ei ole oma erillinen yrityksensä, vaan aputoiminimi, jolla on sama Y-tunnus kuin Jorman Maansiirto Oy:llä. Maanmainio Jorma -nimellä stand up -keikkojen myyminen sujuu kuitenkin sutjakammin. Aputoiminimen voi myös merkata asiakkaalle lähtevään laskuun.

Jorma ei saa ottaa aputoiminimeensä yhtiömuodon tunnusta (tässä tapauksessa oy), koska kyseessä ei ole oma itsenäinen yrityksensä.

Jorman Maansiirto Oy:n päätoimiala on esimerkissämme rakentamiseen liittyvä, mutta yrityksen toimialaluokituksesta löytyisi myös maininta kulttuuri- ja viihdetoiminnasta. Jorma voi myös ynnätä tarkempien toimialojen perään lisäyksen “kaikki muu laillinen liiketoiminta.”

Rakentamisen ja viihteen yhdistelmä on kieltämättä erikoinen, mutta tämä oli vain laiskanpulskea esimerkki, jotta ymmärtäisit idean.

Otetaan vielä perään toinen esimerkki, tällä kertaa elävästä elämästä:

Erään suomalaisyrityksen varsinainen toiminimi on Burger-In Oy. Firman nimi ei välttämättä ole sinulle tuttu, vaikka yrityksen liikevaihto oli viime vuonna yli 100 miljoonaa euroa.

Kyseisen yrityksen aputoiminimiä ovat muun muassa Hesburger, Parilla Steak House ja Hespanpizza. Nyt taidatkin jo tietää, mistä puhutaan!

Aputoiminimen kirjanpito, verotus ja laskuttaminen

Aputoiminimen kirjanpito merkitään samaan kirjanpitoon varsinaisen yrityksen kanssa, ja sitä verotetaan ja sillä laskutetaan itse yrityksen tavoin.

Osakeyhtiöissä aputoiminimi voidaan ottaa käyttöön hallituksen päätöksellä, jossa mainitaan, millaista toimintaa aputoiminimellä tehdään. Toiminnan tulee sisältyä yrityksen toimialaan.

Aputoiminimen käyttöönotto ei kuitenkaan vaadi yhtiöjärjestyksen muutosta, sillä aputoiminimeä ei tarvitse ottaa yhtiöjärjestykseen.

Aputoiminimen hinta

Mahdollisia aputoiminimiä kysytään yrityksen perustamislomakkeessa, mutta ne voi halutessaan ilmoittaa myöhemminkin. Sinun ei tietenkään ole mikään pakko ilmoittaa ainuttakaan aputoiminimeä, jos toimintasi ei sitä vaadi.

PRH:n hinnastossa on mainittu, että aputoiminimen ilmoittaminen sähköisesti yritystä perustettaessa maksaa 65 euroa, mutta hinta koskee vain osakeyhtiöitä. Paperilomakkeella hinta on 100 euroa, ja tämän hinnan jälkeen ei ole mainittu poikkeavuuksista eri yritysmuotojen välillä.

Mikäli kyseessä on aputoiminimen jälkikäteisilmoitus tai muutos, ilmoittaminen kustantaa tällöin sähköisesti 65 euroa per nimi. Paperi-ilmoituksessa hinta nousee 100 euroon per nimi. Nämä hinnat koskevat sekä osakeyhtiö- että toiminimiyrittäjiä.

Nyt voit itse miettiä, kummalla tavalla aputoiminimet kannattaa ilmoittaa.

Lue myös: Mitä tarkoittaa rinnakkaistoiminimi?