Matkalasku 2020

Matkalaskun tekeminen voi olla myös helppoa

Työhön liittyvä matkustaminen ei läheskään aina ole kovin nautittavaa puuhaa.

Erittäin turhauttavaksi moni työreissu muuttuu kuitenkin vasta siinä vaiheessa, kun edessä on matkalaskun tekeminen. Onneksi tämänkin rutiinin voi nykyään hoitaa pois alta helposti ja nopeasti.

Tällä sivulla kerromme sinulle kaikki tarvitsemasi tiedot voimassa olevista matkalaskukäytännöistä vuonna 2020.

Saat myös ohjeet siihen, miten matkalasku tehdään minuutissa. Apunasi tässä lyhytkestoisessa projektissa on ilmainen matkalaskupohja, joka toimii niin tietokoneen selaimessa kuin mobiililaitteillakin.

Mitä matkalasku tarkoittaa?

Matkalaskulla tarkoitetaan joko sähköisessä tai paperisessa muodossa olevaa asiakirjadokumenttia, jolla perit työnantajaltasi takaisin itse maksamasi kustannukset työmatkasi jälkeen.

Jos olet yrittäjä ja yritysmuotona on osakeyhtiö, teet oman auton käytöstä matkalaskun, jonka yrityksesi maksaa tilillesi. Päivärahat ja km-korvaukset ovat sinulle tällöin henkilökohtaista verotonta tuloa ja yrityksellesi vähennyskelpoisia kuluja – tästä syystä matkalaskut kannattaa aina muistaa tehdä. Toiminimiyrittäjien matkakorvauskäytännöistä sen sijaat voit lukea tarkemmin linkin takaa.

Kilometrikorvaus vuonna 2020 on enimmäismäärältään 43 senttiä per ajokilometri. Summa on samansuuruinen kuin aiempana vuonna. Korotetut kilometrikorvausmäärät ja lisämatkustajista maksettavat hyvitykset voit tarkistaa edellisen linkin takaa.

Työmatkoista maksettavien kokopäivärahan (yli 10h) ja osapäivärahan (yli 6h) summat vuonna 2020 puolestaan ovat 43 ja 20 euroa – lukemat ovat nousseet eurolla viime vuodesta. Päivärahakorvauksista voit lukea tarkemmin päivärahaa koskevasta erillisestä artikkelista.

Matkakustannukset todistetaan asianmukaisilla kuiteilla matkalipuista, ruokailuista, majoituksesta sekä muista työmatkaasi liittyneistä kuluista. Muista siis huolehtia talteen kaikki matkan aikana kertyneet olennaiset tositteet.

Matkalaskun vaatimukset – muistathan nämä?

Matkalaskulle ei olemassa tarkkaa ja ennalta määriteltyä muotoa, vaan käytännöt vaihtelevat paljon työpaikoittain.

Lähtökohtaisesti tekemästäsi matkalaskusta pitäisi kuitenkin löytyä seuraavat tiedot:

  • Kuka matkusti, mistä syystä ja milloin?
  • Minne matka kohdistui ja kauanko se kesti (tarkka reitti)?
  • Millä kulkuneuvolla (rekisterinumero) matkaa taitettiin?
  • Oliko kyydissä muita henkilöitä työasioissa?

Näiden lisäksi tarvitset matkalaskusi liitteeksi kuitit tai vastaavat tositteet kulujesi todentamista varten. Myös tilinumero sinun on tietysti lisättävä liitteeksi, mikäli se ei ole jo valmiiksi työnantajasi tiedoissa.

Yrittäjänä sen sijaan toimitat matkalaskun tai vastaavat tiedot suoraan kirjanpitäjällesi verotusta ja kirjanpitoa varten.

Toiminimiyrittäjillä matkakorvauskäytännöt eroavat osakeyhtiön omistajayrittäjistä, jotka voivat nostaa itselleen kilometrikorvauksia.

Yrittäjän kilometrikorvausten käytännöistä toiminimimuodossa voit lukea lisää linkin takaa.

Yksityis- ja yritysajot erottelevat pitämällä säntillisesti ajopäiväkirjaa.

Miten matkalasku tehdään minuutissa?

Jos työmatkailu on epäsäännöllistä, matkalaskun tekeminen sujuu helpoiten käyttämällä valmista matkalaskulomaketta.

Katso alta eTaskun ilmainen matkalaskupohja, jonka avulla matkalasku hoituu alle minuutissa.

Syötät vain pohjaan

  • matkasi tarkoituksen,
  • lähtö- ja päätepisteen,
  • päivämäärän sekä
  • tiedot mahdollisista lisämatkustajista.

Tämän jälkeen matkalaskupohja luo sinulle valmiin matkalaskun, jonka saat tilattua sähköpostiisi.

Avaa matkalaskupohja tästä.

Jos työmatkustaminen sen sijaan on säännöllistä, fiksuinta on ottaa käyttöön erillinen matkalaskuohjelma tai sovellus, jonka avulla matkan tiedot voi toimittaa kirjanpitäjälle tai palkkahallintoon vaikka kotipihasta matkapuhelimen avulla.

Työmatkan määritelmä – mikä lasketaan työmatkaksi ja mikä ei?

Pääpiirteissään jaottelu on helppoa. Kun ajat kotoasi töihin, tämä matka ei ole työmatka. Sen sijaan ajaminen kotoa asiakkaan toimistolle tai muulle ei-vakituiselle työpaikalle lasketaan työmatkaksi.

Mikäli siis ajat ensin aamulla työpaikallesi hakemaan tarvikkeita ja jatkat sieltä asiakkaan luokse, työmatkaksi luokitellaan vain jälkimmäinen ajo-osuus.

Kodin ja työpaikkasi väliset matkat voit tietysti vähentää henkilökohtaisessa verotuksessasi halvimman matkustusvaihtoehdon mukaan.

Lisätietoja työmatkakustannuksista löydät Verohallinnon sivuilta.