ALV-rekisteri

Arvonlisäverovelvollisten rekisteriin ilmoittautuminen

Tässä tekstissä käsittelemme ALV-rekisteriä eli arvonlisäverovelvollisten rekisteriä aloittavien yrittäjien ja yritysten näkökulmasta.

Kerromme selkokielellä:

  • Mikä on ALV-rekisteri?
  • Milloin ALV-rekisteriin ilmoittautuminen on pakollista ja miten rekisteriin ilmoittaudutaan?
  • Mitä tarkoittaa ALV-rekisteriin hakeutuminen?
  • Miten ja milloin arvonlisäverovelvollinen yrittäjä veronsa maksaa?

Mikä on ALV-rekisteri?

Arvonlisävero eli alv on jokaiselle tuttu kulutusvero. Normaalitilanteessa myyjä lisää alvin (useimmiten 24%) tavaran tai palvelun myyntihintaan ja perii sen ostajalta myyntitapahtuman yhteydessä. Tämän jälkeen myyjä tilittää alv:n valtiolle.

Jos olet yrittäjä, arvonlisävero kannattaa ajatella niin, että se ei ole sinun rahaasi ollenkaan. Se on vain matkalla sinun tilisi kautta valtion kassaan.

Kun puolestasi ostat tavaroita tai palveluja omaa yritystoimintaasi varten, maksat alvin osana ostosummaa ja voit vähentää sen valtiolle maksettavien alviesi määrästä.

Mikäli sinusta tässä vaiheessa tuntuu, että alv:n merkitys yritystoiminnassa ei vielä ole täysin selvä, lue kirjoittamamme selkokielinen esimerkki yrityksen arvonlisäverosta linkin takaa.

Mutta sitten siihen varsinaiseen asiaan eli itse rekisteriin!

ALV-rekisteri on nimensä mukaisesti rekisteri, johon on koottu tiedot arvonlisäverovelvollisista toimijoista. YTJ.fi-verkkopalvelussa voit yrityksen nimellä tai Y-tunnuksella etsiä tiedon siitä, kuuluuko yritys arvonlisäverovelvollisten rekisteriin.

Seuraavassa kappaleessa tarkastelemme, milloin uusi yrittäjä tai yritys katsotaan arvonlisäverovelvolliseksi.

ALV-rekisteriin ilmoittautuminen – milloin se on pakollista?

Palveluita tai tavaroita myyvät yrittäjät ja yritykset ovat pääsääntöisesti arvonlisäverovelvollisia, jos niiden liikevaihto ylittää 12 kuukauden tilikauden aikana 10 000 euroa. Liikevaihto tarkoittaa myyntituottojen yhteissummaa ilman arvonlisäveron osuutta.

Esimerkki liikevaihdosta: Perustat toiminimen ja laskutat ensimmäisen tilikautesi aikana asiakkailta 20 000 euroa + ALV24% eli 24 800 euroa. Liikevaihtosi on tällöin 20 000 euroa. Alvien osuuden maksat valtiolle.

ALV-velvollisuuteen on olemassa joitain toimialakohtaisia poikkeuksia. Arvonlisäverotuksen ulkopuolelle jäävää toimintaa ovat muun muassa:

  • Terveyden- ja sairaanhoitopalvelujen myynti,
  • postipalvelut,
  • koulutuspalvelut.
  • sosiaalihuollon palvelut,
  • kiinteistöjen tai osakehuoneistojen vuokraus tai myynti sekä
  • vakuutus- ja rahoituspalvelut.

Mikäli yritys myy ainoastaan näitä palveluja tai tavaroita, se ei voi liittyä alv-rekisteriin.

Mikäli yritys ei kuulu ALV-velvollisten rekisteriin, se ei tietysti myöskään laskuta alv:tä myynnin yhteydessä eikä voi tehdä vähennyksiä liiketoimintaan kohdistuneiden omien ostojen alveista.

Jos et ilmoittaudu alv-rekisteriin, mutta liikevaihtosi ylittää 10 000 euroa, joudut maksamaan alvit takautuvasti koko tilikauden myynnistä.

Mikäli taas liityt ALV-rekisteriin, mutta liikevaihto jääkin alle 10 000 euron rajan, voit alv:n alarajahuojennuksen ansiosta hakea maksamasi alvit takaisin (mikäli niitä on enemmän kuin ostoihin sisältyneitä, vähennettäviä alveja).

Tästä syystä rekisteriin kannattaa liittyä, mikäli rajan rikkoutuminen hiemankaan epäilyttää.

ALV:n alarajahuojennus pitää kuitenkin muistaa itse hakea, mutta se onnistuu nopeasti ja helposti verkossa.

Huomioi myös se, että jos ensimmäinen tilikautesi on pidempi tai lyhyempi kuin 12 kuukautta, tilikauden liikevaihto pitää muuntaa vastaamaan 12 kuukauden liikevaihtoa.

Jos siis esimerkiksi perustat yrityksen heinäkuun alussa ja teet 1.7.-31.12. välisenä aikana 9000 euron liikevaihdon, 10 000 euron suhteellinen raja ylittyy kirkkaasti.

Tämä johtuu siitä, että puolessa vuodessa (1.7.-31.12.) tehty 9000 euron liikevaihto on 12 kuukauden ajanjaksolle muunnettuna 18 000 euroa.

ALV-rekisteriin liittyminen – miten se tapahtuu?

Yrittäjä tai yritys ilmoittautuu yleensä alv-rekisteriin yrityksen perustamisen yhteydessä. Tämä tapahtuu perustamisilmoituslomakkeen avulla.

Alapuolelta löytyy kuva toiminimen perustamisilmoituksesta. Osakeyhtiön perustamisilmoituksessa kyseinen kohta on kuitenkin lähes vastaavanlainen.

Useimmissa tapauksissa uusi yrittäjä ilmoittautuu arvonlisäverovelvolliseksi liiketoiminnasta, eli vain ensimmäiseen kohtaan merkataan ruksi. Muista vaihtoehdoista voit halutessasi lukea lisätietoa YTJ:n oppaan sivuilta 11-12.

alv-rekisteri

Mikäli arvonlisäverovelvollisuusrekisteriin ei liitytä perustamisen yhteydessä, sen voi tehdä jälkikäteen muutosilmoituksella. Ilmoittautuminen alv-rekisteriin on muistettava tehdä ennen kuin verollinen toiminta aloitetaan.

Muutosilmoituksella voi tarvittaessa hoitaa myös alv-rekisteristä poistumisen, jos esimerkiksi lopetat yritystoimintasi.

ALV-rekisteriin hakeutuminen – mitä se tarkoittaa?

ALV-rekisteriin hakeutuminen tarkoittaa, että arvonlisäverovelvollisten rekisteriin liitytään vapaaehtoisesti. Tämä tapahtuu edellisessä kappaleessa mainittujen perustamis- tai muutosilmoituslomakkeiden avulla.

ALV-velvolliseksi voi hakeutua muun muassa vähäisestä liiketoiminnasta, yhteisöhankinnasta, alkutuotannosta tai kiinteistön käyttöoikeuden luovuttamisesta.

ALV-velvolliseksi hakeutumisen jälkeen myytävien tuotteiden ja palveluiden hintaan lisätään arvonlisäveron määrä, mutta myös liiketoimintaa varten tehtyjen ostojen alv on sen jälkeen vähennyskelpoinen.

ALV-rekisteriin hakeudutaan usein vapaaehtoisesti esimerkiksi sellaisissa tilanteissa, joissa yrityksen liiketoimintaan liittyy ensimmäisellä tilikaudella paljon arvonlisäverollisia ostoja, mutta myyntiä ei välttämättä vielä kerry.

Tällöin vähennettävää alvia kertyy enemmän kuin maksettavaa alvia ja saat Verohallinnolta alv-palautusta.

Arvonlisäveron maksaminen

ALV-rekisteriin kuuluva yrittäjä tai yritys ilmoittaa ja maksaa veronsa OmaVero-palvelussa.

Kirjanpidon ulkoistamisesta on kuitenkin hyötyä tässäkin tapauksessa. Kun sinulla on kirjanpitäjä, hän muodostaa alv-laskelmat toimittamiesi tositteiden ja kuittien perusteella ja lähettää sinulle alv-laskun maksettavaksi. On myös mahdollista valtuuttaa tilitoimisto suoraan maksamaan alv-tilitykset yrityksesi puolesta.

Se kuinka usein yrityksesi tilittää alvit, riippuu siitä, kuinka pitkä on oma-aloitteisten verojen verokautesi. Yleensä verokauden pituus on aina kalenterikuukausi, mutta mikäli liikevaihtosi on maksimissaan 30 000 euroa, voit ilmoittaa ja maksaa alvit kerran vuodessa. Tämä säästää sinulta aikaa ja vaivaa.

Kuitit ja tositteet on silti aina pidettävä hyvässä tallessa ja kirjanpito ajantasaisena.

Pidempää ilmoituskautta haetaan perustamislomakkeella tai myöhemmin muutosilmoituslomakkeella. Alla on kuva toiminimen perustamislomakkeen kohdasta “Oma-aloitteisten verojen verokausi”.

Arvonlisäverot voi ilmoittaa neljännesvuosittain tai kerran vuodessa, jos liikevaihto jää pieneksi.


Kuukausi kirjanpitoa ilmaiseksi?

Accountor Go on toiminimiyrittäjille ja pienille osakeyhtiöille suunniteltu helppo kirjanpitopalvelu, joka sisältää näppärän ohjelmiston sekä ammattikirjanpitäjän tuen. Kiinteään (Tmi 89 € / Oy 129 €) kuukausihintaan sisältyy kuukausikirjanpito ja ohjelmistot. Tilinpäätös ja vuosi-ilmoitukset kiinteään hintaan 149 €. Ensimmäinen kuukausi on maksuton, kun lähdet kokeilemaan palvelua.

Hukkunut kuitti ja alv-vähennys

Jos sinulta hukkuu liiketoimintaasi liittyvä kuitti, voit tehdä itse selvityksen ostosta. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että selvität kirjanpitäjällesi kirjallisesti, mitä on ostettu, keneltä, mihin hintaan ja milloin.

Tällöin osto voidaan merkata kuluksi kirjanpitoon. Tärkeää on kuitenkin huomata, että arvonlisäverovähennyksiä ei itse laadituista ostoselvityksistä saa.

Jatkuvasti hukkuvat kuitit siis paitsi aiheuttavat riskin verottajan kannalta, myös maksavat sinulle rahaa, kun et saa kaikkia alv-vähennyksiä hyödynnettyä. Tästä syystä kuitit on järkevää kuvata älypuhelimella ja toimittaa ne heti kirjanpitäjälle.

Kuittisovelluksia on olemassa monia, mutta esimerkiksi linkin takaa avautuvaa eTaskua käyttää jo yli 15 000 yritysasiakasta.

Lisätietoa muista aloittavia yrittäjiä koskevista rekistereistä

Olemme ALV-rekisterin lisäksi kirjoittaneet selkokieliset tietoiskut myös muista uusia yrittäjiä koskevista rekistereistä, joihin yrityksen perustaja törmää jo perustamisilmoituslomaketta täyttäessään.