Starttirahan ehdot

Kuka voi saada starttirahaa (ja kuulutko sinä heihin?)

Onko firma suunnitteilla ja starttiraha-asiat mietityttävät?

Tässä artikkelissa käydään selkokielisesti läpi, millä ehdoilla starttirahaa myönnetään.

Sen saaminen ei nimittäin ole pelkästään lomakkeiden toimittamista TE-toimistoon, vaan anomukselle pitää myös löytyä hyvät perustelut ja tiettyjen ehtojen on pakko täyttyä.

Käydäänpä nyt läpi kaikki olennaisimmat asiat.

Starttirahan ehdot pähkinänkuoressa

Starttirahan hakijoilta vaaditaan kahta asiaa:

  • Jos haet starttirahaa, sinulla tulee olla todettavasti hyvät valmiudet toteuttaa suunnittelemasi yritysidea.
  • Suunnittelemasi yritysidean täytyy lisäksi olla sellainen, että sillä on potentiaalia tulla niin kannattavaksi, että siitä voi tulla sinulle päätoiminen tulonlähde.

Asiat ovat oikeastaan melko yksinkertaisia ja riippuvat paljon siitä, kuinka esität ne.

Omaa kyvykkyyttä voi helposti perustella hakemuksen eri osissa ja laskelmissa.

Mikäli ideasi on oikeasti hyvä, niin ei ole pelkoa siitä, ettetkö saisi tukea.

Yrittäjyyden tulee kuitenkin olla päätoimista, eli starttirahaa voidaan myöntää

  • aloittavalle päätoimiselle yrittäjälle tai
  • sellaiselle sivutoimiselle yrittäjälle, joka aikoo jatkaa toimintaansa päätoimisena.

Seuraava vaihe on katsoa ehtoja, jotka eivät voi täyttyä, jos haluat saada starttirahaa.

Voimme kokemuksesta sanoa, että jokaisen kohdan kanssa tulee olla hyvin tarkka.

Hakemus voi kariutua viime metreilläkin, jos toimit väärin tai hätäilet.

Toimi ohjeiden mukaan ja ole rauhassa, kunnes saat kirjallisen päätöksen käteesi.

Käydään läpi seuraavaksi liuta ehtoja, jotka eivät saa täyttyä tai muuten starttirahaa ei myönnetä sinulle:

  • Mikäli tulevan yrityksesi uskotaan heti takaavan sinulle sellaisen toimeentulon, jonka voidaan olettaa kattavan elämisen kulut, et saa starttirahaa. Mitäpä sillä tekisit, jos pärjäät ilmankin? Tämä lasketaan liiketoimintasuunnitelman mukana olevien laskelmien pohjalta.
  • Haluat perustaa yrityksen toimialalle, joka on täynnä muita vastaavia toimijoita samoilla tuotteilla tai palveluilla. Silloin starttiraha vääristää kilpailua, eikä sitä myönnetä. Tälläisiä toimialoja ovat ainakin kebab-pizzeriat ja monilla paikkakunnilla hierontapalvelut ja parturi-kampaamot. Näillä aloilla starttirahan saamiseksi täytyy taikoa hatusta jotain todella erityistä.
  • Tämä kohta on simppeli. Yritystoimintaa ei saa aloittaa ennen kuin starttirahasta on tehty päätös. Toiminnan aloittamiseksi voidaan katsoa hyvin pienetkin asiat, joten kannattaa olla hyvin tarkka. Paras taktiikka on vain lykätä aloittamista reilusti, kunnes starttiraha on hoidossa. Silloin ei synny ongelmia.
  • Olet ollut alalla tai työpaikassa, jonka työnantaja olisi yrityksesi pääasiakas. Käytännössä tällä halutaan estää kevyttä verosuunnittelua, jossa ryhtyisitkin työntekijästä yrittäjäksi kevyellä muutoksella ja saisit vielä samalla starttirahan. Voit kuitenkin tehdä tämän tempun, mutta jäät silloin ilman starttirahaa. Jos taas haluat starttirahan, silloin joudut etsimään muitakin asiakkaita, jotka ovat liikevaihdoltaan suurempia kuin nykyinen pomosi.
  • Et saa todennäköisesti starttirahaa, jos sinulla on maksuhäiriöitä tai olet jättänyt maksamatta veroja tai muita lakisääteisiä maksuja. TE-toimisto voi kuitenkin antaa myöntävän päätöksen näistä huolimatta, jos onnistut asian selvittämään hyvin.
  • Jos teet toimeentulosi starttirahaa haettaessa muulla tavoin kuin yrittäjänä, niin et voi saada samaan aikaan tukea. Esimerkiksi opintotukea saavat eivät voi saada molempia samaan aikaan, vaan toisesta pitää luopua. Myös muut tuet, etuudet ja palkkatulot estävät starttirahan. Starttiraha on tarkoitettu turvaamaan toimeentuloa yrittäjyyden alkutaipaleella.

Jos et voi saada starttirahaa, voit lukea erillisen artikkelin, jossa käymme läpi yleisimmät yrityksen rahoitusvaihtoehdot.

Myös nämä kirjoittamamme tekstit saattaisivat kiinnostaa sinua:

Starttirahahakemus
Starttirahan jatkohakemus
Starttirahan tilitys
Starttirahan verotus