Starttirahan verotus

Oletko hakemassa starttirahaa tai saanut juuri päätöksen sen myöntämisestä? Nyt siis viimeistään lienee hyvä aika tutustua starttirahan verotukseen.

Muistathan, että starttiraha on verotettavaa tuloa. Käydään tässä kirjoituksessa aihetta hieman enemmän läpi, jotta sinulle ei jäisi mitään epäselvää asian suhteen.

Jos starttirahan hakemiskäytännöt ovat sinulle vielä epäselviä, voit lukea ensin artikkelimme starttirahahakemuksesta sekä starttirahan jatkoajasta.

Miten starttirahaa verotetaan?

Starttiraha on siis veronalaista tuloa. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että joudut maksamaan siitä veroa. Silloin starttiraha ei mene yrityksen kirjanpitoon, vaan sen ilmoittaa TE-toimisto suoraan Verohallintoon.

Tuki on siis henkilökohtaista, ennakonpidätyksen alaista verotuloa. Älä siis laske sitä yrityksen tuloksi, kun perustamislomaketta täyttäessäsi arvioit ensimmäisen tilikautesi tulosta ennakkoverojen maksamista varten.

Starttirahan verotus lasketaan tietyn prosentin mukaan, kunhan toimitat tarvittavat tiedot Verohallintoon. Se kannattaa muistaa tehdä, ettei verottaja lohkaise rahasta turhan isoa siivua.

Tarkastellaan tätä asiaa seuraavaksi.

Paljonko starttirahasta maksetaan veroa?

Kun sinulle on myönnetty starttiraha ja haet sen maksatusta, sinun tulee toimittaa muutosverokortti etuutta varten.

Jos et verokorttia toimita, starttirahasta maksetaan ennakonpidätystä palkkaa varten määrättyjen pidätysprosenttien mukaisesti, kuitenkin vähintään 25 prosenttia.

Kun kortti on toimitettu, maksat veroa normaalisti veroprosenttisi mukaan. Jos sinulla ei ole juuri lainkaan tuloja, veroprosentti pysyy alhaalla.

Starttirahan määrä

Käydään vielä läpi starttirahan määrät, jos haluat laskea verot niistä.

1. Alkavan eli ensimmäisen starttirahajakson kuuden kuukauden ajalta starttirahaa tulee  32,40 euroa per päivä (2018).

Tukea maksetaan viideltä päivältä viikossa, eli kuukaudessa rahaa kertyy bruttona noin 700 euroa. Tästä miinustetaan sitten verojen osuus.

2. Starttirahan lisäosan (jälkimmäinen 6kk) suuruus on nykyään täysin sama kuin perustuenkin (32,40€). Aiemmin lisäosaa maksettiin vain tietty prosenttiosuus perustuen määrästä.

Palaa takaisin artikkeliin starttiraha.