Starttirahan verotus

Oletko hakemassa starttirahaa tai saanut juuri päätöksen sen myöntämisestä? Nyt siis viimeistään lienee hyvä aika tutustua starttirahan verotukseen.

Tärkeintä on sisäistää, että starttiraha on verotettavaa henkilökohtaista tuloasi. Käydään tässä kirjoituksessa aihetta hieman enemmän läpi, jotta sinulle ei jäisi mitään epäselvää asian suhteen.

Jos starttirahan hakemiskäytännöt ovat sinulle vielä epäselviä, voit lukea ensin artikkelimme starttirahahakemuksesta sekä starttirahan jatkoajasta.

Miten starttirahaa verotetaan?

Starttiraha on siis veronalaista tuloasi. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että mitä enemmän sinulla on vuoden aikana muita ansiotuloja, sitä suuremmaksi veroprosenttisi nousee ja sitä suurempi osuus starttirahasta menee verojen maksuun.

Tämä johtuu siitä, että ansiotuloja verotetaan progressiivisesti, eli tulojen noustessa veroprosentti nousee. Tämän varmasti jo tiesitkin, jos olet joskus ollut palkkatöissä ansaitsemassa ansiotuloja.

Koska starttiraha on henkilökohtaista tuloasi, sitä ei pidä merkata yrityksesi kirjanpitoon, eikä sinun tule ilmoittaa sitä elinkeinotoimintasi veroilmoituksessa. Starttirahan maksatuksesta huolehtiva KEHA-keskus – eli Ely-keskusten ja TE-toimistojen kehittämis- ja hallintokeskus – ilmoittaa tiedot maksuista suoraan Verohallinnolle.

Kun sinulle on myönnetty starttiraha ja haet maksatusta ensimmäistä kertaa, sinun tulee maksatushakemuksen yhteydessä toimittaa KEHA:lle muutosverokortti etuutta varten. Muutosverokortin ansiosta starttirahasta voidaan pidättää veroa oikea määrä tuloihisi nähden. Mikäli et toimita muutosverokorttia, starttirahasta pidätetään veroa vähintään 25 prosenttia.

Jos kyseinen veroprosentti osoittautuu todellisiin tuloihisi nähden liian suureksi, saat toki liikaa maksetun veron myöhemmin takaisin veronpalautuksena. Siihen kuitenkin menee aikaa, joten tästä syystä muutosverokortti kannattaa muistaa toimittaa.

Starttirahan määrä

Käydään vielä lopuksi läpi starttirahan määrät, jotta olet selvillä siitä, kuinka paljon tukea tulet euromäärällisesti saamaan.

  • Puoli vuotta kestävän ensimmäisen starttirahajakson ajalta tukea maksetaan 33,78 euroa per päivä (2021). Tukea maksetaan enintään viideltä päivältä viikossa, eli kuukaudessa rahaa kertyy bruttona reilut 700 euroa. Tästä miinustetaan sitten verojen osuus.
  • Myös starttirahan lisäosan (eli jälkimmäisen puolivuotisjakson) suuruus on nykyään täysin sama kuin perustuenkin (eli 33,78€). Joitakin vuosia sitten lisäosan määrä vaihteli tapauskohtaisesti, mutta nykyään molempien starttirahajaksojen tukisummat ovat samansuuruisia.
  • Vuonna 2020 aloittaneilla yrittäjillä oli poikkeuksellisesti mahdollisuus pidennettyyn, 18 kuukauden mittaiseen starttirahaan. Koronavirustilanteen takia tehty muutos ei kuitenkaan koske vuoden 2021 puolella aloittaneita yrittäjiä. Tukiehdoissa voi kuitenkin tapahtua muutoksia nopeillakin aikatauluilla, joten tarkista aina ajantasainen tilanne TE-palveluiden verkkosivuilta.

Palaa takaisin artikkeliin starttiraha.