Rinnakkaistoiminimi

Rinnakkaistoiminimi

Mitä tarkoittaa rinnakkaistoiminimi?

Yrityksen perustajalta kysytään perustamislomakkeessa, haluaako hän ottaa käyttöön rinnakkaistoiminimen.

Rinnakkaistoiminimi on varsinaisen toiminimesi vieraskielinen käännös ja se tulee kyseeseen, mikäli haluat rekisteröidä toiminimesi jollain muulla kielellä – esimerkiksi ruotsiksi tai englanniksi.

Rinnakkaistoiminimi tarkoittaa siis nimenomaan käännösnimeä – kyseessä ei ole yritysmuoto tai oma itsenäinen yritys.

Et voi taikoa hatusta hienolta kuulostavaa vieraskielistä rinnakkaistoiminimeä, jos se ei millään tavalla liity varsinaiseen toiminimeesi. Erikielisten nimien tulee vastata toisiaan sanasisällöltään.

Esimerkki: Yrityksen nimi on Kalevan Markkinointi Oy ja rinnakkaistoiminimi Kaleva Marketing Ltd.

Jos varsinainen toiminimesi on jokin sanasisällöltään abstrakti sana, voit vain yksinkertaisesti muuttaa yhtiömuototunnuksen vieraskieliseen muotoon (Juupeliskuukelis Oy -> Juupeliskuukelis Ltd (englanti) tai Juupeliskuukelis Ab (ruotsi).

Varsinaiseen toiminimeen voidaan kuitenkin myös liittää yhtiömuotoinen tunnus useammalla kielellä, tällöin nimi voisi olla esimerkiksi Oy Juupeliskuukelis Ab tai Juupeliskuukelis Oy Ltd.

Rinnakkaistoiminimeä ilmoitettaessa varsinaisen toiminimen tulee aina olla joko suomen- tai ruotsinkielinen.

Mikäli kyseessä on osakeyhtiö, mahdolliset rinnakkaistoiminimet tulee mainita yhtiöjärjestyksessä. Toiminimiyrittäjien kohdalla pelkkä rinnakkaistoiminimen ilmoittaminen kaupparekisteriin riittää.

Valtaosalla yrityksistä ei ole rinnakkaistoiminimeä käytössään. Tämä johtuu siitä, että suurin osa maamme yrityksistä on mikro- ja pienyrityksiä, jotka toimivat lähinnä kotimaassa.

Kuitenkin esimerkiksi länsirannikolta löytyy paljon pieniäkin yrityksiä, joiden nimi on rekisteröity sekä suomeksi että ruotsiksi.

Rinnakkaistoiminimen hinta

Osakeyhtiön perustava yrittäjä voi halutessaan ilmoittaa rinnakkaistoiminimen jo sähköistä perustamisilmoitusta tehdessään.

Myös muissa yritysmuodoissa ilmoittaminen on mahdollista jo perustamisvaiheessa, mutta vain paperilomakkeella. Rinnakkaistoiminimen tutkiminen sisältyy PRH:n mukaan perustamisilmoituksen käsittelymaksuun.

Jälkikäteisilmoittamiset maksavat sähköisesti tehtynä 70 euroa. Tarkista ajantasainen hinnasto ja ehdot Patentti- ja rekisterihallituksen verkkosivuilta.

Lue myös: Mikä on aputoiminimi?

Kuukausi kirjanpitoa + käynnistys ilmaiseksi

Accountor Go on kiinteähintainen kirjanpitopalvelu pienyrittäjälle.

Pyydä esittely