Yrityksen toimiala

Yrityksen toimiala

Opas toimialan valintaan, määrittelyyn ja muuttamiseen

Mikä on yrityksen toimiala? Olit sitten aloittava yrittäjä tai kokeneempi yrittäjäkettu, joudut jossain vaiheessa pakosti pohtimaan joitakin yrityksen toimialaan liittyviä kysymyksiä.

Mikäli olet uusi yrittäjä, törmäät toimialan käsitteeseen jo tai osakeyhtiön tai toiminimen perustamisilmoitusta täyttäessä. Mikäli yrittäjävuosia on jo takana, toimialan muutos tai laajentaminen saattaa olla sinulle ajankohtaisempi asia.

Tässä oppaassa kerromme toiminimen ja osakeyhtiön toimialan valinnasta, muotoilusta ja muuttamisesta sekä vastaamme yleisimpiin asiaa koskeviin pulmiin.

Mitä tarkoittaa yrityksen toimiala? Lue esimerkki

Yrityksen toimiala kertoo, millaista liiketoimintaa yrityksesi harjoittaa.

Toimialan tulisi sisältää kaikki ne liiketoiminnan alat, joilla yrityksesi toimii tällä hetkellä ja joilla se suunnittelee toimivansa lähitulevaisuudessa.

Toimiala voidaan siis tarvittaessa ilmoittaa hyvin lyhyesti tai erittäin pitkästi – täysin riippuen yrityksesi liiketoiminnasta. Toimialoja voi olla joko yksi tai useampi.

Toimiala ilmoitetaan kahdelle taholle eli kaupparekisterille sekä Verohallintoon. Näiden kahden välillä on olennaisia eroja, jotka joudut ottamaan huomioon toimialan muotoilussa.

Asiasta saat lisätietoa, kun luet alapuolelta kaupparekisterille ja Verohallinnolle ilmoitettavia toimialoja koskevat ohjeet.

Yrityksen toimialan valinta ja ilmoittaminen – milloin ja miten?

Kaupparekisterille ilmoitettava toimiala

Jos olet perustamassa yritystä, joudut ilmoittamaan toimialan heti perustamisilmoituksessa. Toimialan ilmoitat kahdelle taholle: kaupparekisteriin ja Verohallinnolle.

Kaupparekisterille voisit periaatteessa ilmoittaa vain yleistoimialan eli kaiken laillisen liiketoiminnan. Tämä ei kuitenkaan välttämättä kannata, koska liian laaja toimiala voi hankaloittaa toiminimesi eli yrityksesi nimen rekisteröintiä.

Kun perustat yrityksen, kaupparekisteriä ylläpitävä Patentti- ja rekisterihallitus (PRH) tutkii, onko yrityksesi nimen rekisteröimiselle estettä.

Este voi tarkoittaa esimerkiksi sekoitettavuutta, eli jollain jo olemassa olevalla yrityksellä on käytössään vastaavanlainen nimi.

Sekoitettavuudesta koituu useimmiten ongelmia tilanteissa, joissa kahden hieman samantyylisellä nimellä varustetun yrityksen toimialat ovat hyvin samankaltaisia.

Kun siis yksilöit yrityksesi toimialan tarkasti, helpotat yrityksesi nimen rekisteröintiä ja tällä tavalla saat toiminimesi tai osakeyhtiösi rekisteröinnin kerrasta läpi.

Kaupparekisteri hyväksyy hyvin erilaiset ja erityyliset ilmaukset yrityksesi toimialasta. Verohallinto sen sijaan on toimialan ilmoittamisen kanssa tiukempi – tästä asiasta voit lukea lisää alta.

Esimerkki: Rauno perustaa autokorjaamon ja ilmoittaa kaupparekisterille toimialakseen moottoriajoneuvojen huolto ja korjaus sekä kaikki muu laillinen liiketoiminta. Toimiala voisi myös olla jokin muu vastaavankaltainen ilmaus, joka selvästi kertoo yrityksen harjoittavan autokorjaamotoimintaa.

Verohallinnolle vastaavanlainen vapaa muotoilu ei kuitenkaan kelpaa – lue alapuolelta miksi.

Huomaa, että jos olet yksityinen elinkeinonharjoittaja, sinun ei lähtökohtaisesti ole pakko liittyä kaupparekisteriin.

Verohallinnolle ilmoitettava toimiala

Verohallinnolle joudut perustamisilmoituksella kertomaan yrityksesi tarkan päätoimialan.

Jos ilmoitat kaupparekisterille monta toimialaa, joudut valitsemaan niistä yhden päätoimialan, jonka ilmoitat Verohallinnolle. Päätoimialan tulee olla se toimiala, jolla yrityksesi pääasiallisesti toimii.

Yleistoimiala eli kaikki laillinen liiketoiminta ei Verohallinnolle kelpaa.

Ilmoitat yrityksesi päätoimialan Verohallinnolle viisinumeroisella TOL2008-koodilla. Omaa toimialaasi ilmaisevan koodin voit katsoa Tilastokeskuksen sivuilta, jotka aukeavat linkin takaa.

Esimerkki: Jos perustaisit autokorjaamon, voisit ilmoittaa yrityksesi päätoimialaksi esimerkiksi koodin 45201, joka ilmaisee nimikettä moottoriajoneuvojen huolto ja korjaus (pl. renkaat). Linkistä voit halutessasi katsoa kyseisen toimialan tarkan käsitesisällön.

Mikäli et ole varma, minkä monesta hyvin samankaltaisesta toimialaluokituksesta valitsisit, voit katsoa esimerkkiä YTJ-tietopalvelusta.

Varsinkin luvanvaraisesta yritystoiminnasta puhuttaessa toimialaluokitus kannattaa varmistaa lupaviranomaiselta – esimerkiksi kahvila-ravintoloille, ruokakioskeille ja baareille on kaikille olemassa oma koodinsa.

Syötä hakuun jokin samalla alalla toimiva yritys, niin näet, minkä toimialaluokituksen kyseinen yritys on valinnut. Myös sinun valitsemasi päätoimiala tulee myöhemmin näkyville YTJ-tietopalveluun.

Jos olet perustamassa osakeyhtiötä, valitsemasi päätoimialan on sisällyttävä yhtiöjärjestykseen ilmoittamaasi toimialaan.

Toiminimen toimialan kohdalla sama asia ei päde, koska toiminimellä ei ole yhtiöjärjestystä – osakeyhtiöille yhtiöjärjestys sen sijaan on pakollinen.

Yleisimmät virheet toimialan valitsemisessa

Kenties yleisin virhe toimialan valinnassa on jo aiemmin tässä tekstissä mainittu tilanne, jossa kaupparekisteriin ilmoitetaan pelkkä yleistoimiala.

Mikäli teet näin ja ilmoitat kaupparekisteriin toimialaksesi vain kaiken laillisen liiketoiminnan, yrityksesi rekisteröinti voi viivästyä.

Tämä aiheutuu siitä, että pelkän yleistoimialan ilmoittava yritys on helposti sekoitettavissa muihin jo olemassa oleviin yrityksiin, joilla on hieman samankaltainen nimi.

Näissä tapauksissa toiminimesi eli osakeyhtiösi tai toiminimesi nimi ei kelpaa Patentti- ja rekisterihallitukselle (PRH), vaan yrityksen perustamisilmoitus tulee bumerangina takaisin.

Voit kuitenkin välttää tämän, jos muistat valita ensimmäiselle nimiehdotuksellesi varavaihtoehdot.

Jos varsinainen nimiehdotuksesi ei mene läpi, PRH kelpuuttaa ensimmäisen hyväksyttävissä olevan nimiehdotuksesi.

Toinen mahdollinen virhe toimialan valinnassa on se, että et ota selvää tarkasta toimialaluokituksesta, mikäli toimialallasi vaaditaan jokin viranomais- tai elinkeinolupa.

Toisin sanoen: jos tarvitset liiketoimintasi käynnistämiseen jonkin toimialakohtaisen luvan, tarkista lupaviranomaiselta tarkka toimialaluokitus. Toimialakohtaiset luvat ja vastuuviranomaiset löydät täältä.

Toimialan muuttaminen tai laajentaminen

Toimialan muutos tai laajentaminen jälkikäteen on mahdollista – hinta vaihtelee yhtiömuotosi mukaan.

Toiminimen toimialan muutos

Toiminimen toimialan muutoksen hinta on 50 euroa. Jos teet samassa yhteydessä kaupparekisteriin muita muutoksia (esim. kotipaikan muutos), niin hinta nousee 50 eurolla per asia.

Toiminimen muutosilmoituksen löydät täältä. Mikäli laajennat toiminimesi toimialaa, PRH tutkii uudelleen, onko toiminimesi nimen rekisteröinnin jatkamiselle esteitä.

Nimi ei saa uuden toimialan myötä olla sekoitettavissa muiden yritysten jo olemassa oleviin nimiin.

Verohallinnolle ilmoitettavaa päätoimialaa voit muuttaa maksutta OmaVerossa, kun klikkaat Asiakastiedot ja sen jälkeen Muuta toimialaa.

Osakeyhtiön toimialan muutos

Osakeyhtiön toimialan muutos vaatii muutoksen yhtiöjärjestykseen. Toimialaa siis laajennetaan tai vaihdetaan yhtiöjärjestyksen muutoksen avulla.

Osakeyhtiön toimialan muutoksen hinta osana yhtiöjärjestyksen muutosta maksaa 280 euroa.

Osakeyhtiön muutosilmoituksen löydät täältä.

Kuten toiminimiyrittäjilläkin, myös osakeyhtiöiden tapauksissa toimialan muutos johtaa siihen, että yrityksesi nimen hyväksyttävyys tutkitaan uudelleen.

Kun osakeyhtiösi toimiala muuttuu, Patentti- ja rekisterihallitus tutkii, ettei nimesi ole sekoitettavissa jonkun toisen, samalla tai samankaltaisella alalla jo toimivan yrityksen nimeen.

Tarkista ajantasaiset hinnat PRH:n käsittelymaksuhinnastosta.

Toimialaluokitus – valitse näistä

Tilastokeskuksen virallisen toimialaluokituksen löydät linkin takaa. Vaikka kyseisen luokituksen nimi viittaa vuoteen 2008, järjestelmä on edelleen voimassa.

Kuukausi kirjanpitoa + käynnistys ilmaiseksi

Accountor Go on kiinteähintainen kirjanpitopalvelu pienyrittäjälle.

Pyydä esittely