Yrittäjän asumistuki

Yrittäjän asumistuki

Voiko yrittäjä saada asumistukea?

Toimiessasi yrittäjänä voit olla oikeutettu yleiseen asumistukeen. Yrittäjän asumistuki määräytyy yrittäjän itse ilmoittaman YEL-työtulon mukaan.

Kela ei käytä yrittäjän asumistuen myöntämisessä kirjanpidon tuloslaskelmaa tai yrittäjän itselleen maksamaa todellista palkkaa.

Asumistuen suuruuden määräävä yrittäjän YEL-työtulo katsotaan kuluvan vuoden mukaan ja tuki myönnetään aina vuodeksi eteenpäin.

Oikealla rahalla, kuten palkkatuloilla ja osingoilla, ei ole asumistuen kannalta merkitystä, koska yrittäjän asumistuki lasketaan Kelassa ainoastaan YEL-työtulon mukaan.

YEL-työtulon määrän yrittäjä saa arvioida itse juuri niin korkeaksi tai matalaksi kuin parhaaksi näkee.

Kuitenkin, jos saat samalla sivutuloja (eli palkkaa) jostain muusta yrityksestä kuin omastasi, huomioidaan ne tulona yleisessä asumistuessa.

Kannattaa siis miettiä, että laskuttaisitko sittenkin kaiken omalle yrityksellesi välttääksesi tämän.

Tässä mahdollisuudessa piilee tietysti myös riski: sos sairastut vakavasti etkä kykene työskentelemään, saat silloin pienempää sairaspäivärahaa alhaisemman YEL-työtulon vuoksi.

Mikä ihmeen YEL?! Sivistä itseäsi lukemalla artikkelimme linkin takaa.

Jos yrittäjä ei ole ilmoittanut YEL-työtuloansa, tuloksi arvioidaan joko starttirahan määrä tai yrittäjän oma arvio tulosta.

Käytännössä voit siis nauraa koko matkan pankkiin, nostaa palkkaa kuin kroisos ja saada vielä joitain satasia asumistukea kaupan päälle.

Pidät vain huolen, että ilmoittamasi YEL-työtulo on tarpeeksi matalalla, jotta olet oikeutettu yrittäjän asumistukeen.

Yrittäjyyden ei siis välttämättä tarvitse aina olla isoilla rahoilla ja riskeillä pelaamista. Yrittää voi myös pienemmällä volyymilla ja etenkin silloin kannattaa harkita tämän etuuden hyödyntämistä.

Paljonko asumistukea yrittäjä voi saada?

Yrittäjän asumistuen määrä lasketaan ruokakunnan bruttotulojen mukaan ja tukeen vaikuttaa myös ruokakunnan aikuisten ja lasten lukumäärä. Erilaisille ruokakunnille on määrätty omat rajansa.

Erilaisten ruokakuntien tulojen ylä- ja alarajat löydät Kelan sivuilta.

Asumismenojesi perusteella asumistukeen voi sisältyä myös perusomavastuu, joka tietysti madaltaa saamasi asumistuen määrää. Perusomavastuun määrään vaikuttavat ruokakunnan tulot yhteenlaskettuina, sekä aikuisten ja lasten lukumäärä. Perusomavastuun ollessa alle 10 euroa sitä ei huomioida.

Asumistukilaskuri

Asumistukilaskurilla voit tarkistaa oman tilanteesi. Voit tehdä sen Kelan laskurin avulla. Asumistukilaskuri laskee sinulle myös perusomavastuun antamiesi tietojen perusteella.

Esimerkkilaskelma yrittäjän asumistuesta

Laskurin mukaan esimerkiksi Jyväskylässä, 30m² kokoisessa asunnossa yksin asuva yksinyrittäjä voisi saada asumistukea 357,60€ kuukaudessa ilman perusomavastuuta, kun hänen ilmoittamansa YEL-työtulo on alin mahdollinen, eli 715€ kuukaudessa (2023).

Yrittäjä maksaa asunnosta vuokraa 500€ kuukaudessa. Tämän esimerkin mukaan yrittäjä saisi siis huikeat 4191,20€ vuodessa!

Yrittäjä saa vuodessa siis 2407,04€ voittoa, kun saadusta asumistuesta vähennetään minimin mukaiset koko vuoden YEL-maksut, eli tässä tapauksessa 1784,16€.

Tässä esimerkissä asunnon vuokraan on laskettu mukaan lämmitys- ja vesimaksut. Sähkömaksuja Kela ei pidä hyväksyttävinä asumiskustannuksina ja näin ollen vähentää asumismenoista vuokraan mahdollisesti sisältyvän sähkön osuuden.

Joissain tapauksissa vuokran lisäksi maksettavat lämmitys- ja vesimaksut saattavat nostaa asumistuen määrää.

Kuulostaa älyttömältä, miten tällainen yrittäjän asumistuen kikkailu on mahdollista?

Asumistuen lakimuutos juontaa juurensa vuoteen 2010, jolloin yleisen asumistuen lakimuutos tuli voimaan. Ennen tätä yrittäjän asumistuki laskettiin hänen todellisten tulojensa mukaan.

Valtio halusi helpottaa käytäntöä niin yrittäjien, kuin Kelankin puolesta, koska asumistuen laskeminen oikeiden tulojen perusteella tuotti Kelan konttoreilla lähinnä Raatteentien taistelua muistuttavaa paperisotaa.

Vaikka tämä systeemi saattaa vaikuttaa älyttömältä, siitä huolimatta tämä ei ole väärinkäyttöä, vaan kaikki on laissa säädettyä.

Eli sen sijaan, että heittäisit joka kuukausi ylimääräistä rahaa YEL-kaivoon, antaa yrittäjän asumistuki sinulle kuukausittaisen bonarin, jonka voit esimerkiksi sijoittaa fiksusti oman valintasi mukaan.

Aiheesta muualla: Yle: Yrittäjä voi saada asumistukea jättituloillakin

Procountor allekirjoitus

Yrittäjän
taloushallinnon ja kirjanpidon ohjelmisto
– nyt –30 % vuoden loppuun

Procountor Taloushallinnolla hoidat laskutuksen ja kirjanpidon kätevästi missä ja milloin vain, kevätetuna saat –30 % kk-hinnoista vuoden loppuun saakka.

Lue lisää ja hyödynnä etu