Yritysmuodot

Mitkä tekijät vaikuttavat yritysmuodon valintaan? Ja mikä on paras yritysmuoto juuri sinulle?

Sivutoiminen yrittäjä

Sivutoiminen yrittäjä

Opas sivutoimiseen yrittäjyyteen Haluaisitko testata yrittäjyyttä tai saada lisäansioita? Eikö sinulla kuitenkaan ole mahdollisuutta tai aikaa sitoutua toimintaan täysipäiväisesti –...

Yksityinen elinkeinonharjoittaja

Yksityinen elinkeinonharjoittaja

Mitä tarkoittaa yksityinen elinkeinonharjoittaja ja millaiseen toimintaan kyseinen yrittämisen muoto soveltuu? (Entä mikä on helpoin tapa aloittaa?) Yksityinen elinkeinonharjoittaja...

Avoimen yhtiön perustaminen

Avoimen yhtiön perustaminen

Miten avoin yhtiö perustetaan Suomessa? Tämän kirjoituksen tarkoitus on kertoa sinulle mahdollisimman selkeästi (ilman byrokratiajargonia) avoimesta yhtiöstä ja sen perustamisesta....

Kommandiittiyhtiön perustaminen

Kommandiittiyhtiön perustaminen

Tämän kirjoituksen tarkoitus on kertoa sinulle kommandiittiyhtiöstä ja sen perustamisesta mahdollisimman maanlähteisesti ja selkokielellä. Tästäkin aiheesta on saatavilla jo...

Osuuskunnan perustaminen

Osuuskunnan perustaminen

Osuuskunta on yksi suomalaisista yritysmuodoista. Vaikka osuuskuntiin kuuluu Suomessa miljoonia ihmisiä, osuuskuntien määrä on silti hyvin vähäinen – niitä on...

Kevytyrittäjyys

Kevytyrittäjyys

Kevytyrittäjäksi ryhtyminen – milloin se kannattaa ja milloin ei? Onko mielessäsi potentiaalinen liikeidea mutta hyppy yrittäjyyteen mietityttää? Jos vastasit KYLLÄ,...

Toiminimen perustaminen

Toiminimen perustaminen

Miten toiminimi perustetaan helposti? Tässä artikkelissa kerromme sinulle toiminimen perustamisesta niin kansantajuisesti kuin vain on mahdollista. Vaikka verkko on...

Osakeyhtiön perustaminen

Osakeyhtiön perustaminen

Miten osakeyhtiö perustetaan helposti? Meillä on sinulle hyviä uutisia: osakeyhtiön perustaminen ei ole lainkaan niin hankalaa kuin saatat luulla....

Mitkä tekijät vaikuttavat yritysmuodon valintaan?

(Ja mikä on paras yritysmuoto juuri sinulle?)

Kun yrittäjyyskärpänen puraisee ja olet aikeissa perustaa firman, oikean yritysmuodon valinta on yksi tärkeimmistä päätöksistäsi jatkon kannalta.

Yleensä paras yritysmuoto löytyy kohtalaisen helposti, mutta joissain tilanteissa puntarointi kahden parhaan vaihtoehdon välillä voi olla kinkkistä.

Oikein perustein tehty valinta on tärkeä, koska yritysmuodolla on vaikutusta niin verotukseen, yrityksen kasvumahdollisuuksiin kuin myös siihen, kuinka paljon aikaa joudut käyttämään hallinnollisiin töihin.

Tässä oppaassa esittelemme sinulle yleisimmät yritysmuodot sekä niiden erot.

Samalla opit muun muassa sen, miksi osakeyhtiön alkupääomaa ei varsinaisesti lasketa perustamiskuluksi tai minkä takia sinun ei kannata perustaa avointa yhtiötä aivan kenen tahansa huithapelin kanssa.

Sisältö

Koko oppaan lukemiseen joudut uhraamaan elämästäsi aikaa noin 15 minuuttia.

Lupaamme kuitenkin, että tuon ajan jälkeen sinulla on parempi tuntuma siihen, onko itsellesi soveltuvin yritysmuoto toiminimi, osakeyhtiö vai jokin muu.

Mikäli aiot sivutoimiseksi yrittäjäksi tai haluat ensin testata liikeideaasi, paras vaihtoehto on OP:n tarjoama kevytyrittäjyys toiminimellä, josta voit lukea lisää linkin takaa.

Kerromme tästä melko tuoreesta mahdollisuudesta lisää myös hieman alempana tässä oppaassa.

Mitä yritysmuotoja Suomessa on, ja mitkä niistä ovat suosituimpia?

Patentti- ja rekisterihallituksen tilastojen (2.1.2018) mukaan Suomen viisi yleisintä yritysmuotoa ovat osakeyhtiö, yksityinen elinkeinonharjoittaja eli toiminimi, kommandiittiyhtiö, avoin yhtiö sekä asunto-osakeyhtiö.

Ylivoimainen valtaosa kaikista Suomen 608 486 kaupparekisteriin merkitystä yrityksestä on joko osakeyhtiöitä tai toiminimiä.

Osakeyhtiöiden määrä Suomessa vuoden 2018 alussa on 270 553. Kaupparekisteriin merkittyjä toiminimiä sen sijaan löytyy 204 031.

Rekisteröityjen yritysten määrä Suomessa 2018

Yleensä yritysmuodon valinta tehdään siis oy:n ja toiminimen väliltä. Siksi keskitymme tässä oppaassa pääosin näihin kahteen vaihtoehtoon.

Mikäli kaipaat tietoa siitä, mitä erilaisia yrittämisen muotoja Suomessa ylipäätään on olemassa, löydät asiasta kattavan listauksen PRH:n eli Patentti- ja rekisterihallituksen sivuilta.

Nimikkeitä riittää aina hypoteekkiyhdistyksistä säästöpankkeihin, (mutta ne tuskin koskettavat sinua).

Taulukko: Yritysmuotojen vertailu ja erot lyhyesti

Alla olevassa taulukossa on vertailtu suosituimpia yritysmuotoja olennaisimpine eroineen. Saat halutessasi tekstit suuremmiksi klikkaamalla kuvaa.

Huomaa, että taulukon sisältö on erittäin tiivistetty ja yksinkertaistettu!

Löydät tarkemmat lisätiedot poikkeuksineen, kun jatkat oppaan lukemista eteenpäin.

Vertailu eri yritysmuotojen keskeisistä eroista ja piirteistä.

Oppaat eri yritysmuotojen perustamiseen löydät tämän sivun alaosasta.

Mitkä ovat tärkeimmät yritysmuodon valintaan vaikuttavat tekijät?

Kun teet valintaa omaan liiketoimintaasi parhaiten sopivimmasta yhtiömuodosta, valintaan vaikuttavat muun muassa

 • yrityksesi toimiala,
 • liiketoiminnan laajuus,
 • mahdolliset kasvusuunnitelmat,
 • perustajien lukumäärä sekä
 • oma ajankäyttösi.

Käymme seuraavaksi nämä viisi asiaa läpi kohta kohdalta.

1. Mikä on yrityksesi toimiala ja mitä tekemistä sillä on yritysmuotosi kanssa?

Yrityksesi toimialalla on usein iso vaikutus siihen, kuinka paljon rahaa joudut laittamaan likoon, jotta saat firmasi pyörimään.

Mikäli tarvitset esimerkiksi omat liiketilat ja kalliita työkoneita, aloituspääoman tarve voi nopeasti pompsahtaa pilviin.

Saatat myös joutua tekemään sopimuksia, joissa puhutaan todella isoista euromääristä.

Toisaalta tilanne voi olla myös täysin päinvastainen. Kuvitellaan vaikka, että olet graafikko tai websuunnittelija, joka haluaa perustaa yrityksen.

Oikeastaan kaikki mitä tällöin tarvitset, on kannettava tietokone, (joka sinulta todennäköisesti jo löytyy). Rahalliset alkupanostukset jäävät siis pieniksi.

Yritysmuodon valinnan kannalta tällaiset erot ovat olennaisia, koska esimerkiksi toiminimi- ja osakeyhtiömuodoissa yrittäjän vastuut ovat erilaiset.

Toiminimi olet sinä itse, ja olet täten henkilökohtaisella omaisuudellasi vastuussa kaikista tekemistäsi sopimuksista, sitoumuksista ja veloista.

Tästä voi aiheutua ongelmia esimerkiksi tilanteissa, joissa olet joutunut ottamaan runsaasti yrityslainaa liiketoimintasi käynnistämiseen, mutta bisnes ei lähdekään rullaamaan.

Toiminimen riskit ovat aina henkilökohtaisia riskejäsi, mutta osakeyhtiössä riskisi rajoittuvat sijoittamasi pääoman määrään. Tässä mielessä oy on toiminimeä turvallisempi vaihtoehto.

Toisaalta on hyvä muistaa, että jos perustat osakeyhtiön yksin, saatat hakea lainaa, jonka joudut takaamaan henkilökohtaisesti. Tässä mielessä tilanteissa ei aina ole suurta eroa.

Joillain toimialoilla joudut myös tekemään jatkuvasti sopimuksia, joissa voi olla pelissä todella isoja summia.

Tällaisissakin tapauksissa osakeyhtiö antaa sinulle paremman turvan toiminimeen verrattuna, jos jokin menee pieleen.

Myös avoimissa yhtiöissä ja kommandiittiyhtiöissä vastuunalaiset yhtiömiehet vastaavat yrityksen veloista koko omaisuudellaan.

2. Show me the money – eli millaisia summia liiketoiminnassasi liikkuu?

Kuten jo edellä totesimme, osakeyhtiö sopii yritysmuotona hyvin sellaiseen liiketoimintaan, jossa liikkuu paljon rahaa.

Jos teet suurta liikevaihtoa, riskienhallinnan kannalta osakeyhtiö on toiminimeä parempi vaihtoehto.

Liikevaihto tarkoittaa kaikkea sitä rahaa, jonka laskutat itsellesi tilikauden aikana (ilman ALV:n osuutta). Isot rahamäärät tuovat mukanaan isoja vastuita.

Tilanne on samanlainen, jos yrityksesi tuottaa mainiosti eli tekee hyvää tulosta. Tulos tarkoittaa sitä rahamäärää, joka sinulle jää liikevaihdosta käteen kulujen jälkeen.

Mikäli myyt itse tekemiäsi puujunapienoismalleja mökkinaapurille, ei todennäköisesti ole kovin kannattavaa perustaa tätä varten osakeyhtiötä.

Paitsi tietysti, jos mökkinaapuri kirjoittaa puujunistasi ylistävän arvion sosiaaliseen mediaan ja sana alkaa kiiriä. Yhtäkkiä 5000 ihmistä haluaa juuri sinun veistämäsi puujunapienoismallin ja sähköpostisi on täynnä tilauksia Japanista asti. Satumaiset rikkaudet odottavat!

No kuinka isoa voittoa niillä puujunilla sitten pitäisi kääriä, jotta oy-muoto voisi olla fiksu veto?

Verotuksen kannalta siirtyminen toiminimestä osakeyhtiöön on usein järkevää, kun toimintasi tulos ylittää 35 000 euroa vuodessa.

Tämä johtuu siitä, että toiminimiyrittäjää ja osakeyhtiötä verotetaan eri tavalla.

Toiminimellä tienaamasi eurot verotetaan yhdessä muiden tulojesi kanssa.

Aloittavilla toiminimiyrittäjillä tulot ovat lähes aina pelkästään ansiotuloja, eli niistä maksetaan veroa progressiivisesti samaan tapaan kuin palkkatöissä.

Mitä enemmän tienaat, sitä isommalla prosentilla maksat veroa.

Jos käyt palkkatöissä ja pyörität sivutoimisesti toiminimeä, nämä tulot verotetaan yhdessä köntässä.

Leikitään, että tienaat esimerkiksi palkkatöistäsi 40 000 euroa vuodessa ja teet toiminimellä siinä sivussa tulosta 5000 euroa.

Tässä tapauksessa toiminimesi tuloksesta suhteellisesti melko iso osuus uppoaa verojen maksuun.

Osakeyhtiö taas on itsenäinen verovelvollinen ja se maksaa tuloksestaan 20 prosentin suuruisen yhteisöveron.

Yrittäjänä voit ottaa rahaa osakeyhtiöstä ulos joko palkkana tai osinkona, ja tämä tarjoaa paremmat mahdollisuudet verotuksen suunnitteluun.

Osakeyhtiöön voit halutessasi varastoida voittojasi ja nostaa ne tilille pidemmällä aikavälillä ja pienemmällä verotaakalla.

Kahden edellä mainitun yritysmuodon verotukseen voit tutustua tarkemmin lukemalla seuraavat selkokieliset oppaamme:

3. Tähtäätkö kasvuun vai haluatko vain hankkia toimeentulon itselle?

Toiminimi sopii parhaiten sellaiseen liiketoimintaan, jossa yrittämisesi

 • perustuu pääosin vain omaan työpanokseesi,
 • on rahallisesti kohtalaisen pienimuotoista, ja
 • et aio laajentaa toimintaasi tulevaisuudessa.

Jos puolestaan aiot kasvattaa yritystäsi ja esimerkiksi etsit yrityksellesi uusia osakkaita tai sijoittajia tai aiot palkata tulevaisuudessa työntekijöitä, osakeyhtiö on käytännössä aina fiksuin yritysmuoto.

Mikäli asia mietityttää, hyvä uutinen on se, että toiminimen muuttaminen osakeyhtiöksi on tarvittaessa melko yksinkertaista.

4. Polkaisetko firman käyntiin yksin vai isommalla porukalla?

Yritysmuodon valintaan vaikuttaa olennaisesti perustajien määrä.

Esimerkiksi toiminimi perustetaan aina yksin, sillä toiminimi olet sinä itse.

Kyseessä on siis pikemminkin yrittäjä kuin yritys, vaikka yritysmuodosta yleisesti puhutaankin.

Mikään ei toki estä sinua toimimasta yhteistyössä muiden toiminimiyrittäjien kanssa.

Suomesta löytynee esimerkiksi vähintäänkin sadoittain parturikampaamoita ja kauneushoitoloita, joissa useampi toiminimiyrittäjä maksaa vuokraa yhteisestä liiketilasta, jossa he kaikki työskentelevät.

Samalla he voivat markkinoida palveluitaan yhdessä.

Entäpä sitten osakeyhtiö?

Myös osakeyhtiön voi perustaa yksin, mutta tällöin tarvitset oy:n hallitukseen yhden nimellisen varajäsenen.

Suomi on täynnä yhden hengen osakeyhtiöitä, joissa yrittäjän puoliso tai muu perheenjäsen toimii oy:n hallituksen varajäsenenä.

Osakeyhtiön voit tietysti perustaa myös isommalla porukalla. Myös osuuskunnan perustaminen saattaa joissain tapauksissa tulla kyseeseen, jos yrityksellä on useampia puuhamiehiä tai –naisia.

Osuuskunnan voi kuitenkin nykyään perustaa myös yksin.

Perustajien määrä Ay- ja Ky-yritysmuodoissa

Avoimen yhtiön ja kommandiittiyhtiön perustamiseen sen sijaan tarvitaan aina vähintään kaksi henkilöä.

Ay:n ja ky:n olennaisin ero on yhtiömiesten roolissa. Avoimissa yhtiöissä yhtiömiehet ovat aina vastuunalaisia yhtiömiehiä, jotka vastaavat yhtiön sopimuksista ja sitoumuksista henkilökohtaisella omaisuudellaan.

Tämä yritysmuoto vaatii erittäin suurta luottamusta yhtiömiesten välillä.

Sinun on pakko luottaa kaveriisi, jos annat hänen huseerata vapaasti yrityksenne liiketoimien parissa.

Hyötynä sen sijaan on erittäin suuri sopimusvapaus yhtiötä perustettaessa ja sen toiminnassa ylipäätään. Perustaminen ja hallinto on myös kevyempää osakeyhtiöön verrattuna.

Kommandiittiyhtiön perustamiseen puolestaan tarvitaan yhden tai useamman vastuunalaisen yhtiömiehen lisäksi vähintään yksi äänetön yhtiömies. Hänen vastuunsa rajoittuu sijoittamansa pääoman määrään.

Myös äänettömät yhtiömiehet saavat osallistua yrityksen päätöksentekoon, mutta käytännössä tätä usein rajoitetaan yhtiösopimusta tehdessä.

Kuten jo nimikin kertoo, vastuunalainen yhtiömies kantaa vastuun. Siksi on luonnollista, että hänellä on isoin päätösvalta liiketoimia tehdessä.

Äänetön yhtiömies siis toimii yrityksessä ikään kuin rahoittajan roolissa ja saa sijoitukselleen voittoa sovitussa suhteessa.

Tässä oppaassa keskitymme kuitenkin pääosin toiminimi- ja osakeyhtiömuotoihin.

Muista yhtiömuodoista voit halutessasi lukea tarkemmin seuraavista oppaista:

5. Aikakin on rahaa – eli kuinka paljon haluat painia hallinnon parissa?

Yritystoiminnan pyörittäminen sisältää aina jonkin verran paperitöitä, jotka liittyvät esimerkiksi kirjanpitoon ja muihin hallinnollisiin toimiin.

Voit tietysti hankkia kirjanpidon tilitoimistosta, mutta myös tällöin joudut silti varaamaan jonkin verran aikaa kuukausittaisten kirjanpitomateriaaliesi kokoamiseen ja toimittamiseen.

Toiminimiyrittäjänä voit halutessasi tehdä itse yhdenkertaista kirjanpitoa. Tämä tosin on fiksua vain, jos tositteita kertyy todella vähäisiä määriä.

Muissa yritysmuodoissa vaaditaan kahdenkertainen kirjanpito, joka on aina järkevämpää sysätä ammattimaisen kirjanpitäjän kätösiin.

Toiminimimuodossa byrokratiaan (kirjanpidon vaatimukset, kokoustamiset jne.) tuhraantuva aika ja raha ovat jonkin verran pienempiä osakeyhtiöihin verrattuna.

Myös toiminimen lopettaminen onnistuu tarvittaessa selvästi nopeammin kuin osakeyhtiön alasajo.

Nämä kaikki ovat asioita, jotka kannattaa huomioida, kun olet kiikunkaakun kahden vaihtoehdon välillä.

Mikäli haluat päästä kaikista helpoimmalla, valitse kevytyrittäjyys toiminimellä.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: Paljonko kirjanpito maksaa?

Toiminimi vai osakeyhtiö – kumpi on parempi valinta ja missä tilanteissa?

Toiminimi on sinulle usein osakeyhtiötä parempi yritysmuoto, jos

 • liiketoimintasi perustuu pääosin omaan työpanokseesi,
 • toiminnassa pyörivät rahasummat ovat kohtalaisen pieniä,
 • alkuinvestointeihin ei tarvitse panostaa valtavia euromääriä,
 • etkä aio laajentaa toimintaasi tulevaisuudessa.

Jos sen sijaan tähtäät yrityksesi kasvattamiseen, aiot hakea rahoitusta tai perustajia on isompi porukka, vaaka kallistuu osakeyhtiön suuntaan.

Tilanne on sama silloin, jos yrityksen käynnistämiseen tarvitaan isoja alkupanostuksia tai sinulla on jo niin paljon varmoja maksavia asiakkaita, että tiedät heti takovasi hyvää tulosta.

Kuten jo edellä totesimme, verotuksen kannalta siirtyminen toiminimestä oy-muotoon alkaa olla järkevää, kun yrityksen tulos puhkaisee 35 000 euron rajan.

Tämä ei tietysti ole mikään kiveenhakattu totuus, mutta se antaa kuitenkin jonkinlaista osviittaa asiaan.

Aiheeseen liittyen: Yrityksen rahoitus – mistä rahaa uudelle yritykselle?

Mitä tarkoittaa kevytyrittäjyys toiminimellä?

Kevytyrittäjä on epävirallinen termi, jota käytetään erilaisten laskutuspalveluiden asiakkaista.

Esimerkkejä laskutuspalveluista ovat muun muassa Ukko.fi, Odeal, Eezy sekä OP-Kevytyrittäjä.

Laskutuspalveluiden toimintaperiaate on helppo ymmärtää.

Ensiksi teet työsi – esimerkiksi häävalokuvauskeikan serkkupoikasi häissä – ja sen jälkeen kirjaudut verkossa laskutuspalvelun kotisivuille.

Sitten kerrot, mitä töitä teit, kenelle ja mihin hintaan.

Tämän jälkeen laskutuspalvelu lähettää serkkupojallesi laskun, josta se nappaa välistä muutaman prosentin palkkion.

Tätä palkkiota vastaan laskutuspalvelu hoitaa kaiken paperityön ja lakisääteisten maksujen maksamisen.

Kun alat yrittäjäksi sivutoimisesti palkkatyön ohessa tai haluat ensin testata oman yritysideasi kannattavuutta, kevytyrittäjyys toiminimellä voi olla erittäin varteenotettava vaihtoehto.

Tämä tarkoittaa suomeksi sitä, että olet normaali Y-tunnuksella varustettu toiminimiyrittäjä, mutta laskutuspalvelu hoitaa puolestasi kaiken byrokratian pientä palvelumaksua vastaan.

Kyseessä ei siis ole erillinen yritysmuoto, vaan pikemminkin helpompi tapa aloittaa toiminimiyrittäjänä.

Kevytyrittäjyys toiminimellä soveltuu parhaiten palveluja myyville pienyrittäjille, jotka haluavat päästä mahdollisimman helpolla kirjanpidon, verotuksen ja muiden lakisääteisten paperitöiden kanssa.

Aiemmin mikään laskutuspalvelu ei tarjonnut kevytyrittäjälle Y-tunnusta.

Tilanne kuitenkin muuttui vuonna 2017, kun OP lanseerasi oman Kevytyrittäjä-palvelunsa markkinoille.

OP Kevytyrittäjä on yhä tällä hetkellä ainoa laskutuspalvelu, joka tarjoaa kevytyrittäjälle Y-tunnuksen.

Muissa laskutuspalveluissa kevytyrittäjä on verotuksellisessa mielessä palkansaajan asemassa. Tällöin kevytyrittäjän laskuttama raha lisätään osaksi laskutuspalvelun liikevaihtoa.

Y-tunnus kuitenkin tekee kevytyrittäjästä ihan oikean toiminimiyrittäjän, joka voi hyödyntää toiminnassaan pienyrittäjille tarkoitetut veroedut, kuten arvonlisäveron alarajahuojennuksen.

Sitä voi saada pienen liikevaihdon perusteella.

Y-tunnuksen ansiosta kevytyrittäjä voi myös vähentää liiketoimintansa kulut. Esimerkiksi valokuvaaja voi laittaa kameransa yrityksen kuluksi.

Edellä mainittujen seikkojen ansiosta Y-tunnuksella varustetulle kevytyrittäjälle voi jäädä pienestäkin liikevaihdosta useita tuhansia euroja enemmän käteen.

OP:n mukaan nykyään useampi kuin joka kymmenes toiminimi perustetaan Suomessa heidän palvelunsa kautta.

OP-Kevytyrittäjään voit tutustua tarkemmin täältä.

Sivuilta löydät palkkalaskurin, jolla voit verrata saamaasi palkkasummaa muiden laskutuspalveluiden vastaaviin lukemiin.

Voit myös halutessasi lukea kirjoittamamme tarkemman esittelyn kyseisestä laskutuspalvelusta. Kokemuksia OP-Kevytyrittäjästä löydät linkin takaa.

Huomaa, että sinun ei tarvitse olla OP:n pankkiasiakas käyttääksesi palvelua.

Yritysmuotojen verotus – miten homma toimii eri yhtiömuodoissa?

Yritysmuotoa valitessasi yksi tärkeimmistä kysymyksistä on se, miten eri yritysmuotoja verotetaan.

Toiminimiyrittäjänä tienaamasi raha verotetaan yhdessä kaikkien muiden tulojesi kanssa. Uusien toiminimien tekemä tulo on lähes aina pelkkää ansiotuloa.

Toiminimen verotettava tulos saadaan selville, kun liiketoiminnan tuloista miinustetaan sen kulut.

Tämä tulos verotetaan yhdessä muiden ansiotulojesi – esimerkiksi päätyöstäsi saamasi palkan kanssa.

Ansiotuloa verotetaan progressiivisesti, eli veroprosenttisi nousee sitä korkeammaksi mitä enemmän tienaat.

Löydät sivustoltamme erillisen, selkokielisen artikkelin toiminimen verotuksesta.

Entäs sitten osakeyhtiö?

Oy:t maksavat tekemästään tuloksesta 20 prosentin yhteisöveroa.

Kun osakeyhtiön omistajayrittäjä nostaa itselleen yrityksestään kohtuullista palkkaa, tämä palkka lasketaan tulosta pienentäväksi kuluksi ja se verotetaan ansiotulona.

Kun osakeyhtiön tulos on yhteisöverotettu, päästään jakamaan osinkoa.

Osinkotulo voi olla omistajayrittäjälle joko ansio- tai pääomatuloa. Palkan ja osingon lisäksi osakeyhtiö voi maksaa omistajalleen luontoisetuja (esim. auto- tai puhelinetu).

Lisätietoa: lue kattavampi artikkelimme osakeyhtiön verotuksesta.

Muiden yritysmuotojen verotuksesta voit lukea kyseisten yritysmuotojen perustamisoppaista, joihin löydät linkit tämän sivun alaosasta.

Mitä eri yritysmuotojen perustaminen ja pyörittäminen maksaa?

Käydään ensin läpi pelkät perustamistoimet ja niiden hinta eri yritysmuodoissa.

Toiminimen perustamisilmoitus kaupparekisteriin maksaa sähköisesti 75 euroa ja paperilla tehtynä 110 euroa.

Mikäli et halua ilmoittautua kaupparekisteriin, perustamisen voi tehdä myös ilmaiseksi paperilomakkeella.

Ainakin päätoimisille yrittäjille tämä on kuitenkin väärä paikka säästää, koska kaupparekisterimerkinnällä saat toiminimellesi nimisuojan.

Joissain tapauksissa myös asiakkaasi ja muut yhteistyökumppanit saattavat kummastella, jos firmastasi ei löydy mitään tietoa julkisesta rekisteristä.

Mikäli toimintasi on kuitenkin hyvin pienimuotoista puuhastelua, tällä ei välttämättä ole väliä.

Osakeyhtiön perustaminen puolestaan maksaa sähköisesti 330 euroa ja paperilomakkeella 380 euroa.

Avoimilla yhtiöillä ja kommandiittiyhtiöillä summa puolestaan on 240 euroa.

Osuuskuntien ja asunto-osakeyhtiöiden perustajat saavat pulittaa 380 euroa.

Osakeyhtiön perustajalta on myös löydyttävä 2500 euron verran alkupääomaa, mutta tätä summaa ei varsinaisesti voi laskea perustamiskuluksi.

Se johtuu siitä, että tuon summan saat käyttää vaikka yrityksesi pakollisiin hankintoihin. Palkkaa et summalla kuitenkaan voi itsellesi maksaa.

Perustamiskulujen lisäksi yrittäjältä kuluu rahaa muun muassa seuraaviin asioihin:

 • kirjanpito,
 • pakolliset vakuutukset,
 • mahdollisten viranomaislupien hakeminen,
 • laitehankinnat ja tarvikkeet,
 • mahdollisten liiketilojen vuokra,
 • ja niin edelleen.

Näihin liittyen löydät sivustoltamme seuraavat artikkelit:

Milloin avoin yhtiö tai kommandiittiyhtiö voivat olla hyviä vaihtoehtoja?

Suomen kaikista kaupparekisteriin merkityistä yrityksistä vain hieman yli 6 prosenttia on joko avoimia yhtiöitä tai kommandiittiyhtiöitä.

Tästä syystä kyseiset yritysmuodot eivät ole oppaassamme kovin laajasti esillä.

Tiivistetysti ilmaistuna ay:n ja ky:n etuja ovat vastuunalaisten yhtiömiesten laajat sopimusvapaudet yrityksen toiminnassa ja yritystä perustettaessa.

Myös hallinto on osakeyhtiöön verrattuna suoraviivaisempaa ja perustaminen halvempaa.

Huono puoli taas on se, että laajat vapaudet myös vaativat yhtiömiehiltä todella suurta keskinäistä luottamusta.

Ei tarvitse olla dosentti tajutakseen, että ei ole järin fiksua perustaa avointa yhtiötä kenen tahansa kepposmaakarin kanssa.

Saatat nopeasti olla ongelmissa myös itse, jos yhtiökumppanisi tekee puolestanne epäedullisia liiketoimia.

Mikäli avoin yhtiö tai kommandiittiyhtiö ovat omalta kannaltasi kiinnostavia yritysmuotoja, voit tutustua niihin tarkemmin erillisissä perustamisoppaissamme, kun selaat sivua hieman alaspäin.

Perustiedot kyseisistä yritysmuodoista löydät kuitenkin myös ylempää löytyvästä, eri yritysmuotoja käsittelevästä taulukosta.

Kuukausi kirjanpitoa ilmaiseksi

Accountor Go on kiinteähintainen kirjanpitopalvelu sooloyrittäjälle.