Irtisanoutuminen

Tässä artikkelissa käsitellään irtisanoutumista. Miksi puhumme irtisanoutumisesta? Koska monet yrityksen perustajat ovat työelämässä ja tarvitsevat aikaa yrittämiselle. Mikään ei tietysti estä tekemästä sitä työn ohessa, mutta jossain vaiheessa tulee tilanne, milloin täytyy tehdä hyppäys. Haluamme auttaa antaa pientä tietoa kuinka tämä prosessi tapahtuu.

Irtisanoutuminen

Irtisanoutumisella tarkoitetaa sitä, kun sinä työntekijänä jätät irtisanoutumisilmoituksen voimassa olevasta työsopimuksestasi työnantajalle. Työntekijä voi tehdä sen vapaasti. Täytyy kuitenkin muistaa, että jättämällä irtisanoutumisilmoitus työsuhde ei pääty täysin. Silloin alkaa lainmukainen irtisanoutumisaika, jota hänen täytyy noudattaa. Tämä aika on riippuvainen työsopimuksesta sekä työsuhteen kestosta.

Irtisanoutumisajan aikana työsuhteen velvollisuudet ovat voimassa puolin ja toisin. Työntekijä suorittaa työtehtäviään normaalisti tai muuten työnantajan määräämällä tavalla. Työnantaja joutuu tarjoamaan saman palkan ja muut edut kuin aina ennenkin sekä muille työntekijöille. Työnantajalla on tosin mahdollisuus vapauttaa työntekijä tästä työvelvollisuudesta irtisanoutumisaikana. Hän joutuu kuitenkin siinäkin tapauksessa maksamaan työntekijälle palkan työstä.

On myös mahdollista, että olet määräaikaisessa työsuhteessa, jota koskevat erilaiset säädökset. Tosin niistäkin kannattaa tarkistaa omasta työsopimuksesta. Monet sopimukset sanovat ettei työsopimusta voi irtisanoa vaan se päättyy kun sopimuksen määräaika on päättynyt tai siinä sovittu työ on saatu valmiiksi. Silloin kumpikaan osapuoli ei voi irtisanoa sopimusta. Toki työsopimukseen on voitu kirjata irtisanomisaika, vaikka sopimus olisi määräaikainen, jolloin kummallakin osapuolella on mahdollisuus irtisanoa sopimus.

Mitä kannattaa ottaa huomioon irtisanoutuessa

Irtisanoutumista miettiessä kannattaa pohtia näitä neljää asiaa ennen kuin käy jättämässä irtisanoutumisilmoituksen työnantajan pöydälle.

1. Milloin ja missä tilanteessa irtisanoudut.

Irtisanoutumisen säädökset riippuvat työsopimuksesta ja työehtosopimuksesta, mutta myös tilanteesta missä irtisanoudut. Irtisanoutuminen lomalla tai määräaikaisesta työsopimuksesta on erilaista kuin irtisanoutuminen normaalina työviikkona toistaiseksi voimassaolevasta työsopimuksesta. Selvitä oman tilanteesi mukaiset irtisanoutumismenetelmät.

2. Karenssi

Irtisanoutuminen ilman pätevää syytä voi johtaa karenssiin. Karenssi tarkoittaa sitä, että menetät työttömyystuen jopa 90 päivän ajaksi irtisanoutumisen jälkeen. Tällä säädöksellä halutaan estää turhia irtisanoutumisia. Tämä ei tietysti merkitse, jos haluat ryhtyä yrittäjäksi. Karenssi ei myöskään estä starttirahan saamista.

3. Varmista, että saat ansaitsemasi korvaukset, lomarahat ja muut.

Työntekijän tulisi huolehtia itse omista palkoistaan, korvauksista ja muista tuloista. Vaikka ne ovatkin työnantajan velvollisuutena hoitaa ajoissa ja täysimääräisinä niin silloinkin virheitä voi sattua. Kannattaakin katsoa työsopimuksesta, että mihin korvauksiin olet sen mukaisesti oikeutettu ja varmista, että myös saat ne, jos irtisanoudut. Yleisiä sudenkuoppia ovat loma-ajan palkat ja lomaraha.

4. Pyydä työtodistus

Muista pyytää työtodistus. Se on oiva lisä CV:tä varten ja vaikka ryhtyisit yrittäjäksi niin siitä voi olla urallasi apua. Työnantajalla on velvollisuus se antaa sinulle, mutta vain jos pyydät sitä. Muista pyytää se ajoissa.

Irtisanoutumisilmoitus

Jos päätät hypätä yrittäjäksi todenteolla ja jättää työpaikkasi, voit tehdä sen fiksusti käyttämällä kirjallista irtisanoutumisilmoitusta. Irtisanoutumisen voi toki hoitaa myös suullisesti, mutta kirjallinen dokumentti on aina järkevä suoja. Lisäksi sen käyttäminen on lähes yhtä vaivatonta kuin suullinen ilmoitus.

Ilmoituksia on erilaisia, mutta täältä saat hyvin perinteisesti käytetyn mallin. Voit ladata sen koneellesi ja ryhtyä täyttämään sitä vaikka heti. Lataaminen on ilmaista, eikä se vaadi rekisteröimistä. Voit valita PDF – tai DOC – versioiden välillä.

Suosittelemme, että lataat lomakkeen ja täytät sen koneella, mutta tulostat sen allekirjoitusta sekä toimitusta varten. Toimitus on hyvä tehdä henkilökohtaisesti, vaikka myös postitse se onnistuu.

Lataa irtisanoutumislomake täältä.