Yrityksen rahoitus

Mistä rahoitusta aloittavalle tai kasvavalle yritykselle?

Esittelemme yleisimmät rahoitusvaihtoehdot ja tuet yrityksen perustamiseen ja kasvuun

Uutena yrittäjänä et todennäköisesti uiskentele setelimeressä, joten yrityksen rahoitus on asia, johon sinun on pakko kiinnittää huomiota.

Tilastot kertovat, että uusista yrityksistä jopa yli puolet lopettaa toimintansa ensimmäisen kolmen vuoden aikana.

Usein syynä on nimenomaan rahan puute, jonka takia liiketoiminta ei koskaan lähde kunnolla lentoon.

Jotta omalle yrityksellesi ei kävisi näin, kirjoitimme sinulle tämän lyhyen oppaan, jonka lukemalla otat haltuusi kaikki yleisimmät vaihtoehdot aloittavan tai kasvavan yrityksen rahoitukseen liittyen.

Osa esittelemistämme rahoituslähteistä soveltuu parhaiten nopeaan kasvuun tähtääville pk-yrityksille, mutta joukossa on myös pienille yksinyrittäjille suunniteltuja tuki- ja rahoitusvaihtoehtoja.

Pikaopas yrityksen rahoitukseen, tukiin ja avustuksiin:

Pankilta lainaa yrityksen perustamiseen tai kasvuun

Pankkilainan hakeminen yrityksen perustamiseen tai kasvuun on vaihtoehto, joka tulee monelle mieleen ensimmäisenä.

Käytännössä tämä voi kuitenkin olla haastavaa, jos sinulla ei ole takana riittävästi omaa pääomaa tai et pysty esittämään riittäviä vakuuksia lainan saamiseksi.

Tämän takia monen aloittavan osakeyhtiön tai toiminimen rahoitus jää pankin kautta saamatta.

Tilanteesi riippuu tietysti pitkälti myös lainan suuruudesta, joten fiksuinta on tunnustella asiaa etukäteen omasta pankista.

Mikäli lainaa ei heru, yksi vaihtoehto on muilta rahoituslaitoksilta otettu yrityslaina, jonka voit saada myös ilman vakuuksia.

Tästä vaihtoehdosta voit lukea lisää alta.

Yrityslaina uudelle tai kasvavalle yritykselle

Pankkien lisäksi myös monet muut erilaiset rahoituslaitokset myöntävät lainoja uusille ja kasvaville yrityksille.

Voit hakea lainaa yrityksen perustamiseen tai kasvuvaiheeseen.

Lainaa voi saada myös ilman vakuuksia, kunhan taustalla ei ole maksuhäiriöitä tai verovelkoja.

Korkoehtoihin kannattaa aina tutustua huolella.

Pienimmissäkin summissa lainat on aina fiksua kilpailuttaa kerralla, jotta pystyy välttämään kaikista kalleimmat miinat.

Tämän vaihtoehdon suurin etu on se, että yrityslainojen vertailu ja hakeminen onnistuu helposti verkossa ilman ylimääräisiä paperitöitä.

Voit katsoa parhaat yrityslainat ilman vakuuksia erillisestä artikkelistamme.

Starttiraha – tukea yrittämisen alkutaipaleelle

Starttiraha on pikemminkin yrittäjän kuin yrityksen tuki, mutta käydään tämäkin vaihtoehto nopeasti läpi.

Starttirahan tarkoitus on turvata uuden yrittäjän toimeentuloa ensimmäisinä kuukausina, jolloin leipä voi olla todella tiukassa.

Starttirahan suuruus on 32,40 euroa päivässä, ja tukea maksetaan viideltä päivältä viikossa.

Vuonna 2018 starttirahan määrä kuukaudessa on siis noin 700 euroa bruttona, eli tästä summasta napsaistaan vielä verot pois.

Läheskään kaikki eivät kuitenkaan voi saada starttirahaa. Jos asia askarruttaa, alkuun pääset lukemalla lyhyen artikkelimme starttirahan ehdoista.

Yrityksen rahoitus Finnveralta

Finnvera on Suomen valtion omistama erityisrahoittaja, joka tarjoaa lainarahoitusta muun muassa:

  • uuden yrityksen perustamiseen,
  • jo olemassa olevan liiketoiminnan ostamiseen,
  • nykyisen yrityksesi toiminnan laajentamiseen ja kasvuun.

Finnvera tekee yhteistyötä suurimpien pankkien kanssa.

Rahoituksen saaminen vaatii kuitenkin jonkin verran byrokratiaa eli papereiden täyttäminen tulee tutuksi.

Finnveran rahoitukseen voit tutustua paremmin organisaation kotisivuilla.

Business Finland -rahoitus

Valtion innovaatiorahoituskeskus Tekes ja kansainvälistymispalveluihin erikoistunut Finpro yhdistyivät vuodenvaihteessa 2018.

Uusi organisaatio tunnetaan nimellä Business Finland, ja se tarjoaa rahoitusta niin yrityksille, tutkimusorganisaatioille kuin julkisille toimijoillekin.

Tärkeimpänä kohderyhmänä ovat kasvuun ja kansainvälistymiseen tähtäävät tähtäävät pk-yritykset.

Tutustu Business Finland –rahoitukseen!

Laskurahoitus mahdollistaa nopeamman kassavirran

Yksi potentiaalinen vaihtoehto yrityksen käyttöpääoman rahoitukseen on laskurahoitus.

Laskurahoitus tarkoittaa kaikessa yksinkertaisuudessaan sitä, että vaihdat asiakkaalle lähettämäsi erääntymättömät laskut heti rahaksi.

Tällöin sinun ei tarvitse odotella asiakkaan maksusuoritusta eräpäivään asti, vaan saat nopeasti rahaa yrityksesi tilille.

Laskurahoitusta tarjoava yritys siis ostaa sinulta laskun ja luonnollisesti nappaa välistä palkkiona pienen prosenttiosuuden.

Laskujen myynti onnistuu monille eri laskurahoitusta tarjoaville yrityksille – esimerkkeinä mainittakoon FellowFinance ja Rahoittaja.fi.

Voit myydä yksittäisen laskun, mutta monet rahoitusyhtiöt tarjoavat myös pidempiaikaisia factoring-sopimuksia.

Eri laskurahoitusyhtiöt kannattaa aina kilpailuttaa yhdellä kertaa.

Lue lisää laskut rahaksi -palveluista.

Ely-keskuksen tarjoamat rahoitusmuodot

Yrityksen rahoitus voi järjestyä myös Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen kautta.

Elyn tarjoamia vaihtoehtoja yrityksen rahoitukseen ovat muun muassa yrityksen kehittämisavustus sekä maaseudun yritysrahoitus.

Kehittämisavustus on tarkoitettu nykyisen liiketoiminnan kehittämiseen tai vaihtoehtoisesti täysin uusien liiketoimintamallien luomiseen.

Tukea myönnetään pk-yrityksille, ja erityisenä painopistealueena on kansainvälistymiseen tähtäävä toiminta.

Maaseudun yritysrahoitus taas on nimensä mukaisesti tarkoitettu ylläpitämään ja lisäämään maaseudun elinvoimaa uuden yritystoiminnan kautta.

Tukea hakevan yrityksen ei tarvitse toimia maatalouden alalla, mutta toimipaikan pitää tietysti sijaita maaseudulla. Tukea voi saada niin yrityksen perustamiseen kuin kasvuun tähtääviin investointeihinkin.

Lue lisää Ely-rahoituksesta

Leader-rahoitus – paikallista yritystukea hankkeisiin

Hankkeisiin liittyvä yrityksen rahoitus voi järjestyä myös Leader-toiminnan kautta.

Leader-toiminta jakaantuu Suomessa eri toimialueisiin, ja sen tavoitteena on muun muassa paikkakuntien elinvoiman kehittäminen.

Paikalliset pienyritykset voivat hakea ja saada Leader-rahoitusta omille hankkeilleen, mikäli ne vastaavat Leader-ryhmän kehitystavoitteita.

Jos yritykselläsi on mielessäsi hanke, josta voisi olla suurempaakin hyötyä oman alueesi elinvoimalle, tutustu Leader-rahoitukseen linkin kautta.

Leader-tuki muodostuu valtion, suomalaisten kuntien sekä Euroopan Unionin tarjoamasta rahoituksesta.

Alueelliset yrityspalvelusetelit

Jos satut asumaan oikeassa kaupungissa tai maakunnassa, sinulla saattaa olla mahdollisuus hakea yrityspalveluseteliä liiketoimintasi kehittämiseen.

Yrityspalveluseteli tarkoittaa yleensä noin 1000-5000 euron arvoista tukea, joka on tarkoitettu haettavaksi tietyn alueen yrityksille ja tietyntyyppisen toiminnan kehittämiseen.

Otetaan esimerkki:

Jyväskylän kaupunki käynnisti vuodenvaihteen 2018 tienoilla kokeiluhankkeen, jossa paikallisille yrityksille tarjottiin mahdollisuutta hakea 2500 tai 5000 euron tukea yrityksen myynnin ja markkinoinnin kehittämiseksi. Setelin omavastuuosuus on 20 prosenttia.

Jos yrityksen hakemus hyväksytään, se voi käyttää saamansa tuen esimerkiksi uuden verkkosivuston rakentamiseen tai digimarkkinoinnin projektin käynnistämiseen. Vaihtoehtoja on monia.

Lisätietoja yrityspalvelusetelimallista voit tutkailla Suomen Yrittäjien sivuilta. Huomaa, että läheskään kaikilla alueilla kyseistä tukea ei todennäköisesti ole tällä hetkellä haettavissa.

Palkkatuki työntekijän palkkaamiseen

Mikäli oma kalenterisi alkaa uhkaavasti täyttyä töistä ja lisäkäsille olisi jatkuvaa tarvetta, työntekijän palkkaaminen saattaa olla vaihtoehto.

Työntekijästä aiheutuvat kustannukset ovat kuitenkin sen verran suuret, että monesti on järkevämpää hankkia apua vuokratyöfirman tai toisen yksinyrittäjän kautta.

Tällöin byrokratiakin on helppoa – maksat vain laskun, eikä sinun tarvitse keskittyä työnantajamaksuihin ja muihin velvollisuuksiin.

Jos palkkatuki kuitenkin kiinnostaa, tutustu kyseiseen tukimuotoon ja sen ehtoihin TE-toimiston sivuilla.

Säätiöiden yritystuet

Suomessa on olemassa myös lukuisia yksityisiä tai julkisia säätiöitä, jotka rahoittavat ja tukevat yrityksiä paikallisesti tai valtakunnallisesti.

Esimerkkejä tällaisista säätiöistä ovat muun muassa Keksintösäätiö ja Runar Bäckströmin säätiö.

Paikallisista toimijoista ja niiden kautta saatavista mahdollisista avustuksista kannattaa kysellä vinkkejä paikalliselta Uusyrityskeskukselta.

Yrityslaina

Hae yrityslainaa nopeaa kasvua varten Kasvavan yrityksen ei tulisi joutua jarruttelemaan turhaan. Yrityslainan hakeminen voi olla hyvä vaihtoehto silloin kun haluat kasvattaa yrityksesi liiketoimintaa nopeasti. […]

Lue artikkeli

Laskurahoitus

Yrityksen laskujen myynti – vertailu laskut rahaksi -palveluista Yrittäjänä olet varmasti joskus törmännyt tilanteeseen, jossa joudut odottelemaan asiakkaalta saapuvaa maksua turhauttavan pitkään. Eräpäivään saattaa olla aikaa […]

Lue artikkeli