Mitä tarkoittaa ennakkoperintärekisteri?

Mitä tarkoittaa ennakkoperintärekisteri?

Mitä tarkoittaa ennakkoperintärekisteri?

Toiminimen tai muun yritysmuodon perustamislomaketta täyttäessä tulevalta yrittäjältä kysytään ennakkoperintärekisteriin liittymisestä.

Ennakkoperintärekisteri tarkoittaa Verohallinnon ylläpitämää rekisteriä, johon liittymällä yritys osoittaa hoitavansa verotusasiansa kuntoon itse.

Mikäli yrityksesi ei ole ennakkoperintärekisterissä, ennakonpidätyksen tekeminen (veron pidättäminen laskusta) jää palvelun maksajan kontolle. Tämä taas tietää maksaja-asiakkaalle täysin turhaa paperisotaa, johon kukaan ei halua ryhtyä. Aloittavan yrittäjän voikin olla vaikea saada toimeksiantoja ennen ennakkoperintärekisterimerkinnän saamista.

Kun olet ennakkoperintärekisterissä, se viestii siitä, että huolehdit ennakkoverojen maksamisesta itse. Yrittäjänä maksat Verohallinnolle veroa tekemästäsi tuloksesta. Kun tätä tulosta maksettavaa veroa maksetaan etukäteen, puhutaan ennakkoverosta. Jos et tiedä, mikä on ennakkovero, paina edellä olevaa linkkiä, jossa väännämme asian rautalangasta.

Ennakonpidätysvelvollisuus ei koske vuokraustoimintaa eikä tavaran kauppaa. Mikäli et siis myy palveluja, ennakkoperintärekisteriin ei tarvitse ilmoittautua, mutta se kannattaa silti tehdä. Kun luet tämän tekstin loppuun, ymmärrät miksi.

Ennakkoperintärekisteri ja kotitalousvähennys

Jos et kuulu rekisteriin, se voi hankaloittaa huomattavasti toimeksiantojen saamista toisten yritysten lisäksi myös sellaisilta kuluttaja-asiakkailta, jotka haluavat tehdä ostamastaan palvelusta kotitalousvähennyksen.

Jos esimerkiksi remonttifirma ei kuulu ennakkoperintärekisteriin, asiakas ei voi tehdä työstä kotitalousvähennystä.

Tilaisitko itse remontin tai kotisiivouksen sellaiselta firmalta, jonka tekemästä työstä et tätä rahanarvoista vähennystä voi tehdä?

Käytännössä ennakkoperintärekisterimerkintää voi siis pitää liiketoiminnan elinehtona.

Ennakkoperintärekisteri ja verovelka

Merkintä ennakkoperintärekisterissä kielii myös siitä, että olet luotettava ja säntillinen toimija. Rekisteriin ei pääse, jos taustalla on verojen maksuun tai kirjanpitoon liittyviä merkittäviä laiminlyöntejä.

Jos hakijaa ei syystä tai toisesta hyväksytä ennakkoperintärekisteriin, hänelle lähetetään asiasta päätös, jossa eritellään rekisterimerkinnän estävät syyt sekä tarjotaan tilaisuus antaa asiasta oma selvityksensä.

Muita syitä ilmoittautua ennakkoperintärekisteriin

Mikäli haet rahoitusta, myös sen saaminen voi monesti olla hyvin hankalaa ilman ennakkoperintärekisterimerkintää.

Myös tilaajavastuulakiin on kirjattu, että sopimusosapuolelta (yritykseltä) on pyydettävä todistus ennakkoperintärekisterimerkinnästä.

Ennakkoperintärekisteriin ilmoittautuminen

Kaikkien yllä mainittujen syiden takia ennakkoperintärekisteriin kannattaa siis liittyä.

Uusi yrittäjä hakee ennakkoperintärekisteriin perustamisilmoituslomakkeen täytön yhteydessä.

Mikäli hakijalla on jo Y-tunnus, liittyminen jälkikäteen tai uudelleen hakeutuminen ennakkoperintärekisteriin tapahtuu muutosilmoituksen avulla. Ohjeet ja lisätiedot muutosilmoituksen tekemiseen löydät YTJ:n sivuilta.

Myös ennakkorekisteristä poishakeutuminen tapahtuu samaisilla muutoslomakkeilla. Tämä on ajankohtaista, jos yritystoiminta lopetetaan.

Ennakkoperintärekisteriin merkitsemisen käsittelyaika voi vaihdella, mutta tieto merkinnästä on nähtävissä reaaliaikaisesti ytj.fi-sivustolla, johon löydät linkin alapuolelta.

Haku ennakkoperintärekisteristä

Osoitteessa ytj.fi saat yrityksen nimellä tai y-tunnuksella tarkistettua, kuuluuko yritys ennakkoperintärekisteriin. Kun syötät hakukenttään yrityksen nimen, ruutunäkymä voi näyttää esimerkiksi tältä:
Ennakkoperintärekisteri tarkistus

Lue selkokieliset opastekstit myös muista yrityksen perustamiseen liittyvistä rekistereistä: