Ennakkoperintärekisteri

Mitä tarkoittaa ennakkoperintärekisteri?

Yrityksen perustamislomaketta täytettäessä tulevalta yrittäjältä kysytään ennakkoperintärekisteriin liittymisestä.

Ennakkoperintärekisteri tarkoittaa Verohallinnon ylläpitämää rekisteriä, johon liittymällä yritys osoittaa hoitavansa verotusasiansa kuntoon itse.

Jos yritys ei ole ennakkoperintärekisterissä, ennakonpidätyksen tekeminen (veron pidättäminen laskusta) jää palvelun maksajan kontolle.

Tällöin laskun maksajan olisi tehtävä verokortin mukainen ennakonpidätys samaan tapaan kuin työsuhteessa olevalta henkilöltä. Tämän jälkeen maksajan tulisi tilittää verojen osuus Verohallinnolle.

Jos et vielä ymmärtänyt, ei se mitään. Selitetään sama asia hieman toisilla sanoilla: 

Jos olet palkkatöissä, saat joka kuukausi tilillesi palkan. Tästä palkasta työnantajasi on jo maksanut ennakonpidätykset verottajalle.

Kun olet yrittäjä, ennakkoperintärekisteriin ilmoittautumalla osoitat, että huolehdit itse ennakoiden maksamisesta. Et siis ole palkansaaja, jolle maksettavasta rahasta tarvitsisi pidättää ennakkoveroa.

Mitä hyötyä sitten on siitä, että et jätä ennakkoverojen maksua laskun maksajan kontolle? No se, että ennakonpidätysten maksamisesta koituisi asiakkaalle täysin turhaa paperisotaa, johon kukaan ei halua ryhtyä.

Aloittavan yrittäjän onkin usein vaikea saada toimeksiantoja ennen ennakkoperintärekisterimerkinnän saamista.

Kun siis olet ennakkoperintärekisterissä, se viestii siitä, että yrityksesi huolehtii ennakkoverojen maksamisesta itse. Yrittäjänä maksat Verohallinnolle veroa tekemästäsi tuloksesta. Kun tätä tulosta maksettavaa veroa maksetaan etukäteen, puhutaan ennakkoverosta.

Jos et tiedä, mikä on ennakkovero, tutustu edellisen tai seuraavan lauseen linkkien takaa aukeaviin kirjoituksiin, joissa väännämme asian rautalangasta. Ei nimittäin kannata alkaa yrittäjäksi, jos et ymmärrä perusasioita toiminimen verotuksesta tai osakeyhtiön verotuksesta.

Ennakonpidätysvelvollisuus ei koske vuokraustoimintaa eikä tavaran kauppaa. Mikäli et siis myy palveluja, ennakkoperintärekisteriin ei tarvitse ilmoittautua, mutta se kannattaa silti tehdä. Kun luet tämän tekstin loppuun, ymmärrät miksi.

Ennakkoperintärekisteri ja kotitalousvähennys

Jos et kuulu rekisteriin, se voi hankaloittaa huomattavasti toimeksiantojen saamista toisten yritysten lisäksi myös sellaisilta kuluttaja-asiakkailta, jotka haluavat tehdä ostamastaan palvelusta kotitalousvähennyksen.

Jos esimerkiksi remonttifirma ei kuulu ennakkoperintärekisteriin, asiakas ei voi tehdä työstä kotitalousvähennystä.

Tilaisitko itse remontin tai kotisiivouksen sellaiselta firmalta, jonka tekemästä työstä et tätä rahanarvoista vähennystä voi tehdä?

Käytännössä ennakkoperintärekisterimerkintää voi siis pitää liiketoiminnan elinehtona.

Ennakkoperintärekisteri ja verovelka

Merkintä ennakkoperintärekisterissä kielii myös siitä, että olet luotettava ja säntillinen toimija. Rekisteriin ei pääse, jos taustalla on verojen maksuun tai kirjanpitoon liittyviä merkittäviä laiminlyöntejä.

Jos hakijaa ei syystä tai toisesta hyväksytä ennakkoperintärekisteriin, hänelle lähetetään asiasta päätös, jossa eritellään rekisterimerkinnän estävät syyt sekä tarjotaan tilaisuus antaa asiasta oma selvityksensä.

Muita syitä ilmoittautua ennakkoperintärekisteriin

Mikäli haet yritykselle rahoitusta, myös sen saaminen voi monesti olla hyvin hankalaa ilman ennakkoperintärekisterimerkintää.

Voit lukea lyhyen oppaamme aloittavan yrityksen rahoitusvaihtoehdoista edeltävän linkin takaa.

Myös tilaajavastuulakiin on kirjattu, että sopimusosapuolelta (yritykseltä) on pyydettävä todistus ennakkoperintärekisterimerkinnästä.

Ennakkoperintärekisteriin ilmoittautuminen

Kaikkien yllä mainittujen syiden takia ennakkoperintärekisteriin kannattaa siis liittyä.

Uusi yrittäjä hakee ennakkoperintärekisteriin perustamisilmoituslomakkeen täytön yhteydessä.

Mikäli hakijalla on jo Y-tunnus, liittyminen jälkikäteen tai uudelleen hakeutuminen ennakkoperintärekisteriin tapahtuu muutosilmoituksen avulla. Ohjeet ja lisätiedot muutosilmoituksen tekemiseen löydät YTJ:n sivuilta.

Myös ennakkorekisteristä poishakeutuminen tapahtuu samaisilla muutoslomakkeilla. Tämä on ajankohtaista, jos yritystoiminta lopetetaan.

Ennakkoperintärekisteriin merkitsemisen käsittelyaika voi vaihdella, mutta tieto merkinnästä on nähtävissä reaaliaikaisesti ytj.fi-sivustolla, johon löydät linkin alapuolelta.

Ennakkoperintärekisterimerkinnän tarkistus

Osoitteessa ytj.fi saat yrityksen nimellä tai y-tunnuksella tarkistettua, onko yritys ennakkoperintärekisterissä. Kun syötät hakukenttään yrityksen nimen, ruutunäkymä voi näyttää esimerkiksi tältä:
Ennakkoperintärekisteri tarkistus

Rekisterimerkinnän saaminen on tärkeää siksi, että mikäli ennakonpidätystä ei ole tehty, suorituksen maksaja on vastuussa mahdollisista rangaistuksista.

Tästä syystä ostajayritysten tulisi aina muistaa tehdä tarkistus siitä, kuuluuko toinen osapuoli ennakkoperintärekisteriin. Käytännössä on kuitenkin mahdotonta tietää, kuinka moni tämän tarkistuksen todellisuudessa muistaa tehdä.

Jos koit tämän tekstin hyödylliseksi, olemme kirjoittaneet tietoiskut myös muista yrittäjyyteen liittyvistä rekistereistä: