Työnantajarekisteri

Työnantajarekisteri

Mitä tarkoittaa työnantajarekisteri ja milloin aloittavan yrittäjän tai yrityksen on kuuluttava siihen?

Työnantajarekisteri tarkoittaa Verohallinnon eli verottajan ylläpitämää rekisteriä, johon on listattu tiedot säännöllisesti palkkoja maksavista työnantajista.

Työnantajilla on Suomessa erilaisia palkanmaksuun liittyviä velvoitteita, kuten muun muassa

  • ennakonpidätyksen tekeminen (veron nappaaminen palkasta) sekä
  • sairausvakuutusmaksujen ja
  • työeläkemaksujen maksaminen.

Ennakonpidätys- ja sairausvakuutusmaksut tilitetään työnantajarekisterin ylläpitäjälle eli Verohallinnolle.

Osoitteesta ytj.fi voit tarkistaa yrityksen nimellä tai y-tunnuksella, kuuluuko kyseinen yritys työnantajarekisteriin.

Työnantajarekisteriin liittyminen – milloin se on pakollista?

Aloittavalta yrittäjältä kysytään työnantajarekisteriin liittymisestä yrityksen perustamislomakkeessa. Rekisteriin voi kuitenkin liittyä myöhemminkin siinä vaiheessa, kun yritys aloittaa säännöllisen palkanmaksun.

Rekisteriin pitää ilmoittautua, mikäli yrittäjä tai yritys on säännöllisesti palkkoja maksava työnantaja. Tämä kriteeri täyttyy silloin, kun:

  • palkkaa maksetaan vakituisesti kahdelle tai useammalle palkansaajalle tai
  • kun palkkoja maksetaan samaan aikaan vähintään kuudelle palkansaajalle, vaikka työsuhteet olisivat lyhytaikaisia ja tilapäisiä.

Mikäli kriteerit eivät täyty, yritys voi olla satunnaisesti palkkoja maksava työnantaja. Tällöin rekisteriin ei ole pakko liittyä, mutta sen voi silti halutessaan tehdä.

Satunnaisesti palkkoja maksavalla työnantajalla tarkoitetaan yritystä, jolla:

  • on vain yksi vakituisessa työsuhteessa oleva työntekijä tai
  • 1-5 sellaista työntekijää, joiden työsuhde ei kestä koko kalenterivuotta.

Työnantajan kontolla on veroilmoituksen tekeminen työnantajasuorituksista sekä vuosi-ilmoituksen tekeminen. Myös satunnaisesti palkkoja maksavan työnantajan pitää ilmoittaa verottajalle palkanmaksun tiedot. Yleensä tämä tehdään joka kuukausi, mutta mikäli satunnaisesti palkkoja maksava yritys liittyy työnantajarekisteriin, se voi hoitaa velvoitteensa neljännesvuosittain. Edellytyksenä tälle on rekisteriin liittymisen lisäksi myös se, että yrityksen liikevaihto on alle 100 000 euroa vuodessa.

Voit anoa ilmoituskaudeksi neljännesvuotta yrityksen perustamis- tai muutosilmoituslomakkeen kohdassa “Oma-aloitteisten verojen verokausi”.

Työnantajarekisteriin ilmoittautuminen – missä vaiheessa se kannattaa tehdä?

Työnantajarekisteriin kannattaa liittyä vasta siinä vaiheessa, kun yritys oikeasti alkaa maksaa palkkoja. Tämä johtuu siitä, että rekisteriin kuuluvan työnantajan on annettava veroilmoitukset myös niiltä verokausilta, joiden aikana ei ole maksettu palkkoja.

Jos siis perustat yrityksen, mutta kaavailet palkkaavasi työntekijöitä vasta tulevaisuudessa, työnantajarekisteriin liittyminen kannattaa tehdä vasta sitten, kun työntekijät oikeasti palkataan. Jälkikäteisilmoittautumisen voi tehdä muutosilmoituslomakkeilla ytj.fi:ssä.

Työnantajasuoritukset Verohallintoon voi ilmoittaa sähköisesti OmaVero-palvelussa tai osoitteessa palkka.fi. Paperilomakkeella ilmoittaminen on sallittua vain erityisen hyvästä syystä.

Lue myös: Työntekijän palkkaaminen – huomioi ainakin nämä 6 asiaa!

Työnantajarekisteri ja toiminimi

Toiminimiyrittäjänä et voi maksaa itsellesi palkkaa. Mikäli otat toiminimeltäsi rahaa, tällöin puhutaan yksityisotosta. Toiminimen “palkasta” voit lukea lisää artikkelista, joka aukeaa linkistä.

Toiminimiyrittäjänä et voi myöskään maksaa palkkaa puolisollesi tai alle 14-vuotiaalle lapsellesi.

Voit halutessasi lukea selkokieliset tietoiskut myös muista Verohallinnon rekistereistä