Kilometrikorvaus 2023

Kilometrikorvaus 2023

Kilometrikorvaus 2023 on 53 senttiä kilometriltä

Kilometrikorvaus tarkoittaa palkansaajan saamaa korvausta työmatkoista, jotka on tehty palkansaajan omalla tai hänen hallitsemallaan kulkuneuvolla. Kilometrikorvauksen vuosittainen suuruus määritellään Verohallinnon vuosittain antamassa päätöksessä.

Kilometrikorvaus vuonna 2023: enimmäismäärä on 0,53 euroa kilometriltä autolla ajettaessa.

Muiden kulkuneuvojen kuin auton kilometrikorvaussummat löydät, kun selaat tätä opasta muutaman pyyhkäisyn eteenpäin. Alempaa löydät myös korotetut korvaussummat lisämatkustajista, peräkärryn kuljettamisesta sekä muista erityistilanteista.

Näin teet matkalaskun minuutissa

Mikäli etsit tietoa kilometrikorvauksista matkalaskun täyttämistä varten, suosittelemme hyödyntämään alapuolelta löytyvää ilmaista matkalaskupohjaa. Sen avulla matkalaskun tekemiseen tuhraantuu aikaa noin yksi minuutti.

Tietoa yrittäjien kilometrikorvauksista

Kilometrikorvaus laskuri – hyödynnä ilmaista matkalaskupohjaa

Mikäli olet täyttämässä matkalaskua, sinun kannattaa hyödyntää ilmaista matkalaskupohjaa.

Kilometrikorvausten saamiseksi työmatkasta täytyy tehdä työnantajalle matkalasku. Voit käyttää apuna matkalaskupohjaa, johon vain syötät matkasi tiedot ja saat sen jälkeen sähköpostiisi valmiin matkalaskun.

Alla viitteellinen esimerkkikuva kyseisestä matkalaskulomakkeesta. Lomake päivitetään vuosittain ajantasaisilla korvaussummilla.

Näin haet kilometrikorvaukset matkalaskupohjaa hyödyntäen.

Lomake laskee kilometrikorvaukset ja päivärahan määrän puolestasi, ja aikaa matkalaskun tekemiseen kuluu noin minuutti.

Muiden kulkuneuvojen km-korvaukset 2023

Yleinen kilometrikorvaus 2023 on enimmäismäärältään 53 senttiä kilometriltä, mutta asiassa on kulkuneuvokohtaisia poikkeuksia, jotka voit lukea alta.

 • Maksimissaan 50-hevosvoimaisen moottoriveneen kilometrikorvaus 2023 on 93 senttiä kilometriltä.
 • Yli 50-hevosvoimaisen moottoriveneen kilometrikorvaus on 135 senttiä kilometriltä vuonna 2023.
 • Moottorikelkan kilometrikorvaus on 129 senttiä kilometriltä. Mönkijän vastaava lukema puolestaan on 104 senttiä.
 • Moottoripyörän kilometrikorvaus 2023 on 41 senttiä kilometriltä ja mopolla 22 senttiä.
 • Muiden kulkuneuvojen korvaussumma on 13 senttiä per ajettu kilometri.

Korotetut kilometrikorvaukset 2023 – peräkärry, asuntovaunu, matkustajat jne.

Autolla ajettaessa kilometrikorvausta korotetaan tietyissä tilanteissa. Tilanteet ja korotusmäärät vuonna 2023:

 • 9 senttiä per kilometri autoon kiinnitetyn perävaunun kuljettamisesta.
 • 14 senttiä per kilometri silloin, kun työ vaatii asuntovaunun kuljettamista autoon kiinnitettynä.
 • 27 senttiä per kilometri silloin, kun on kuljetettava esimerkiksi taukotupaa tai muuta raskasta kuormaa autoon kiinnitettynä.
 • 4 senttiä per kilometri sellaisista autossa kuljetettavista esineistä, joiden paino ylittää 80kg tai jotka ovat kooltaan muuten suuria.
 • 4 senttiä per kilometri, jos palkansaaja työhönsä kuuluvien tehtävien vuoksi kuljettaa autossa koiraa.
 • 11 senttiä per kilometri, kun työ edellyttää liikkumista autolla metsäautotiellä tai muulta liikenteeltä suljetulta tienrakennustyömaalla. Korotettu korvaus maksetaan vain kyseisillä osuuksilla kuljettujen kilometrien kohdalta.

Kilometrikorvaus matkustajista vuonna 2023

Jos palkansaajan omistamassa tai hallitsemassa kulkuneuvossa matkustaa myös muita henkilöitä ja kyse on työasioista, korvausten enimmäismäärää korotetaan 4 sentillä kilometriltä kutakin kyydissä olevaa ylimääräistä matkustajaa kohden.

Korotusta maksetaan siis vain kyydissä olevista matkustajista, ei kulkuneuvon kuljettajan osalta.

Lukema nousi yhdellä sentillä aiempaan vuoteen verrattuna.

Käyttöetuauto ja kilometrikorvaus vuonna 2023

Jos palkansaaja, jolla on Verohallinnon luontoisetujen laskentaperusteita koskevassa päätöksessä tarkoitettu auton käyttöetu, käyttää tällaista autoa työmatkan suorittamiseen ja maksaa itse tästä matkasta aiheutuvat polttoainekulut, on hänelle korvattavien polttoainekulujen enimmäismäärä 14 senttiä kilometriltä.

Lukema nousi neljällä sentillä edellisvuodesta.

Mikä lasketaan työmatkaksi?

Verotuksessa työmatkaksi katsotaan tilapäinen matka, jonka teet työhön liittyvien tehtäviesi takia. Asuntosi ja työpaikkasi välistä matkaa ei lueta verotuksessa työmatkaksi.

Asunnon ja työpaikan väliset matkakulut saat sen sijaan vähentää omassa verotuksessasi halvimman mahdollisimman kulkuneuvon tai matkustustavan mukaan.

Mikäli sinulla ei työsi luonteen vuoksi ole varsinaista työpaikkaa, voidaan työmatkana pitää matkaa, jonka teet työsi suorittamista varten asunnoltasi erityiselle työntekemispaikalle.

Myös yrittäjällä on oikeus saada kilometrikorvaus, ja korvauksen määrä on yhtä suuri kuin tavallisella palkansaajallakin.

Yrittäjän tehdessä matkoja yksityisiin varoihin kuuluvalla autolla, saa hän vähentää ne kirjanpidossa elinkeinotoiminnan kuluna vähintään verovapaan kilometrikorvauksen enimmäismäärän mukaisen määrän.

Jos kirjanpitoon merkityt kustannukset kilometriä kohti ovat pienemmät kuin verovapaan kilometrikorvauksen enimmäismäärä, voi yrittäjä tehdä lisävähennyksen.

Lisävähennyksen määrä on verovapaan kilometrikorvauksen enimmäismäärän mukaan lasketun määrän ja kirjanpitoon merkittyjen elinkeinotoiminnan ajoista aiheutuneiden todellisten menojen erotus.

Jos kirjanpitoon merkittyjen todellisten menojen määrä on suurempi kuin kilometrikorvausten enimmäismäärän mukaan laskettu määrä, lisävähennystä ei tehdä.

Tässä tapauksessa verotuksessa vähennettävä määrä on elinkeinotoiminnan ajojen aiheuttamien todellisten menojen määrä.

Lisätietoa:

Kuitti- ja matkalaskusovellus
pienyrittäjille

Toimita kuitit, matkalaskut ja dokumentit sähköisesti kirjanpitäjällesi.
Kokeile 30 päivää ilmaiseksi!

Lue lisää ja kokeile