Kilometrikorvaus 2021

Kilometrikorvaus 2021

Km-korvaus on 44 senttiä kilometriltä vuonna 2021

Kilometrikorvaus tarkoittaa palkansaajan saamaa korvausta työmatkoista, jotka on tehty palkansaajan omalla tai hänen hallitsemallaan kulkuneuvolla. Kilometrikorvauksen vuosittainen suuruus määritellään Verohallinnon vuosittain antamassa päätöksessä.

Vuonna 2021 kilometrikorvauksen enimmäismäärä on 0,44 euroa kilometriltä autolla ajettaessa, eli yhden sentin suurempi edellisvuoteen verrattuna.

Muiden kulkuneuvojen kuin auton kilometrikorvaussummat löydät, kun selaat tätä opasta muutaman pyyhkäisyn eteenpäin. Alempaa löydät myös korotetut korvaussummat lisämatkustajista, peräkärryn kuljettamisesta sekä muista erityistilanteista.

Näin teet matkalaskun minuutissa

Mikäli etsit tietoa kilometrikorvauksista matkalaskun täyttämistä varten, suosittelemme hyödyntämään alapuolelta löytyvää ilmaista matkalaskupohjaa. Sen avulla matkalaskun tekemiseen tuhraantuu aikaa noin yksi minuutti.

Tietoa yrittäjien kilometrikorvauksista

Laskuri kilometrikorvausta varten – hyödynnä ilmaista matkalaskupohjaa

Mikäli olet täyttämässä matkalaskua, sinun kannattaa hyödyntää ilmaista matkalaskupohjaa.

Kilometrikorvausten saamiseksi työmatkasta täytyy tehdä työnantajalle matkalasku. Voit käyttää apuna matkalaskupohjaa, johon vain syötät matkasi tiedot ja saat sen jälkeen sähköpostiisi valmiin matkalaskun.

Alla esimerkkikuva kyseisestä matkalaskulomakkeesta. Lomake päivitetään vuosittain ajantasaisilla korvaussummilla.

Näin haet kilometrikorvaukset matkalaskupohjaa hyödyntäen.

Lomake laskee kilometrikorvaukset ja päivärahan määrän puolestasi, ja aikaa matkalaskun tekemiseen kuluu noin minuutti.

Muiden kulkuneuvojen km-korvaukset 2021

Yleinen kilometrikorvaus 2021 on enimmäismäärältään 44 senttiä kilometriltä, mutta asiassa on kulkuneuvokohtaisia poikkeuksia, jotka voit lukea alta.

 • Maksimissaan 50-hevosvoimaisen moottoriveneen kilometrikorvaus 2021 on 76 senttiä kilometriltä.
 • Yli 50-hevosvoimaisen moottoriveneen kilometrikorvaus on 111 senttiä kilometriltä vuonna 2021.
 • Moottorikelkan kilometrikorvaus on 106 senttiä kilometriltä. Mönkijän vastaava lukema puolestaan on 99 senttiä.
 • Moottoripyörän kilometrikorvaus 2021 on 33 senttiä kilometriltä ja mopolla 18 senttiä.
 • Muiden kulkuneuvojen korvaussumma on 10 senttiä per ajettu kilometri.

Korotetut kilometrikorvaukset 2021 – peräkärry, asuntovaunu, matkustajat jne.

Autolla ajettaessa kilometrikorvausta korotetaan tietyissä tilanteissa. Tilanteet ja korotusmäärät vuonna 2021:

 • 7 senttiä per kilometri autoon kiinnitetyn perävaunun kuljettamisesta.
 • 11 senttiä per kilometri silloin, kun työ vaatii asuntovaunun kuljettamista autoon kiinnitettynä.
 • 22 senttiä per kilometri silloin, kun on kuljetettava esimerkiksi taukotupaa tai muuta raskasta kuormaa autoon kiinnitettynä.
 • 3 senttiä per kilometri sellaisista autossa kuljetettavista esineistä, joiden paino ylittää 80kg tai jotka ovat kooltaan muuten suuria.
 • 3 senttiä per kilometri, jos palkansaaja työhönsä kuuluvien tehtävien vuoksi kuljettaa autossa koiraa.
 • 9 senttiä per kilometri, kun työ edellyttää liikkumista autolla metsäautotiellä tai muulta liikenteeltä suljetulta tienrakennustyömaalla. Korotettu korvaus maksetaan vain kyseisillä osuuksilla kuljettujen kilometrien kohdalta.

Nämä lukemat ovat siis pysyneet täsmälleen ennallaan aiempaan vuoteen nähden.

Kilometrikorvaus matkustajista vuonna 2021

Jos palkansaajan omistamassa tai hallitsemassa kulkuneuvossa matkustaa myös muita henkilöitä ja kyse on työasioista, korvausten enimmäismäärää korotetaan 3 sentillä kilometriltä kutakin kyydissä olevaa ylimääräistä matkustajaa kohden.

Korotusta maksetaan siis vain kyydissä olevista matkustajista, ei kulkuneuvon kuljettajan osalta.

Lukema on sama kuin aiempanakin vuonna.

Käyttöetuauto ja kilometrikorvaus vuonna 2021

Jos palkansaaja, jolla on Verohallinnon luontoisetujen laskentaperusteita koskevassa päätöksessä tarkoitettu auton käyttöetu, käyttää tällaista autoa työmatkan suorittamiseen ja maksaa itse tästä matkasta aiheutuvat polttoainekulut, on hänelle korvattavien polttoainekulujen enimmäismäärä 10 senttiä kilometriltä.

Tässäkään korvaussummassa ei ole tullut muutoksia aiempaan vuoteen verrattuna.

Mikä lasketaan työmatkaksi?

Verotuksessa työmatkaksi katsotaan tilapäinen matka, jonka teet työhön liittyvien tehtäviesi takia. Asuntosi ja työpaikkasi välistä matkaa ei lueta verotuksessa työmatkaksi.

Asunnon ja työpaikan väliset matkakulut saat sen sijaan vähentää omassa verotuksessasi halvimman mahdollisimman kulkuneuvon tai matkustustavan mukaan.

Mikäli sinulla ei työsi luonteen vuoksi ole varsinaista työpaikkaa, voidaan työmatkana pitää matkaa, jonka teet työsi suorittamista varten asunnoltasi erityiselle työntekemispaikalle.

Myös yrittäjällä on oikeus saada kilometrikorvaus, ja korvauksen määrä on yhtä suuri kuin tavallisella palkansaajallakin.

Yrittäjän tehdessä matkoja yksityisiin varoihin kuuluvalla autolla, saa hän vähentää ne kirjanpidossa elinkeinotoiminnan kuluna vähintään verovapaan kilometrikorvauksen enimmäismäärän mukaisen määrän.

Jos kirjanpitoon merkityt kustannukset kilometriä kohti ovat pienemmät kuin verovapaan kilometrikorvauksen enimmäismäärä, voi yrittäjä tehdä lisävähennyksen.

Lisävähennyksen määrä on verovapaan kilometrikorvauksen enimmäismäärän mukaan lasketun määrän ja kirjanpitoon merkittyjen elinkeinotoiminnan ajoista aiheutuneiden todellisten menojen erotus.

Jos kirjanpitoon merkittyjen todellisten menojen määrä on suurempi kuin kilometrikorvausten enimmäismäärän mukaan laskettu määrä, lisävähennystä ei tehdä.

Tässä tapauksessa verotuksessa vähennettävä määrä on elinkeinotoiminnan ajojen aiheuttamien todellisten menojen määrä.

Lisätietoa: