Starttirahan ehdot

Tässä artikkelissa käydään läpi millä ehdoilla starttirahaa myönnetään. Sen saaminen ei ole pelkästään lomakkeiden toimittamista TE-toimistoon vaan asialle pitää olla hyvät perustelut. Tämä tarkoittaa, että on asioita, joita et voi tehdä sekä ehtoja, jotka eivät voi täyttyä. Käydään läpi näitä asioita.

Starttirahan ehdot

Starttirahan hakijoilta vaaditaan kahta asiaa:

 • Jos haet starttirahaa niin sinulla tulee olla selkeästi todettavasti hyvät valmiudet toteuttaa suunnittelemasi yritysidea 
 • Suunnittelemasi yritysidean täytyy olla sellainen, että sillä on potentiaalia tulla niin kannattavaksi, että siitä voi tulla sinulle päätoiminen tulonlähde.

Asiat ovat oikeastaan yksinkertaisia ja riippuvat paljon siitä, kuinka esität ne. Niitä voi perustella hakemuksen eri osilla ja laskemilla helposti eli mikäli ideasi on oikeasti hyvä niin ei ole pelkoa siitä, etteikö se saisi tukea.

Seuraava vaihe on katsoa asioita, mitkä eivät voi täyttyä, jos haluat hakea starttirahaa. Voimme kokemuksesta sanoa, että jokaisen kohdan kanssa tulee olla hyvin tarkka. Hakemus voi kariutua viime metreilläkin, jos toimit väärin tai hätäilet. Toimi ohjeiden mukaan ja ole rauhassa, kunnes saat kirjallisen päätöksen käteesi.

Käydään läpi seuraavaksi liuta ehtoja, jotka eivät saa täyttyä tai muuten starttirahaa ei myönnetä sinulle:

 • Mikäli tulevan yrityksesi uskotaan takaavan sinulle sellaisen toimeentulon, minkä voidaan olettaa kattavan elämisen kulut eli saat sen verran rahaa käteen, että voit elää ilman starttirahaa. Tämä lasketaan liiketoimintasuunnitelman mukana olevien laskelmien pohjalta normaalisti.
 • Haluat perustaa yrityksen toimialalle, mikä on täynnä muita toimijoita, keillä on samat tai hyvin vastaavat tuotteet sekä palvelut. Silloin starttiraha vääristää kilpailua eikä sitä myönnetä. Tälläisiä toimialoja on ainakin pizzeriat ja monilla paikkakunnilla hierontapalvelut. Näillä aloilla starttirahan saamiseksi täytyy tehdä jotain todella erityistä.
 • Tämä kohta on simppeli. Yritystoimintaa ei saa aloittaa ennen kuin starttirahasta on tehty päätös. Toiminnan aloittamiseksi voidaan katsoa hyvin pienetkin asiat, joten kannattaa olla hyvin tarkka. Paras taktiikka on vain lykätä aloittamista reilusti, kunnes starttiraha on hoidossa. Silloin ei synny ongelmia.
 • Olet ollut alalla tai työpaikassa, minkä työnantaja olisi yrityksesi pääasiakas. Käytännössä tällä halutaan estää kevyttä verosuunnittelua, missä ryhtyisitkin työntekijästä yrittäjäksi kevyellä muutoksella ja saisit vielä samalla starttirahan. Voit kuitenkin tehdä tämän tempun, mutta jäät silloin ilman starttirahaa. Jos taas haluat starttirahan niin silloin täytyy etsiä muitakin asiakkaita, jotka ovat liikevaihdoltaan suurempia kuin nykyinen pomosi.
 • Et saa todennäköisesti starttirahaa, jos sinulla on maksuhäiriöitä tai olet jättänyt maksamatta veroja tai muita lakisääteisiä maksuja. TE-toimisto voi kuitenkin antaa myöntävän päätöksen näistä huolimatta, jos onnistut asian selvittämään hyvin.
 • Jos teet toimeentulosi starttirahaa haettaessa muulla tavoin kuin yrittäjänä niin et voi saada samaan aikaan tukea. Esimerkiksi opintotukea saavat eivät voi saada molempia samaan aikaan vaan toisesta pitää luopua. Myös muut tuet, etuudet ja palkkatulot estävät starttirahan.
etasku-kuitit-600x150

42 Comments

 • utelias

  Reply Reply 19.1.2014

  Itselläni on maksuhäiriömerkintä parin vuoden takaa eikä tosiaan ole mistään verokömmähdyksistä johtunut. Onko kellään siis tietoa/kokemusta voiko starttirahaa saada jos muut ehdot täyttyvät tai tietääkö joku mistä tällaista voisi edes kysyä ?

  • Timo & Joona

   Reply Reply 20.1.2014

   Tämän ei pitäisi olla ongelma hakiessa, koska sitä ei mainita missään ehdoissa vaatimuksena. Starttirahan myöntämisperiaatteet vaihtelevat aika voimakkaasti paikkakunnittain, mutta tuon kyseisen elementin ei pitäisi olla mikään este. Jos saat muita tukia tai olet jo aloittanut yritystoiminnan, ne tekisivät hakemisesta hankalaa. Ehdottaisin, että haet starttirahaa jos muut ehdot täyttyvät ja ehkä sinuna olisin täysin hiljaa tuosta maksuhäiriöstä. Ihmiset kuitenkin tekevät päätöksen ja jos he tulkisevat tuon asian jotenkin epäedullisesti, se saattaa johtaa negatiiviseen starttirahapäätökseen, vaikke se olekkaan ”virallinen kriteeri”.

   Jos asiasta ei tarvitse edes mainita, niin turhaapa sitä sitten mainitsee. Ei muutaku hakemusta menemään vain.

  • Elli

   Reply Reply 12.2.2015

   Voiko eläinlääkäriksi valmistuva saada starttirahaa klinikan avaamista varten?

  • Elli

   Reply Reply 12.2.2015

   Voiko eläinlääkäriksi valmistuva saada starttirahaa klinikan avaamista varten?

   • Timo & Joona

    Reply Reply 26.3.2015

    Miksipä ei. Toki tarvit varmaan muutakin kuin starttirahaa, koska uskoakseni tuollaisen klinikan perustaminen ei ole ihan ilmaista. finnveran lainat varmaan kannattaa tsekata myös.

  • Kokemus

   Reply Reply 18.1.2017

   Luottotiedoton ei saa starttirahaa. Tätähän ei te-toimisto tai uus-yrityskeskus kerro

   • Timo

    Reply Reply 19.1.2017

    Oolrait. Hyvä tietää tämäkin.

 • Jaakko Petteri

  Reply Reply 22.1.2014

  Moikka!
  Minulla on liikeidea, mutta sitä ei ole vielä hahmoteltu virallisille papereille mitenkään, eli on täysin idea vielä. Pitääkö minun laskea kateprosentit ja tehdä muut suunnitelmat ennenkö voin tukea hakea?

  -JP

  • Timo & Joona

   Reply Reply 22.1.2014

   Moi Jaakko Petteri!

   Kyllä pitää. Sinun pitäisi pystyä osoittamaan, että ideasi voisi kantaa jotenkin myös todellisuudessa. Siihen tarvii laskelmia ja sen sellaista kivaa.

   Suosittelisin suunnistamaan osoitteeseen liiketoimintasuunnitelma.com ja aloittaamaan sieltä. Starttirahaneuvoja kuitenkin puskee sinut sinne todennäköisesti enemmin tai myöhemmin.

   Hyvä muistisääntö on, että liiketoimintasuunnitelma on heroiinia byrokraateille ja heille on tärkeämpää, että ideasi toimii paremmin paperilla kuin todellisuudessa.

 • Tuleva yrittäjä

  Reply Reply 5.9.2014

  Miten pitkään starttirahaa maksetaan? Jos yritystoimintani ensimmäisillä 6 kuukaudella en pysty maksamaan itselle palkkaa ja tämän jäkeen rahavirta kasvaa niin suureksi, että elän jo omillani, niin loppuuko sen saaminen, vaikka se olisi myönnetty esim. ensimmäiselle vuodelle vai väheneekö sen summa suhteessa yrityksen tuottoon?

  • Hola!

   Ei välttämättä, se riippuu miten myyt virkailijalle ne syyt miksi sitä starttirahaa pitäisi jatkaa. Hyviä syitä voi olla ”tää laskutus ei oo vielä tasaista ja voi tulla nollakuukausia” ”suurin osa rahasta menee yrityksen markkinointiin ja toiminnan kiihdyttämiseen ja oma palkka jää vielä aika pieneksi” Jotain tolla linjalla. Moni on laskuttanut ihan hyvin ja saanut silti jatkettua starttirahaa. Eikä sitä myönnetä kuin 6 kuukautta kerrallaan niin se arviointi tehdää eniweis, puolen vuoden välein. Saat sitä sitten 6, 12 tai 18 kuukautta.

 • kesäkahvila

  Reply Reply 15.9.2014

  Moi!

  ONko starttirahaa mahdollista saada kesäkahvilan perustamiseen?

  • Timo & Joona

   Reply Reply 16.9.2014

   Moi!

   Starttirahaa myönnetään vain pysyvän tulonlähteen luomiseen, jos sinulla on tarkoituksena harjoittaa pienimuotoista toimintaa kesäisin, se ei välttämättä täytä kriteereitä. Sinun pitäisi keksiä yrityksellesi toimintaa myös talveksi jos haluat saada liiketoimintasi vaikuttamaan siltä, että se on pysyvä tulonlähde.

 • Yritys hyvä 10

  Reply Reply 5.11.2014

  Hei!

  Kiitos jo tähän saakka hyödyllisestä kirjoituksesta ja vastauksista.
  Myönnetäänkö starttiraha ainoastaan osakeyhtiömuotoiselle toiminnalle?
  Mitä puolen vuoden välein tehtävässä arvioinnissa otetaan huomioon tuen jatkumisen kannalta?

 • Työllistän itseni

  Reply Reply 20.11.2014

  Hei,

  Paikallinen TE-Toimisto kyllä antoi luvan tehdä kaikkea yritystoimintaan valmistelevaa työtä ennen starttirahapäätöksen saamista ja hakemus tulee jättää noin kaksi viikkoa ennen toiminnan aloittamista, ei käynyt aikaisemmin. Päätöstä ei sitten välttämättä ehdi kuitenkaan saada ennen toiminnan aloittamista, mutta siitä huolimatta starttiraha voidaan myöntää.

  Etukäteispäätöksiä tuesta ei kuulemma tehdä, eli sen varaan yrityksen aloittamista ei voi jättää ja vakituinen työ piti irtisanoa ennen hakemuksen jättämistä.
  Eli kyllähän siinä hakemisessa aikamoinen työ on, kun lisäksi kaikki muu yrityksen perustamiseen liittyvä työ tehtävänä, tietysti palkatta vielä tässä vaiheessa. Ja muka pitäisi sitten aloittamista lykätä päätöstä odotellessa, no eihän sitä niin voi tehdä…

  Välillä tuntuu että asioita tarkoituksella hankaloitetaan, että mahdollisimman moni jättää (kuitenkin melko pienen) tuen hakematta! Mutta kai se on ehdittävä tämäkin asia hoitaa!

  • Timo & Joona

   Reply Reply 20.1.2015

   Minusta starttirahan hakeminen on loistava ensimmäinen yrittäjyystesti, joka johtaa yhteen kolmesta lopputuloksesta:

   1. Saat starttirahan ja perustat yrityksen.
   2. Et saa starttirahaa, sisuunnut ja perustat yrityksen siitä huolimatta.
   3. Et saa starttirahaa, luovutat ja ehkä sinusta ei olisi ollut yrittäjäksi eniweis.

   Jollain perverssillä tavalla aika hyvä systeemi suodattamaan kaikki ylimääräiset tai sisuunnuttamaan ne, jotka innostuvat vastoinkäymisistä.

 • Juuso

  Reply Reply 17.3.2015

  Olen 16-vuotias, ja halluaisin perustaa toiminimen. Aion tarjoaa webhotelleja, sähköposteja, nettisivuja, verkkotunnuksia, virtuaalipalvelimia, pelipalvelimia sekä muuta Internettiin liittyvää hostingia. Lisäksi tarjoaisin iPhone-korjauksia ja tekstiilipesua.

  Onko minun mahdollista saada Starttirahaa, vaikka olen alaikäinen ja asun isälläni. En saa mitään tukia, isä saa lapsilisää. Verollista tuloa saan seurakunnalla kerhonohjaajana ja isosena toimimisesta, joten veroprosentti ei ole suuri, jos alan saamaan tätä.

  • Timo & Joona

   Reply Reply 26.3.2015

   Moi Juuso!

   Todennäköisesti et saa starttirahaa, koska et ole täysi-ikäinen. Tai näin huhut kertovat. Kannattaa kysyä asiaa TE-toimistosta. Älä kuitenkaan anna muotoseikkojen seistä yrittäjyytesi edessä. Jos tunget 2 vuotta aikaasi yrittäjyyteen nyt, olet fiksumpi 18 vuotiaana kuin suurin osa ihmisistä on koko elämänsä aikana. Ja jos isäsi tulot riittävän pitämään sinut elossa, voit kehittää yritystäsi rauhassa.

 • miiru

  Reply Reply 4.6.2015

  Jos minulla on jo yksi toiminimi niin voinko perustaa toisen toiminimen ja hakea siihen starttirahaa? Jos lopetan nykyisen toiminimen (harrastekäytössä lähinnä ollut) ja perustan uuden niin voinko silloin saada starttirahaa? Sen olen ymmärtänyt jo että nykyiseen en voi saada, ja senkin hankin kotimyyntimielessä.. tämä kuitenkin lopetettu ja nyt kiinnostaisi yrittää ihan oikeasti. Joutuisin kuitenkin lähtemään tilasta nolla ja apuraha ei olisi todellakaan pahitteeksi.

  • Moi Miiru,

   Toiminimiä voi olla vain yksi. Jos lopetat edellisen ja perustat uuden niin se on käytännössä sama toiminimi (y-tunnus).

   Asia kannattaa käydä esittämässä TE-toimistossa. Jos toiminimesi on ollut hyllyllä ja aloitat toiminnan kokonaan uudella liiketoiminta-alueella niin starttiraha saattaa irrota.

   Jos tavoitteenasi on rakentaa isompi bisnes niin kannattaa harkita jo tässä vaiheessa osakeyhtiön perustamista.

 • Jesse Rosholm

  Reply Reply 13.10.2015

  Voiko NY-yritys saada starttirahaa?

 • Tricia

  Reply Reply 27.12.2015

  Hei, voiko saada starttirahaa Independent business ownerina? Olen hetkeellä vasta alkuvaihessa, eli kokeilemassa tuotteita. Haluaisin kuitenkin täyspäiväisesti tehdä sitä.

  • Timo & Joona

   Reply Reply 29.12.2015

   Moi Tricia!

   Mitä tämä independent business owner tarkoittaa käytännössä?

 • Hannu

  Reply Reply 8.1.2016

  Hei, voiko eläkeläinen saada starttirahaa perustaessaan toiminimen?

 • Ville

  Reply Reply 29.6.2016

  Moi! Tilanteeni on seuraavanlainen: Minulla on ollut toiminimi parin vuoden ajan. Toiminimellä tekemäni ansio on ollut toissijainen tulonlähteeni. Päätoimessani olen ollut palkansaajana. Nyt olisi kuitenkin tarkoitus perustaa kaverini kanssa osakeyhtiö, joka toimii samalla toimialalla ja tuotepalettikin olisi aivan sama kuin nykyisessä toiminimessäni. Tarkoituksena on että molemmat meistä työllistyvät uuteen yritykseen päätoimisena.

  Onkohan mahdollista saada starttirahaa tilanteessa, jossa perustamme uuden yrityksen (Oy), mutta otamme nykyisen toiminimeni nimen sellaisenaan käyttöön?

  • Timo

   Reply Reply 29.6.2016

   Uskoakseni sinun ei ole, mutta kaverisi varmaan saa. Sinä olet jo aloittanut yritystoiminnan kyseisellä toimialalla, niin starttirahaa on todennäköisesti siksi vaikea saada. Aina kannattaa silti kysyä vielä viralliseltakin puolelta

 • sanna

  Reply Reply 11.7.2016

  HEIPS! Jos/kun starttiraha myönnetään vaikka nyt 6kk, niin pitääkö se silti ”hakea” kuukausittain (vrt. työttömyysturvan raportointi/hakeminen 4 vkon välein) vai tuleeko se automaattisesti? Entä voinko ottaa satunnaisia tunteja palkkatyötä vastaan starttirahakaudella ilman että se vaikuttaa myönnettyyn starttirahaan?

  Taustatiedoksi kerrottakoon että mietin toiminimen perustamista viestintäalalle. Samaan aikaan minulle on lupailtu muutamia opetustunteja viikossa kansalaisopistosta. Työsuhdetta ei ole kuitenkaan solmittu vielä joten mietin tässä että mihin kannattaisi ryhtyä.

  • Timo

   Reply Reply 12.7.2016

   Olikohan se jopa niin kamalaa, että se maksetaan päiväkohtaisesti.

   Kyllä siitä jotain idioottimaista raportointia ymmärtääkseni pitää tehdä.

 • Jorma

  Reply Reply 13.8.2016

  Terveppä terve! Tilanteeni: Kaveri pyysi minua tekemään peruskorjauksen rakennukseen ja teimme työsopimuksen, eli olen kaverilla töissä. En siis ole aloittanut yritystoimintaa. Projekti on vielä kesken ja nyt aion perustaa yrityksen samalle alalle ja tehdä samoja palveluita kuin tein kaverilleni.

  Eli luetaanko tämä starttirahaa hakiessa yritystoiminnan aloittamiseksi, vaikka en ole yritystä vielä aloittanut.

  Liekköhän onnistuu?

  Kannattaisiko aloittaa yritystoiminta vasta tämän projektin jälkeen?

  • Timo

   Reply Reply 16.8.2016

   Moi Jorma!

   Soita te-toimistoon vaikka väärällä nimellä ja tiedustele asiaa. Nuo on aina vähän tulkinnanvaraisia nuo jutut. Toki jos työsuhteesta hyppää alihankkijaksi, niin onhan se yritystoimintaa. Tarvitset ehkä jonkin muunkin asiakkaan, että homma näyttää uskottavalta. Muuten verottaja voi katsoa, että työsuhde vaan jatkuu ja puree perseeseen teitä molempia tavalla tai toisella.

  • Nina

   Reply Reply 16.8.2016

   Starttirahapäätöksen edellytyksenä on, ettei sinulla ole olemassa y-tunnusta. Jos sinulla ei varsinaista yritystä ole vielä ikinä koskaan perustettu, niin näyttää hyvältä. Silti kehoittaisin käyttämään ensin Jorman vinkkiä, mutta käsittääkseni te-toimisto ja verotoimisto ei kovin juttele keskenään tässä asiassa.

 • Ewe

  Reply Reply 19.9.2016

  Hei! Voiko eläkeläinen saada starttirahaa ensimmäiseen yritykseensä?

  • Kipa

   Reply Reply 30.10.2016

   Saako domainin varata ennen starttirahan hakemista? Yritystähän en voi pistää pystyyn ennen kuin on tieto starttirahan myöntämisestä. Silloinhan nimeäkään en voi varata yritykselleni….mutta ehkä domain tunnuksen….

 • Kirsi

  Reply Reply 12.10.2016

  Voiko virkavapaalla saada starttirahaa?

  • tammikko@gmail.com

   Reply Reply 20.10.2016

   Lähtökohtahan on että saadakseen starttirahaa ei voi jatkaa palkkatyössä tai saada muita etuuksia, joten virkavapaalla tahi et, niin olemassa oleva työsuhde on jätettävä taakse ja siirryttävä yrittäjän märkiin saappaisiin.

 • Kipa

  Reply Reply 28.10.2016

  Hei!
  Voiko ennen starttirahan saamista varata esim. domainin ja siihen liittyvän tulevan firman s-postiosoitteen?

  • Timo

   Reply Reply 31.10.2016

   Voi. En tosin ole varma kannattaako siitä mainita, mutta miksipä ei.

 • Minna

  Reply Reply 27.12.2016

  Hei!
  Jos ostaa jo olemassa olevan yrityksen (kahvilan), onko sille mahdollista saada starttirahaa?

  • Timo

   Reply Reply 29.12.2016

   Miksipä ei, jos kerran aloitat yrittäjänä vasta nyt

 • Mikko

  Reply Reply 23.4.2017

  Hei!

  Voinko laittaa starttirahahakemuksen menemään jo viikko ennen valmistumistani hierojakoulusta vai täytyykö odottaa että koulu on ohi? Nyt jää turhaan muutama viikko turhaa odotteluaikaa, jos hakemuksen laittaa vasta viimeisen urheiluhierojanäytön jälkeen..

  • Timo

   Reply Reply 24.4.2017

   Laita meneen. Voithan laittaa asiasta maininnan hakemukseesi

Leave A Response

* Denotes Required Field