Yrittäjän asumistuki

Yrittäjän asumistuki: Kuinka saan?

Toimiessasi yrittäjänä voit olla oikeutettu yleiseen asumistukeen. Yrittäjän asumistuki määräytyy yrittäjän itse ilmoittaman YEL-työtulon mukaan.

Kela ei käytä asumistuen myöntämisessä kirjanpidon tuloslaskelmaa, tai yrittäjän itselleen maksamaa todellista palkkaa.

Asumistuen suuruuden määräävä yrittäjän YEL-työtulo katsotaan kuluvan vuoden mukaan ja asumistuki myönnetään aina vuodeksi eteenpäin.

Oikealla rahalla, kuten palkkatuloilla ja osingoilla ei ole asumistuen kannalta merkitystä, koska yrittäjän asumistuki lasketaan Kelassa ainoastaan YEL-työtulon mukaan.

YEL-työtulon määrän yrittäjä saa arvioida itse juuri niin korkeaksi tai matalaksi kuin parhaaksi näkee.

Kuitenkin, jos saat samalla sivutuloja (eli palkkaa) jostain muusta yrityksestä kuin omastasi, huomioidaan ne tulona yleisessä asumistuessa. Kannattaa siis miettiä, että laskuttaisitko sittenkin kaiken omalle yrityksellesi välttääksesi tämän.

Tässä mahdollisuudessa piilee tietysti myös riski: Jos sairastut vakavasti etkä kykene työskentelemään, saat silloin pienempää sairaspäivärahaa alhaisemman YEL-työtulon vuoksi.

Mikä YEL? Sivistä itseäsi, lue artikkelimme tästä!

 

Accountor Go -kirjanpitopalvelu

Jos yrittäjä ei ole ilmoittanut YEL-työtuloansa, tuloksi arvioidaan joko starttirahan määrä tai yrittäjän oma arvio tulosta.

Käytännössä voit siis nauraa koko matkan pankkiin, nostaa palkkaa kuin kroisos ja saada vielä joitain satasia asumistukea kaupan päälle. Pidät vain huolen, että ilmoittamasi YEL-työtulo on tarpeeksi matalalla, jotta olet oikeutettu yrittäjän asumistukeen.

Yrittäjyyden ei siis välttämättä tarvitse aina olla isoilla rahoilla ja riskeillä pelaamista. Yrittää voi myös pienemmällä volyymilla ja etenkin silloin kannattaa harkita tämän etuuden hyödyntämistä.

Kuinka paljon voin saada?

Yrittäjän asumistuki lasketaan ruokakunnan bruttotulojen mukaan ja tukeen vaikuttaa myös ruokakunnan aikuisten ja lasten lukumäärä. Erilaisille ruokakunnille on määrätty omat rajansa.

Erilaisten ruokakuntien tulojen ylä- ja alarajat löydät Kelan sivuilta.

Asumismenojesi perusteella asumistukeen voi sisältyä myös perusomavastuu, joka tietysti madaltaa saamasi asumistuen määrää. Perusomavastuun määrään vaikuttavat ruokakunnan tulot yhteenlaskettuina, sekä aikuisten ja lasten lukumäärä. Perusomavastuun ollessa alle 10 euroa sitä ei huomioida.

Sinun kannattaa tarkistaa oma tilanteesi Kelan laskurin avulla. Laskuri laskee sinulle myös perusomavastuun antamiesi tietojen perusteella.

Esimerkkilaskelma:

Laskurin mukaan esimerkiksi Jyväskylässä, 30m² kokoisessa asunnossa yksin asuva yksityisyrittäjä voisi saada asumistukea 328,80€ kuukaudessa ilman perusomavastuuta, kun hänen ilmoittamansa YEL-työtulo on alin mahdollinen, eli 630€ kuukaudessa. Yrittäjä maksaa asunnosta vuokraa 500€ kuukaudessa. Tämän esimerkin mukaan yrittäjä saisi siis huikeat 3945,60€ vuodessa!

Yrittäjä saa vuodessa siis 2161,44€ voittoa, kun saadusta asumistuesta vähennetään minimin mukaiset koko vuoden YEL-maksut, eli tässä tapauksessa 1784,16€.

Tässä esimerkissä asunnon vuokraan on laskettu mukaan lämmitys- ja vesimaksut. Sähkömaksuja Kela ei pidä hyväksyttävinä asumiskustannuksina ja näin ollen vähentää asumismenoista vuokraan mahdollisesti sisältyvän sähkön osuuden. Joissain tapauksissa vuokran lisäksi maksettavat lämmitys- ja vesimaksut saattavat nostaa asumistuen määrää.

Kuulostaa älyttömältä, miten tällainen kikkailu on mahdollista?

Asumistuen lakimuutos juontaa juurensa vuoteen 2010, jolloin yleisen asumistuen lakimuutos tuli voimaan. Ennen tätä yrittäjän asumistuki laskettiin hänen todellisten tulojensa mukaan.

Valtio halusi helpottaa käytäntöä niin yrittäjien, kuin Kelankin puolesta, koska asumistuen laskeminen oikeiden tulojen perusteella tuotti Kelan konttoreilla lähinnä Raatteentien taistelua muistuttavaa paperisotaa.

Vaikka tämä systeemi saattaa vaikuttaa älyttömältä, siitä huolimatta tämä ei ole väärinkäyttöä, vaan kaikki on laissa säädettyä. Eli sen sijaan, että heittäisit joka kuukausi ylimääräistä rahaa YEL-kaivoon, antaa yrittäjän asumistuki sinulle kuukausittaisen bonarin, jonka voit esimerkiksi sijoittaa fiksusti oman valintasi mukaan.

3 Comments

 • Riikka Hänninen

  Reply Reply 10.10.2016

  Mutta tämähän on sosiaaliturvaloukku: Jos maksan alhaista yeliä, saan paljon asumistukea, mutta vanhana aivan hemmetin vähän eläkettä. Miten te siis voitte suositella tätä ratkaisua? Minä olen tämän jutun kanssa ollut jo kauan ymmälläni.

  • tammikko@gmail.com

   Reply Reply 14.10.2016

   Olet aivan oikeassa alhaisen yelin vaikutuksesta eläkkeeseen. Onkin jokaisen yrittäjän oman harkinnan varassa, kuinka toimia. Tuomme asian esiin varsinkin uusi yrittäjiä huomioiden, sillä alussa ei aina ole varmuutta liiketoiminnan menestymisestä ja yel-rajan määrittelemisen kanssa kannattaa käyttää harkintaa. Tieto asumistuen saamisesta yrittäjyyden taipaleen alulle voi olla huojentavaa. Ainahan yel-rajan voi nostaa jos eläkkeet alkaa huolettamaan tai vaihtoehtoisesti vaikka säästää palkasta patjan alle tai sijoittaa säästetyt rahat kasvamaan eläkepäivien varalle.

  • Timo

   Reply Reply 17.10.2016

   Tervetuloa todellisuuteen. Minä oletan, etten tule saamaan eläkejärjestelmästä muuta kuin tyhjän arvan. Miksikö? No koska se järjestelmä on täysi susi.

   Lisää aiheesta voi lukea vaikka täältä

   http://harrivuorenp.puheenvuoro.uusisuomi.fi/222345-yrittajan-uran-surkein-sijoitus-yrittajaelake

Leave A Response

* Denotes Required Field