- A
- B
- C
- D
- E
- F
- G
- H
- I
- J
- K
- L
- M
- N
- O
- P
- Q
- R
- S
- T
- U
- V
- X
- Y
- Z
- Å
- Ä
- Ö
Ladataan...
Lean-ajattelu – mitä on lean-ajattelu?
Lean-ajattelu on johtamisfilosofia, joka keskittyy arvon maksimointiin asiakkaalle samalla kun minimoidaan hukka, eli ne tekijät ja prosessit, jotka eivät lisää arvoa lopputuotteeseen tai -palveluun. Alun perin kehitetty Toyota Production Systemin (TPS) pohjalta autoalalla Japanissa, lean-ajattelua sovelletaan nykyään laajasti eri toimialoilla ja organisaatioissa ympäri maailmaa.
Lean-ajattelun perusperiaatteet keskittyvät seuraaviin asioihin:
- Arvon määrittely: Määritetään, mikä on arvokasta asiakkaan näkökulmasta, jotta voidaan keskittyä juuri niihin tuotteisiin ja palveluihin, joita asiakkaat haluavat ja ovat valmiita maksamaan.
- Arvovirran kartoitus: Analysoi kaikki toiminnot (arvoa tuottavat ja arvoa tuottamattomat) tuotteen tai palvelun tuotantoprosessissa, alkaen raaka-aineista ja päättyen loppuasiakkaalle. Tavoitteena on tunnistaa ja poistaa prosessista kaikki hukka, kuten ylimääräinen varastointi, turhat liikkeet tai vaiheet, jotka eivät lisää tuotteeseen arvoa.
- Virtauksen luominen: Kun hukka on poistettu, prosessia tehostetaan varmistamalla, että arvoa tuottavat vaiheet seuraavat toisiaan mahdollisimman sujuvasti ja viiveettä, minimoiden odotusajat ja tyhjäkäynti.
- Vedon periaate: Tuotteita tai palveluita tuotetaan vain asiakkaan kysynnän mukaan, mikä vähentää ylituotannon riskiä ja siihen liittyvää hukkaa. Tämä tarkoittaa, että tuotanto käynnistetään vasta asiakkaan tilauksen perusteella.
- Täydellisyyteen pyrkiminen: Lean ei ole kertaluonteinen projekti, vaan jatkuva prosessi, jossa organisaatio pyrkii jatkuvasti parantamaan ja tehostamaan toimintaansa. Tämä edellyttää organisaatiokulttuurin muutosta, jossa kaikki työntekijät ovat sitoutuneita jatkuvaan parantamiseen ja hukan poistamiseen.
Lean-ajattelu kannustaa siis jatkuvaan parantamiseen, asiakaskeskeisyyteen ja tehokkuuteen, ja se auttaa organisaatioita tuottamaan korkealaatuisia tuotteita ja palveluita mahdollisimman vähäisillä resursseilla.