Ilmainen laskutusohjelma pienyrittäjälle: Esittelyssä 10 suosittua vaihtoehtoa

Ilmainen laskutusohjelma pienyrittäjälle: Esittelyssä 10 suosittua vaihtoehtoa

Kulujen minimointi on tärkeää monelle pienyrittäjälle erityisesti yritystoiminnan alussa. Siksi ilmainen laskutusohjelma on yleensä paras työkalu, jos haluat lähettää laskut matkaan mahdollisimman nopeasti ja ilman ylimääräisiä menoja.

Tässä artikkelissa pääset tutustumaan 10 helppokäyttöiseen laskutusohjelmaan, joita voit testata tai käyttää ilmaiseksi. Lukemisen jälkeen tiedät myös sen, mitä asioita laskutusohjelman valinnassa kannattaa huomioida ja mitä hyötyjä sähköinen laskutusohjelma tarjoaa Excel-, Word- tai PDF-laskupohjiin verrattuna.

Löydä helppokäyttöinen ilmainen laskutusohjelma toiminimelle tai pienelle yritykselle – vertailussa 10 vaihtoehtoa

Huomioi, että laskutusohjelmien ilmaisversiot on pääasiassa rajattu sellaisille yrittäjille ja yrityksille, jotka lähettävät vain vähäisen määrän laskuja vuodessa. Ilmaiseksi lähetettävät laskut ovat käytännössä aina joko sähköpostilaskuja tai tallennettavia pdf-laskuja, jotka tulostat ja postitat itse omalla kustannuksellasi. 

Verkkolaskutus ja paperilaskujen lähettäminen laskutusohjelman tarjoaman tulostuspalvelun kautta ovat maksullisia lisäominaisuuksia. Verkkolaskujen välittämiseen sekä paperilaskujen tulostamiseen ja postitukseen liittyy aina kuluja, joten mikään laskutusohjelma ei voi tarjota niitä ilmaiseksi.

Alta näet, millaisia ominaisuuksia eri laskutusohjelmat tarjoavat käyttöösi maksutta ja miten ohjelmien maksulliset versiot on hinnoiteltu. Vertailussa mainitut ehdot ja hinnat ovat sittemmin voineet muuttua, joten tarkista ajantasaiset tiedot aina palveluntarjoajien sivustoilta.

Isolta on pienillä laskumäärillä ilmainen laskutusohjelma

isolta ilmainen laskutusohjelma

Isolta on erityisesti pienyrittäjille suunniteltu helppo laskutusohjelma, jolla lähetät niin sähköpostilaskuja, verkkolaskuja kuin tarvittaessa myös paperisia laskuja tulostuspalvelun kautta. Voit luoda laskusta myös pdf-tiedoston, jonka tulostat ja postitat itse.

Ohjelma toimii nettiselaimessa laitteesta riippumatta eli voit luoda ja lähettää laskuja niin tietokoneella, puhelimella kuin tablettilaitteella.

Ilmaisversio:

Sähköposti- ja pdf-laskujen lähettämisen lisäksi ilmaisversioon sisältyvät ominaisuudet ovat saatavien seuranta, maksumuistutusten ja hyvityslaskujen luonti, myynnin raportointi, asiakkuudenhallinta, tuoterekisteri sekä tilausvahvistusten, tarjousten ja lähetteiden luonti. 

Ilmaisella laskutusohjelmalla voi lähettää 10 laskua vuodessa. Isolta tarjoaa myös koneelle ladattavat Word- ja Excel-laskupohjat, joita voit käyttää ilman rajoituksia.

Maksullinen versio: 

Hinta alkaen 12 tai 22 euroa kuukaudessa laajuudesta riippuen. Verkkolaskut (0,54€) ja tulostuspalvelun kautta lähetetyt laskut (2,26€) veloitetaan kappalehinnalla. Muita vapaavalintaisia ja maksullisia lisäominaisuuksia ovat muun muassa ostolaskujen vastaanotto, maksuhäiriömerkintöjen tarkistus, perintäpalvelu ja palkanmaksu.

Isolta-laskutustyökalun voit ottaa käyttöön myös osana kattavampia Procountor Solo– tai Accountor Go -taloushallintopaketteja.

Eebulla voit valita laskupohjan ja laskutusohjelman väliltä

eebu

Eebu tarjoaa yrittäjien käyttöön niin laskupohjan kuin maksullisen laskutusohjelman. Palvelu toimii nettiselaimessa.

Ilmaisversio: 

Eebun laskupohjaa voi käyttää ilmaiseksi ilman rekisteröitymistä. Palvelu sisältää laskujen luonnin viivakoodeineen sekä automaattisen viitenumeroinnin. Laskut pitää tulostaa itse tai lähettää pdf-muodossa sähköpostilla.

Maksullinen versio: 

Hinta alkaen 9 euroa kuukaudessa tai vuosisopimuksella 70 euroa per vuosi. Tulostuspalvelun kautta lähetetyt paperilaskut (1,80€) ja verkkolaskut (1,21€) veloitetaan kappalehinnalla. 

Laskutusohjelmaan sisältyvät ominaisuudet ovat muun muassa asiakas- ja tuoterekisteri, reskontra, viitesuoritusten tuonti sekä oma logo laskulle.

[ Tutustu Eebuun ]

Zervant toimii myös mobiilisovelluksessa

zervant

Zervant on pienyrittäjille suunniteltu helppokäyttöinen laskutusohjelma, joka toimii niin selaimessa kuin mobiilisovelluksen kautta.

Ilmaisversio: 

Enintään 5 asiakasta ja 5 laskua per kuukausi sähköpostitse tai itse tulostettavana pdf:nä. Ilmaisversioon sisältyy myös tarjousten luonti, tuntikirjaukset sekä mobiilisovelluksen käyttö.

Maksullinen versio: 

Hinnat alkaen 9, 17 tai 40 euroa kuukaudessa valitsemastasi laajuudesta riippuen. 

Edullisimpaan maksulliseen vaihtoehtoon sisältyy 30 asiakasta, rajattomasti sähköposti- ja pdf-laskuja sekä 36 verkkolaskua tai tulostuspalvelun kautta lähetettyä laskua.

[ Tutustu Zervantiin ]

Airue.net sisältää rajattomasti sähköpostilaskuja ja itse tulostettavia laskuja

airue

Airue on ilmainen laskutusohjelma, joka toimii niin nettiselaimen kuin mobiilisovelluksen kautta.

Ilmaisversio: 

Rajattomasti sähköpostilaskuja ja itse tulostettavia laskuja. Lisäksi ilmaisversio sisältää muun muassa tarjousten, lähetteiden ja maksumuistutusten luonnin sekä asiakas- ja tuoterekisterit.

Maksullinen versio: 

Maksullisia lisäpalveluita ovat muun muassa verkkolaskujen lähettäminen (0,72€) ja vastaanottaminen sekä laskujen lähettäminen postitse tulostuspalvelun kautta (2,49€). Lisäpalvelut veloitetaan kappalehinnalla.

[ Tutustu Airue.netiin ]

Laskuhari tarjoaa kaksi erilaista hinnoittelumallia

laskuhari ilmainen laskutusohjelma

Laskuhari on erityisesti pien- ja yksinyrittäjille suunnattu helppo laskutusohjelma, joka toimii nettiselaimessa niin tietokoneella, puhelimella kuin tabletilla. 

Ilmaisversio: 

Voit kokeilla laskutusohjelmaa ilmaiseksi 30 päivän ajan ja päättää sen jälkeen, siirrytkö käyttämään maksullista versiota.

Maksullinen versio: 

Hinta alkaen 6,90 euroa kuukaudessa tai 0,80 euroa per tallennettu lasku. Laskujen lähettäminen tulostuspalvelun kautta (1,56€) tai verkkolaskuna (0,65€) veloitetaan kappalehinnalla. Lähetyskuluja ei tule, jos tulostat ja lähetät laskut itse tai lataat pdf-tiedoston koneellesi ja lähetät sen itse sähköpostilla.

Kuukausimaksullisessa versiossa sähköpostilaskun lähettäminen suoraan ohjelmasta ei aiheuta lisäkuluja, kappalehinnoittelumallissa hinta on 0,08€ per lähetetty sähköpostilasku.

[ Tutustu Laskuhariin ]

Ilmainenlaskutusohjelma.fi on 100-prosenttisen ilmainen mutta ominaisuuksiltaan rajattu

ilmainenlaskutusohjelma.fi

Nimestään huolimatta kyseessä on maksuton laskupohja, ei niinkään ilmainen sähköinen laskutusohjelma.

Ilmaisversio: 

Palvelussa voit täyttää tiedot laskupohjaan, jonka jälkeen tulostat laskun tai tallennat sen pdf-tiedostona laitteellesi sähköpostitusta varten. Rekisteröitymistä ei vaadita. 

Ilmainenlaskutusohjelma.fi ei tarjoa mahdollisuutta verkkolaskutukseen tai paperilaskujen lähettämiseen tulostuspalvelun kautta.

Maksullinen versio: 

Ei ole.

[ Tutustu palveluun ]

Mezon perusversion saat käyttöön maksutta

mezo

Mezo on selaimessa toimiva helppokäyttöinen laskutusohjelma, jonka perusominaisuudet saa käyttöön ilmaiseksi.

Ilmaisversio: 

Sisältää laskujen laadinnan ja tallentamisen pdf-muodossa. Voit tulostaa laskut itse tai lähettää ne asiakkaalle sähköpostin liitetiedostona.

Maksullinen versio: 

Plus-palveluita ovat paperilaskujen lähetys tulostuspalvelun kautta (1,05€) sekä verkkolaskujen lähettäminen (1,05€), jotka molemmat veloitetaan kappalehinnalla.

[ Tutustu Mezoon ]

Laskutuspro.fi:n maksullinen versio maksaa kympin kuussa

laskutuspro.fi

Laskutuspro.fi on verkossa toimiva laskutustyökalu, josta tarjolla niin ilmaisversio kuin kattavammat ominaisuudet sisältävä kuukausimaksullinen versio.

Ilmaisversio: 

Free-versio sisältää pdf-laskujen luonnin. Laskut voit tallentaa sähköpostilla lähetettäväksi tai tulostaa ja postittaa ne itse. 

Jos sinulle tulee tarve lähettää sähköpostilaskuja tai verkkolaskuja suoraan ohjelmasta, ne veloitetaan kappalehinnalla, joka on huomattavasti korkeampi kuin kuukausimaksullisessa Pro-versiossa.

Maksullinen versio: 

Hinta alkaen 9,99 euroa per kuukausi sisältäen rajattoman määrän pdf-laskuja sekä sähköpostilla lähetettäviä laskuja. Verkkolaskut (1,10€) ja tulostuspalvelun kautta lähetettävät paperilaskut (1,99€) veloitetaan erikseen kappalehinnalla.

[ Tutustu LaskutusProhon ]

Nettilasku.fi on muutakin kuin pelkkä ilmainen laskutusohjelma

nettilasku kuvassa

Nettilasku on verkossa toimiva helppo laskutustyökalu, johon voidaan pelkän laskutuksen lisäksi sisällyttää myös paljon muita taloushallinnon palveluja.

Ilmaisversio: 

Palvelun saa maksutta 30 päivän koekäyttöön. Kokeilujakson jälkeen voit edelleen lähettää ilmaisversiolla yhden laskun kuukaudessa tai siirtyä käyttämään maksullisia versioita.

Maksullinen versio: 

Hinta alkaen 19, 40 tai 59 euroa kuukaudessa laajuudesta riippuen. Halvin vaihtoehto sisältää 100 laskua kuukaudessa sekä muun muassa reskontran, tuoterekisterin ja automaattisen muistutuspalvelun. Verkkolaskutus ja tulostuspalvelun kautta lähetetyt paperilaskut hinnoitellaan erikseen.

Kalliimmat versiot sisältävät runsaasti erilaisia lisäominaisuuksia, joilla Nettilasku voidaan laajentaa kattavammaksi taloushallinto-ohjelmaksi sisältäen esimerkiksi ostolaskut, palkat ja kirjanpidon.

[ Tutustu Nettilaskuun ]

Helpostilasku.fi:n kuukausihinta lähtee 8 eurosta ylöspäin

helpostilasku.fi laskutusohjelma kuvassa

Helpostilasku.fi on verkossa toimiva helppokäyttöinen laskutusohjelma, josta on tarjolla kolme erilaista versiota. 

Ilmaisversio: 

Voit kokeilla laskutusohjelmaa 30 päivän ajan maksutta ja ilman sitoumuksia.

Maksullinen versio: 

Hinta ominaisuuksista riippuen 8, 22 tai 29 euroa kuukaudessa. Verkkolaskut, mobiililaskut ja tulostuspalvelun kautta lähetettävät paperilaskut veloitetaan erikseen kappalehinnalla. Halvin kuukausimaksu ei sisällä verkkolaskutusta.

[ Tutustu Helpostilasku.fi:hin ]

Ilmainen laskutusohjelma vai laskupohja – kumpi on parempi? 

Sähköinen laskutusohjelma vai laskupohja – kumpi on parempi? Kuvassa pari läppäriä ja ihmiset tutkimassa laskupohjaa

Edellä esittelimme 10 erilaista laskutustyökalua, joiden joukkoon mahtui niin selaimessa toimivia sähköisiä laskutusohjelmia kuin tulostettavia tai pdf-tiedostoksi tallennettavia laskupohjia. 

Varsinkin säännöllisemmissä laskutustarpeissa sähköinen laskutusohjelma voi olla Word-, Excel- tai PDF-laskupohjaa näppärämpi vaihtoehto. Täysin ilmaisten laskupohjien järkevyyttä kannattaa pohtia oman ajankäytön kannalta, jos laskutat useammin kuin kerran tai kahdesti kuukaudessa. 

Yleensä saat 10-20 euron kuukausihinnalla käyttöösi ominaisuudet, jotka vähentävät huomattavasti laskujen tekemiseen ja lähettämiseen kuluvaa aikaa. Alla muutamia hyviä syitä, joiden takia laskutusohjelman käyttöä kannattaa vähintäänkin harkita, jos lähetät laskuja kuukausittain.

Laskutusohjelmalla lähetät laskut nopeammin

Sähköistä laskutusohjelmaa käyttäessäsi sinun ei itse tarvitse tulostaa ja postittaa laskuja tai muuttaa niitä pdf-muotoon sähköpostilla lähettämistä varten. 

Saat sähköpostilaskun liikkeelle muutamalla napinpainalluksella suoraan ohjelmasta. Paperilaskut lähetät matkaan tulostuspalvelun kautta, jolloin sinun ei itse tarvitse käyttää aikaa tulostamiseen tai postitukseen.

Ehkäiset laskutusvirheitä

Hyvä sähköinen laskutusohjelma ohjaa sinua laskun teossa ja pitää huolen siitä, että laskulta löytyvät kaikki lakisääteiset laskumerkinnät. Esimerkiksi laskujen numerointi ja arvonlisäveron laskeminen tapahtuvat automaattisesti.

Saat verkkolaskutuksen käyttöösi

Yrityksillä on nykyään lakisääteinen oikeus vaatia kaikki saapuvat laskut verkkolaskuina eli sähköisinä laskuina. Verkkolasku on eri asia kuin sähköpostilasku. 

Käytännössä sinulla on siis pakko olla valmius lähettää verkkolaskuja, jos yritysasiakkaasi niin vaatii. Tätä varten hyvä laskutusohjelma on näppärä työkalu.

Poimit asiakas- ja tuotetiedot nopeasti laskulle

Laskutusohjelman ansiosta sinun ei tarvitse joka kerta näppäillä erikseen asiakastietoja laskulle, jos laskutat samoja vakioasiakkaita kuukaudesta toiseen. Yksi klikkaus, ja kaikki tiedot löytyvät laskulta.

Myös valmis tuoterekisteri on kätevä toiminto, joka vähentää laskuttamiseen kuluvaa aikaa.

Helpotat maksujen seurantaa ja myyntiraportointia

Näet yhdessä näkymässä kaikki lähetetyt laskut ja voit toimittaa valmiit myyntiraportit kirjanpitäjälle suoraan ohjelmasta. 

Yrityksen pankkitili ja laskutusohjelma voi myös olla mahdollista yhdistää, jolloin tiedot maksetuista laskuista päivittyvät suoraan ohjelmaan. Pankkiyhteyden mahdollistaa muutama vuosi sitten voimaan tullut PSD2-maksupalveludirektiivi.

Luot laskuista yrityksesi näköisiä

Laskutusohjelmaa käyttäessäsi laskun ulkonäkö on helppo muokata omannäköiseksi. Ilmaisiin laskupohjiin verrattuna laskutusohjelmalla luotujen laskujen ulkonäkö on yleensä hieman huolitellumman ja ammattimaisemman näköinen.

Saat apua, jos asiakas ei maksa laskua 

Helppokäyttöinen laskutusohjelma mahdollistaa myös maksumuistutusten lähettämisen muutamalla napinpainalluksella. Tarvittaessa myös perintätoimet on mahdollista ulkoistaa laskutusohjelman kautta, jolloin sinun ei itse tarvitse solmia sopimusta perintätoimiston kanssa.

Huomioi nämä asiat ilmaisen laskutusohjelman valinnassa

Huomioi nämä asiat laskutusohjelman valinnassa. Kuvassa laskin ja papereita ja muistiinpanoja

Sähköisten laskutusohjelmien vertailu ei aina ole helppoa, sillä valinnanvaraa riittää. Omalle pienyritykselle sopivinta vaihtoehtoa valitessa kiinnitä huomiota ainakin seuraaviin kysymyksiin:

Ovatko asiakkaasi yksityishenkilöitä vai yrityksiä?

Jos asiakkaasi ovat yrityksiä, mahdollisuus verkkolaskujen lähettämiseen on käytännössä välttämätön. Verkkolaskujen lähettäminen onnistuu kaikilla nykyaikaisilla sähköisillä laskutusohjelmilla. 

Lisäksi jotkut ohjelmat tarjoavat mahdollisuuden lähettää sähköisiä e-laskuja myös suoraan kuluttaja-asiakkaiden puhelimiin ja maksusovelluksiin. Mitä helpompia maksutapoja asiakkaillesi tarjoat, sitä nopeammin rahat yleensä kotiutuvat yrityksesi tilille.

Lähetätkö laskuja myös Suomen rajojen ulkopuolelle?

Ulkomaankaupan arvonlisäverotuskäytännöt eroavat usein huomattavasti siitä, mihin olet tottunut käydessäsi kauppaa vain kotimaassa. Varmista, että laskutusohjelmalla onnistuvat tarvittaessa myös myyntilaskut ulkomaille.

Mitä ilmainen laskutusohjelma sisältää?

Laskutusohjelmien välillä voi olla isoja eroja siinä, kuinka monta laskua ilmaisversiolla voi lähettää kuukaudessa tai vuodessa. Myös ilmaisversioihin sisältyvissä ominaisuuksissa on eroja, joten vertailu kannattaa. 

Pääsääntöisesti ilmaiset laskutusohjelmat mahdollistavat vain pdf-laskujen luomisen. Tämän jälkeen laskun voi lähettää sähköpostilla tai tulostaa itse ja postittaa omakustanteisesti. Tulostuspalvelun kautta lähtevä paperilasku ja verkkolaskutus sen sijaan ovat maksullisia ominaisuuksia.

Tarjolla voi kuitenkin olla myös ilmaisia 14-30 päivän kokeilujaksoja, joiden aikana käyttöön saa kattavammat ominaisuudet. Tämän jälkeen joudut kuitenkin maksamaan tai vaihtamaan laskutusohjelmaa.

Pitääkö laskutusohjelman toimia yhteen muiden ohjelmistojen kanssa?

Jos yrityksesi taloushallinto tai ERP-järjestelmä vaatii yhteensopivuutta laskutusohjelman kanssa, tarkista ohjelman integraatiomahdollisuudet. Valmiit integraatiot helpottavat tiedonsiirtoa ja vähentävät manuaalista työtä.

Haluatko lähettää laskuja myös puhelimellasi?

Moni pienyrittäjä pitää tärkeänä, että laskujen lähettäminen onnistuu tarvittaessa myös älypuhelimella. Varmista tällöin, että laskutusohjelma toimii joko puhelimen internet-selaimessa tai laskutusohjelman oman mobiilisovelluksen kautta.

Kuinka helppoa laskutusohjelman käyttöliittymä on omaksua?

Laskutusohjelmien ilmaisversioiden testaaminen ja vertailu onnistuvat muutamassa minuutissa. Rekisteröintiä varten et yleensä tarvitse kuin sähköpostiosoitteen ja yrityksesi tiedot.

Vaikka et vielä laskua lähettäisikään, laskutusohjelmien käyttöliittymiin tutustumalla saat yleensä luotua nopean yleiskuvan siitä, mikä laskutusohjelma voisi olla omiin tarpeisiisi paras.

Millaisia raportteja ilmaisella laskuohjelmalla voi koostaa?

Hyvät raportointiominaisuudet auttavat seuraamaan liiketoiminnan taloudellista tilannetta ja tekemään tulevaisuuden suunnitelmia. 

Tarkista, millaisia mahdollisuuksia laskutusohjelma tarjoaa esimerkiksi myyntiraporttien koontiin ja lähettämiseen kirjanpitäjälle.

Mistä, miten ja milloin saat apua laskutuskysymyksiisi?

Hyvä asiakastuki on kullanarvoinen ongelmatilanteissa. Selvitä, millaisia tukikanavia laskutusohjelma tarjoaa ja kuinka nopeasti saat vastauksia kysymyksiisi.

Isommilta laskutusohjelmia tarjoavilta yrityksiltä saat yleensä apua niin chatin, sähköpostin kuin puhelimen välityksellä.

Monilta laskutusohjelmilta löytyy myös varsin kattavat tukisivustot, joissa on vastattu yleisimpiin asiakkaiden esittämiin kysymyksiin.

Miten laskutusohjelman hinta muodostuu, jos siirryt maksulliseen versioon?

Mitä suurempi on lähettämiesi laskujen lukumäärä, sitä tärkeämpää on vertailla maksullisten versioiden hinnastoja. 

Joissakin laskutusohjelmissa kaikki ominaisuudet on nivottu kiinteään kuukausimaksuun, toisissa taas maksetaan laskuista kappalekohtaista hintaa. Hinnoittelu voi myös perustua edellä mainittujen mallien yhdistelmään.

Joidenkin laskutusohjelmien hinta voi myös vaihdella riippuen siitä, maksatko ohjelmasta kerran kuukaudessa vai vuodeksi kerrallaan.

Millaisia kokemuksia ilmaisen laskuohjelman käyttäjillä on? 

Muiden yrittäjien kokemuksia laskutusohjelmista löytyy runsaasti niin Googlesta kuin Facebookin erilaisista yrittäjäryhmistä. Käyttäjäarviot voivat antaa osviittaa eri ohjelmistojen heikkouksista ja vahvuuksista.

Suosituimpien pienyrittäjille suunnattujen laskutusohjelmien asiakasmäärät lasketaan kymmenissä tuhansissa, joten yksittäiseen arvioon ei kuitenkaan välttämättä kannata kiinnittää liikaa huomiota. Paras laskutusohjelma vaihtelee aina asiakkaan laskutustarpeista riippuen.

Tarjoaako ilmainen laskuohjelma riittävät ominaisuudet myös tulevaisuudessa? 

Pyri valitsemaan laskutusohjelma, joka kasvaa liiketoimintasi mukana ja vastaa tarpeitasi myös vuoden kuluttua. Yleensä maksullisten versioiden päivitys kattavampaan pakettiin onnistuu nappia painamalla.

Myös hyväksi todettu ilmainen laskutusohjelma on myöhemmin helppo päivittää maksulliseen versioon, jos laskutustarpeet lisääntyvät yritystoiminnan kasvaessa.

Varmista ilmaisten laskuohjelmien ajantasaiset hintatiedot palveluntarjoajien verkkosivuilta

Tällä sivulla mainittujen laskutusohjelmien hinnat ja palveluehdot ovat voineet muuttua artikkelin julkaisun jälkeen. Muista tarkistaa ajantasaiset tiedot palveluntarjoajien omilta verkkosivustoilta. Hinnat on esitetty ilman arvonlisäveroa.

Laskutusohjelma yrittäjälle

Isolta on tehokkain ja helppokäyttöisin laskutusohjelma.

Ota käyttöön