Starttiraha

Starttiraha on aloittavan yrittäjän toimeentuloa turvaava tuki, jonka määrä vuonna 2024 on 37,21 euroa päivältä. Tukea maksetaan enintään viideltä päivältä viikossa.

Starttirahan hakeminen

Starttirahan hakeminen

Starttirahan hakeminen – miten se käy? Starttiraha on aloittaville yrittäjille suunnattu tuki, jonka tarkoituksena on turvata yrittäjän toimeentuloa. Starttirahan hakeminen…

Starttirahan ehdot

Starttirahan ehdot

Kenelle starttiraha myönnetään ja kenelle ei? Mitkä ovat starttirahan ehdot? Suunnitteletko yritystoimintaa ja starttiraha-asiat mietityttävät? Tässä artikkelissa käydään selkokielisesti läpi,…

Starttirahan maksatus

Starttirahan maksatus

Miten starttirahan maksatus toimii? Aloittavan yrittäjän kannattaa ottaa starttirahan maksatus ja maksupäivät haltuun. Oletko saanut jo starttirahapäätöksen? Jos et, niin…

Starttirahan verotus

Starttirahan verotus

Oletko hakemassa starttirahaa tai saanut juuri päätöksen sen myöntämisestä? Nyt siis viimeistään lienee hyvä aika tutustua starttirahan verotukseen. Tärkeintä on…

Starttirahan jatkohakemus

Starttirahan jatkohakemus

Starttirahan lisäosan hakeminen – perusteet, ehdot ja tuen suuruus tutuksi Mitä starttirahan jatkohakemus tarkoittaa? Starttirahan jatko eli lisäosa on mahdollista…


Tutustu starttirahan hakemiseen

Tältä sivulta löytämiesi artikkelien tarkoituksena on koota kaikki tarvittava tieto aiheesta starttiraha.

Pyrimme käsittelemään asiat käytännön esimerkkien kautta ja lupaamme, että artikkeleihin tutustuttuasi sinulla on koko starttirahaprosessi hienosti hyppysissäsi.

Mikä on starttiraha?

Starttiraha on tuki, jonka tarkoituksena on auttaa uusia yrittäjiä yritystoiminnan alkuvaiheessa. Starttirahaa voidaan myöntää henkilölle, joka perustaa uuden yrityksen tai ostaa olemassa olevan yrityksen.

Starttirahan tavoitteena on parantaa yritystoiminnan aloittamisen edellytyksiä ja vähentää taloudellista riskiä, joka liittyy yritystoiminnan aloittamiseen.

Starttirahan myöntämisen edellytyksiä ovat muun muassa se, että yritystoiminta on päätoimista, liiketoimintasuunnitelma on realistinen ja yrittäjällä on riittävät valmiudet suunnitellun yritystoiminnan harjoittamiseen. Lisäksi starttirahan myöntäminen edellyttää, että yritystoiminta on taloudellisesti kannattavaa ja sillä on edellytyksiä kestävään taloudelliseen toimintaan.

Starttirahan määrä vuonna 2024 on 37,21 euroa päivältä, ja tukea maksetaan enintään viideltä päivältä viikossa. Tuki on siis suuruudeltaan noin 740 euroa kuukaudessa bruttona, eli tästä summasta miinustetaan pois verojen osuus.

Ensimmäinen starttirahajakso kestää puoli vuotta, jonka jälkeen yrittäjän on mahdollista hakea samanpituista jatkokautta.

Kenelle starttiraha on tarkoitettu?

Starttiraha on tarkoitettu aloittavalle yrittäjälle, joka on aloittamassa päätoimisen yritystoiminnan. Starttiraha turvaa yrittäjän henkilökohtaista toimeentuloa yrittäjyyden alussa. Voit siis käyttää starttirahaa normaaleihin henkilökohtaisiin menoihisi.

Voit saada starttirahaa jos olet siirtymässä päätoimiseksi yrittäjäksi esimerkiksi työttömästä työnhakijasta, opiskelusta, palkkatyöstä tai sivutoimisesta yrittäjyydestä. Starttirahaa voidaan myöntää myös useammalle perustettavassa yrityksessä työskentelevälle yrittäjälle.

Starttirahan saajaksi voi tulla siis lähes mistä tahansa elämäntilanteesta paitsi päätoimisesta yrittäjyydestä. Päätoimisille yrittäjille ei myönnetä starttirahaa uuden yrityksen perustamiseen eikä toimialanvaihdokseen tai yrityksen ostamiseen. Starttirahan myöntää TE-palvelut, joka arvioi edellytykset etuudelle.

Starttiraha ja kevytyrittäjyys

Kevytyrittäjät voivat saada starttirahaa. Edellytyksenä kuitenkin on oma Y-tunnus, eli perinteiset laskutuspalveluiden kautta laskuttavat kevytyrittäjät eivät voi saada starttirahaa. Oman y-tunnuksen omaava kevytyrittäjä on käytännössä yksityinen elinkeinonharjoittaja eli toiminimiyrittäjä.

Ohjeisiin tutustumalla starttirahan saaminen ei jää kiinni ainakaan siitä, ettet olisi ollut tietoinen jostakin hakuprosessiin liittyvästä asiasta.

Tutustu halutessasi myös laajempaan oppaaseen, johon on listattu kaikki yleisimmät vaihtoehdot yrityksen rahoitukseen ja tukiin.